Kootussa Ravissa

17. huhtikuuta 2014

6. Mikä ihmeen puolipidäte?

Tämä on hyvin usein kuultu kysymys ja aina siihen tuntuu löytyvän montaa eri vastausta ja tulkintaa. Varmasti JOKAINEN joka on ratsastanut edes jollain alkeiskurssilla, on kuullut sanonnan "tee puolipidäte". Totuus kuitenkin on, että oikeastaan aika harva oikeastaan alkeiskurssilaisista aina pidemmälle ehtineille tekee mitään, kun puolipidäte käsketään tehdä (anteeksi yleistävä lause, kyllä jotkut varmasti tekevät!).

Itse ainakin pitkään ratsastuskoulussa etenin tietämättä ja tekemättä yhtä ainoatakaan puolipidätettä. Mikä se on? Eihän sitä edes tarvitse? Eihän se edes ole mikään tehtävä/temppu niinkuin esim pohkeenväistö tai laukannosto? Nämä olivat mun ajatuksia pitkään.

Sitten eräänä kauniina päivänä asiaan tuli muutos. Eräs silloinen valmentaja pysäytti mut ja kysyi, mikä on puolipidäte. Nolosti jouduin myöntämään etten tiedä. Hän kehotti kuitenkin: "veikkaa edes". No minä veikkasin: "Kerron hevoselle jotain, mutta en oikeastaan tee mitään kummallista?" :D
Eihän tuokaan kovin väärässä ollut, mutta aika vaisu esitys. Tässä nyt koitan vähän avata mitä puolipidäte minulle merkitsee ja miten minulle se on nyt sitten kantapään kautta opetettu. En sano, että tämä on absoluuttinen totuus. Jos jollain on vielä lisättävää niin kertokaa ihmeessä!

Mikä on puolipidäte?
Puolipidätettä voidaan käyttää moneen eri tarkoitukseen. Yleisimmin itse ainakin käytän sitä, kun kerron hevoselle "että kohta tehdään jotain, ole valmis!". Puolipidäte kuuluu valmisteluun. Puolipidätteellä muutetaan jotain asiaa toisenlaiseksi, mitä sillä hetkellä ollaan tekemässä. Puolipidätteellä muutetaan hevosen tasapainoa, puolipidätteellä muutetaan hevosen askellajeja, hevosen kuuliaisuutta. Mihin tämä kaikki johtaa ja miksi me haluamme edes muuttaa hevosen sen hetkistä kulkemista?
Vastaus on yksinkertainen: kokoaminen.

Me haluamme koota hevosta. Kerromme hevoselle puolipidättein, että "kokoappa nyt se kroppasi ja muuta painopistettä etuosalta takaosalle!". Ideaali tilanteessahan (eli suoraan sanottuna korkealle koulutetulla hevosella) tämähän tapahtuu *naps* tuosta noin puolipidätteestä. Hevoset kuitenkin täytyy opettaa puolipidätteeseenkin. Puolipidätettä ei ole rakennettu hevosen perimään ja kun vain osaa tehdä puolipidätteen oikeaoppisesti, kuka tahansa hevonen 3 vuotiaasta varsasta 15 vuotiaaseen GP hevoseen, ei tee sitä tuosta noin, ellei sitä ole sille opetettu.
Puolipidäte kehotaa hevosta liikkumaan enemmän ylämäkeen. Se myös siis valmistelee hevosta tehtävään, jossa tarvitaan kokoamista. Et voi vain laukata ja sitten pyytää piruettia, vaan sinun täytyy laukata koottua laukkaa, tehdä puolipidäte ja pyytää hevoselta "kootaampa vielä enemmän, eli mennäänpä piruettilaukkaan".
Tätä voi soveltaa alemmallakin tasolla, eikä aina vain näissä vaikeammissa liikkeissä. Ihan vain käynnin ratsastaminen vaatii puolipidätteen, jotta voi viedä hevosen takaosakäännökseen, tai sulkutaivutukseen käynnissä.
Piruetti ei onnistu ilman puolipidätteitä. Tämä on sellainen asia, missä itse saisin parantaa tosi paljon. Radalla teen piruetit ihan liikaa "juostenkusten"...
Miten se puolipidäte sitten tehdään?
Tätä eräs oppilaani ja kaverini jaksaa aina kitistä tunnilla... :D
Eihän se niin mene, että sanon "tee se näin" ja oppilas tekee, ja voilá..! Täydellinen puolipidäte ja sitä seurannut reaktio tapahtuu. Eieiei. Menisikin noin.
Tuntuu etten itsekään välillä osaa tehdä edes puolipidätettä. Sietäisi itsekin opetella se kunnolla!

