Kootussa Ravissa

18. heinäkuuta 2013

Päivän treenit

Eilen ridasin taas kunnolla, joten aattelin että voin yrittää kertoa taas mitä tehtiin ja miten "treenautan" itsekseni Herttaa. Tälläisiä ajatuksia tänään. Laitoin punasella tekstillä mun mielestä tärkeimpiä pointteja tekstistä, jos koko tekstiä ei jaksa lukea. :)

Aloitin alkukäyntien jälkeen ratsastamalla tosi reippaasti heti ravissa eteen. Muoto saa olla tässä vaiheessa melko vapaa, kunhan vain hevonen työntää heti takaosaltaan kunnolla eteen ja on nopea takajaloistaan. Tässä vaiheessa myös jos H on hidas reagoimaan pohkeelle, otan tempon vaihteluita jo mukaan. Eli vapaammassa muodossa alkuverkaksi normaalia ravia, sitten vähän keskiravin tapaista (ei tarvitse heti paukuttaa menemään keskiravia, riittää että normiraviin ja eteenpäin vievään raviin tulee eroa). Tällöin joudun siis tekemään pidättäviä apujakin, jolloin oletan että H pehmenee ja kuuntelee myös niitä, sekä tietenkin eteenvieviä apuja vuoronperään.

Kun H mielestäni ravasi kivassa tasapainossa ja oli kuulolla pohkeelle, istunnalle ja ohjalle, nostinkin jo laukan. Laukassa pikkuhiljaa lyhensin sitä myös edestä, mutta työntö takaa täytyi olla edelleen reippaasti eteen. Lyhentämisellä edestä tarkoitan tässä sitä, että lähinnä keräilin ohjia kunnolla käteen normityöskentely muotoon. Pääperiaate kuitenkin on mitä valmentajakin aina sanoo "älä lyhennä edestä, vaan takaa". Eli tämä ajatus mielessäni "lyhensin" sen eteen-alas-muodosta normaaliin muotoon, mutta takaosa ei saa hidastua tässä vaiheessa vaan työntö reippaassa askellajissa täytyy säilyä.
Eli laukkailin noin 5 min reipasta laukkaa ja lisäilin samalla kaulaan vähän yli-taivuttelua, jotta vertyy sieltäkin. Tein muutamat vaihdot molempiin suuntiin muutaman kerran ja aina taivuttelua uuteen suuntaan reippaassa etenevässä laukassa.

Annoin pienen kävelypaussin alkuverkan jälkeen. Tähän meni aikaa noin 10-15 min. Pitkät ohjat, jotta hevonen saa vähän puhaltaa ja venyttää. Tämän jälkeen otin taas ohjat ja tsekkasin nopeasti käynnissä, että takajalka on taas aktiivinen ja muodon kohdalla H ei saa nousta liian ylös niskastaan (-> jolloin selkä painuu alas ja takajalat talliin), vaan sen täytyi edetä käynnissäkin mahdollisimman pitkää askelta selän läpi, mutta rentona ja myödäten niskastaan. H oli varsin rennolla päällä ja vastasi kivasti apuihin, joten otin heti koottua käyntiä vielä. Siinä askel vastaavasti lyhenee ja sain nostettua Hertan ylös lapa-alueeltaan, ei niskastaan, niinkuin tahdoinkin.

