Kootussa Ravissa

30. tammikuuta 2015

Virheisiin pureutumista

Kerrankin voin oikeasti huokaista ja todeta "HUH PERJANTAI!".

Tälle viikolle on ollut niin paljon tekemistä että kävin vain kotona nukkumassa 6 tunnin yöunet ja muuten olen ajanut autolla yli 200 km/päivä ja asunut autossa...
Joka aamu alkoi 5.30 ja päivä päättyi tallilta kotiin ajelemiseen klo 22.30... Tässä välissä tenttiä, tenttiin lukua, kokonaisia työpäiviä ja sieltä suoraan kiertämään montaa eri tallia muiden hevosten selkään sun muuta! Rankkaa mutta jotenkin sairaalla tavalla antoisaa. No mutta nyt onkin sitten kunnon pläjäys blogiin viikon kuulumisista. Onpahan nyt aikaa perjantai-iltana, kun muut lähtevät viihteelle... :D
Työpäivien lomassa harrastin minkä ehdin. Maanantaina olin tuttuun tapaan Riitan valmennuksessa, ja jatkoin valmentautumista Airan kanssa ratsastuspilateksen muodossa heti tiistaina. Keskiviikkona oli Wellun höykkyytystä räntäsateessa ulkokentällä (nyt huomasin taas sen maneesin ihanuuden), torstaina kürtreenit yöllä Hertan kanssa (joskohan nyt saataisiin se jo purkkiin) ja tänään vielä koulupäivä, mutta onneksi kaverini (myös siis Hertan "alivuokralainen") liikutti Hertan, joten illasta ehdin vielä tekemään töitä.Mennään heti asiaan, joka johdattaa meidät tämän hetkiseen tilanteeseen, joka on satulavaihtoehtojen mietintä.. Mutta edetään siis järjestyksessä!

Maanantaina Riitan tunnilla sama meno jatkui Hertan kanssa, eli se on ihan jees, mutta jotenkin on vähän vaikeaa. Ravissa aina paremmin, mutta laukka ei pyöri normaalin lailla ja kokoajan saan kuulla "Istu satulassa taaemmas, älä purista polvilla, älä vie vasenta jalkaa taa, käsi eteen, vatsalihakset käyttöön, älä nojaa eteen, mene taas taaemmas satulassa...".
Hertta liikkuu ravissa ihan kivasti, mutta vielä on tekemistä rehellisen taipumisen kanssa kootussa ravissa. Matalassa muodossa ja vapaammin H taipuu kivasti ja symmetrisesti, mutta kun nostetaan kisamuotoon ja kootaan se tekee sen hyvin suorana, mutta kun pitäisi taipua, se on hiukan vaikeampaa. Tämä on treeniasia, joten tätä työstetään kokoajan. Paranee kokoajan, mutta vielä ontekemistä, jotta se olisi koottu, notkea ja tasapainoinen.

Tiistaina oli sitten Airan istuntatunti. Samat asiat mitä Riitta mulle jaksaa muistuttaa istunnasta joutui kyllä Airan kanssa vielä oikein suurennuslasin alle tarkkailuun. Istuntatunnilla syynätään oikeastaan pelkästään mua, ja hevonen tulee siinä sivussa mukana. Jännä kuinka pelkkää istuntaan puuttuminen muuttaa hevosta, vaikkemme varsinaisesti tosiaan hevoseen keskity niin paljoa. Pelkällä istunnalla ei tosiaan voida treenata kohti vaikeampia ratoja, mutta todella tärkeä osa-alue se kyllä on. Voin istunnallani joko auttaa tai häiritä hevosta,  ja toki haluamme valita tuon "auttaa"-osion. Olen suhteellisen suora, eli äkkiseltään kun katsoo niin en näytä vinolta. Olen minäkin kuitenkin vino, sillä tälläin tarkemmin katsottuna voisin olla vielä suoremmin.

          Tässä nyt oikein vikalista mun istunnasta:
 • Heikompi vasen kylki (+vasen jalka ja käsi). Oikea kantaa paremmin (sama kuin Hertalla! 
 •  Pyrin nojaamaan eteen 
 •  Alaselkä yrittää notkolle 
 •  Vasen jalka haluaa taakse. Vasen polvi puristaa satulaan ja varpaat osoittaa liian suoraan eteen, kun taas oikean jalan varpaat liian edessä ja sojottaa melkein suoraan sivulle ulos, eli tässä vinous näkyy. Lantion vinous nimenomaan.

  Näitä korjattiin sitten seuraavanlaisesti:
 • Vasen kylki kantamaan. Oikein jouduin keskittymään tekemään vasemmalla kyljellä töitä
 • Vasen jalka kainaloon, ei taakse. "Lonkka auki myös vasemmalta". Tämä tosiaan tulee luonnostaan kun saadaan lantio suoraan, niin jalat ikäänkuin vain asettuu oikeille paikoille. 
 • Vatsalihakset kasaan, lantio "alle eteen", ei "taakse notkolle". Eli ikäänkuin "selkä köyryyn, ei notkolle". Ei siis saa nojata eteen, mutta ikäänkuin kasasin "etupuolen". 

Näitä on tosia vaikea selittää, mutta pikkujuttuja loppujenlopuksi, mutta tosi rankkaa. Mulla oli ihan jumissa vasen kylki seuraavana päivänä! Todella tehokasta ja tuloksen näkee myös hevosessa. Hertta oli hieman jäykkä, joten ei niin hyvää eroa tullut tällä kertaa hevoseen, mutta pätkissä kyllä huomasin sen oikean vaikutuksen, ennenkuin meni takaisin siihen huonompaan. Pikkuhiljaa! Ekalla kerralla Hertta oli ihan mieletön, mutta nyt se tuntui jotenkin tosi väsyneeltä ja jäykältä edellisen päivän valmennuksesta. No mutta ei anneta sen häiritä.