Karkeasti selitettynä itse teen puolipidätteen "ottamalla takaisin hetkellisesti". Tämä on tosi huonosti selitetty, sillä monelle tulee mielikuva "eli siis ratsastan hidastavasti/taaksepäin/vedän ohjista/liikettä pois...".
Tarkoitan tällä sitä, että hevosen tulee tosiaan pyrkiä eteen ja olla aktiivinen itse. Ensin istut passiivisesti ja rennosti myötäillen hevosen liikkeitä häiritsemättä sitä, mutta kun teet puolipidätteen, muutat istuntaasi aktiivisemmaksi ja muutat tällä aktiivisemmalla istunnallasi hevosen liikettä. Ikäänkuin "jarrutat" (taas huono sanavalinta) istunnallasi ja sanot hevoselle "odotas vähän, tee sittenkin näin". Käsi ei vedä taaksepäin, mutta napakoitat hieman otettasi istuntasi yhteydessä, eli mukaudut hieman vähemmän hevosen liikkeeseen, tavoitteenasi muuttaa sitä liikettä. Suoraan sanoen pidätät siis hieman, mutta et jarruta hevosta, vaan muutat liikkeen suuntautumista haluamaasi suuntaan (toisinsanoen siis ylämäkeen, painoa takaosalle etc...)

Pyydät siis hevosta muuttamaan liikkumistaan sillä, että sinä muutat omaa liikkumistasi (= istuntaasi). Istu tiivisti syvemmälle satulaan, napakoidu, tee pieni puristus ohjista nyrkeilläsi.
Monesti näkee kun pyydetään puolipidätteen tekemistä, tehdään PIDÄTE, eli hidastetaan hevosta/vedetään suusta. Tämä ei ole puolipidäte.



Miksi sitä puolipidätettä sitten tehdään?
Toistan taas itseäni ja niinkuin jo aiemmin alussa sanoin, se on merkinantoväline hevoselle. Sinä valmistelet ratsastajana hevostasi tulevaan tehtävään. Kerrot sille että kohta tapahtuu ja hevonen reagoi kysymällä "no mitä tapahtuu ja mitä tehdään?".
Puolipidätettä yksinkertaisimmillaan tehdään siis siksi, että hevosta halutaan koota. Eli sen liikkumistapaa halutaan muuttaa. Kokoamista taasen tarvitaan jo ihan temppujen suorittamiseen.

Kuten jo myös aiemmin sanoin, puolipidätteeseenkin tulee hevonen opettaa. Tämä tapahtuu ihan samalla tavalla kuin minkä tahansa muun "tempun" opettaminen hevoselle. Toistoja, toistoja, toistoja... Ja kun haluttu tulos saavutetaan, kehutaan.
Siirryttäessä ravista piaffiin, on sanomattakin selvää että tarvitaan puolipidäteitä valmisteluun ja siirtymisen toteuttamiseen.

Toivottavasti tämä edes avasi jotenkin asiaa?

En ole maailman paras selittämään näitä, mutta yritän pukea sanoiksi ajatuksia ja aiempaa oppimaani, minkä kaivan jostain pölyttyneestä takaraivon lohkosta takaisin esille. Huomasin taas jälleen kuinka hyvää teki itsellekin istua ja miettiä mitä se puolipidäte taas on ja miksi sitä tehdään, jolloin huomasin "hitto, en ole tehnyt sitä taas tarpeeksi, tai olen unohtanut sitä tehdä tai olen tehnyt sen väärin". Mulla itselläni on niin paljon opittavaa tästäkin, ja tämän postauksen hitaasti kirjoittaminen sai taas omia ajatuksia selkeytymään kun yrittää pukea ajatuksia sanoiksi.

