Kootussa Ravissa

26. heinäkuuta 2013

Valmennusta

Eilen pääsin taas onneksi valmennukseen, tuli tosiaan tarpeeseen!
Heti aluksi alettiin tekemään töitä suoristamisen saralla, ja tämä mielessä tehtiinkin koko lopputunti hommia. Käytiin vaihdot myös läpi sekä avot. Ja koko ajan pointtina että hevonen on suora! Jos se ei ole suora, se ei myöskään voi koota. Jos se kulkee poikittaen/vinossa, se ei edelleenkään voi koota.

Aluksi tehtiin ravissa pohkeenväistöä keskihalkaisijalta uralle. Vähän "ylisuoristettiin" heti kättelyssä, jotta H joutuu oikeasti menemään suorassa. Jos menin pohkeenväistöä oikealle, nostin oikeasta ohjasta "nenää ylös" sekä sama vasempaan. Mulla on näköjään tapana pohkeenväistössä taivuttaa H liikaa väistöstä poispäin olevaan suuntaan --> tällöin H ei ole suora. Nyt sitten tosiaan asiaa korjattiin, että olin tosi tarkkana oikeassa väistössä oikean ohjan kanssa ja vasemmassa väistössä vasemman ohjan kanssa. Tehtiin selväksi hevoselle, että ulkoohja on se joka johtaa ja johon tukeudutaan. "Hevonen seuraa ulko-ohjaa väistössä"-ajattelulla.

Tämän jälkeen suoristettiin samantien laukassa pääty-ympyrällä. Vaikka mennään ympyrän kaarella, niin suoristettiin silti aivan suoraksi. H alkoi jo tässä vaiheessa tuntua aika kivalle. Ei missään vaiheessa vastustellut tai jännittynyt, vaikka jännittäminen on H:n bravuuri...

Pienen huilin jälkeen jatkettiin suoristamista edelleen pääty-ympyrällä käynnissä. Tehtiin vastataivutusta, tällöin mun ulkoavut (ulkopohje ja ulkoohja) on erityisen suuressa roolissa ja H:n täytyy suoristua niistä. Sama homma ravissa, eli vastataivutusta josta ympyränkaarelle taivutukseen, mutta siis SUORANA, ja voi vitsi millasta ravia se välillä esitti. Kerrankin tuntui oikeasti siltä että se on KOOTTUNA, eikä lavat ja selkä notkolla.
Kun ympyrällä oltiin vastataivutus-suoristus-.harjotteella saatu ravi kootuksi ja ylämäkeen, siirryttiin tekemään pitkien sivujen alkuun voltti, josta avotaivutusta pitkää sivua pitkin. Siis sellaista avoa jos saisin radalle niin olisi kevyesti 7... :o

Sitten pääty-ympyrälle takaisin laukassa ja siinäkin: SUORISTA! Koko ajan tein hommia ulkoapujen kanssa, varsinkin ulkopohje. Sen täytyy kulkea täydellisen suorana ja suoristua välittömästi ulkopohkeesta. Jos ei tapahtunut heti, niin naputtelin raipalla pohkeen taa, että herkistyy. Siis tämä toimi. En edes muista koska olisin saanut laukan noin pehmeeksi ja kantamaan! Aina tuntuu että laukka on vähän "levällään" mutta nyt tuntui että oltiin ihan paketissa! Kaikki vaan natsas!
Kun laukka oli myös saatu koottua, tehtiin vastalaukkaa pääty-ympyrällä ja siitä ympyrällä vaihto myötälaukkaan. Tässä tarkkana että H vaihtaa avuista, ei ajatuksesta... Se tuppaa vähän hätäilemään.

Lopuksi vaihdot diagonaaleilla. Laadukkaat vaihdot ja minä pidän suoruuden ulkopohkeella naputtaen vaihtoon asti, jolloin vaihto tulee suoralla hevosella. Eikä muuten tarvinnut paljoa tehdä, kun vaihdot tulivat hyvin.

Pitkästä aikaa mä taas koin lampun syttymistä pään päälle ja tajusin mistä kiikastaa taas joku ongelma. Viimeksi tehtiin kotiläksyjä taipumiseksi niskastaan, mutta nyt tähän lisättiin suoruus jonka myöten tuli kokoamista uuteen uskoon. Vitsit mikä tunne!

PSG ja Interi ei kuulemma tule olemaan mikään ihme temppu, kunhan vain saan H:n suoraksi ja sitä kautta oikeasti kootuksi, jolloin saan tehtyä kaikki liikkeet helposti ja vaivattomasti! Jos hevonen ei ole läpi ja suora, Interin rata hyväksytysti suorittaminen on vain kiinni tuurista, ei taidosta.

Nyt on kotiin viemisiksi taas mulle porkkana: suorista, suorista., suorista! Sitä nyt hinkkaan Tampereeseen asti!
Vielä yksi valmennus olisi tarkoitus yrittää saada ensi viikon alkuun, jolloin käydään ohjelmaa läpi, eli PSG:tä lähinnä. Vitsit kun on ihana tunne kun tajuaa tajunneensa taas jotain uutta! :D

Ei näin

Mieluummin näin. 

PS. Kun kerta Lappeenrantaan ei onnistuttu lähtemään, niin saatanpa nyt sunnuntaina käydä pienet seurakisat Roxyllä... :) Saas nähä mitä tulee, en tosiaan ole taas kuukauteen sillä ratsastanut, mutta ihan harjoituksena vaan nämä pikkukisat, jos sitten syksyllä jonkun nuorten hevosten luokan pääsisi sillä menemään. :P

Roxy 5.wee c Janna Pehkonen
Roxy 5 wee c Janna Pehkonen


4 kommenttia

 1. Liian tutuks tuli viikolla junnumeetingissä tää "ota ulko-ohjalle, SUORISTA!!!!" :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti! :D sellainen asia mikä välillä pääsee vähän unohtumaan ennenkuin taas joku karjuu vieressä asiasta... :D

   Poista
 2. Mullekin tuli yllätyksenä ulko-ohjan tärkeys pohkeenväistössä vasta hetki sitten :-D Yllättäen heppa väistääkin paremmin kuin jos vain roikkuu sisäohjassa, niinkuin ennen tein "asettaen", kunnes valkku vinkkas ulko-ohjasta. Valo syttyi täälläkin :-D Valmennuksissa on oikeasti ihan hyödyllistä käydä, vaikka kuinka uskoisi osaavansa itsekin (=minä).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin! Mäkin pitkään mätkin väistättävällä pohkeella ja asetin sisään ja ihmettelin kun huonosti väistää. Vasta joskus viime keväänä valmentaja totes "Pohkeenväistössä pienin rooli on sillä väistättävällä pohkeella". :D

   Kävisin vaikka joka päivä valmennuksissa, enkä säätäis yksinäni kentällä jos vaan ois mahdollisuus! :D

   Poista

Jätäthän kommenttisi!

En julkaise asiattomia/provosoivia kommentteja. Risut ja ruusut ovat tervetulleita, kunhan kommentointi pidetään asiallisena!