Kootussa Ravissa

13. syyskuuta 2013

Valmennusta

Pitkästä aikaa taas pääsin Hyyppärään vähän kohentamaan kuntoa ja toivonmukaan oppimaankin jotain.
H oli oikein kiva ratsastaa, ehdin verkkaakin sen kunnolla, vähän oli tuijotteleva ja säpsyilevä aluksi mutta hommiin vaan niin kyllä se siitä asettui.

Oli ensinnäkin kiva huomata, etten tarvinnut kauhukahvaa koko tunnin aikana, muuta kuin ihan hetken aluksi ravissa kun alettiin kokoamaan ja suoristamaan. H pistää välillä vähän hanttiin ja valahtii selkä alas, jolloin sen harjotusravissa on ihan mahdotonta istua., joten tarrasin kauhukahvasta jotten vaan ala vetää suusta itseäni parempaan asentoon. Sen verran hyvä H oli tänään ettei tarvinnutkaan hirveästi vääntää ja alkoi toimimaan suht nopeaan joten nopeasti se kauhukahvakin unohtui.

Tehtiin paljon ravissa ympyrällä hommia suorituksen ja taivutuksen saralla. Sen pitää asettua ja taipua molempiin suuntiin tasaisesti, mutta sen täytyy myös kantaa ulkotakajalalla itsensä. Ulkotakajalasta tasaisesti koko kylki käytössä turpaan asti. Eli tasainen "kaari" taivutettuna. Ulkokylki (=ulkotakajalka) kantaa.
Aluksi H oli vähän vahva edestä ja halusi taivuttaessa painua tosi syvään ja kuolaimen taa, mutta sitten tein paljon myös nostavia ohjasotteita sisäohjalla.  Eli nostava sisäohja-ote ja ulkopohje yhtäaikaa.

Sama homma laukassa. Tismalleen sitä me kaivataan laukkaan, mitä ravissa haettiin. Ravissa vaan saadaan se nopeammin ja helpommin kuin laukassa. Tehtiin myös piruettilaukka työskentelyä pienellä ympyrällä opettajan ympärillä. Oikea laukka (joka on helpompi aina ollutkin) pyöri paremmin ja työskentelypiruetti oli parempi. Vasemmassa oli vaikeampi saada ensinnäkin TAIPUMAAN sitä ja KANTAMAAN, eli se oikea kylki ja oikea takajalka kantamaan. Sitten kun tehtiin piruettia, niin H helposti jää pohkeen taa ja pomppimaan kun laukka ei enää pyöri. Tuli vasempaankin hyviä pätkiä ja sittenkun tuli tosi hyvin polkien, niin pääsi ratsastaa ulos työskentelypiruetista.

Tehtiin myös laukkasulkuväistöä koko rata leikkaalla ja vastalaukan kautta uusi kokorata leikkaa takaisin myötälaukkaan. Sitten muutettiin tehtävää, että sulkuväistön jälkeen vastalaukassa pääty, jonka jälkeen yksittäisiä vaihtoja vastalaukasta vastalaukkaan koko rata leikkaalla suunnan vaihtuessa. Opettaja kehui, että tänään tuli tosi hienot yksittäiset vaihdot!!! JES! :) Mä oonkin niitä nyt Kyran klinikan jälkeen hinkannut mielessäni miten niitä ratsastetaan. (eli 1, 2, 3 Vaihto, laskien ;) )
Lopuksi tehtiin myös neloset ja kolmoset läpi. Nekin meni oikeestaan tosi hyvin! Neloset meni kertalaakista hyvin, joten niitä ei tarvinnut tehä uudestaan, mutta kolmosissa tuli ekalla kerralla pieni tiplu. En tiedä miten töpeksittiin mutta H pysähtyi vaikka pyysin vaihtoa. Uudestaan vaan ja tuli kolmosetkin sitten hyvin ja puhtaasti. Neloset oli tällä kertaa paremmat, sillä ne oli suoremmat ja tasasemmat. Kolmosissa oli pientä sivuttaisheittoa, mutta muuten itse vaihdot oli hyviä.

Jäipäs taas hyvä mieli kun tulee niitäkin tuntemuksia välillä valmennuksissa että selvitään tehtävistä ja ei olla ihan toivoton tapaus. Ja ne kehut, niitä on aina kiva kuulla. Mitä harvemmin niitä kuulee niin sitä paremmalta ne kuulostaa! H oli tunnin jälkeen ihan puhki. Se oli hikoillut takapuolen päältä asti, ja laahusti kävelemään loppukäynnit viimeisillä voimillaan.. Ihan meni makarooniksi sen takajalat! Sai sitten kotona kunnon jalkojen kylmäyksen ja kylmäsavet jalkoihin ja tarhaan mussuttamaan heiniä.

Kokoaminen on kyllä rankkaa, sekä hevoselle että ratsastajalle mutta enemmän kyllä hevoselle. Etenkin takapolvet ja kintereet on kovilla, joten nyt kyllä saa viikonlopun mennä H tosi kevyellä.

Laittelen vielä lopuksi vähän kuvia, mitä on otettu eilen kotikentällä. Kuvista copyright Emmi Tommola. :)
no onpahan ainakin kääriytyneenä hevosen selkään polvi irti satulasta... :D


Loppukeventelyjä

Ainiin! Saatiin HyvUralle joukkue ensi lauantain aluemestaruuksiin!!! :) Meitä taitaa olla jopa 4 ratsastajaa joukkueessa. Katsotaan kuinka käy! Itse ratsastan FEIn Helppo A esiohjelma poneille. Kivaa mennä pitkästä aikaa Helpon A:n ohjelma.

Itse olen menossa huomenna ja sunnuntaina Hevoset Stadikalla- tapahtumaan. Sain "talkootöillä" ansaitun lipun koko viikonlopuksi. Pitää yrittää kiertää Expo alue kaukaa, etten mene viimeisiä rahojani kuluttamaan sinne... Onkos ketään lukijoista tulossa paikan päälle? :)

4 kommenttia

  1. Mä olen molemmat päivät töissä, ja eiköhän sitä katsomonkin puolelle ehditä jossain välissä.

    VastaaPoista
  2. Vastaukset
    1. Katsotaan laura törmätäänkö vaihteeksi muutenkin kuin valkoset kisakamat päällä punaset hepat kourassa :D

      Poista

Jätäthän kommenttisi!

En julkaise asiattomia/provosoivia kommentteja. Risut ja ruusut ovat tervetulleita, kunhan kommentointi pidetään asiallisena!