Kootussa Ravissa

3. huhtikuuta 2014

Voi niitä aikoja!

Eksyin selailemaan omia Youtube videoitani kun puhetta on nyt ollu omasta istunnastani. Aion siis ottaa ratsastuspilatestunteja. Haluan oikeesti kehittää itseeni paremmaksi, joten pitänee erikseen ottaa istuntavalmennusta ja siihen päälle "normi"valmennusta!

Katselin tosiaan videoitani Youtubessa sillä silmällä että arvioin ja kauhistelin omaa istuntaani. Löysin vanhojen videoiden joukosta tämän:Katsokaa ja kauhistukaa. Kyseessä on siis Hertan ja mun elämämme ensimmäinen He A rata aluetasolla. Saatiin kai huimat 53% tms... :D No mutta jostain se on lähdettävä liikkeelle!
Yhtäkkiä mun nykyinen istunta ja meno ylipäätänsä ei tuntunutkaan niin pahalta. Huhhuh. On tää video täällä blogin puolella ennenkin vilahtanut, mutta kummasti ne unohtuu. Eihän tuollaista nyt edes haluaisi muistaa..

Vertailun vuoksi laitetaan vuoden takainen ensimmäinen kansallinen Va A startti. Videoiden välillä on 3 vuotta aikaa! Ei edes paljon:
Voi että! Silti näen tuossakin videossa paljon kehitettävää (Varsinkin ne H:n tamma potkut radan lopussa...). Ei auta kuin lisätä treeniä treeniä! ;)

Tässä vielä tämän vuoden puolelta otettu pikkupätkä Kärtsyn maneesilla kuvattua treeniä jännittyneellä hevosella. Laukkasulkuväistöt vaihtoineen ja toinen piruetti vasemmalle. Ja minä istun ja könötän selässä! Tässä on tekemistä!

Toisaalta, sain jo vähän etukäteispalautetta että mun istunta on kuulemma helppo korjata! Let's see.

22 kommenttia

 1. Hiukka on meininki muuttunut! :D Aikamoinen muutos muutamassa vuodessa, varsinkin Hertan liikkumisessa ja ylipäätään ulkomuodossa. Hieno pari ootte!. :--)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo toi eka video on jotain.. noh. :D miten sen nyt sanoisi. Enpä olisi ikinä uskonut että edes Va B:hen olisi ollut asiaa tollasella menolla! Samana vuonna, eli vuonna 2010, kuitenkin loppukaudesta alettiin napsimaan He A:stakin jo rusetteja! Eli jo sen kauden aikana tapahtui jotain tohon videoon verrattuna, mutta silti, on toi kamalaa. Eihän Hertta mene edes peräänannossa!

   Poista
  2. Hihi. :D Jos joku olisi tuolloin sanonut, että kisaatte parin vuoden päästä PSG:tä voittaen niin olisitko uskonut?

   Poista
  3. Juuen :D todellakaa. Mul oli tuolloin tavotteena kisata He A voittaen ja sijoittuen aluetasolla!

   Poista
 2. OMG mikä muutos :D herranjestas. Tää vaa valaa muhun uskoo et ehkä mäki saan Loren ravista joskus yhtä leijuvan ja näyttävän ja opin ratsastaa noin koulua! :D Hitto et hajoilin noille Hertan tammapotkuille tossa PSG videossa :DD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikkea voi muuttaa! :D ja kyllä treeni vaan puree!

   Joo Hertta olo taas leidi moodilla... ja mä vielä yritin tosi hellästi antaa vaihtoavut ja pelkällä painolla vaijtaa laukan ettei se vedä hernettä nenään! Tiesin että se oli tollasella päällä, mutta ei auttanut ei hellät otteet :D

   Poista
 3. Meillä on näköjään yhteistä muutakin kuin ratsujen väritys: Tutun näköinen etunoja könötys ja mielenkiintoinen tuo suoranainen keikahdus/heittäytyminen eteen vaihtoapua antaessa. Voisin julkaista liki identtisen videon, joskin könöttäisin vielä jäätävämmässä mattinykäs- asennossa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ollaanko jotain sukua? :D ja hevoset kans?

   Oisko pitänyt sittenki aloittaa mäkihyppy niin saisi könöttää ihan rauhassa :D

   Poista
 4. Mahtavasti ootte mennyt eteenpäin Hertan kans :) Tämä antaa mulle ja Fellalle myös tsemppiä tulevaisuuteen ja eritoten motivaatiota treenaamiseen :)

  VastaaPoista
 5. Olipas tutun näköinen istunta ensimmäisessä videossa... Toivoa siis on. :D Onko sulla mitään ajatusta siitä, miten sait tuon alakropan "hölskymisen" pois (jokin ahaa-elämys siihen liittyen tmv) vai tuliko vakaus vain ajan kanssa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suoraan sanottuna se tuli ajan kanssa, kun oma lihaksisto kehittyi (vatsalihakset ja sisäreisi!). Suuri rooli on myös sillä liikkuuko hevonen oikeinpäin. Hertta tuolla videolla ei liiku ollenkaan oikeinpäin eikä näin ollen kanna mua, silloin kun hevonen ei kanna, ei siellä selässä istu kukaan hyvin!

   Mutta kyllä jotain ahaa elämyksiä tuli. Suurin oli se, etten purista polvella itseäni satulaan, vaan pikemminki alapohje on se joka "ottaa kiinni" hevosesta. Polvella kun puristaa niin alapohkeetkin lähtee lepattamaan. :)

   Hyvä valmentaja, hevonen oikeinpäin kantamaan ja oman lihaksiston kehittyminen. Noilla se oikeastaan rakentuu. :)

   Tsemppiä! Aikaa siihen voi mennä, mutta vinkkinä, munkin istunnassa on edelleen paljon parannettavaa ;) ikinä ei ole valmis. Aina voi ratsastaa paremmin.

