Kootussa Ravissa

4. joulukuuta 2013

1. Laukannosto

Monesti olen saanut "miten treenaat"- tyyppisiä kysymyksiä. Ajattelin että aloitan kirjoittamaan eräänlaista Treenivinkki sarjaa, joka koostuu aina silloin tällöin tekemistäni postauksista, jossa käsittelen aina tiettyä ongelmaa tai asiaa, ja juttuja, joilla niitä lähden korjaamaan/mitkä olen toimivaksi todennut. Nämä olisivat ikäänkuin erikoispostauksia, jotka kerään omille sivuilleen ja ne on sieltä aina helppo löytää. :)

Teen treenivinkkipostauksia joko omaa mieltä askarruttavista asioista, tai sitten lukijan toiveiden perusteella, joten aina jos siltä tuntuu saa laittaa jotain ehdotuksia!

Muistutan vielä, että varmasti nämäkin kaikki perusjutut mitä kirjoitan ovat tulleet esille monen monta kertaa. En minä näitä omasta päästä keksi! Kirjoitan niitä asioita, mihin itse olen törmännyt valmennuksien perusteella, itse kokeilemalla ja testaamalla, muiden tunteja seuraamalla etc. Yhtä ainoota totuutta ja oikeaa tietä ei ole!

Pitemmittä puheitta ensimmäiseen aiheeseen, joka on henk.koht ollut pinnalla pitkään!

Laukannosto

Eli miten saada ratsastettua hevoselle laukannosto tai miten sitä parannetaan?

Itselläni se The rule number one, on se, että sisäohja täytyy olla löysänä laukannostossa! Tämä korostuu sitä enemmän, mitä nuorempi hevonen on ja mitä alkuvaiheessa se on koulutukseltaan. Tämä on sääntö jota näkee rikottavan luvattoman usein. Varsinkin jos yhtään seuraa ratsastuskoulutunteja.
Hevosen täytyy olla ulko-ohjan tuella nostossa (ja muutenkin!). Monesti ajatellaan että "haluan myötälaukan, joten asetan hevosen sisälle suunnan mukaan". Tämä on kuitenkin ehdoton nou, nou ja vielä kerran NOU.
 Jos asettaa sisäohjasta hevosen pään ja kaulan sisälle, lukitaan sisälapa ja sisä etu- ja takajalka, joiden pitäisi päästä työntymään mahdollisimman pitkälle eteen! Miettikäähän laukan askellusta esim, vasemmassa laukassa, jossa vasen takajalka polkee syvälle rungon alle ja vasen etujalka venyy myös pitkälle eteen. Jos lukitsette sisäohjan, ette anna hevoselle mahdollisuutta työntää vasenta takajalkaa rungon alle kunnolla.
Tässä noston jälkeistä laukkaa. Kuten huomaatte, myötään edelleen sisäohjasta  noston jäljiltä, välillä korostan tätä liikaakin. Tässä oikea etu ja takajalka työntyy ja venyy pisimmälle, koska kyseessä on oikea laukka, joten haluan antaa vapauden oikeasta ohjasta. C Janna Pehkonen
Kokeneemmilla hevosilla tätä ei niin helposti huomaa, mutta nuorten hevosten kanssa tämä näkyy yleensä vastalaukkojen nostamisella (tai minkä tahansa laukan, kunhan se vain nostaa) ja huonona laukan laatuna. Laukka ei myöskään pääse pyörimään jos jäämme vetämään sisäohjasta laukan ajaksi.

Toki välillä saa ja pitää ottaa asettavia otteita ja sisälle saa toki taivuttaa, mutta ei laukannostossa. 

