Kootussa Ravissa

25. helmikuuta 2015

"Lukisit sitä omaa blogiasi joskus..."

Nyt kun meillä on Hertan kanssa ollut noin viikon ajan hieman vaikeampaa, mietin pitkään että miten pääsisin takaisin tästä suosta ylös.

Hertta ei ole siis ollut huono, vähän vain kireä ja tamma isolla T;llä. Ratsastus on ollut rasittavaa, sillä teit niin tai näin niin sinkoillaan pitkin maneesia tai muuten vain käydään kuumana.
Eilen kuitenkin koin taas valaistumisia. Näitä nyt näköjään tippuu vähän kokoajan jostain! :D

Menin ratsastamaan iltapäivällä ja tietenkin oli hirveä kiire, joten aikaa ei olisi yhtään ylimääräistä jäädä tappelemaan vaikka sisäpohkeesta tai ei ole aikaa myöskään jäädä keskustelemaan siitä onko maneesin nurkassa oleva selkäännousujakkara taas muuttunut tiikeriksi.
Mietin pitkään "mitä mä teen". Pitkään oli jo tuntunut ettei "normiasetukset" ole toimineet halutulla tavalla. Miten saisin Hertan rennoksi ja odottaan?
Sitten jostain pulpahti päähän kaverini lausahdus pitkän ajan takaa: "Lukisit sitä omaa blogias joskus ja kato niitä treenivinkkejä. Saat varmaan sieltä jo vastauksia mitkä on päässy unohtumaan".
Ei muuta kuin tuumasta toimeen.

Lähdin heti jo alkukäyntien aikana ohjia kerätessäni miettimään kaikkea kirjoittamaani tänne. Mitä mä jaksan aina tänne kirjoitella siitä kun hevonen on hätäinen, eikä kuuntele? Millä saisin sen odottamaan mua ja rentoutumaan, mutta kuitenkin aktiiviseksi?
No eipä mennyt kauaa kun vastaus tuli päähän kuin apteekin hyllyltä: siirtymiset.

Aina jaksan toitottaa siitä kuinka siirtymät ovat hyviä oikeastaan melkein kaikille hevosille. Kuumat hevoset alkavat odottamaan ja laiskemmas hevoset terästäytyvät. Oli siis aika pitkästä aikaa ottaa ne omat aivot mukaan ratsastukseen, eikä vain tyytyä valittamaan "jooo tää on ollu ihan hirvee nyt jonkin aikaa." No mitä sitten? Se on juuri niin hirveä kuin minä sen ratsastan!

Jos Hertta saisi määrätä tahdin...
Aloitin työskentelyn ensin käynnissä tekemällä siirtymisiä käynnin sisällä. Hitaampaa käyntiä ja reippaampaa käyntiä. Reippaammaksi käynniksi riitti ihan vain höllätä istuntaa, ja päästää Hertta kävelemään vähän eteenpäin. Varsinaisesti en käskenyt mennä eteen, sillä sitä se itse kyllä jo omasta takaa teki. Enemmänkin tiivistämällä istuntaani sain sen odottamaan, joten sillä muutin Hertan omaa määrittelemää käynnin tahtia. Sitten kun lopetin istunnalla vaikuttamisen ja "vapautin" sen kävelemään itse, se lähti taas reippaampiaa. Sitten taas tiivistys ja kiinni... Sitten taas vapautus.. Sitten taas kiinni tiivistämällä...

Käden kanssa olin tarkka. Ajatuksena oli: "Ihan sama missä sen pää on. Käytän ohjaa vain yhdessä puolipidätteen kanssa minkä teen vatsalihaksilla ja istunnalla."
Eli en kiinnittänyt muotoon mitään huomiota. Ihan sama mikä laama siellä on, kunhan se reagoi käynnillään mun istuntaan.
Pakko sanoa tähän väliin, että ei se edes ollut laama vaikka annoin täyden vapauden edestä. Nätti ja kevyt muoto!

