Kootussa Ravissa

2. helmikuuta 2015

Satuloista vielä

Viikonlopun aikana testailtiin kaikki kolme kokeilussa ollutta satulaa. Lopputuloksena on, että kumpikaan Equipe Emporio ei istu Hertalle. 17'' ottaa hassusti keskeltä Hertan runkoa kiinni sivuilta, ja 18'' menee lampaankarvan kanssa, mutta tässä sama ilmio kuin Albionissa, eli minä pääsen heilumaan ja huojumaan satulassa. Lähden ihan irti, sillä pääsen liukumaan edestakas, joten istuin on liian iso. Ja toisaalta, en halua satulaa joka on sopiva lampaankarvalla. Ei siinä ole mitään järkeä ostaa epäsopivaa satulaa jonka saa sopivammaksi karvalla!
Haluan kuitenkin lähelle hevosta. Lampaankarvan kanssa tuntuu että kohoan yläilmoihin selästä, ja muutenkin tälläisen tappijalkana en pidä siitä kun se häiritsee laskeutumistani satulaan.

Sitten tämä Oracle malli, leveydeltään Medium ja istuin 17'' on kuitenkin tuntunut todella hyvältä edelleen. Olen sillä nyt ratsastellut vähän enemmänkin ja kyllä mä olen sille lämmennyt. Hertan selkään tulee siitä hyvät jäljet ja se ei valu eteen ratsastuksen jälkeen. Tänään on vuorossa taas Riitan valmennus, joten häneltä haluan vielä kuulla palautetta satulasta ja siitä, istunko siinä paremmin kun istuin on paljon pienempi. Toivottavasti hänkin huomaa Hertan liikkumisessa muutosta. Tällöin en voisi enää epäillä yhtään.

Hertta on herkistynyt raipalle kivasti. En ole sitä 3 kk käyttänyt, ja nyt kun otin sen avuksi niin ei tarvinnut kuin vähän hipaista niin sai juuri tuon hyvän reaktion, eli se ottaa nopean askelluksen takajaloille rungon alle.Selässä Oracle. Muuttaa jo paljon hevosen ympärille istumista kun on vain yksi siipi. :) Jalatkin asettuu symmetrisesti, normaalisti taittaisin oikean jalan ulos ja vasen olisi suoraan eteenpäin.
Tässä optimaaliset satulan jäljet kun menin ilman satulahuopaa välissä. Tässä näkee kuinka tasaisesti se painautuu selkään ja karvat ovat "sliipatut" tasaisesti.


Hertta on tuntunut nyt paljon paremmalta kun olen uutta satulaa testaillut. Liekö sitten vain mun päässä vai onko oikeasti liikkuminen helpompaa. Tämä satula ei todellakaan nyt valu lavoille, joten uskoisin että helpottaa Herttaa nostamaan etuosaansa. Mun ainakin on helpompi istua.
Samalla kun testattiin satulaa kuvattiin kür videolle. Nyt se taitaa olla jo melkein lopullinen versio! Se menee aikarajojen sisäpuolelle, musiikki sopii siihen (ainakin videolla) ja mielestäni se on meille aika helppo, joten on turvallista aloittaa sillä. Jos jossain vaiheessa tuntuu että sitä pitäisi vaikeuttaa niin se on sitten sen ajan murhe, ja hoituu varsin helposti. Olen tehnyt siitä sellaisen, että ei tarvitse paljoa muuttaa/lisätä niin saa jo "hallittu risknotto"pisteitä. :)
Katsotaan mitä palautetta tulee lauantaina kun menemme Dressage Centeriin Vihtiin harjoittelemaan tätä vapaaohjelmaa. Saan sitten ihan tuomarilta suoraa palautetta, sillä tämä ei ole kisatilanne, vaan pikemminkin juuri "kürin arvostelua".

Loppuun vielä pientä loppukevennystä kürtreeneistä ja satulansovituskerrasta... Sanotaanko näin että on tullut testattuan nyt kaikenlaisissa liikkeissä satulaa, ja sitä kuinka helppoa siellä on istua... ;)
Kukaan ei kohta enää usko mua kun sanon että "ei Hertta pukittele tai mitään koskaan".
Hertta on oikea ballerina <3 venyy ja ojentaa!