Tässä kuvassa olen juuri kääntämässä radan poikki, mutten silti taivuta sisäohjasta Hertan päätä sisälle, vaan päinvastoin, käytän ulkoohjaa enemmän, niinkuin kuvasta näkyy. Valmistelen laukanvaihtoa, joka on laukannosto laukasta, eli taas se ulkoapujen tärkeys ja sitä kautta hevosen suoruus! Vaihto ei onnistu jos asetan sisälle ja hevonen ei ole suora, joten laukannosto laukasta, käynnistä kuin ravistakaan ei onnistu sisäohjasta vetämällä! C Janna Pehkonen
Ensimmäisillä kerroilla nuorilla hevosilla laukannosto toki yleensä tehdään vähän puolivahingossa, kun hevosen tasapaino ravissa rikotaan laukalle. Tästä toki lähdetään laukannostoa kehittämään, eikä tarkoituksena ole aina ajaa hevosta laukkaan.
Helpompaa on siis alkaa treenaamaan laukannostoja paremmiksi ravista myös hieman pidemmälle edistyneemmällä hevosella. Myöhemmin toki aletaan myös käynnistä tekemään nostoja, perusidea on kuitenkin täysin sama, oli kyse käynnin kautta tai ravin kautta nostaminen.

Ravissa on helpointa ajoittaa avut. Laukka nousee parhaiten sillä hetkellä, kun kyseessä olevan laukan puoleinen takajalka on ilmassa! Eli tämä meinaa sitä, että esim vasemmassa kierroksessa halutaan nostaa vasen laukka. Se onnistuu vain silloin, kun hevosen oikea takajalka on maassa ja vasen takajalka ilmassa, eli ulkotakajalka maassa ja sisätakajalka ilmassa!Tämä on sellainen juttu mihin harjaantuu, ja mullekkin tuottaa välillä ongelmia saada se "perstuntuma" että koska on oikea hetki nostaa laukka. Kokeneella hevosella sortuu liian usein siihen, että vain nostaa laukan, ja hevonen kyllä nostaa sen ja korjaa virheet.

Yksi erittäin hyvä tapa helpotaa tätä laukanostoa, on tehdä se pohkeenväistön jälkeen. Kääntäkää hieman ennen lyhyen sivun loppumista pitkälle sivulle, niin että olette muutaman metrin uran sisäpuolella pitkällä sivulla, josta lähdette pohkeenväistöllä kohti uraa. Kun saavutte uralle, nostatte laukan. Muistakaa toki valmistella. Miten tämä pohkeenväistö auttaa? Kun väistätte kohti uraa, ratsastatte takaosaa paremmin alle, sekä ajattelette jo valmiksi ulkotukea väistössä. Ja kun nostatte suoraan väistöstä laukan, on helpompi tuntea kumpi takajalka on milloinkin maassa. Vaikkei ihan tuntisikaan koska on hyvä hetki nostaa laukka, tämä onnistuu yleensä puolivahingossa. Kun väistö päättyy uralle, laukka nousee sillä hetkellä kun ulkotakajalka tulee uralle, eli on maassa, ja sisätakajalka ilmassa! Tällöin laukka nousee sillä samalla sekunnilla kun annatte avut, eikä kolme, neljä tai 10 laukka-askelta sen jälkeen.
Suoralla uralla, suoraa laukkaa, suoralla hevosella. Harjoituslaukkaa, tasainen tuki molemmista ohjista ja pohkeista.
Toinen hyvä tapa treenata laukannostoja on Kyrankin kirjasta tuttu ympyrällä vastataivutuksen tekeminen ennen nostoa. Eli ratsastetaan käynnissä ympyrällä, nostetaan ravi ja ravissa tehdään lievästi vastataivutusta, eli asetetaan hevosta lievästi ulospäin (huom. takaosa myös!). Tällöin teillä on hallussa hevosen ulkolapa, eli hevosen etuosa. Kuitenkaan ei saa taivuttaa hevosta banaaniksi, vain pieni asetus riittää. Tämän jälkeen suoristetaan hevonen ja nostetaan laukka, mutta muistakaa ulko-ohjan tuki ja sisäohja löysänä! Näin ollen hevonen on nostossa suora ja kantaa itseään.

Laukannostot ovat hirveän hyvä tapa treenata myös itse laukkaa paremmaksi. On jo vanha juttu, että ensimmäiset laukka-askeleet ovat kaikista laadukkaimpia, joten mieluummin jos halutaan parantaa laukkaa tehdään nostoja, nostoja, nostoja, eikä laukkaa, laukkaa, laukkaa...