Jotenkin aloin pohtimaan näiden kahden valmennuksen aikana, että missä mättää. Mun on tosi vaikean tuntuista istua Hertalla ja Hertan tuntuu olevan vähän vaikea kulkea. Se yrittää nätisti mutta ei vain anna kaikkeaan, eikä oiken tahtoisi olla pyöreä, vaan tarjoaa sekin selkänotkoa (niinkuin minä). Mulla on jopa joulun jälkeen kun alettiin tekemään enemmän töitä kokoamisen kanssa syksyyn verrattuna, alkanut valmennuksien jälkeen tulemaan alaselkä kipeäksi. Olen valmennusten jälkeen mennyt nukkumaan lihasrelaksantit ja buranan naamarissa, kun alaselkää särkee. Olen vain sivuuttanut tämän "ohimenevänä asiana", mutta nyt kun aloin miettimään tarkemmin niin häiritsee...
Mietin mielessäni, että mikä mättää. Hertta ei ole ihan niin priima kuin syksyllä, ei kuitenkaan huono. Mun on vaikea istua sen kyydissä ja selkä kipeytyy. Riitta on joutunut enemmän huomauttamaan mun istunnasta. Wellulla ei selkä kipeydy, eikä Wellun kanssa ole tullut istunnasta moitteita samanlailla. Hertan satulakin ruvennut valumaan taas eteen ja tuntuisi että se pitäisi taas topata, vastahan se topattiin kesäkuussa. Tuntuu tyhmältä kun joutuu koko ajan toppaamaan kun se menee länään edestä ja valuu eteen...
Pisteenä i;n päälle sain anonyymiltä kommenttia istunnastani (Kiitos "inva", hyvä kun sanoit! ;) ). Samat virheet mitä valmentajatkin sanovat. Tietenkin anoyymikommentti laittaa enemmän "kiehuttamaan" joten oikein aloin ajattelemaan asiaa...
Miksi mä valun satulassa eteen? Miksi satulakin valuu eteen? Miksi alan puristamaan polvilla ja siirrän itseäni satulassa taaksepäin? Miksi Wellun kanssa ei ole tätä ongelmaa?
Sitten tosiaan aloin syynäämään kuvia ja videoita. Tykkään Wellun satulasta. Istun siinä paremmin. Ei ole normaalia että satula valuu eteen ja ratsastaja vielä satulassa valuu eteen.

Olen nyt konsultoinut kaikkia tuttuja ja päädyttiin samaan lopputulokseen.
Hertan satula on mulle liian iso.
 Ei minun kuuluisi liikkua siellä noin paljon ja etsiä sitä tukea. Sen satulan kuuluu tukea mua. Hertan satulassa on todella kiva istua ja tykkään siitä, mutta aina olen vähän sanonut "kun en saa tukea". Albion ei väännä mua mihinkään asentoon, siksi olen siitä tykännyt, mutta ei se kyllä tukeakaan oikein anna. Siinä on 17.5 tuuman istuin. Pystyn huoletta hyppäämään tuolla koulusatulalla, sillä ei tunnu missään vaikka lyhennän jalustimia. Mulla on tilaa istuimessa liikkua edes takas, ja samalla jalustimia voi hyvin lyhentää ilman että polvituet ahdistaisi.
En ole mikään järin isokokoinen, mutten toki mikään pienikään. En ole pitkä, ja mulla on lyhyet jalat, tosin pitkä reisi ja lyhyt pohje. 18 tuumaa on liian iso, mutta 16 taitaa olla liian pieni.

Tilaa on valua taakse. ;) Vanha kuva keväältä 2014.
Aloin sitten googlettamaan ja tutustumaan enemmän Wellun satulaan. Ihastuin siihen jo heti kun ensi kertaa Wellulla menin, ja mietin että se ainakin menisi mun ahterille hyvin, enkä usko että se olisi huono hevosellekkaan. Se on Equipe merkkinen, Italialainen laatusatula (+kivan kallis kanssa yhyy). Yksisiipinen ja istuin varmaan max 17 tuumaa, mutta Equipessa on paljon pienemmät istuimet kuin Albionissa. Mallista en tiedä mikä Wellulla on, mutta näyttäisi Oraclelta.

Nyt on lopputulos se, että mulla on kokeilussa 3 satulaa Hertalle.
 2 Equipe Emporio Monoflappia (leveys MW istuimilla 17'' ja 18'') ja yksi Equipe Oracle Monoflap (leveys M ja istuin 17'').

Näitä satuloita ei tarvitsisi topata. Mulla menee paljon rahaa kun alle vuoden välein pitää toppaa satulaa. Vuonna 2014 Hertan satula topattiin 2 kertaa...
Selässä parhaimmalta näytti tuo Oracle leveydellä M. Se istui kuin tatti, paine oli tasainen. Menin testiratsastamaan sen... ja voi että...
Siis Hertta oli pitkästä aikaa PYÖREÄ. Piruetit oli PYÖREITÄ ja piaffissakin tuntui että istuisin tynnyrin päällä kun H nosti selkäänsä! Mun oli HELPPO istua. En valunut eteen satulassa, koska mulla on "vain se yksi tila" missä istua. Jalat laskeutui kivasti. Ei tuntunut että puristaisin polvilla itseäni kiinni satulaan. Siis tosi hyvä fiilis!
Ja mikä parasta... Satula ei liikkunut milliäkään Hertan selässä eteen! Hertan kanssa herkästi satula valuu ja välillä olen kesken tunninkin tullut siirtämään sitä taakse. Kerran jopa sain pöytäkirjaan tuomarilta kisoissa kommentin "Siirrä satulaa taaemmas!".
Tämä satula oli lopussa siinä mihin laitoin sen alussa, vaikka rynkytin menemään mitään varomatta.
On se vaikeaa vaatia hevoselta nostamaan etuosaansa kun satula valuu eteen ratsastajineen vieläpä etupainoiselle hevoselle.