Kertokaa ihmeessä omia kokemuksia miten teille on puolipidäte opetettu! Parannettavaa, lisättävää..? Haluan oppia lisää, sillä koskaan ei voi olla liian valmis...

41 kommenttia

  1. Jee, kiitos! Tämä avasi paljon ja koko maailmani valoistui! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ei kai nyt sentään ihan koko maailma! :D Taino miksei sitä puolipidätettä voi soveltaa arkisiin askareisiinkin...? :D

      Poista
  2. Kivoja kirjoituksia. Olen seuraillut blogia jo jonkun aikaa, mutta en vielä liittynyt lukijaksi, nimittäin teksteissä käytetyt TEHOKEINOT kuten kapitaalit, huutomerkit, kursivoinnut ja tummennukset vievät liikaa huomiotani. ;) Persoonallinen tyyli kirjoittaa ja hyviä ajatuksia, sellaisia joista inspiroidun kehittämään omaa ideaani.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh :D ristiriitaista palautetta, sillä juurikin lukijoiden toiveista olen alkanut käyttää huomio keinoja teksteissä :D kuulemma selventää isoon tekstimassaan piilotettuja pääpointteja. :D pahoittelen ;)

      Poista
  3. Tää oli tosi valaseva,kiitos! :) joku valmentaja on joskus minulle opettanut tuon kokoamisjutun,ja tosi pitkään luulin,että se on ihan puuta heinää- juttu kun kukaan muu ei niin tehnyt. :D mutta niin olen tosi pitkään tehnyt,ja nyt tämäkin juttu aukes mulle.. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä jos herättää jotain ajatuksia ja pohdintaa. Ensin se pitää saada mieleen, jotta voi lähteä tuomaan sitä myös toteutukseen :D

      Poista
  4. Idea selvillä, ei vaan osaa tehdä! :D

    VastaaPoista
  5. Syytön minä siihen olen! :D ei muutaku reeniä, yrityksien ja erehdyksien kautta pikkuhiljaa :D

    VastaaPoista
  6. Et tiedäkkään, miten kauan oon tätä odottanut salaa omissa pienissä maailmoissani! :D Mulle synnytyksen jälkeen jankattiin puolipidätteestä lähes puoli vuotta, ja nyt sitten kerroit sen niin että tajusin sen kokonaisuutena! :D
    Ne selitykset ollut kyllä tähän mennessä niin huippuja ettei niissä ole ollut mitään järkeä. Paitsi ohjista annettava "oma osansa" oli että nyplää nimettömillä kevyesti. Sillä ollaan suomi-juntin kanssa pärjätty jotenkin, ja senkin jörön kanssa tiivis istunta esim. pysäyttämisessä on niin iso osa että puolipidäte kokonaisuudessaan on hoitunut lähes itsekseen. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei tää mikään salaisuus ole! :D pitää vaan saada se "suomen kielelle". Joskus tuntuu että kaikki ratsastuksen salat kuuluu vain sisäpiiriin ja sitten kun kysytään vastaus on juurikin "no nyplää ohjista" :p

      Poista
  7. HR kommentoi käyttämiäsi tehokeinoja tekstissä. Lukihäiriöisenä kuitenkin kiitän, että niitä on käytetty koska pitkän tekstin seuraaminen on itselleni muuten vaikeaa. Ja kiitoksia myöskin taas valaisevasta tekstistä ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo aiemmin on just kans kiitelty että tehosteita käytän, mutta ymmärrän kyllä hyvin jos ne joillekkin ponnahtaa silmille liikaa! :)

      Poista
  8. Joku sanoi, että purista vatsalihaksia (?) lähemmäs toisiaan eli vähän niinkuin vatsaa sisään.
    Toinen, että sormia liikutat, kun avaisit hedelmäpussia ja vielä niitä, jotka on vaikea avata ;)
    En mä osaa nähtävästi selittää.
    Ja taas muistaa , että liian vähän teen puolipidätteitä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyviä mielikuvia. :) tässä sitä tosiaan huomaa kuinka noinkin tärkeä pikkujuttu unohtuu usein :D