Siirryin tekemään samaa harjoitetta ravin ja käynnin välillä, eli ravista käyntiin ja takaisin. Idea oli tismalleen sama, vain askellaji vaihtuu siirtymän välillä.
Tiivistän istuntaa, pidätän istunnalla ja hieman ohjalla--> hevonen siirtyy käyntiin.

Vapautan istunnan, kevyt pohje ja käsi eteen--> siirtyminen raviin.
Tätä taas jankkasin monta kertaa kierroksen aikana. Näitä voi tehdä vaikka kuinka tiheeseen tahtiin! Hertan kanssa teenkin todella tiheeseen tahtiin näitä siirtymiä, sillä jos yhtään unhodan tehdä niitä, lähtee se jo viipottamaan huomaamatta. Eli koko ajan kontrolli!
Tämän jälkeen tein näitä samoja siirtymiä sitten ravin sisällä. Normaali ravi - pidäte istunnalla, kevyt käsi - siirtyminen hitaampaan raviin - käsi eteen ja vapauta istunta - siirtyminen takaisin normiraviin.


Pakko ilokseni todeta että tämä toimi! Ja ilokseni voin näköjään todeta, että ihan asiaa olen joskus tänne blogiinkin kirjoittanut! :D
Hertta oli heti kuulolla ja keskittyi koko ajan! Ikäänkuin se olisi laittanut kaiken aivokapasiteettinsa siihen, että se huomaisi heti kun muutan jotain ja se on valmiina toteuttamaan sen!
Ei siis mitään aivotonta maneesin ympäri keventelyä ja ihmettelyä että miksi tämä ei pysy käsissä eikä keskity! Aseta itsellesi joku selkeä teema, mitä tänään teet. Vaikka ne siirtymiset.
Älä ajattele "tänään ratsastan sen rennoksi" vaan ajattele "MITEN saat sen tänään ratsastettua rennoksi".

Mä olen vain jo valmiiksi päättänyt, että Hertta on tänään huono koska sillä on meneillään huono hetki. Haluaisin ratsastaa sen rennoksi, mutta ei se rentoudu. No ei varmana jos asian on jo noin päättänyt, ja keventelen maneesissa odotellen sitä hetkeä "koskas tää nyt rentoutuis?". Vastauksena tietenkin, että miksi se rentoutuisi jos ratsastaja, eli pilotti selässä, ei itse keskity ollenkaan. Jos ratsastaja ei anna Hertalle tehtävää, se keksii ne sitten ihan itse. Usein ne ovatkin sinkoilua maneesin päästä päähän ja mennään mahdollisimman täysiä.

Eli mitä opin taas?
Aivot mukaan peliin Norppa! Älä jätä niitä talliin yhdessä hevosen takajalkojen kanssa! ;)

27 kommenttia

 1. Toi on hyvä pointti, "Se on juuri niin hirveä kuin minä sen ratsastan!". Olen itse kanssa tapellut vuokrahevoseni kanssa muutamasta ihan perusjutusta, ja kun olin päättänyt, että hevonen on hirveä, niin se todellakin oli. Nyt päätin että se alkaa mennä taas nätisti: Ja SEHÄN MENI ! Oikein hyvä postaus, ja käytännöllisiä vinkkejä! Hyvää työtä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! Niinkin yksinkertainen asia. Toki aina ei voi olla satasella skarppina, mutta ihan turha on tyytyä vikisemään jos hepo ei kulje :) ei se hevonen ole sen parempi, jos itse on päättänyt vain matkustaa kyydistä ja ikäänkuin heittää pallon hevoselle "tee sä työt hyvin, mä en jaksa eikä kiinnosta". Ja sehän tiedeteään ettei tämä yhtälö toimi :D

   Poista
 2. Muuttuneet olosuhteet alkavat näkymään. Ei hyvistä olosuhteista tullut hevonen välttämättä kestä noita kilpahevoselle tehtyjä luonnottomia olosuhteita. Pidempi tarhaus ja lajitoverin seuraa niin voi Hertan ratsastettavuus palautua kummasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kas kummaa! Hertta on parempi ratsastaa kuin aiemmin! :D Jäänyt joltai jotain lukematta kun ei paremmin voisi olla väärässä. :)