Tiivistettynä siis tärkeimmät seikat ovat:
- Ulko-ohjan tuki!
- Älä taivuta sisälle, pidä sisä-ohja löysänä
- Ajoita avut oikeaan aikaan: Laukka nousee silloin kun sisätakajalka on ilmassa ja ulkotakajalka maassa!
- Pohkeenväistöstä suoraan nosto tai vastataivutus ympyrällä ovat hyvä harjoituksia nostoihin
- Hyvä nosto saa aikaan hyvää laukkaa, joten jos hyviä nostoja tulee paljon, saadaan myös laadukkaita laukka-askelia.


Tulossa kohti kulmaa, hevonen lievästi asetettuna liikkeen suuntaan, muttei yhtään enempää. Kulmassa sitten asetus ja taivutus! 

Jos teillä lukijoilla on jotain omia vinkkejä niin saa jakaa ihmeessä! :)

42 kommenttia

  1. Ihana postaus! Täytyykin tänään heti päästä tallille ja ratsaille, mulle on aina sanottu tosta sisäohjasta kun jään siihen helposti kiinni mutta tätä lukiessa syttyi lamppu ja on pakko päästä ratsaille! :D

    Voisitkos tehdä tähän tälläisen postauksen, että miten lähtisit ratsastamaan kokenutta, mutta herkkää hevosta, ei kaikkein kevyin ratsastaa, mutta ei myöskään hidas tai raskas. Lähtee mielellään hösöttämään ja höntsäämään eikä aina tule kuulolle ja alkaa myös ennakoimaan jonka takia saattaa myös ylireagoida? :) Tai sitten, miten lähteä opettamaan laukanvaihtoa hevoselle? :))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo hevosen kuvailuhan kuulostaa ihan Hertalle! :D hertta on just sellainen hösöttäjä ja ylireagoija tai sitten ei reagoi ollenkaan. Pistetään korvan taakse seuraavaa treenivinkki postausta ajatellen! :)

      Poista
  2. Kiitos, tosi hyödyllinen! Olen itse vielä aika aloittelija ja olen vasta viime aikoina alkanut tajuamaan, että siinä sisäohjassa ei pidä roikkua laukatessa. En tiennytkään tuosta, että sisätakajalan tulee olla ilmassa nostossa. Alanpa tarkkailemaan. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tätä olisi hyvä demonstroida jollain videolla tms! Olisi ollut hyvä kuvata videolle laukannostoja hidastettuna, hitsi kun en tätä tajunnut.
      Hevonenhan ponnistaa laukkaan, joten silloin kun avun anto hetkellä ulkotakajalka on maassa ja sisätakajalka ilmassa, hevonen pystyy aloittamaan laukan heti. Jos näin ei ole niin hevonen joutuu avun annosta ottamaan muutaman askeleen jotta se saa korjattua jalkansa tähän asentoon nostoa varten, eli sisätakajalka ilmaan jne :)

      Poista
  3. Onneks maastoilin tänään.. :D Polle on heA ja oon niin miettinyt, että miksen meinaa saada laukkaa pyörimään kunnolla ilman, että väistätän molempiin suuntiin kunnolla taikka peruutuksesta. Täytyypä heti huomenna kokeilla tätä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä ainakin Hertan kanssa on hirveesti auttanut se, että keskityn ulkoohjaan ja ulkopohkeeseen. "saavutus" on sitten se, kun voin heittää sisäohjan tyyliin kokonaan pois kädestä ja Hertta kantaa itseään kuitenkin hyvässä muodossa suorana ja jatkaa laukan pyörittämistä pelkän ulko-ohjan tuella. :) Eihän nämä välttämättä ensimmäisellä kerralla onnistu, mutta siis ideana että näillä työkaluilla päästäisiin siihen ihanne tilanteeseen. :)

      Poista
  4. Ihana postaus! Oma valmentajakin painottaa tuota sisäohjaa ja nyt sitä alkaa tajuamaan miksi se on niin tärkeä :)
    Sai kivaa inspiraatiota omaan tekemisen ja juuri sopivan pituinen jaksoi lukea helposti. Lisää tälläisiä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä jos oli sopivan mittanen. :) Mulla yleensä tuppaa runosuoni sykkimään ja tekstit levähtää pitkiksi... Nyt yritin pitää lyhyenä ja selkeänä!