Hertta ei välitä vaikka katolta tippuisi lumet, tai traktori pyyhältää ohi. Mutta auta armias jos kuuluu pieni "raks"... Maneesin seinälle lensi hieman hiekkaa Hertan kavioista, joten vähintään asiallinen reaktio moiseen. Onneksi yleensä kisoissa radoilla on niin paljon ääniä, että tälläiset pikkuäänet hukkuu sinne.
 Mutta onpahan helppoa istua kyydissä! :D 

11 kommenttia

 1. Hassu Hertta! Sä olet varmaan ainut kouluratsastaja jonka näkee ajattelevan "nenä eteen". Hertta näissä kuvissa on mun makuun just sopivasti turpa hieman luotiviivan edessä ja jos et ole itse huomannut on koko hevonen paremman näköinen silloin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No en kyllä varmasti ole ainut!

   Mulle on valmennuksissa ja kisapapereissa aina sanottu "nenä eteen" joten sen eteen on nyt tehty töitä. En kuitenkaan pidä pelkkää leukakulmaa/nenän asento mittaristona hyvälle ratsastukselle. Jotkut tykkää että hevonen on todella pyöreänä ja toiset vähän avoimemmasta, toiset toisesta jne... Kokonaisuus ratkaisee. Jos mulle selkään tuntuu että H on pyöreänä koko linjastaan, niin se on se tunne jonka tahdon saavuttaa, toki toivoen että myös tähän samaan pakettiin saan sen nenän eteen. Mutta jos en kaikkea saa kerralla niin se ei ole maailmanloppu.

   Jos jossain stillkuvassa on nenä hieman luotiviivan takana, mutta hevonen muuten näyttää pyöreältä selästään ja niskastaan, niin ei se tee siitä kuvasta yhtään huonoa. Pitää katsoa kokoanaisuutta, eikä vain yhtä helpoimmin huomattavaa osaa. :)

   Mutta olet oikeassa, että Hertan kohdalla on paremman näköinen kun nenä on edessä. Se on niin lyhytkaulainen muutenkin, että jos se karkaa luotilinjan taakse, lyhenee kaulakin kurttuun ja se on sitten sen lorun loppu. Tämän kanssa ollaan koko syksy tehty töitä, että saadaan se nenä eteen ja selkä ylös

   Poista
  2. Niin ja tähänkin tahtoisin lisätä, että enemmän katsoisin sitä "niskaa korkeimpana kohtana" kuin että pelkkä nenä. Yleensä kun niska on korkeimpana kohtana, on myös nenä edessä. Ja tämä siis kun kyseessä "kisamuoto", matalemmassa muodossa niska tietenkin laskee, mutta silloin tahtoisin myös säilyttää sen nenän edessä. :)

   Poista
  3. olin just yhen mulle uuden valmentajan tunnilla ja hän sanoi osuvasti "liikaa ajatellaan sitä nenän asentoa ja ratsastus lähtee siitä että se pitää saada tiettyyn muottiin, vaikka oikeasti turvan asento on tulos hyvästä ratsastamisesta" :)

   Poista
  4. Juuri näin! Turha sitä nenän tai niskan asentoa tuijottaa, ku sitte kun hyvää ratsastusta tapahtuu, ne tulee kyllä automaattisesti omaan asentoonsa sinne minne kuuluukin :) hyvin sanottu!

   Poista
 2. Ahahhaaa XD siellä napsahti, oot ihana Noora :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, kiva jos pystyn tarjoamaan viihdykettä x) Ansku osuvasti sanoikin että "Taisi vain Hertan päässä napsahtaa" :D

   Poista
 3. En löytänyt DC:n sivuilta aikataulua lauantaille, tiedätkö monelta se alkaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä kyllä minäkään vielä! :/ käsittääkseni koko show alkaa klo 11 mutta tarkempaa en tiedä?

   Poista
 4. Tosi hyvä blogi, analysoit tosi tarkkaan ja mielenkiintoisesti ratsastustasi. Muista vain olla tyytyväinenkin suorituksiisi, koska ratsastat tosi hyvin. Mainitsit jossain postauksessasi, että valmennuksissa sulla on korvanappi josta kuulet valkun ohjeet. Mistä olet korvanapin hankkinut ja paljonko kyseinen kapistus maksoi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se korvanappi on valmentajan oma, jota kuskaa mukanaan! :) en siis tiedä valitettavasti hintaa... ennen oli iso mokkula mikä piti laittaa taskuun ja siitä lähti kuulokkeet korviin. Tämä uusi on vain se korvanappi, joten ei tarvitse viritellä mitään muutakuin korvaan kuuloke kiinni! Tosi näppärä. Kuulee paljon paremmin eikä jää epäselvyyksiä

   Poista

Jätäthän kommenttisi!

En julkaise asiattomia/provosoivia kommentteja. Risut ja ruusut ovat tervetulleita, kunhan kommentointi pidetään asiallisena!