      Poista
  9. Kiitos tästä, sulla on mukava tapa selittää näitä asioita.
    Mun yksi kaveri, joka on ratsastanut vuosikymmeniä, sanoi, että on vasta nyt oppinut puolipidätteen ja sen avulla koko ratsastus muuttui. Sanoin hänelle että kerro mullekin hetipaikalla, mikä se on. No, ei hän osannut :D
    Mua ei häiritse nuo versaalit tekstin joukossa, itsekin käytän niitä blogiteksteissä, vaikka olen kirjoittamisen ammattilainen. Blogeissa saa mun mielestä käyttää kieltä vapaammin. Esimerkiksi yhdyssanavirheitä en kuitenkaan voi sietää tekstissä, noin yleisesti ottaen siis. Mun mielestä sun tekstit on oikein hyvin luettavia ja tarpeeksi "kevyitä".

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo ei tätä oo helppo selittää!
      Voin myöntää että mulla on ihan liikaa kirjoitusvirheitä, ja esim yhdysanat on mulle aina ollut ongelma (niinkuin varmasti ammattilaisena huomaat) :D pahoittelen mutta yritän kyllä kovasti kiinnittää niihin huomiota jatkossa!

      Poista
    2. Noniin... en edes yhdyssanat sanaa osannut kirjoittaa oikein! :D

      Poista
    3. En ole mitenkään erityisesti huomannut, että sulla olisi virheitä, eivät ole ainakaan silmiin osuneet. En kyllä virheitä mitenkään suurrennuslasilla katsele, ja itselläkin kirjoitusvirheitä varmasti on. Joskus jopa nautin bloggaamisessa siitä, kun ei ole niin väliä, tuleeko niitä virheitä taikka onko teksti muuten outoa...se on jotenkin rentouttavaa, työlle vastapainoa :)

      Poista
  10. Erittäin hyvä kirjoitus! Selitit puolipidätteen muuten melkein täsmälleen savalla tavalla Kyra Kyrklund kirjassaan : D Oletko harkinnut ikinä valmentajan uraa, kun osaat selittää näin hyvin asioiden syy- ja seuraussuhteita niin, että tavallinen ratsastuskouluratsastajakin ymmärtää mistä on kyse?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aijaa! :D pitääkin tsekata kirjasta vielä. Mun yks valmentajista joskus mulle sen näin perusteli, liekö hän oppinut sen itse kyralta klinikalla taikka kirjasta! ;) muiltakin valmentajilta on kyllä tullut tukea samanlailla selitykseen puolipidätteestä, eihän se mikään yhden ja ainoan ihmisen keksintö ole, jotkut vain ovay keksineet tavan pukea sen sanoiksi :)

      Oon mä harkinnu ja omalla tavallaan se myös kiinnostaa. Tälläkin hetkellä pidän tunteja muutamille henkilöille kun he itse ovat sitä kysyneet. En kuitenkaan ole markkinoinut itseäni mitenkään valmentajana tms sillä en koe vielä olevani tarpeeksi hyvä siihen. Mutta kyllä se on korvan takana muhimassa ideana, josko sitä tekisi tulevaisuudessa farmaseutin hommia sekä valmentaisi... :)

      Poista
  11. Hyvä kirjoitus, jostatuli mieleeni, että hitaalla, perusflegulla hevosella saatan tehdä puolipidätteen "vastapäivään"; ratsastan pohkeella pienesti eteen, ja heti kun hevone reagoi vapautan sen paineesta ja kiitän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä huomio! Ei tullutkaan mieleen että mites vähän hitaampi hevonen, joka ei niin aktiivisesti liiku itse eteen. Kuulostaa tosi hyvältä idealta.

