Kootussa Ravissa

3. syyskuuta 2013

Vereduksen magneettitallisuojat

Eli nyt on ensimmäisen varustetestaus suoritettu ja ensimmäisen "analyysin" aika. :)

Nyt kaikki tallisuojia etsivät kuulolle, tai oikeastaan näkösälle!


Veredus MAGNETIK Stable Boot EVO
Meitä sponsoroivan Keravan Horse & Riderin kautta tuli testaukseen Vereduksen magneettiset tallisuojat. Suojat ovat olleet Hertan jalassa tallissa (eli lähinnä öisin 8-10 tuntia vuorokaudessa) noin kuukauden ajan. Ensin hieman kerron yleistä tietoa näistä suojista/magneettihoidosta.

Magneettiterapiasta puhuttaessa, kyseessä on ihan lääketieteellinen hoitomuoto, jossa hoidetaan magneettikentällä ihmisten/eläinten tautiperäisiä vaivoja. Magneettikentät parantavat mikroverenkiertoa ja lymfakiertoa, sekä ne tehostavat solujen ravintoaineiden käyttöä ja kuona-aineiden poistumista elimistöstä. Erilaisissa tulehdustiloissa magneettihoito myös lievittää tulehduksista johtuvaa kipua ja samalla ne vaikuttavat hermokudoksiin kipua lievittävästi.

Hevosen tallisuojiin yhdistettynä magneettihoito lievittää hevosen jalkojen turvotusta erityisesti rasituksen jälkeen (vilkastuttamalla verenkiertoa). Ne siis "valmistavat" jalkoja rasitukseen, jolloin toivonmukaan vammojen syntymisen riski pienenee. Ne myös nopeuttavat uudistumisprosessia (jota siis tapahtuu kaiken aikaa, rasituskertojen välillä tapahtuu pienten mikrovaurioiden paranemista, jotka syntyvät rasituksesta)
Näin ollen magneettihoito auttaisi hevosen jalkoja pysymään terveinä.
Suojia voi myös käyttää jo "vammautuneeseen" jalkaan tehostamaan tätä uudistumisprosessia ja helpottamaan kipua, mutta paras hyöty saadaan, kun suojia käytetään ennaltaehkäisevästi.
Magneettisuojat eivät ole mitenkään dopingia.

Nämä kyseiset Vereduksen magneettisuojat on valmistettu HCL-vaahtomuovista (AEROX). Materiaali on kestävää ja hengittävää. Näiden suojien sisäpuolella on vaihdettava, tarranauhoilla kiinnitettävä pehmuste, joka on DFD®-materiaalia (Dry Fast Dry®)

Sitten itse asiaan, eli mun tekemiin käytännön havaintoihin näistä suojista:

Ensimmäinen huomio näistä suojista oli, että ne ovat TODELLA istuvat hevosen jalkoihin. Olen pelannut aiemmin kaikenmaailman pinteleillä ja Back On Track suojilla, mutta näissä suojissa oli ylivoimaisen paras istuvuus. Ne on tosi helpot laittaa ja ottaa pois. Ne istuvat erittäin napakasti, eivät valu mihinkään. Niitä ei siis tarvitse "hirttää" hevosen jalkoihin, jotta ne pysyisivät yön yli. Muiden suojien kanssa on joskus ollut juurikin tätä istuvuus ja valumisongelmaa. Hirveän kireälle kun ei haluaisi jalkoihin suojia kiinnittää niin ettei veri kierrä. Hertalla on vähän eriparin etu ja takajalat (etujalat ohuet, takajalat isot ja leveät), mutta hyvin istuu suojat sekä leveempiin jalkoihin että kapeampiin.