Käynnin jälkeen otinkin taas heti laukalle, mutta nyt aloin heti vaatimaan kootumpaa laukkaa kuin alkuverryttelyn "semi keskilaukka". Mun istunnassa on ongelma etenkin laukassa, että mulla on jalat liikaa irti, eli en istu tarpeeksi syvällä. Mun pitäisi päästä sellaiseen "karhun halaukseen" Hertan ylle, jotta istun ns. sen ympärillä (valmentajan sanoja taas lainaten...). Nyt aloin heti miettimään omaa istuntaani laukassa ettei laukasta tule liian vapaata ja huitelevaa mun keikkuessa päällä, vaan istun niin tiivisti siellä jalat hevosen ympärillä, että mulla on joka askel päätettävänä ja muutettavana helposti jalalla ja istunnalla. Jalka kun on jo valmiiksi ja koko ajan kiinni, ei tule hevosellekkaan yllätyksenä kun yhtäkkiä käytänkin pohjetta, jolloin "hyökkään" sen kimppuun jalka-avuilla yhtäkkiä, jolloin saattaa tulla virhereaktio, esim. laukanvaihto.
Huomasin heti Hertassa että tämä toimi. Sain sen heti paremmin koottuun laukkaan ja aktiiviseksi takaa, kun mulla on napakka istunta ja jalka kiinni ilman että se lepattaa jossain pitkin hevosen kylkiä! Pystyin joka askeleella napakoittamaan H:n takajalkoja kun jalka on kyljessä ja käytin sitä. Hyvä reaktio.

Tämän jälkeen otin muutamia laukanvaihtoja diakonaaleilla. Aina 1 vaihto per suunta. Kaikki tuli puhtaina, kun sain tarpeeksi aktivoitua takaosaa jo kootussalaukassa. (HUOM!!! Kun nyt istuin tiivisti satulassa ja jalat kääriytyneenä Hertan kylkien ympärille --> Vaihdotkin tulee puhtaasti, sillä en yllätä sitä yhtäkkiä jalka-avuillani huitasemalla vain vaihtoa. Kun istun tiivisti ja ratsastan joka askelella laukkaa, valmistelut tulevat läpi ja hevonen ei ylläty vaihtoon, jolloin siitä tulee puhdas)
Kun yksittäiset vaihdot sujui, otin vaihtoja joka neljänsillä, sillä tämä tulee olemaan seuraavassa Va A radassa meillä edessä Lappeenrannassa. Nekin tuli kaikki puhtaasti molempiin suuntiin! Kuinka paljon voi olla istunnalla merkitystä?? Paljon! Heti kun mä ratsastan joka askelta ja pidän laukkaa joka askeleella yllä jaloilla ja istunnalla, niin sarjatkin tulee paljon paremmin, koska en taaskaan yllätä hevosta. Hevonen on kuulolla ja munkin laskujen mukaan saadaan vaihdot ajallaan.

Tämän jälkeen päätin vielä nopeasti ottaa perään piruetit. Nekin tulee Va A:ssa Lappeenrannassa. Tein 2 piruettia molempiin suuntiin niinkuin ne radalla tulevat. Vasemmalle piruetit tuli tosi kivasti, mutta oikealle se oli jäykempi ja niistä tuli laajemmat. Jouduin ensimmäisen oikean suunnan piruetin tulemaan uudestaan, valmistelin paremmin kokoamalla laukkaa ensin suoralla ja sitten vasta lähtemällä kääntämään. Ja se onnistui paremmin, ei kuitenkaan niin hyvin kuin vasen. Tässä mun virhe pirueteissa: Mun tätyy valmistella paremmin (ylläri, taas...) Mulla on tapana vaan ratsastaa se piruetti. Täytyy nyt ottaa tavaksi, että ensin kokoan suoralla hevosella suoralla tiellä piruettilaukkaan, sitten vasta käännän. Näin ollen Herttakaan ei heti oleta kun kootaan piruettilaukkaan että "okei mä käännän jo", vaan se joutuu odottamaan kun kääntäviä apuja siihen piruettilaukan lisäksi, jolloin se ei kaadu ja pyyhkäise piruettia läpi.

Tämän jälkeen otin vielä vähän pätkissä suoralla uralla aina lyhyiden sivujen keskellä piruettilaukkaa pari askelta suoralla jonka jälkeen eteen. Ja taas sama toisella lyhyellä sivuilla. Nämä onnistui kivasti.

Lopuksi vielä koottua ravia, jossa siirtymisiä passagemaisesta ravista keskiraviin. ´Sama idea kuin alkuverkassa, mutta enemmän ääripäistä. Eli erittäin koottua ravia, ts. passage, josta "räjähdysmäisesti" keskiraviin. Tässä taas tulee variaatiota raviin, ja mun mielestä yksi paras tapa saada hevosta aktiiviseks takajaloistaan ja kuulolle on tehdä siirtymisiä askellajin sisällä.