      Poista
  12. Tosi hyvä postaus jälleen!!:)

    VastaaPoista
  13. Hyvä aihe! Kävin kahdella ratsastuskoululla monta vuotta tunneilla, ennenkuin sain oman hevosen, ja täytyy sanoa, että muistan vain muutaman esimerkin puolipidätteistä... Ensin puolipidäte opetettiin lapsena sillein, että liikuta ihan vähän nimettomiä, ja pikkuhiljaa kun itse vanheni ja taitotaso kasvoi, niin tuli mukaan just vatsalihakset, kokoaminen etc ja siitä muodostui käsitys puolipidätteestä. Paras oivallus oli se, kun laukkasin junnuna lemppariponilla tunnilla pääty-ympyrää, ja maikka seisoi ympyrän keskellä ja sanoi, että nyt on hyvä, mutta teeppä vielä puolipidäte ja siirrä ulkopohje ihan millin taakse. Ja kas vaan, heppa otti astetta isomman vaihteen päälle, ja muistan kun vaan nauroin selässä, kun poni kokosi ittensä niin hienoksi ja laukka oli ihan superi! Siinä jotenki tajus, että aivan, puolipidäte=kokoaminen=ylämäki=uusi tehtävä=hieno heppa ja miten se nyt menikään. En varmaan ikinä unohda sitä, koska koko se juttu mullisti maailmani:D sitten jouduin vaihtamaan tallia, ja toisella tallilla puolipidäte oli lähinnä pelkästään jarruttamista. Aina ennen tehtävää otetut puolipidätteet piti näkyä ulospäin hevosen hidastumisena, ja etenkin kun oma hevoseni oli toisinaan aivan patalaiska, niin se ei oikein toiminut.. Taisin jopa silloiselle valmentajallenikin sanoa, että mitä järkeä on vaan hidastaa jo valmiiksi hidasta heppaa kun valmistelee sitä tehtäviin, että eikö olisi parempi antaa sen kulkea reippaampaa eteenpäin ja sitä kautta alkaa rakentamaan uutta ajatusta puolipidätteistä. Tämä taisi iskeä hyvin valmentajanki tajuntaan, kun sen jälkeen puolipidätteet oli enemmän ylämäkeen lähtemistä ja hevosenikin liike parani:) mutta ilmeisesti käsityksiä sekä opetustapoja puolipidätteistä on yhtä monta kuin ratsastajaakin..:D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi hyvä esimerkki! Paljon näköjään vaikuttaa kuka mahtaakaan opettamaan näitä! Alusta asti voi lähteä ns väärille teille, mutta aina on tilaisuus korjata. :) niinkuin aiemmassa kommentissa tuli ilmi, niin laiskemmalle hevoselle puolipidäte voi olla ns eteen vieä apu ja sitten kun hepo reagoi ajattelemalla itse eteen, niin kiitetään ja ollaan hiljaa. Eli puolipidätteestä saadaa laiskalle hepalle tätä kautta terästäytymisapu :D

      Poista
  14. Olet varmaankin paljon kokeneempi ratsastaja kuin minä, mutta ratsastatko hevostasi jatkuvasti kangilla? Kai hevosesi osaa tehdä tehtäviä myös tavallisilla kuolaimilla, ilman kankia(+ annathan hevosen välillä venyttää kaulaansa? Hevosta ei saisi koota kerrallaan kuin pieniä 5min hetkiä kerrallaan)? Ja öö minusta näyttää, että hevosellesi olisi ehkä hyvä, jos päästäisit sitä enemmän eteen ja ratsastaisit paremmin pohkeella.. Ja, onhan hevosen kaviot kuvattu? Jotenkin näytti jossain kuvissa hevosen kavioissa olevan "muhkurat"(saattaa olla merkki laminiitista). Tulipahan näin ulkopuolisesti katsottuna mieleeni :) Onhan sinulla oma valmentaja säännöllisesti katsomassa ratsastustasi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi. :) Siitä en tiedä olenko kokeneempi ratsastaja kuin sinä, mutta kaikkiin kysymyksiisi olisi löytynyt kyllä vastaus blogin puolelta, jos vähän olisi lukenut postauksia takaperin. :)

      Ensinnäkin en tosiaan ratsasta aina kangilla. Se että kuvissa usein on kanget päässä, niin ei kerro koko totuutta. Postauksissakin usein kerron "jumppasin nivelillä läpi". Käytän kankia valmennuksissa ja kisoissa koska vaativissa on pakko käyttää. Tykkään kuitenkin enemmän ratsastaa nivelillä Herttaa sillä se toimii mielestäni paremmin niillä. joten todellakin, H osaa tehdä ihan kaiken myös nivelillä, ellei jopa paremmin. mm eilen tehtiin piruetti treeniä ihan vain kolmipalat suussa.

