Kootussa Ravissa

9. huhtikuuta 2014

Voi jäykkyys

Pientä valoa tunnelin päässä on näkyvillä, sillä H on nyt hieman parempi. Sen liike on parempaa ja puhtaampaa. Nyt se ei ole epäpuhtaan näköinen, mutta tällähetkellä se liikkuu edelleen selkä hyvin matalana. Liike on siis parantunut, mutta se liikkuu matalana, eikä pyöreänä.

Jumppasin eilen tiistaina Hertan nivelillä. Se oli aika jees. Vaihdot tulee puhtaasti ja liikkuu "isosti" mutta tosiaan ei selkä ylhäällä. Kuitenkin kun jumppasin sitä eteen-alas- muodossa ja tein paljon töitä käynnissä ja ravissa johtavilla ohjasotteilla (Tai sahauksella, niin kuin mrs. Anonyymi asian ilmaisi... ;) ) niin H:n liike parani. Se liikkui lopuksi oikein mukavasti tälläisessä rennossa ja matalassa muodossa. Kokeilin piruetitkin tälläisessä matalassa muodossa, ja hyvin ne meni. Vähän se tykkää nostaa itseään niskastaan liian ylös piruettiin. Tällöin sen kaulan asento muistuttaa enemmän WC-ankkaa kuin kouluhevosen kaulaa.
Avotaivutuksilla actionia kroppaan! Hevonen ulko-ohjan ja sisäpohkeen väliin.
Tänään sitten pyysin meidän "kotivalmentajaa" käymään. Hänkin sanoi heti nähdessään että se liikkuu "hienosti" mutta selkä matalalla. Tätä lähdettiin työstämään. Kokoajan yritin miettiä edestä auki, takaa eteen. Varoin "niputtamasta" Herttaa edestä. Jos jotain teki mieli korjata ohjalla, niin tein johtavan ohjasotteen sivulle, enkä vahingossakaan vedä sitä taakse nippuun, vaan yritän saada kaulan auki ja selän ylös. Tiesin jo heti, että kun nostetaan taas "työmuotoon" niin H ei ole hyvä.

Aluksi oli tosi vaikeaa. H liikkui "hienosti" jos sen antoi mennä keskiravia tai keskilaukkaa suorana pökkelönä, mutta kun pyysit joko taipumaan tai kokoamaan, sen selkä tippui alas ja niska nousi ylös. Lähdetiin jumppaamaan sulkuväistöillä ravissa ja laukassa. Tämä auttoi, vaikka aluksi näytti siltä ettei saada sitä läpi. Kun oltiin irroteltu sulkutaivutuksilla ja vielä päälle vastalaukassa, H oli aika hyvä jo lopputunnista. Ei mikään super, mutta se alkoi jo kantamaan itseään ja taipui. Lopuksi mentiin piruetit läpi niinkuin ne PSG ohjelmassa tulee ja ne eivät olleet ollenkaan huonot. Oikea piruetti oli huonompi kuin vasen. Laukanvaihdotkin tuli hyvin.
Kotikoutsikin sanoi, että todennäköisesti ojaan tippuminen, ökykiima ja irtokenkäloma ovat kaikki tehneet kunnolla hallaa vanhalle tammalle. Kaikki nämä sattuivat vielä peräkkäin samaan syssyyn. Nyt vain liikutusta päivittäin kevyesti, sillä vapaapäiväseisottaminen ei nyt ole ratkaisu tähän. Ei vanhatamma enää olekaan niin vetreä ja palaudu kaikesta nopeasti.
Syksyllä PSG Vihdissä. Samaan ei välttämättä päästä, mutta katsotaan. :P
Tunnin jälkeen jumppasin Herttaa vessarissa. Painelin pisteet läpi ja Hertta reagoi hyvin nostamalla selkäänsä. Venyttelin takajalat ja tein sellasta "jalkojen nostelu jumppaa" eli otan takajalan syliin ja nostan sen niin ylös koukkuun kuin vain mahdollista. Lopuksi hieroin selkää läpi ja lisäsin Absorbinen linimenttiä koko selkään, jonka jälkeen laitoin kunnon loimeen pihalle. Nyt saa Hertta sulatella kankkua! :P
Kyllä Hertta jo paremmalta tuntuu, sillä se ei ole niin vino kuin loman jäljiltä. Tää palautuminen ei vaan ole niin nopeaa kuin ennen. Siinä on mulle ehkä vähän totuttelemista, kun nuorempana Hertta oli "aina hyvä", oli se seissyt viikon tai tehnyt töitä viikon. Nyyyh, niin se ikä tekee tepposiaan... :P