Toinen seikka on materiaali. Materiaali on hengittävää ja miellyttävän tuntuinen. Kuvassakin näkyvät kovikkeet tuovat kestävyyttä suojiin joten kolhujakin saa tulla, suoja kyllä kestää sen. Tuo kriittisin kohta (esim. juurikin hokkikaudella) olisi arka paikka suoijen rikkoutumiselle, mutta tuo muovikovike ottaa kyllä hyvin naarmuja vastaan. Suojat ovat silti todella kevyet. Laittaminen on todella helppoa ja vaivatonta. Vaikka hevosen jalat olisivat hieman märätkin, se ei paljoa haittaa. Suojat kyllä kuivuvat tosi nopsaan.
Jos hevonen on kova repimään suojia, niin siitä en uskalla mennä takuuseen että esim tarrat kestäisivät rajua hevosen puremis ja repimiskäsittelyä. Laadukkaat suojat ovat kyllä, sen näkee saumoista ja materiaalista, mutta rajansa kaikella pahoinpitelyllä. :)
Eli kaikin puolin, suojien käyttö on helppoa ja vaivatonta!

Tässä näkyy DFD- irroitettava sisusta, sekä nuo siniset magneettipalat.

Sitten kolmantena seikkana "onko näillä mitään näkyvää vaikutusta?", mikä varmasti kaikkia kiinnostaa.
Hertalla on terveet jalat ja ne ovat siistit. Ainoastaan vasemmassa takajalassa on jännetupin kohdalla iso nestepatti, joka häviää aina liikutuksessa, mutta tulee takaisin levossa. Tämä asia ei vaivaa hevosta, mutta se on "kosmeettinen haitta". Muut jalat ovat Hertalla kuivat, joskus voi olla ihan pientä nestettä, muttei kuitenkaan lämpöä (paitsi liikutuksen jäljiltä tottakai).
Erityistä huomiota yritin kiinnittää vaikuttaako magneettihoito mitenkään tähän nestepattiin. Jännittävin ero oli suojien ensimmäisinä neljänä käyttöpäivänä. Vasen takajalka oli suojien pois ottamisen jäljiltä aina lämpimämpi kuin muut jalat! Hyvä vai huono juttu? En tiedä. Mutta tätä tosiaan oli vain hoidon alussa. Jalat eivät olleet suojien pois oton jälkeen aamuisin mitenkään lämmenneet, jopa viileät ja kuivat. Vaikka nämä suojat lisäävät verenkiertoa, niin ilmeisesti hengittävä materiaali ei kuitenkaan haudo jalkoja.

Kaiken kaikkiaan mielestäni jalat ovat olleet kuivemman tuntuiset suojien käytön aikana. Pientä nestettä voi välillä olla, riippuen treenin rankkuudesta ja näin kesäkuumalla lämpötiloista. Talvellahan Hertan jalat on TOSI kuivat ja viileät (tottakai). Tämä vasen takajalka, eli alias "pattijalka", on edelleen jännetupen kohdalta nestettä oleva. En tiedä, olisiko patti himean pienempi jopa? Tähän en kyllä mene vannomaan, mutta olen ollut näkevinäni, että se olisi nykyään enemmän "pieni ja pyöreä" nestepatti, kun ennen se oli "laajempi ja isompi". Eläinlääkäri on kyllä katsonut tuon Hertan jännetupen turvotuksen, mutta sanoi, jos se ei haittaa liikkeessä ja muutenkin ,niin ei siitä ole syytä olla huolissaan. H on kuitenkin jo 15 vuotias, ja sillä on paljon kilometrejä. Kuitenkin muut jalat ovat kuivat ja hyvät.

Hertallahan ei ole mitään vikaa jaloissa, joten havaintoni perustuvat lähinnä jalkojen ulkonäköön. Jos hevosella olisi esim, nivelrikkoa, jännevammaa, niveltulehdusta etc. niin uskoisin että nämä suojat voisivat tuoda helpotusta hevosen liikkumiseen, jolla näitä vaivoja on. Yleensähän tälläinen "vamma hevonen" on aamuisin jäykkä kävellessää karsinasta ulos pihalle, niin voisin kuvitella että öisin käytettynä, nämä suojat voisivat vetristää hevosta käytön myötä ja lievittää kipua, sekä nopeuttaa vammasta paranemista. Toki nivelrikkoa ei paranna mikään, mutta esim. niveltulehdus olisi hyvä käyttökohde magneettihoidolle tulehdusta ja kipua lievittämän vaikutuksensa vuoksi.