      Poista
  5. Tosi hyvä postaus, ihankuin mun ratsastuksenopettaja olisi kirjoittanut tämän! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan minä kyllä kirjoitin! ;D Mutta nämä ovat niin perusasioita! :)

      Poista
  6. Erittäin hyvä postaus! Nostatko sinä laukan pelkällä sisäpohkeella vai siirrätkö myös ulkopohjetta vähän taaksepäin nostossa? Näistä kuulee ja näkee kahta eri koulukuntaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No periaatteessa Hertan kanssa nostan yleensä vain sisäpohkeella, sillä silloin se nosto on suorempi. Jos laitan ulkopohkeen taakse, niin se saattaa viedä hevosen vinoon nostoon, sillä hevonen voi poikittaa nostoon helposti tällöin.

      Sitten jos kuitenkin on nuorempi ja kokemattomampi hevonen kyseessä, ja jola nostot ovat vielä vähän raakoja, saatan käyttää myös ulkopohjetta apuna, jotta hevonen ymmärtäisi selkeästi mitä halutaan, ja nostaisi laukan.

      Painotan kuitenkin, että nosto tapahtuu sisäistuin luulla. Mieluummin siis pelkkä sisäjalka, mutta tapauksesta riippuen apuna käytän ulkojalkaa, mutta siitä pyrin kuitenkin treenin myötä pois. :)

      Poista
    2. Tuo oli paras ikinä kuulemani perustelu siihen, miksi joku tekee laukannoston niin kuin tekee. Ja antaa ihan eri tavalla ajatuksia siihen, miten itse lähtisi nostamaan laukkaa eri hevosilla. Kiitos siis todella paljon! Lisää näitä tällaisia postauksia aina, kun vaan jaksat kirjoitella! Toivoisin postausta siitä, miten kannattaisi ratsastaa hevosta enemmän takapään päälle.

      Poista
    3. Kiva kuulla. :) tuota painoa takaosalle-aihe on pyörinyt itselläni tosi pitkään mielessä kun sitä on treenattu paljon, joten siitäkin on tulossa varmasti jotain tänne :)

      Poista
  7. Hei mahtava kirjotus! Meillä on juurikin näitä nosto ongelmia (erityisesti oikeassa laukassa). Nostaa vastalaukkaa tai ensimmäisessä kaarteessa rikkoo ristilaukalla. Ollaan todettu helpottavaksi tekijäksi nopeat kuviot ennen nostoa, koska esim. pelkällä ympyrällä tehtävissä nostoissa hevoseni alkaa odottamaan laukkaa ja ravi muuttuu ns. keulivaksi tikitykseksi. Eli ollaan nostojen välissä tehty siirtyminen käyntiin, takaosakäännös, ravissa kahdeksikko ja sitten nosto. Jään innolla odottamaan treeni vinkkejä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa hyvältä tavalta :) hyvä tehdä paljon eri tehtäviä jos hevonen on hätiköivä nii pysyy huomio ja keskittyminen :)

      Poista
    2. Täytyy vielä laittaa oikein lisä kiitosta. Testattiin tänään tuota pohkeenväistö ja sitten laukannosto ja sujui ihan mielettömän hyvin! Siis ei yhtään vastalaukkaa ja nostot tapahtui suoralla pitkän sivun keskeltä kun jostain syystä olen kokenut helpoimmaksi nostot pääty-ympyrällä (köhöm. tainnut taas jummittua jonnekkin mukavuusalueelle). Eli loisto juttu, odotan innolla lisä osia ;)

      Poista
    3. Oi hieno juttu jos onnistui ja oli hyötyä! :)

      Poista
  8. Hyvä postaus. Avotaivutuksest olisi kiva kuulla vinkkejä, että miten paino menee jne. Itselle se on vaikea ja siinäkin roikun sisäohjassa..