   Poista
  2. Hih, kiitos. Aina on juu hankalampaa kun hevosen askel ei itsessään jousta, se on tullut huomattua. :P Tämäkään putte ei ole missään nimessä mikään liikeihme, mutta osaa kyllä pompottaa varsinkin jos vähänkään jännittyy / liike ei tule kunnolla selän läpi. Minun takamus ei tosin nouse silloinkaan penkistä yhtään mutta tämä "spagettiefekti" korostuu huomattavasti (peiliä ei ole mutta varjosta näkee aika hurjan muljuamisen)! Polvilla en tietääkseni purista, jalka on ennemminkin liian irti. Hmm.

   Ja kun ne valmentajat ei sano istunnasta kamalasti mitään! Ainoat kommentit on yksittäisiä ja tilannekohtaisia tyyliin "jalka kiinni" tai "suorista vasen nyrkki". Sitä perusistuntaa harvoin kommentoidaan millään tavalla. Yksityistunnit voisivat tietenkin olla eri asia...

   Minullakin on ilmeisesti teknisesti ottaen hyvä asento satulassa (ei oikein ole materiaalia josta katsoa itse joten luotan kehuihin ja sivusta kuulemisiin :P), mutta kun ei siitä hyvästä asennosta ole mitään käytännön hyötyä ellei se ole kokonaisuutena hallinnassa! Jalka saattaa olla hyvällä paikalla mutta jos se hölskyy on vaikea käyttää pohjetta tarkasti. Torso saattaa olla periaatteessa suora ja oikein, mutta jos alakroppa menee omia ratojaan ei ole mahdollista että istuinluut ja lantion asento olisi oikeasti hallinnassa. Käsi saattaa olla hyvin mutta jos koko muu kroppa hyllyy se ei voi olla oikeasti täysin vakaa. Ja se oma murheenkryyni eli yleinen nopeus ja tarkkuus - varsinkin jalat on eittämättä aivan liian hitaat...

   Hemmetti, pitää varmaan ihan oikeasti keksiä jotain muutakin liikuntaa kuin pyöräily. Voimaa keskivartaloon, nopeutta jalkoihin... Mistähän sitä löytäisi? :D

   Poista
  3. Kyllähän ratsastaja voi istua ns. Täydellisen suorana ja oppikirjan mukaan mutta jos se ei mukaudu hevosen liikkeisiin sehän ei ole silloin optimaalinen. Mutta tähänkin auttaa juuri se, että hevonenkin o läpi ja molemmat mukautuu toistensa liikkeisiin. :D on tää vaikeeta!

   Poista
  4. Jep... Mutta kuvissa näyttää hyvältä! :D Siispä reeniä reeniä. Voisi aloittaa vaikka lankkuhaasteen tai jotakin.

   Poista
  5. Haha juuri itse ajattelin samaa! :D lankkuhaaste voisi olla jees! :D

   Poista
 6. Vautsi mikä kehitys! Itselläni on ongelma että selkä joustaa (ravissa) liikaa lantion sijaan ja selän liike näyttää joltain käärmeen tyyppiseltä... Olisiko Sinulla antaa jotain vinkkejä tai mielikuvaharjoituksia tähän? Olen löytänyt aiemminkin postauksista ja kommentteja lukemalla täältä sun blogista tosi paljon vinkkejä omaan ratsastukseen, kiitos siis kun bloggaat :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm. Vaikea tapaus, sillä en itse ole kärsinyt samanlaisesta ongelmasta niin ei ole kokemusta :) ilmeisesti meinaat, että keskivartalon korsetti tarttis jämäkkyyttä.

   Mä ainakin olen yhtä mun oppilasta neuvonu tuon ongelman kanssa, että kuvitteleenettä minä tökin joka askeleella sormella napaan, eli keskivartalo tiukaksi! Jos lösähtää niin saa tökkäyksen kylkeen! :D

   Jotain hengitystekniikkaakin voisi kokeilla, jolla saat keskivartaloon jämäkkyyttä. Sehän ei saa mennä siihen että näytät siltä että pidätät hengitystä, eli menee ihan pökkelöksi. Itse pyrin jännittämään vatsalihaksia staattisesti, jotta saan jämäkkyyttä keskivartaloon. Eli tällä mielikuvalla juuri, että ihankuin joku kohta tulisi ja tökkäisi mua vatsalihaksiin ja jännitän vastaan tökkäystä. En oikein osaa selittää.. :)

   Poista
  2. Kiitos paljon, täytyy testata heti illalla! Ihanaa kun jaksat aina vastailla kaikkiin kommentteihin huolella ja ystävällisesti :)

   Poista
  3. Mä tykkään vastata kommentteihin :) oon ehkä jopa vähän riippuvainen! :D

   Poista
 7. Olen vasta vähän aikaa sitten löytänyt blogisi ja selaillutkin mielenkiinnolla koko blogin historian läpi. Teidän "tarina" motivoi varmasti kaikkia lukijoita ja antaa toivoa oman takakorkean töpsöttelijän kanssa reenaamiseen ;) Kiitos siitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aikamoinen työ jos olet selannut koko historian läpi! :D :o
   Välillä se masentaa kun miettii kuinka vaikeets on mennäkkään hevosella jolla ei ole edellytyksiä automaattisesti liikkua oikein, mutta sitten kun joskus sai sen takakorkean töpsöttelijän oikeinpäin niin tunne on mahtava!

   Poista

Jätäthän kommenttisi!

En julkaise asiattomia/provosoivia kommentteja. Risut ja ruusut ovat tervetulleita, kunhan kommentointi pidetään asiallisena!