No entäs onko mitään negatiivista sanottavaa? Ei varsinaisesti. Mielestäni hyvät suojat ja varmasti ajavat asiansa. Eriasia sitten, kokeeko tarvetta tallisuojille. Toki joku voi ajatella että "turhuutta" tuollaiset tallisuojat. Mutta tämäkin on jokaisen hevosen omistajan oma asia. Ehkä magneetti/tallisuojat ylipäätänsä eivät ole jokaisen hevosen välttämättömyyksiin kuuluva tavara. Mutta niinkuin sanoin, JOS on tarvetta tallisuojille, niin nämä ovat varmasti parhaasta päästä siihen hommaan.

Elikkäs yhteenvetona voin sanoa, että suosittelen lämpimästi näitä suojia tallisuojiksi!
- Paremmat ja helpommat käyttää kuin pintelit
- Kestävät ja laadukas materiaali
- helppo pitää puhtaana
- Tallisuojien lisäksi magneettihoito samassa
- Istuvat varmasti hevosen kuin hevosen jalkaan (eri koko vaihtoehdot!)

Hintaahan näillä suojilla kyllä on, mutta laadusta voi kyllä maksaa. Jos siis olet etsimässä tallisuojia, harkitse ihmeessä näitä. Näissä kuitenkin tulee tuo hoitava ominaisuus mukana magneettien myötä. Veredus on merkkinäkin tunnettu myös laadukkaista suojistaan ylipäätänsä.

Näitä suojia saa mm. Keravan Horse & Riderista, sekä nämä kyseiset testisuojat on mahdollista ottaa itselleen testattavaksi 2 viikoksi pientä maksua vastaan ko. liikkeestä! Joten nyt kannattaa itsekin kokeilla näitä suojia hevoselleen, ennenkuin aikoo ostaa!!! =)
Hintaa 149 ,- /pari (eli etu ja takajalkoihin yhteensä 298e )


Suojat Hertan jaloissa. Niinkuin näkyy, ovat napakat ja ei mitään ylimääräistä. Meillä on turvekarsinat, joten helposti likaantuvat, mutta ovat kyllä helppo puhdistaa.

Mites lukijat? Onko teillä käytössä tallisuojia, vai oletteko aikeissa sellaiset hankkia? =)


10 kommenttia

 1. Oi mut kyllä ylipuhuit täysin! Täytyy hankkia heti kun saan takuuvarman hevosen alle :)

  VastaaPoista
 2. Kiva juttu :) ihan oli mun rehellinen mielipide enkä pahemmin huonoa keksinyt. :) parhaat niistä mitä ite olen käyttänyt. Näitähän saa siis magneeteilla tai ilman

  VastaaPoista
 3. Mellä on myös vereduksen magneettisuojat, tosin vanhempaa mallia. Ne ovat tosi ahkerassa käytössä ja pois en vaihtaisi! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sullakin vähä vanhempi hevonen niin varmasti enemmän hyötyä kuin haittaa :)

   Poista
 4. Voi vitsi, jos olis rahaa niin hommaisin kyllä. Näyttävät kyllä istuvuudeltaan paremmalta kuin paljon hehkutetut BOTit. No, ehkä sitä joskus on rahoissaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan, mun mielestä paljon helpommat käyttää ja istuvammat kuin nää BOTit. Meil ollu nekin joskus, eivät ole yhtä näppärän tuntuiset. Vähän ehkä kömpelöt.

   Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
 5. Paljon noi itse suojat sitten maksaa? Tulisiko siis juuri nuo Hertan jalassa olleet suojat kokeiluun 2 viikoksi? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ööööh, hintaa en tarkalleen muista, olisiko ollut noin 200 euroa jokaiseen jalkaan, ja vain etu/taka suojat 100 euron pintaan?

   Juurikin nuo samat kyseiset suojat, jotka Hertan jalassa oli. Ne on liikkeen testikappaleet. :)

   Poista
  2. Vai olisikohan ollut 200 euroa/pari? Nyt en mene ihan vannomaan!

   Poista

Jätäthän kommenttisi!

En julkaise asiattomia/provosoivia kommentteja. Risut ja ruusut ovat tervetulleita, kunhan kommentointi pidetään asiallisena!