...ja eikä sattunut selkään illalla...

Testailen vielä tuota 18 tuumaistakin, mutta tuntuisi tyhmältä ottaa isompaa kun juuri siksi etsin  uutta kun 17,5 Albion on liian iso. Equipessa on hieman naftimmat koot istuimessa, mutta testataan nyt kun kerta on käsillä. Tuo 18 tuumainen on myös leveämpi (MW), joten sen kanssa joutuisi ehkä tilanteeseen että tartvitsee lampaankarvan. Minun mielestäni satulan ja hevosen väliin ei tarvita mitään, jos satula on sopiva. Välillä voidaan  toki korjailla jotain, mutta pääpiirteittäin pitäisi minun järjen mukaan olla istuva satula ilman mitään härpäkkeitä. Osa tykkää lampaankarvasta, enkä väitä vastaan. Itsekin joskus sitä käytän jos tuntuu tarviivan. Varmasti lampaankarva on hevoselle pehmeä ja mukava, mutta eikö satulan itsessään pitäisi olla niin mukava?
"Jos joudut korjaamaan satulaa erilaisilla täytteillä, kuten lampaankarva tms., on satula joko sovitettu tai topattu väärin".
Tämän yksinkertaisen nyrkkisäännön olen sovittajalta saanut.
Satuloita testailen nyt jonkun aikaa ennen päätöstä. Albioninkin sovitin itse ja myöhemmin sovittaja sen totesi sopivaksi, mutta juurikin Hertan selässä vaatii tiheää toppausta. Iso liike + ei-optimaalinen-rakenne rasittavat paljon satulaa ja villat painuvat kasaan.
Sinäällään luotan Hertan kanssa omaan silmääni satulansovituksessa. Ei ole vaikeaa mielestäni sovittaa satuloita perusohjeiden mukaan, mutta se tunne selästä kertoo vielä kaiken olennaisen. Tallillamme on satulansovittaja, joten voin häneltä vielä varmistaa ammattilaisen silmin.
Rahoitus on sitten asia erikseen tälle lystille, mutta katsotaan nyt... :)

Tässä Oracle mallin satula, yksisiipinen, joka nyt testissä.
Kuva lainattu täältä
Haluan vielä loppuun korostaa, ettei tarvitse kenenkään miettiä, että yrittäisin syyttää satulaa.
 Minun tulee itse korjata omat istuntavirheeni.
Sen eteen aletaan nyt tekemään oikein kunnolla töitä. Istuntani ei ole mitenkään huono, se on kuulemma "perusnätti", mutta fiksattavaa toki löytyy. En yritä syyttää satulaa ja etsiä siitä virheitä, joilla voisin kiertää omani.
Mutta onhan se ilmiselvää, että jos satula ei sovi ratsastajalle, se häiritsee hevostakin. Satulan tulee olla sopiva SEKÄ hevoselle ETTÄ ratsastajalle. Kun tämä asia on tsekattu kuntoon, voin rauhassa oikeasti miettiä itseni parantamista.
Onneksi en enää ole niin yksin asioiden kanssa. Säännöllinen valmentajan silmien alla oleminen kyllä helpottaa, sillä hänkin voi puuttua näihin juttuihin heti, kun pysyy paremmin meidän arjessa mukana. Toki oikeaan valmentautumiseen kuuluisi valmennus 2-3 kertaa viikossa, mutta siihen ei vain ole varaa. Tämä kerran viikossakin jo on todella paljon ja osoittautunut hyödylliseksi!

Toivotaan että istuntani kehittyy kauden aikana. Eiköhän mahdollinen satulanvaihdos tule näkymään bloginkin puolella kuvissa ja videoissa, jos se auttaa mun istumista. Haluan nyt oikeasti tavoitella sitä hyvää istuntaa ja sitä kautta auttaa Herttaa liikkumaan paremmin.
Tässä kyllä huomaa kuinka hienosäädöksi tämä muuttuu mitä korkeammalle mennään. Alkaa huomaamaan todella pieniä asioita jotka vaikuttavat koko yleiskuvaan!


Kertokaahan lukijat omia satula/satulanvaihdoskokemuksianne! 
Mua kiinnostaisi kuulla. Millaisia satuloita oli käytössänne ja mihin vaihdoitte, muuttuiko mikään jne...?

38 kommenttia

 1. Mulla oli sama ongelma, että selkä tuli kipeäksi edellisellä satulalla. Se ei ollut myöskään hevoselleni sopiva. Painoi sen verran lapoja, että hevonen ei liikkunut eteen edes käynnissä. Tässä kun olen yli puoli vuotta yrittänyt metsästää sopivaa satulaa, olen tullut siihen tulokseen, että ketään muuta ei satulan sopivuudessa kannata uskoa kuin itseä ja hevosta! Hevonen kyllä kertoo, onko satula hyvä eli voiko sen kanssa liikkua. Samoin oma istunta ja takapuoli kertoo, onko satula itselle hyvä. Mahtavaa, jos noin helposti löysit sopivan satulan! Valitse ihmeessä se, missä hevonen liikkuu hyvin ja itsellä on mukava istua! Hyviä treenejä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu vielä testailen, mutta on mulla tässä yksi tai kaksi viikkoa aikaakin miettiä. :) Menen maanantaina varmaan tolla satulalla mitä testasin ekana valmennukseen ja kysyn ihan tositoimissa Riitankin mielipidettä. :) Jos tämä onnistui näin niin helpolla pääsin... Onneksi tuota merkkiä on tullut testattua Wellun kanssa niin tiesin ainakin heti millaista tunnetta lhäden etsimään. Ei tarvinnut aloittaa niin alusta, että miettisi merkkiä ja mallia... Pystyin heti karsimaan Equipeen. :)
   Olin jotenkin vain sivuuttanut tämän selänkipeytymisen. Ajattelin sen olevan jostain muusta, kun "ei mulla ennen ole tuntunut valmennus selässä".

