Kootussa Ravissa

17. syyskuuta 2013

Piffiäpiffiä

Menin tänään Hertan suht kunnolla pikaseen ennen koulua. Sillä oli nyt ollut kolme päivää tosi kevyellä eteenalas-tyyppisellä työskentelyllä. Tänään sitten aattelin tehdä paljon piaffia ja muutenkin tälläistä "nylpytystä" enemmän kun se tuntui heti alkukäynneissä tosi pirteelle ja nopealle.

Ennen ajattelin että turhaan mä sitä piaffia teen, mutta nyt mulle on kyllä parista suunnasta vinkattu, että piaffi on kokoamiseltaan samanlainen kuin piruetti laukassa, joten ne kulkevat ns. käsikädessä. Eli on hyödyllistä treenata hevosella piaffia, koska se vahvistaa myös piruettia ja toisin päin. Usein käy, että piaffi unohdetaan kokonaan, vaikka piruetteja treenataan. Sitten yhtäkkiä Inter II:ssa kun tuleekin piaffia, niin se pitäisi opettaa hevoselle äkkiä. Eikös olisi fiksumpaa alkaa opettaa piaffia jo mahdollisimman aikaisin, melkeinpä jopa enne piruetteja? Vaikkei niitä vaadita missään ohjelmassa ennen Inter II ja GP:tä, niin kyllä se on erittäin hyvä jumppa.

Aluksi tuli aika kivaa pientä piaffia heti alkukäyntien aikana. Se oli niin menossa mukana että tarjosi sitä itse niin ajattelin tätä hyödyntää. Tein siirtymisiä piaffista laukan nostoon, tällöin tulee yleensä tosi hyvä nosto.
Kokeilin myös vähän passagea ja se tuli aluksi paremmin kuin lopussa. Myös loppuakohden hyytyi piaffit ja H ei ollut enää niin herkkä ja joutui ottaa raipan avuksi. Ilmeisesti se väsähti, vaikken mielestäni nyt kovin kauaa mennyt ja hirveän rankkaa tehnyt. Tein laukassa vielä pari kertaa ympyrällä sulkua, josta lopuksi työskentelypiruettiin ja siitä ulos. Taas piti aluksi olla tarkkana ettei H ala heti vääntää piruettia, vaan suostuu polkemaan sulkutaivutusta laukassa rauhassa. Eli taas täytyi olla tosi tarkkana, että vaikka se kokoaa, niin sen täytyy räjähtää ETEEN sieltä myös pois.

Lopuksi tein vielä pari kertaa piffiä niin, että otin ohjat vasempaan käteen ja oikella kädellä kutittelin Herttaa pyllyn päältä/hännän tyvestä. Tämän ansiosta tuli vielä "viimeisillä voimilla" piaffia niin, ettei se ollut selkänotkolla ja nostellut vaan jalkojaan, vaan veti ns. hännän koipien väliin. H tuppaa piaffissa tarjoamaan selkänotkoa ja jalkojen nostelua, mutta sehän ei siis ole mikään piaffi. Pitää olla tosi tarkka, että olisi pyöreänä selästään ja "köyristäisi" selkäänsä ja istuisi enemmän takaa. Tämä raipalla kutittelu oli aika jees, ei tarvinnut oikeastaan kuin laskea se raippa nojaamaan sinne takaliston päälle, niin H istahtaa. :D
Samalla se kevenee edestä kivasti ja pysyy peräänannossa, vaikka mulla on ohjat vaan yhdessä kädessä löysänä.

Helpottaisi myös, jos joskus saisin apua niin että joku maastakäsin joko kutittelee takaa raipalla tai heittelee vähän kentän hiekkaa kintereisiin, niin saisi vähän sitä aktiivisuutta taakse treenattua. Samaa on joskus valmennuksissa tehty piruettien kanssa, eli pieniä hiekan jyviä heitellään takaosalle. Reaktio on tosi hyvä, sillä pieni hiekanjyvä saa aikaan kaivatun efektin.

Oli H taas löysä treenin jälkeen! Silmät vaan lurpsallaan niinkuin kuvasta näkyy, oikee Laama. :)
Laama-agilityn jälkeen
Voisin yrittää joku kerta vähän laittaa kuvia/videoo tänne tosta piaffin reenaamisesta joskus, jos saan jonkun avustamaan ja leikkimään kameralla.

Huomenna sitten vastapainoksi vain eteeneteeneteen-treeniä!

10 kommenttia

 1. Joo laita videota!

  Söötti Laama. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus toivoisin sen olevan enemmän hevonen... :D

   Poista
 2. Toi piaffin treenaaminen olis kyllä tosi mielenkiintoista nähdä :)

  VastaaPoista
 3. apua Noora. poistin vahingossa sun kommentin. mitähän siinä luki? :)

  VastaaPoista
 4. Voisin tulla kuvaa joku päivä :) mul on vklp plus ma vapaa. T.jonna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miten ois jonna sunnuntai tai maanantai...? :)

   Poista
 5. Jei! Laamapiffiä videolle kiitos :) Hyvin kirjoitettu teksti taasen.

  VastaaPoista

Jätäthän kommenttisi!

En julkaise asiattomia/provosoivia kommentteja. Risut ja ruusut ovat tervetulleita, kunhan kommentointi pidetään asiallisena!