Huomenna menen taas nivelillä rennosti läpi ja haen taivutuksilla joustoa Hertan kroppaan. Liikutuksen jälkeen taas linimentit selkään ja hieronta, sekä ristiselän käsittely. Perjantaille meille tuli aikainen lähtö, laskin että 7 aikaan pitäisi tallilta todennäköisesti lähteä, joten aion Hertan liikuttaa illemmalla, niin ei tule pitkää seisoskelua. :) Ihanaa kun kisat alkaa!!!


6 kommenttia

  1. Onks sillä miten paljon eroa onko hevonen korkeassa vai matalassa muodossa? Voiko siinä esim hevosen lihakset kipeytyä tms. ? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä sillä aika paljon on eroa. Korkeassa muodossa (ns kisamuodossa) ei voi ratsastaa kokoajan ja pitkiä aikoja putkeen. Matalassa muodossa kulkeminen on hevoselle helpompaa, ikäänkuin venytystä. Matalassa muodossa jaksaa pidempään. :)

      Jos jatkuvasti tai aina ridaa korkeassa muodossa, se voi kipeyttää pitemmän päälle lihakset. Korkeaan muotoon ei myöskään voi mennä ennenkuin hevosen lihakset on rakennettu sitä varten matalemmassa muodossa. :)

      Poista
  2. Miten hevosen takajalkoja saa pyydettyä polkemaan mahan alle tai muuten vaan vaikuttaa sisätakajalkaan? Pohkeesta kohti ohjaa vaan ja pitääkö jalalla silloin koko ajan vaikuttaa vai vaan pitää lähellä? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pohkeesta kohti ohjaa juu. Periaatteessa jalalla vaikutat enemmän, ohjasta ei vedetä "lyhyemmäksi" vaan "annetaan tilaa edestä, lyhennetään takaa", eli takajalat rungon alle. Jalka täytyy vaikuttaa, mutta ei toki saa jäädä pumppaamaan ja "nalkuttamaan" jalalla kokoajan, siihen vain hevonen turtuu jos jatkuvasti jalka on kyljissä nalkuttamassa. Tosin lähellä täytyy jalka pitää, jotta se salamana voi vaikuttaa nopeasti. :)

      Parhaan vaikutuksen saat pohkeella sisätakajalkaan kun käytät sitä sillä hetkellä kun se sisätakajalka on ylhäällä pois maasta. Tällöin kun käytät omaa sisäjalkaa nopeasti, saat myös nopean reaktion sille sisätakajalalle hevoselta. Se kohta, tai oikeastaan lihas, mihin ihmisen pohje koskettaa, on sellainen lihas, joka saa supistuessaan aikaan takajalan alle tulemisen. Eli kun käytät pohjetta tähän lihakseen mihin pohje osuu, se saa sen kyljen lihaksen supistumisen aikaan, ja tämä taas tuo takajalan mukanaan "kohti pohjetta".

      Sama asia kun vähän nipistäisin sua mahasta, niin sähän "supistat" vatsalihaksia silloin. Sama idea, kun "napautat" hevosta esim sisäkyljestä pohkeella, niin se kylki supistuu ja sitä kautta "vetää" sisätakajalkaa alle. :)

      Poista
    2. Kiitti ja vautsi, tänään kokeilin työstää heppaa näillä ohjeilla ja toimi tosi hyvin :) Miksei kukaan ole opettanut tuota kylkijuttua minulle jo aiemmin!?:D Onnea sunnuntain starttiin!

      Poista
    3. Oi kun kiva kuulla että oli hyötyä! :)
      Mäkin olen hevoshierojakurssin käynyt, joten sitäkin kautta on oppinut vähän ratsastukseenkin lisämetodeja. Oikeastaan mun mielestä kaikki kehittää suabratsastajana, vaikka jo ihan hevosen anatomia luennon kuunteleminen. "Kuinka hevonen toimii" on myös hyvä kirjana ihan jokaiselle ratsastajalle. :) helpompi vaatia hevoselta asioita kun tietää miten ne tapahtuu!

      Poista

Jätäthän kommenttisi!

En julkaise asiattomia/provosoivia kommentteja. Risut ja ruusut ovat tervetulleita, kunhan kommentointi pidetään asiallisena!