   Olet kyllä joutunut harmillisen kauan etsimään satulaa.. Eikö vieläkään tärppää? Onko hevosesi malli sellainen ettei oikein tahdo löytyä?

   Poista
 2. Mulla on toi Equipe Emporio ja se on ihan luksust. Edullinen ja ihan taivaallinen istua. Harmi vaan ettei se sovi enää Wilmalle muokkauksenkaan jälkeen :/ Onneks on noita muita ridattavia joille se sopii heheh! :)

  Mä oon sitä mieltä että vaikka ratsastajan pitää lihaksillaan pitää istunta kasassa niin kyllä satulan pitää auttaa ratsastajaa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai hyvä sullakin kokemusta noista! :D Mäkin tykkään istua molemmissa, sekä tossa Oraclessa että Emporiossa. En huomaa sillai suurta eroa. Lähinnähän eroa on kai se, että Emporiossa on muovirunko ja Oraclessa puinen. Mutta on kyllä ihanaa istua... Niin pehmeä ja tosiaan tukeva ja sillain sopivan pieni tai napakka, miten sen nyt sanoisi :D

   Hyvä kun sanoit, voin kysellä kokemuksia ;) Hertalle onneksi tuntuu sopivan, jos menisi sen viimeiset kisakaudet! :D Ainahan noita saa myytyä, mutta en välttämättä sitten raaski vaan toivoa on että menisi muille ridattaville/tulevaisuuden omalle? :D

   Ja tosiaan, satulan tehtävä on myös auttaa ratsastajaa :)

   Poista
  2. Joo emporio on rungon materiaalin takia niin edullinen että sitä raaskii säästellä ;) mutta equipet taitaa mennä nykyään tosi hyvin kaupaksi jos myöhemmin tarvii vaihdella :)

   Poista
  3. Jep! Mä henk koht tykkään ajatuksena enemmän puurungosta, mutta eihän se Emporiokaan mahdoton ole. Samoilta tuntuvat kyllä mulle ainakin istua, mutta meillä nyt kokeilussa olevat Emporiot ei sovi Hertalle. Joten Oracle on nyt koko viikon sitten testissä :P

   Poista
  4. Tää on kiva lukea Terhin hehkutusta satulasta, jonka myin pois koska oli niin kamala istua. Tein vissiin aika hyvät kaupat kun molemmat ovat tyytyväisiä :)
   Tosin satula oli vähän liian leveä hevoselleni (Painopiste tuli liian eteen) ja siivet olivat aivan liian pitkät tappijaloille. Väänsi istuntani ihan ihme asentoon, jos jalustimet oli jalassa. Ilman oli ihan ok.

   Poista
  5. Voi ei! :D noh toinen tykkää äidistä, toinen tyttärestä ;)

   Itse tykästyin oracleen. Albionissa mullakin meni painopiste liian eteen ja sitä joutui toppaamaan edestä ettei lässähtänyt, eli vähän "rojahti hertan lavoille". Oracle on nyt kapeampi ja tuntuu mullekkin ihan oudolle kun pääsen istumaan niin että painopiste on keskemmällä, tuntuu välillä jopa tosi takana omevalle kun on tottunut röhnöttämään edessä :)

   Poista
 3. Kyllä sillä satulalla voi olla hevosen liikkumiseen ja ratsastajan asentoon ihan valtavan suuri merkitys. Itse älysin tämän vasta kun vieraileva valmentaja puolipakotti hankkimaan uusia satuloita sovitukseen. Edellinenkin satula oli kallis merkkisatula, mutta nyt jälkeenpäin ajateltuna se ei käynyt minulle tai hevoselleni lainkaan. Uuden satulan myötä hevosen perusliikkuminen ja kokoamisaste on lähtenyt aivan uuteen nousukiitoon. Oma istuntani on helpottanut ja istuminen isoliikkeisen hevosen selässä on jo lähes siedettävää :). Jos mahdollista testata Prestige X-Helen niin suosittelen lämpimästi, ehkä maailman mukavin penkki! Tsemppiä satulapuuhiin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, tottapuhut. Jotenkin olen sivuuttanut tämän. "No kyllä tuo on priima satula ja sopii hevoselle!" enkä asiaa ole miettinyt sen enempää... Mutta nyt tosiaan olen alkanut huomaamaan että pikkujutuilla on merkitystä, eikä satulan sopivuus ole mikään pikkujuttu edes! Muttakun juuri se, että se on sopiva, mutta saisi olla sopivampi... Olisin tietenkin reagoinut aiemmin jos se ei olisi ollenkaan sopiva.

   kiitos vinkistä. Mä laittelen näitä korvan taakse. :)

   Poista
 4. Hyvä satula on jokaisen euron arvoinen. On tosi väärin kiusata omaa, saati hevosen kroppaa huonolla satulalla! Nöyrä hevonen kyllä suorittaa vaikka ei niin kivalta tuntuisikaan (omani ei lukeudu tähän sakkiin :D), mutta voi sitä autuutta kun satula istuu eikä estä hevosen liikettä!