    VastaaPoista
  9. Tosi hyvä postaus !! Meillä onkin ollut laukannostoissa ongelmia välillä ja määä nyt ihan oikeen mietin tätä postausta ja kokeilen :P Tosi kivan selkeesti kirjotettu !:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä jos saa lamppuja syttymänn pään päälle :)

      Poista
  10. Tämä oli hyvä! Olen itse aloittanut ratsastuksen 90-luvun alussa, jolloin vielä neuvottiin asettamaan hevosta sisään ja siirtämään ulkojalkaa taaksepäin laukannostossa.
    Kaipaisin myös postausta ja vinkkejä, miten ratsastetaan äärimmäisen miellyttämishaluista hevosta joka pyrkii ennakoimaan ja "arvailemaan" ratsastajan aikeita :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin mullekin on opetettu aikoinaan kun aloitin ratsastuksen ennen 2000 lukua :D kyllähän se "selkeyttää" myötälaukannostoa kun aloittelee ratsastusta mutta pitemmän päälle sillä ei pitkälle pääse. Mutta kyllä onneksi ratsastuskin kehittyy, toivonmukaan uusille ratsastajille muutetaan opetustapoja :)

      Hyvä postausidea! Hertta tuppaa olemaan joskus tuollainen joten jotain vinkkekä saattaa löytyä mitkä Hertalla on auttanut :)

      Poista
  11. Kiitos, oli tosi hyvä postaus! Tänään on taas ajateltavaa hevosen selässä. Mukava olisi saada muitakin tällaisia kattavia ratsastusvinkki-postauksia

    VastaaPoista
  12. Hei, oot tosi taitava kertoon selkeästi juttuja. Tulee hyvä fiilis, kun huomaa että sulla on jalat maanpinnalla ja vaikka (tai koska?) oot oikeasti hyvä ratsastja, sun ei tartte tuoda taitoas esille sillai että puhuisit ufo-kieltä, tällaiselle tavalliselle heB-heA tyypille hienot kouluratsastustermit on ulkomaata:) Ei oo pissi noussu silinteriin;) Jatka samalla linjalla!
    Onko antaa vinkkiä jonkinlaisesta laukan parannus harjoituksesta? Siis joku konkreettinen tehtävä missä niitä nostojanostojanostoja? Harjoitus tai pari olisi jokaiseen näihin ja tuleviin treenivinkki postauksiin hyvä meille tavallisille tallaajille, kuten treenivinkissä avo ja sulkutaivutukseen:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos palautteesta :) Ei siitä kauaakaan ole (2-3 vuotta?) kun minäkin menin He B-He A juttuja, joten en edes kovin kaukana siitä tasosta ole. :)

      Laukanparannukseen tosiaan vaikuttaa hirveesti ne nostot. Noston jälkeiset pari kolme ensimmäistä laukka-askelta on sitä parasta laukkaa mitä hevonen sillä hetkellä osaa. Yksi mun suosikki on ihan vaan pääty tai keskiympyrällä nostojen tekeminen ravista. Eli riippuu hevosen koulutustasosta kuinka monta nostoa se voi ympyrälle tehdä. Mutta esim mä teen Hertan kanssa niin, että "lohkoan" ympyrän neljään osaan, "pizza sliceen". Joka toisen "slicen" ravaan ja joka toisen laukkaan. Tai sitten ajattele ympyrän jakamista kellona. Klo 12 nostat ravista laukan, ja klo 15 tultaessa siirryt takaisin raviin. Sitten ravaan klo 18 asti, ja nostat siinä uudestaan lauakan ja laukkaat klo 21 asti, jonka jälkeen takaisin raviin, jotta voit taas klo 12 nostaa laukan. Eli laukannostot tulisi aina klo 12 ja klo18 kohdassa. Näin ollen ympyrälle tulee 2 nostoa, per kierros. Siirtymiä tulee 2, sekä laukkaan että raviin siirtymää. :)

      Tätä tehtävää mä teen tosia usein. Hertta alkaa oikein odottamaan laukannostoa ja herkistyy ja tulee kuulolle. Se myös nousee lavoistaan ja "kasvaa" kun herkistyy :) Se nyt on ainakin yksi harjoitusesimerkki mitä teen laukanparantamiseen. :)

      Pyrin tekemään jatkossain aina jonkun pari konkreettista treenivinkkiä mitä voi jokainen tehdä omissa treeneissään. :)