      Ja kyllä, annan venyttää kaulaa. Viime aikoina postauksissa olen muutenkin puhunut "eteenalas" jumpasta Hertan kanssa koska haluan sen vahvistavan ylälinjaansa ja saavan selkäänsä toimimaan mikä saikun jäljiltä tuntui olevan jumissa (postauksissa jotka edeltävät viime ypäjän kisoja on tästä puhetta)

      Ja jos et jo ole huomannut, puhun melko usein "ETEENETEENETEEN" ratsastuksesta ja sitä kyllä harrastan paljon. Valmennuksissa ei enää edes kuulu "mene eteeeeeeen" koska asia on saatu korjattua. aikojen alussa tehtiin varmaan 2 vuotta pelkästään töitä sen kanssa että H menisi eteeneteeneteen.
      Ja pohkeella tässä ratsastetaan, milläs muulla. :) Herttaa kun on vaikea ottaa edestä kun menee heti virkkuukoukku muotoon (tästä johtuu se lyhyt kaula, on äärimmäisen vaikeaa saada Herttaa avaamaan kaulaansa)

      Kavioista en osaa sanoa mitään, ei ole omistaja maininnut onko kuvattu. En kyllä nyt ymmärrä mitä tarkoitat "muhkuroilla?" 10 vuotta meillä käynyt kengittäjä ei ole ikinä sanonut mistään muhkuroista, on kuitenkin törky hyvä ja tarkka kengittäjä. :) Kuivat kaviot Hertalla kyllä on. Kesäisin suuri riski lohkeilulle.

      Ja vielä viimeiseen kysymykseen, tähänkin löytyisi vastaus jo kun selaisi pari postausta taakse päin. :D Mulla käy kotona valmentaja ja sitten erikseen meijän ykkösvalmentaja on Hyyppärässä (Holopaisen Riitta) jonka luona pyritään käymään pari kertaa kuussa, niin usein kuin vain pääsisi. Parempaa tuskin edes löydän. Ei tässä kohti Interiä oltaisi menossa jos ei olisi valmentajaa! :)

      Ei ollut tyhmiä kysymyksiä, ihan oikeilla jäljillä olet, mutta totta hemmetissä nämä asiat on tiedossa ja postauksissa nekin ongelmat ja niiden ratkonnat tulee aika ajoin esille muidenkin luettavaksi. :) Etenkin Hertan kaulan auki saamises kanssa on tehty töitä jo pitkään, sillä H on jännittynyt hevonen usein ja tarjoaa "niska ylös selkä alas" efektiä aivan liikaa. Tätä (niinkuin sanoi) ratsastetaan pois älyttömällä eteen ratsastuksella ja hirveästi pohkeella :P

      Poista
    2. Lisäyksenä vielä, että taidat olla kyllä ihan kokenut ratsastaja, kun vain nopealla vilkaisulla löysit meidän viat heti. :)

      Mutta niinkuin sanoin, tuolta löytyy postauksia ihan kuukauden takaakin jossa on kuvineen miten alkuverkkaan Herttaa pitkällä kaulalla löysin ohjin etc. :) Ja on myös kuviakin kun on nivelet päässä! Toki vähän vähemmän :)

      Poista
    3. Sä oot ihailtavan positiivinen. Kriittiset postaukset pystyt käsittelemään rakentavasti.

      Poista
  15. Voi luoja tuota anonyymin kommenttiä :D äkkiä noora mene kuvauttaan hertan muhkurakaviot!

    VastaaPoista
  16. Todella hyvä postaus! :) Minulle opetettiin viime tunnilla juuri puoli pidätteiden tekoa skaalalla istunnan tiivistäminen+pohje+ohja. Tunnin jälkeen minulle jäi kuitenkin hieman epäselväksi kuuluisiko kaikki avut antaa samaan aikaan vai niin että ensin istunnan tiivistäminen, sitten pohje ja viimeisenä pieni puristaminen ohjista ja ehkä hetkellinen käsien kohottaminen. Osaisitko neuvoa minua tässä asiassa? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuohon on hieman vaikea vastata! Hyvä kysymys.