  Meillä on rumbailtu satuloiden kanssa oikein urakalla, ja nyt ollaan peräti puolitoista vuotta menty ilman ongelmia! Penalla on ongelmallinen selkä ja poni on sellainen herne patjakasan alla -herkkis, ja lisäksi meillä ratsukkona on pieni epäsuhta (Penalla todella nafti satulansija ja minä olen pitkäreisinen ja ainakin omasta mielestäni hieman liian iso tämänkokoiselle ponille), niin kyllä on kiskottu tukkaa päästä ja sovitettu liuta satuloita. Aluksi oli Sommer, joka oli alkuun ihana, mutta kun ponin selkä treenin myötä muuttui niin sitten en enää osannutkaan istua kyydissä, kuristin polvilla ja en vain päässyt liikkeeseen mukaan, ja poni alkoi protestoida ja satula luisui eteen vaikka mitä teki. Syy: liian kapea säkätila/selkärangantila. Monen mutkan kautta meille valikoitui teetettäväksi Frank Baines Elegance, josta siis kustomoitiin sellainen yhdistelmä joka palveli molempia - paneelit 16,5 tuumaisen satulan mitoilla, mutta istuin niin lähelle 17" kuin vain mahdollista. Nyt sopii minun jalkani ja poni kiittää. Testiratsastus tällä satulalla oli juuri niin kuin kuvasit, hevonen leveni ja kohosi ja itse vain pysyi paikassaan kuin liimattu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta turiset. jotenkin mulle on tarttunut ajatus "ei Hertta tarvii" mutta nykyään kun se on ylläpidossa ja pidän kuin omaa, niin musta on tullut "KYLLÄ HERTTA TARVII". :D Lellipentuna nyt mulla siellä! Jokaisen killingin tuhlaan kyllä ilomielin Herttaan! :D

   Ja tosiaan, oli niin mykistävää kun Hertan kanssa tuli raviinkin sama tunne kuin Wellulla: Senkuin istut vaan ja antaa hepan tanssahdella. Hertta on niin kiltti, että se kyllä tekee vaikka ei olisi mukavaa, mutta se ei suorita puhtaasti. Esim kyllä se piruetin vääntää vaikka olisin väärinpäin selässä kokoa XXXXXL isolla satulalla, mutta se ei ole laadukasta. Olisi tietenkin nopeampaa toimintaa, jos olisi sellainen herneprinsessa kertomassa että tee ämmä keskenäs ;)

   Hertta on herkkä, mutta liian kiltti. Siihen sokeutuu liian helposti.

   Tuosta olenkin kuullut että joillekkin ei oikeasti vain sovi "normaalit"satulat, vaan pakko teettää ratsastajan ja hevosen mukaan sopiva! onneksi tuskin itse tähän tilanteeseen joudun, sen verta "normaali" selkäinen H onneksi, enkä itsekään kovin uniikkia kokoa vaan aika perus persjalkainen suomalainen tyllerö :D

   Poista
 5. Kaikille nillittäjille - jos satulassa tulee oma selkä kipeäksi, niin on se silloin epäsopiva. Jatkuva kipu, särky ja jumi kyllä huonontavat sitä omaakin tekemistä, ja pahimmassa tapauksessa aiheuttavat pysyviäkin vammoja. Kun ollaan jo noinkin korkealla tasolla, satulalla todella on merkitystä. Silloin jos pynkee jotain ikuisuustason helppoa beetä (kuten esim. itse teen), on mun mielestä tärkeää nimenomaan se että satula ei tue liikaa vaan on väljä - miten sitä ikinä oppii istumaan oikein, jos satula laittaa sut johonkin asentoon? Toki siis niin että jos on vakiratsu jonka satulaan voi vaikuttaa, niin tottakai kannattaa hankkia sellainen joka on myös itselle hyvä, eikä ainakaan häiritse sen oikean asennon löytymistä.

  Itsellä ei oo ollut koskaan omaa suoraa kosketusta satulanvaihtoon, mutta yhdellä vanhalla vuokriksella olin pari kertaa projektissa mukana. Sen tiedän, että Kiefferin Wien saa multa etupyllyn ihan ruvelle hevosella kuin hevosella, mutta esim. Lech Profi on mulle hyvä. CB:n satuloissa en saa lonkkia riittävästi auki. Itse myös lyhytjalkaisena kärsin helposti liian pitkistä siivistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta. Ja jos ikävältä tuntuu kun oma selkä kipeytyy satulasta, niin mieitäänpä miltä hevosesta tuntuu jos satula ei sovi...

   Kieffer ei ole oikei koskaan ollut minunkaan suosikeissa... en nyt hauku, mutta ei vain jotenkin lämmitä. ennen albionia Hertalla oli CB, ja se oli tosi pehmoinen ja mukava istua, mutta tosiaan Hertalle kaksi numeroa lopuksi liian iso joten siinä oli oikeasti jo vaikea istua kun pompittiin koko yhdistelmä Hertan selässä. Hertta kapeni niin paljon että CB jäi isoksi. Näistä kyllä oppii!

   Poista
 6. Equipe on ihana satula! Omalle jäi valitettavasti ahtaaksi ja tällä hetkellä etsitään jälleen uutta. Mulle satulansovittaja suositteli karvaa käytettäväksi emporion kanssa.