Siinä se sitten oli, Hertta teki nopeasti ja herkästi, joten viimeiseen passagesiirtymiseen otinkin seis, ja annoin pitkät ohjat (tässä vaiheessa hirveä höriseminen Hertalta... :D Raukka hörisee aina kun antaa pitkät ohjat).
Pitkät loppukäynnit REIPPAASSA käynnissä, jonka jälkeen tallissa pikasuihku ja kaverien kanssa tarhaan.
Koko aktiiviratsastukseen meni aikaa noin 35 min, siihen päälle käynti pätkät ja tauot, eli yhteensä noin 50 min vietettiin aikaa kentällä. Ihan normi aika meille.
Hommiin lähdössä

Jollain oli toiveena että kerron välillä Hertan "huollosta", eli miten esim treenin jälkeen hoidan jalkoja tms. joten tästä voisin joku kerta seuraavaksi kertoa. Voin kyllä jo sanoa, etten ihan hirveästi tee mitään, mutta riippuen treenistä niin kyllä mullakin jotain hoitorutiineja on. Hepo kun alkaa olla jo vähän vanhenevaa sorttia... ( Tosin ei vanha! Suostun sanomaan sitä vasta vanhenevaksi... ;) )

Lopuksi haluan vielä sanoa, jos joku tätä luki omat treenit mielessään, niin näitä periatteita siis voi soveltaa ihan mille tasolle tahansa. Ei tarvitse tehdä harjoituksia passagesta keskiraviin tai piruetteja tai vaihtoja. Omaa istuntaa voi "tiivistää hevosen ympärille" oli taso mikä tahansa, tai käynnissä/ravissa/laukassa voi tehdä temponvaihteluita askellajin sisällä oli taso sitten He C tai GP... =) Sama idea, sama vaikutus!

Eli hepat aktiiviseksi takajaloistaan, taipuisaksi kyljistään ja rennoksi niskastaan, sekä istunnalle ja pohkeelle kuulolle! Siinä tiivistetysti. =)



10 kommenttia

  1. Tää oli kivan yksityiskohtaisesti kirjoitettu ja paljon hyviä pointteja :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla. :) Mielelläni jaan varsinkin valmentajani sanomisia ja näkemyksiä. Sieltä ne parhaat pointit tulee. :)

      Poista
  2. Hyvä postaus! Lisää tämmösiä, oli kiva lukea, teksti oli selvä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jes! =) Koitan aina tietyin väliajoin postata mitä tulikaan tehtyä. :D

      Poista
  3. Tää oli kiva! Varsinkin noi korostetut kohdat helpottaa pitkän tekstin lukemista jos ei ole kuvamateriaalia laittaa sekaan. Ja kiva että korostit harjoitusten sopivan kaiken tasoisille :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo mä oon ite tosi huono lukee pitkiä tekstejä ilman mielenkiinnon sammumista, joten aattelin että jotkut "highlightit" tekstistä on kiva nostaa esiin jotta selkeyttää kun kuvat puuttui. :)
      Joku kerta ajattelin laittaa videon pätkiä tekstin tueksi!

      Ei voi tarpeeksi korostaa kuinka kaikki on kiinni perustyöskentelystä, joten oli taso mikä tahansa yleensä ongelmat on ihan samat ja ratkaisu löytyy perustyöstä eikä niinkään temppujen vaikeusasteesta

      Poista
  4. Kiitos,mielenkiintoinen ja hyödyllinen postaus!

    -bee

    VastaaPoista
  5. Hirveen hyvä, lisää tällästä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiedätpähän mitä ens su tuleman pitää ;D

      Poista

Jätäthän kommenttisi!

En julkaise asiattomia/provosoivia kommentteja. Risut ja ruusut ovat tervetulleita, kunhan kommentointi pidetään asiallisena!