      Periaatteessa jos loogisesti ajatellaan "jos kaikki avut tehdään yhtäaikaa" se on hevoselle hämmentävää. Reagoidakko pohkeeseen vai ohjaan vai?

      Itse näkisin ehkä tärkeimpänä että ensin lähdetään istunnan tiivistämisellä. Sen pitäisi jo olla tarpeeksi vahva signaali hevoselle puolipidätteeseen. Jos hevonen ei reagoi, niin tehostetaan tärä istunnan tiivistämistä tiivistämällä pohkeita ja pienellä huomiolla ohjasta.

      Eli kun tätä tarkemmin miettii, pieni pohje ja ohjan puristus ovat pikeastaan jo istunnan tiivistämistä itsessään. :) ajatellaan vaikka että kun tiivistät istuntaasi, tiivistät ohjaa ja pohjetta.
      Eli varsinaisesti pohjetta ei käytetä "kuin normaalissa tilanteessa" ei ohjaa käytetä pidättävästi, vaan näitä apuja käytetään "huomiota herättävästi". Osasinkohan nyt selittää :D

      Poista
    2. Taas kauheet kirjoitusvirheet. .. no mutta kuitenkin, sanoisin että ei kaikkea yhtäaikaa, mutta puolipidäte ihannetapauksessa tapahtuu pitkälti istunnan tiivistämisellä, avuksi pohje. Tähän on monta tapaa ja jokaisen täytyy kokeilun ja erehdyksen kautta löytää oma tapansa :)

      Poista
    3. Taas kauheet kirjoitusvirheet. .. no mutta kuitenkin, sanoisin että ei kaikkea yhtäaikaa, mutta puolipidäte ihannetapauksessa tapahtuu pitkälti istunnan tiivistämisellä, avuksi pohje. Tähän on monta tapaa ja jokaisen täytyy kokeilun ja erehdyksen kautta löytää oma tapansa :)

      Poista
  17. Todella asiallista tekstiä! löysin plogin tänään ja luin vinkkejä ja se todella syventää ajatuksiani ratsastukseen. erinomaisia vinkkejä ja kyllä otan opiksini! siinä ihminen joka saa minut ymmärtämään miten se hevonen toimii todella! taidan seurata jatkossakin!!!!

    VastaaPoista
  18. Tykkään hirveästi postauksistasi, osaat selkeyttää monimutkaisilta tuntuvia asioita hirveän hyvin! Minulle on kuitenkin aina opetettu että puolipidäte pitäisi tehdä ulko-ohjasta, sisäohjaa vasten, ei siis yhtä paljon molemmista ohjista (tietenkin istunta ensimmäisenä apuna). Ajatuksia tästä? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No siis minulle tuo kuulostaa ihan oikealta pidätteeltä. :)

      Itse miellän puolipidätteen ja pidätteen täysin eri asioiksi.
      Pidäte = "jarru". Ulko-ohjalla suurimmaksi osaksi minäkin sen teen ja istunnalla.
      Puolipidäte = Hevoselle merkki "muuta jotain" "huomaatko?" "kuulolle"... Puolipidäte on mielestäni "merkinanto väline, joka kiinnittää hevosen huomion ja valmistelee sitä uuteen tehtävään". Hevonen hetkellisesti oikein kokoaa itseään ja valmistelee itseään ikäänkuin kysyen "ok, mitäs seuraavaksi?"

      Osasinko nyt selittää? :)

      Poista
  19. Kiitos, onnistuit avaamaan minulle puolipidätteen tarkoituksen :) Olin ennen vain tiennyt miten se tehdään periaatteessa, mutta en miksi... :D Nyt tiedän miksi ja miten :) Näytätte olevan H kanssa mahtava pari, kun näin nopeasti katson ;)
    Kaikkea hyvää H ja sinulle (ja miksi ei myös kaikille muillekkin?)!

    VastaaPoista
  20. Kiitos! Nyt tiedän paljon enemmän!! En ollut ikinä edes tiennyt miten se tehdään:D

    VastaaPoista

Jätäthän kommenttisi!

En julkaise asiattomia/provosoivia kommentteja. Risut ja ruusut ovat tervetulleita, kunhan kommentointi pidetään asiallisena!