  Pakko vielä kommentoida, että vaikutat hyvältä tyypiltä ja olen aina ajatellut, että jos jostain syystä pitäisi oma nuori antaa jollekin käyttöön niin kysyisin teikäläiseltä. Onnea vielä tulevaan kauteen uuden satulan kanssa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullekkin satulan myyjä sanoi samaa! Emporiossa on se muovirunko ja kuulemma lampaankarva ois ok sen kanssa ettei olisi niin kova hevoselle. Oraclessa puurunko taasen hippasen joustaa. No mutta huomenna testaan Emporiota. Katsotaan. :)
   Olen kyllä kuullut tosi paljon hyvää näistä Equipeistä.

   Kiitos tosi paljon tsemppaavista sanoista. Lämmittää todellakin mieltä! :)

   Poista
 7. Aina noiden satuloiden kanssa saa säätää. Oon ite myös viime aikoina pohdiskellut Onnin satulan sopivuutta, kun tuntuu, että joku sillä kinnaa. Hipposportiin käy tiemme taas, kun vaan saan Aten puhelimen päähän...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo olen aina ollut aika onnekas, sillä Hertalle ollaan löydetty vähän tuurilla tuo edellinen Albion joka oli passeli ja nyt tämä vaikuttaisi hyvältä. Olen päässyt todella helpolla, verrattuna moneen muuhun kun juttuja kuuntelee! Hertalla on hyvä satulansija selässä, helpottaa paljon etsimistä, mutta toisaalta senkään selkään ei ihan mitä tahansa satulaa voi laittaa, kun on vähän rakenteeltaan mitä on. Ei kuitenkaan ongelmaselkä :)nuorempana Hertalla oli kuulemma kokoajan satulan kanssa ongelmaa että kokoajan sai olla vaihtamassa!

   Onni on niin nuorikin vielä, eli muttuu kropastaan varmasti vähän kokoajan. Kokoajan se on myös treenissä jossa nostetaan tasoa, joten lihaskuntokin muuttuu.

   Poista
 8. Satulat on niin ongelmallisia. Ikinä ei tunnu löytyvän täydellisesti istuvaa. Oma heppa liikkuukin tyytyväisemmin ilman, mutta kisoissa ei taida mennä satulattomuus läpi.. :D Ollaan myös käyty Airan ratsastuspilates tunneilla ja ne on kyllä huikean antoisia! Auttaa ainakin meitä tosi paljon eteenpäin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos tulevaisuudessa olisi ilman satulaa kisoja? :D luomukisoja? :D
   Mä en Hertalla tykkää mennä ilman satulaa kun sillä on niin terävä ja korkea säkä, se on niin tuskaa... :D vaikka muutoin se on oikein mukava ilman satulaa ja se tekisi terää istunnallekin.

   Aira on kyllä pro. Oon tykänny kans :)

   Poista
  2. Oletko kokeillut pyöräilijöille myytäviä pehmustein varustettuja pyöräilyhousuja? Sellaiset ratsastushousujen alle niin jo muuttuu mukavammaksi.

   Ajattele positiivisesti: Pääset sentään valitsemaan satulaa teille. Mun ratsastuskouluvakiotuntihevoselta varastettiin satula (koko tallin satulahuone tyhjennettiin, tämä oli siis Virolahden tapaus) ja tykkäsin hirmuisesti istua siinä edellisessä satulassa. Uusi on lyhyempi ja kuppimallia, satulana kalliimpi mutta tuntuu jotenkin pieneltä mun takapuolen alle. En viitsi tunnilla sanoa mitään, olisi aika pönttöä jos ratsastuskoululainen valittaisi satulasta. Hevonen on kuitenkin mun lemppari, joten kestän sen satulan.

   Poista
  3. En ole kokeillut! Sillain olen tehnyt että laitan lampaankarvan vain, niin auttaa jo paljon :)

   Poista
 9. Mulle oli kyllä tosi iso juttu älytä toi eteenpäin "rutussa" eikä alaselkä notkolla, mulla on muutenkin selkä tosi rikki niin tuon kun muistaa pitää oikein niin ei selkä kipeydy juurikaan. Ja sen kyllä huomaan nykyään heti kun karkaa väärään asentoon, kipu on meinaan sellanen..!

  Mä oon kyllä sitä mieltä, että satula on hirveän tärkeä ja mielestäni ihan liikaa vaan korostetaan sitä, että hevoselle sopiva. Ei se auta, jos ratsastaja ei pysty siinä istumaan, vaan pitää nimenomaan olla molemmile sopiva. Tietysti sillon ehkä eri asia jos hevosella vaihtuu ratsastajat koko ajan, Riimallakin ratsastaa meillä kaikki mutta koska 99% se on minä niin satulat on hommattu mun mukaan ja muille sitten viritellään tarvittaessa esim geelipehmustetta penkkiin sun muuta. Mutta Hertankin pitää pystyä suorittamaan jo niin korkealla tasolla että varmasti kaikki apu tarpeen. Joskus vaihtamalla vaan paranee :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Munkin täytyy tosiaan jatkossa muistaa tarkasti pitää niitä vatsalihaksia. Oon pitkäselkäinen niin on aika helppoa vaan antaa pyrstön lepattaa, mutta korsetti pitäisi saada tekemään työt eikä selkä!