      Poista
  13. Hei olisitko kiinnostunut kirjoittamaan laiskan hevosen ratsastamisesta? Siis samaan tapaan kuin kirjoitit reippaista hevosista, mutta vaan vinkkejä miten tulisi ratsastaa laiskaa hevosta tai ponia :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jooo voin kirjoittaa :) Itseasiassa oli tarkoituskin jossain vaiheessa vastapainoksi kirjoittaa laiskemmista hevosista :)

      Poista
  14. Minullekkin on aina opetettu että laukka nostetaan ulkopohjetta taaksepäin siirtämällä, ja nyt uusi valmentaja sanoi että opetella nostamaan pelkällä sisäpohkeella (hevoseni herkkä ja siirrän ulkopohjetta liian taakse jolloin tulee pukki), enkä ymmärtänyt alkuunkaan kuinka se pitäisi nostaa.. Voisitko sinä selventää? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta että helposti voi hepo pukittaa jos menee pohkeen kanssa kutittelemaan takaa. :) sen takia juuri laukka nousee sisäphkeesta, ei ulkopohkeen siirtämisestä taa. Esim Hertta tekee sulkuväistöä (eli tuo takaosan sisälle) josnulkopohkeen siirtää taakse kun aikoo tehdä nostoa... :)

      En oikein osaa selittää tälläin etänä, mutta todiaan tärkeimmät avut on ulko ohja ja sisäpohje. Ulko ohjasta ei saa vetää, mitta siinä täytyy olla tuntuma. Itse tuen ulko ohjalla ja nostan laukan sisäpohkeella. Toki ulkopohjetta voi pitää "vastaan" mutta ei siirtää taa. Joillakin pidän ulkopohjetta tukemassa, jos he sitä vaativat.

      Periaatteessa jos olet aiemminkin onnistunut nostamaan laukan hevosellasi, niin hyvin voit nyt uudella tavalla nostaa sen vain jättämällä se ulkopohkeen viemisen taakse pois. Kyllä ne oppii ja omaksuu uutta. Toki voit varmistella ja jos tuntuu että täytyy vähänviefä taakse ulkopohjetta, niin ei se ole paha asia. Pikkuhiljaa vain anna enemmän ja enemmän painoarvoa sille sisäpohkeelle ja vaadi että se nosto tapahtuu sisäpohkeesta ja hevonen kuuntelee sitä :) kun laukka nousee sisäpohkeesta niin muista heti kehua paljon!

      Poista
  15. Olen blogiasi vilkuillut jo ainakin kolme vuotta silloin tällöin, mutta nyt vasta aloin oikeasti lukemaan! Ja ihanan selkeästi ja konkreettisesti kirjoitetut ohjeet, pakko sanoa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. tosi kiva juttu jos innostuit lukemaan! :)

      Poista
    2. tosi kiva juttu jos innostuit lukemaan! :)

      Poista
  16. Tälläiselle aloittajalle todella hyvä postaus :)

    VastaaPoista
  17. Kiitos tästä ohjeistuksesta! Alkoi heti laukka nousta paremmin, kun laukka-avut antoi sisätakajalka ilmassa ja ulkotakajalka maassa, eli ajoitin noston oikeaan aikaan. Tästä ei ollut opettajakaan aiemmin maininnut :)

    VastaaPoista
  18. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  19. Onko sulla neuvoa että mitä voisin tehdä kun on kaksi shettistä 6v ja isommalla ratsastelen välillä niin miten sille voisi opettaa laukan noston? Se ei oikein muutenkaan tykkää laukata vaan menee kiitoravia. Se ei ymmärrä kauheasti pohkeista ja ohjistakaan.

    VastaaPoista
  20. Voisitko tehä tällasen askeliin mukautumisesta?

    VastaaPoista
  21. Hei, ihania kirjoituksia, näin vuosien jälkeenkin aina vaan ajankohtaisia! Tykkään!

    VastaaPoista

Jätäthän kommenttisi!

En julkaise asiattomia/provosoivia kommentteja. Risut ja ruusut ovat tervetulleita, kunhan kommentointi pidetään asiallisena!