Kootussa Ravissa

21. heinäkuuta 2013

Hertan ruokintaLyhykäisesti sepustan millasta pöperöä se Herbamaare vetää naamaansa. :)

Lyhyesti sanottuna hyvin yksinkertaista. Heinän lisäksi väkirehuna meillä on Peacemaker. Sitä se saa litran aamuin illoin. Välillä jos tulee rankempaa jaksoa, se saa vähän enemmän sitä, korkeintaan kuitenkin puolitoista litraa.
Tällä se on pärjännyt monta vuotta. Se on aika väsymättömän tuntunen, eikä ole missään vaiheessa tuntunut että se ei jaksaisi.
Talvella H sai vielä Peacemakerin lisäksi Racing Proteinia puolilitraa päivässä. Turvataan sen valkuaisen saanti ja se, että sillä olisi ja pysyisi hyvä lihasmassa. Pitkään Hertalle massaa kasvatettiin, ja nyt keväällä vasta lopetettiin ainakin kesäksi Proteinin syöttö, sillä se tuntui olevan ihan hyvässä lihassa. Kesällä muutenkin tulee parempaa heinää syötyä tuoreeltaankin, niin valkuaista riittää.
Kauraa ei Hertta kestä. Siis sen maha ei kestä. Mahahaavan oireet tulee heti jos se saa kauraa enemmän kuin 3 desiä. Oireet siis ovat perinteiset "sillä nousee kaura päähän" oireet, eli sätkyily, levottomuus ja stressaaminen. Mun mielestä itse kaura ei nouse päähän, se ärsyttää Hertan mahaa ja sitten se vasta sekoaa.

Pienen mössön Herttakin saa iltaruokinnan yhteydessä. Muutama desi melassileikettä, vehnälesettä, desi pellavarouhetta ja kalkkilisä. Myös jos on jotain vitamiinilisiä menossa, niin ne H saa näiden mössöjen yhteydessä.
Vitamiineista sen verran että E-vitamiinia syötän Hertalle suht jatkuvasti. Kevättalvella se sai myös B:tä ja rauta kuurin. B vitamiinia lisäilen myös ruokaan jos on tiedossa taas paljon "stressitilanteita", eli paljon valmennuksia ja kisoja. Enpä tiedä onko siitä varsinaista tieteellistä näyttöä että se auttaisi stressin yhteydessä, mutta keveneepähän mun kukkaro jos ei muuta... :)


Elektrolyyttejä Hertta saa käytännössä ympäri vuoden, toki siis vain tarpeen mukaan. Eli käytännössä koko kesän se saa elektrolyyttiä hikoillessaan joka päivä, mutta talvella se saa myös niinä päivinä kun se on hionnut. H hikoilee etenkin valmennuksissa tosi paljon vaikka olisi -15 pakkasta ja se on klipattu. Kyllä mä näen tärkeäksi että se saa suoloja. Jos se saa niitä liikaa niin ylimääräiset poistuu samantien, joten tässä asiassa ei ole varsinaista yliannostusta. :) Mua aina pelottaa että se saa jonkun lämpöhalvauksen, joten kyllä yritän kaikkeni tehdä sitä torjuakseni. Kerran olen hevosella pahan lämpöhalvauksen nähnyt, ihan hirveetä siinä vaiheessa kun hevone tuupertuu keskelle kenttää... Tuo B- vitamiinihan on muuten ensiapuna pistettynä näissä lämpöhalvauksissa, joten se B-vitamiinin syöttö ei ole ollenkaan pahasta.
Magnesium tulee myös kuuriluontoisesti.


Joskus olen myös syöttänyt näitä nivelmömmöjä Hertalle, ajatuksena vanheneva hevonen. En henk.koht oikein usko että suun kautta annettuna "nivelaineet" jotenkin auttaisi. Nivelissähän ei ole verenkiertoa ja ravintoaineet kulkeutuu verenkierron kautta, niin mä en oikein usko että niistä aineista kovin paljoa sinne niveleen päätyisi. Kyllä se on sitten nivelpiikitys jos on vaivaa nivelissä, mutta toki suun kautta "ennaltaehkäisevästi" syötettynä voi olla jotain apuakin? Mene ja tiedä.

Näillä mössöillä Hertta on taapertanut ainakin sen 5 vuotta mitä itse olen sen kanssa ollut tekemisissä, ja mielestäni hyvin pötkii näillä menemään. :) Eli heinä, peacemaker, (proteiini), B,E ja elektrolyytti, sekä joskus kuurina rauta ja magnesium. Suht simppeliä!

Talvikarvakin kiiltää. Kuvaaja Janna Pehkonen ,2011


Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Jätäthän kommenttisi!

En julkaise asiattomia/provosoivia kommentteja. Risut ja ruusut ovat tervetulleita, kunhan kommentointi pidetään asiallisena!