   Heh, mä olen kieltämättä ollut sellainen "satula hevosen mukaan" tyyppi, mutta nyt kyllä huomaan että ei sitä ihan millä tahansa pysty kaikkea tekemään. toki jos menen jollain vieraalla hevosella ei satula ole niin mun persuksen mukaan, mutta kyllä nyt Hertan kanssa kun aikamoista hienosäätöä pitäisi tehdä, niin kaiken pitäisi olla tiptop eikä sinnepäin :)

   Toivottavasti nyt vaihtamalla paranee! :D

   Poista
 10. Omassa tai melkein kuin omassa hevosessa on kyllä se etu, että voi hankkia myös itselleen sopivan satulan. Omallani on nyt 7 vuoden yhteisen taipaleen jälkeen satulat nro 14 ja 15 käytössä, mutta toki hevonen on muuttunut loimihenkarista ratsuksi ja viimeiset 3 vuotta on samat satulat sopineet. Noihin lukemiin mahtui myös niistä kompromissiratkaisuja itselleni, ja osassa tuli alaselkä kipeäksi. Ratsastus on välineurheilua ja ilman sopivia välineitä kohtalaisen tuskaisaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohhoh, teillä on ollut aikamoinen satularumba.

   Mä olen aina ollut vähän sellainen "minä menen sillä mitä mulle on annettu" mutta nyt kyllä alkaa kelkka kääntymään. Ihan itselleni tässä palvelusta vain teen kun mietin näitä vaihtoehtoja! :D

   Poista
 11. Meillä on nyt lähes vuosi etsitty sopivaa satulaa eikä meinaa löytyä. Hevonen on ollut saikulla melkein tuon saman ajan ja nyt kun saisi alkaa ratsastaa enemmän, tulee ongelmaksi tuo satulattomuus.
  Saikulla ollessa heppanen tipautti lähes kaikki lihakset ja entinen satula eli Equipen Oracle (M-levyinen ja 17,5" ja on muuten myynnissä ;)) ei sovi sitten yhtään.

  Muutama satulansovittaja on sanonut ettei yksinkertaisesti löydä hevoselleni penkkiä,ja en edes uskalla miettiä kuinka paljon rahaa on tullut laitettua siihen, että olen itse tilaillut satuloita kokeiltavaksi...
  Nyt onneksi meillä on yksi ehkä sopiva penkki tulossa kokeiltavaksi jos hyvin käy.

  Toivottavasti teille löytyisi nyt kerralla molemmille passeli satula, satularumba kun on todellisesti yhtä tuskaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haa, ihastuin tuohon kokeilssa olevaan Oracleen (M, 17'') ja se vaikuttaa sopivan. Jos kuitenkaan en sitä ota niin pitääpä ottaa yhteyttä... ;)

   Hevosellasi tuntuu olevan sitten todella hankala selkä! Eikö edes mittatilaus ole mahdollinen? Tosin se on aika ikävää jos taas muuttuu selkä ja se mittatilaussatula ei sitten sovi enää... Jes...

   Poista
  2. Sehän se onkin mittatilauksen kanssa kun ei tiedä miltä kopukka näyttää esim. puolen vuoden päästä, lihaksien kasvatushan se ois tavoitteena :)
   Ja mitä oon sovittajilta kysellyt niin mittatilaussatulassa kestäisi sen 3-4kk että sen saisi itselle.

   Toisaalta pakko sitä on kohta joku mittatilauspenkki varmaan laittaa kun alkaa mennä vähän epätoivoiseksi meininki :D
   En kyllä ymmärrä miten suht. normaalin näköiseen selkään (tosin pitkä & korkea säkä löytyy) ei vaan millään löydy satulaa. Pitäisi varmaan lennättää joku satulaguru jostain Ranskasta/Italiasta tänne selkää pällistelemään, taitaa kohta tulla halvemmaksi... sen verran paljon euroja on mennyt :D

   Poista
  3. Suomessa on harmillinen tilanne ku täällä ei ole satulateollisuutta, joten osaajista on pulaa! Tuntuu että jokainen sanoo toista ja toinen toista.

   Onnea satulan metsästykseen! Ja jos ri muuta niin joku guru etelästä varmaan voisi auttaa! :D

   Poista
 12. Meillä oli ennen käytössä Frank Banesin Reflex 17" ja W leveydellä. Satula jäi sitten hevoselleni kapeaksi kyljistä (lavan ja satulan väliin alkoi jäädä lihasmassaa puristuksiin, selkään satula istui silti hyvin) ja alkoi valua eteenpäin. Onneksi tämä huomattiin nopeasti, kun hevonen on sen verran rehellinen että ilmaisee kyllä kun asiat eivät ole niin kuin pitäisi olla. Penkki palveli hyvin sen 1,5 vuotta takakorkealla ja etupainoisella hevosellani eikä mitään moitteita! Lihaskasvun myötä jäi kuitenkin lopulta kapeaksi, kun hevonen oli alunperin meille tullessaan todella lihasköyhä, tasapainoton ja huonokuntoinen. Yllätyin lopulta itsekin, että tuo satula istui hyvin selkään noinkin kauan, vaikka aloinkin jo kytätä sen istuvuutta vuoden käytön jälkeen, kun kunnollinen lihaskasvu alkoi. Monia satuloita testailtiin tämän jälkeen, jotka "takaavat lavoille hyvän liikkumavaauden" no, eivätpä taanneet meille.. Monet näyttivät tallissa vielä aika hyvältä, mutta selkään mennessä ei kauaa mennyt kun satulat toisensa jälkeen hylättiin. Lopulta löytyi Albionin K2, jonka kanssa hevonen oli heti ensimmäisestä kokeilukerrasta lähtien super rento! Tämä Albion ei ole minulle mikään täydellinen satula istua, mutta osaan onneksi mukautua aika hyvin eri satuloihin, kun tärkeintä on kuitenkin se, että satula on hevoselle sopiva.

  Satuloita sovittaessa kannattaa juurikin luottaa siihen omaan tunteeseen varsinkin ratsastaessa, sillä sinähän sen hevosen parhaiten tunnet ja tiedät milloin se tuntuu hyvältä. Meille löytyi juurikin tällä keinolla tuo Albioni, tietenkin näiden omien silmämääräisten sovitusten lisäksi. Lisäksi kannattaa muistaa että satula ei saa olla oikeasti kuin "liimattu" hevosen selkään, vaan sen olisi hyvä ns. elää ratsastajan mukana hieman (tarkoitan siis ihan paria milliä/senttiä), koska jos satula on täysin liikkumaton on jotain luultavasti vialla.. Mutta tsemppiä teille satulahommiin, toivottavasti sopiva löytyisi! Omiin tuntemuksiin kannattaa luottaa, hevonen kyllä kertoo mikä satula ei ole hyvä ja mikä on! (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu näin myyjäkin sanoi että satulan täytyy hieman liikkua sieltä takaa, ei toki liikaa, mutta ei se saa olla liian paikallaan kun esim keventää. Silloin on tosiaan jotain vikaa. Aina on satulat Hertan kanssa liikkuneet eteen, tämä Oracle ei liiku! Jotenkin outoa kun ei tartte siirtää taaemmas. Albionimme pysyy hyvänä aina toppauksen jälkeen, mutta sitten pikkuhiljaa alkaa menemään länään edestä ja valuminen alkaa. Tosin nyt kun Hertta on pyöreämpi se istuu paremmin, mutta silti. Ja tosiaan, alkaa mennä hermo kun puolenvuoden välein pitäisi satula toppaa edestä, ei takaa... Ja maksan tästä aina sellaiset 250euroa, eli käytännössä "ostan lisähintaa" satulalle toppausten myötä. Tuo Oracle olisi sitten hankintahinnaltaan tuossa, eikä tartteisi ikinä topata.

   Poista
 13. Satulahan voi vääntää ratsastajaa väärään asentoon. Jouduin joskus ratsastamaan vuosia lätyskällä koulusatulalla (ei minkäänlaisia polvitukia eikä mitään kuppimaisuutta) ja ihmettelin, miksi jalkani eivät vain suostu asettumaan lantion alle riittävän taakse, vaikka lantion pitäisi olla hyvässä asennossa ja vaikka kuinka keskityin ja väänsin ja käänsin. Kerran sitten istuin Prestige D1 -koulusatulaan ja kas, jalat pysyivät aivan helposti ja koko asento oli tukeva ja vakaa. Hyväkään satula ei tee huonosta istunnasta hyvää, jos ratsastaja ei edes tiedä, miten pitäisi istua. Mutta ei satulan pidä myöskään vaikeuttaa ratsastajan tehtävää. Siksi minusta on hassua sanoa, että kyllä ratsastajan täytyisi selvitä millä tahansa letulla. Satula on sekä hevosen että ratsastajan työväline, eikä ole järkeä käyttää sellaista työvälinettä, jota vastaan saa taistella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuttu tunne! En tykkää yhtään lätyskäsatuloista! Prestigen satuloissa on tullut myös istuttua tuttujen hevosilla ja ne ovat olleet myös mukavia.

   Sanoit todella hyvin. "satula on sekä hevosen että ratsastajan työväline, eikä ole järkeä käyttää sellaista työvälinettä, jota vastaan saa taistella". Niimpä... Usein tässä ehkä kirpaisee se että joutuu laittamaan rahaa yhtäkkiä, mutta kyllä se on sen arvoista... Ja jos ostaa laatusatulan niin sen tosiaan saa myytyä eteenpäin. Equipet taitavat mennä nyt kaupaksikin aika hyvin :)

   Poista
 14. Mulla ei ole omaa hevosta vaan käyn ratsastustunneilla pari kertaa viikkoon. Toisilla hevosilla on ihanat satulat, joissa on helppo istua ja löytää jalkojen ja lantion oikea paikka. Sitten on pari tapausta, joilla en haluaisi koskaan ratsastaa ihan vaan niiden satuloiden takia! Satulat ovat kyllä sopivia hevosille, mutta ei mun persaukselle ja alaselälle. Tiedossa on tuskien ratsastustunti kun löydä tuntilistalta tietyn hevosen nimeni perästä. Joudun todella miettimään selkäni ja lantioni asentoa, jos aion kävellä seuraavana päivänä! Ja minulla on yleisesti ottaen siisti istunta, mutta jotkin satulat tekevät nätisti istumisesta mahdotonta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella harmillista, mutta tosiaan sellaine asia mihin ei oikein voi vaikuttaa .:/ ikävää kun joutuu maksamaan siitä että juuri "taistelee" sitten koko tunnin ettei huomenna särkisi :P Pahimmassa tapauksessa joudut varmaan kohta ilmoittamaan ettet voi mennä ko. hevosella kun ei vain selkä kestä, ellei satulaa saa vaihdettua?

   Poista
 15. Jotenkin hassua; käyn ratsastuskoulussa, mutta en ikinä ole uhrannut ajatustakaan hevosten erilaisille satuloille. :D Kai ne tuntuvat erilaisille, mutta en ole ikinä kiinnittänyt siihen huomiota positiiivisessa tai negatiivisessa mielessä. Pitääpä ottaa oikein asiaksi alkaa tutkia tuntumaa kussakin satulassa, niiden merkkejä ja muuta. Onpahan taas yksi aihealue lisää opittavaksi hevosista. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä kannattaa niitä vähän tunnustella! Niisä on kyllä eroja, ja sullekkin varmasti alkaa muodostumaan sitten omat suosikit ja inhokit eri tyyppisistä satuloista :)

   Poista

Jätäthän kommenttisi!

En julkaise asiattomia/provosoivia kommentteja. Risut ja ruusut ovat tervetulleita, kunhan kommentointi pidetään asiallisena!