   Se että tulee YKSI huonompi jakso kun en osaa ratsastaa ei maailmaa kaada. MISTÄ tulee tuo ajatusmaailma, että ratsastajassa ei ole mitään vikaa, kaikki on vain satula/ruoka/aurinko/tarha/hiekka/ruoka/väärä väri/liian kylmä/liian kuuma olosuteet... MIKSI se syy ei ikinä voi olla ratsastajassa, vaan etsitään väen vängällä tekosyitä, ja isketään hevonen vapaalle heinälle, kengättä kuolaimetta, jotta se selviää. Se on ongelmien katsomista läpi sormien jos ei suostu ajattelemaan MITÄ ITSE VOISI SELÄSSÄ TEHDÄ PAREMMIN.

   Ja anteeksi vain, koskaan en ole Herttaa nähnyt noin levollisena ja tyytyväisenä ja hyväkuntoisena. Ennen ei ruoka tarttunut mihinkään, sillä oli mahahaavaa ja ties mitä historiassaan. Nykyään ruoka maistuu, se on pyöristynyt ja se on kehittynyt paljon talven aikana. Eikä muuten enää ole niin väsynytkään kun ei tarvitse juosta tarhakavereita karkuun pahnan alimmaisena. :D

   Mutta kyllä mä olen näitä kuullut ennenkin. Moni ihminen ei vain osaa katsoa itseään peiliin "mitä voisin muuttaa omassa ratsastuksessani että saan hevosen toimimaan paremmin" vaan mennään heti joko a)ostamaan uusia terapiakamoja botteja sun muita tai b) lopetetaan ratsastaminen kokonaan ja siirrytään luomuun.

   Poista
  2. Voi sitä katsoa peiliin silloin kun hevonen alkaa oireilla ja miettiä miten kiva elämä sillä hevosella on. Katsokaa vaikka yhdessä hevosen kanssa siihen maneesin peiliin 7xvko. ;)

   Poista
  3. Mitä se nyt oireilee? On iloinen ja hörisee aina nähdessä ja ratsastaessa, mutta YHDELLÄ valmennustunnilla oli kamala. :D
   Ennen kuntoonlaitossakin Hertta sai stressireaktioita. Oli kamalaa lähteä töihin mutta sitten kun huomasi ettei lähdetäkkään muualle kuin kentälle, niin huonaisi helpotuksesta. Nykyään se on aina innoissaan lähdössä mihin kellon aikaan vaan töihin, eikä ole kertaakaan esim. Alkanut tärisemään mitä ennen teki.

   Maneesin peilejä katsotaan 4-5x viikossa, muutoin käydään höntsäämässä pellolla ja kentälläkin jos vain kelit sallii. ;) hienosti tiedät kaukonäöllä meidän ohjelman.. :D

   Sori vaan, voithan sä yrittää kehittää päässäsi meille kaikenmaailman ongelmia, mutta fakta on että Hertta viihtyy tuolla, ja itsekin voin huokaista helpotuksesta kun vastassa on hevonen, joka ei ala stressaamaan kun haen sen tarhasta ja lähden hommiin. :)
   Jos ketuttaa se, että meillä menee hyvin niin voi anteeksi.

   Poista
  4. Kerron vielä salaisuuden! En ole ennen maastoillut Hertalla ikinä maastojen puutteen vuoksi, täällä teen sitä vaikka kuinka paljon! Kamala paikka tämä kun vihdoinkin Hertalla pääsee muuallekkin kun aitojen sisälle 8)

   Poista
  5. Älä provosoidu, huutelijoita on aina! Pidä vaan tuo loistava asenne, kyllä sä tiedät mitä teet ja mikä teille sopii! Hyvä kirjoitus taas kerran :)
   T. Karoliina

   Poista
  6. Heh, olen vähän tulistuvaa sorttia! ;) Varsinkin huonoja vitsejä en kestä ;)

   Ei siitä hevosen pidosta tulisi mitään jos luottaisi anonyymien hevospito ohjeisiin henkilöiltä, jotka eivät koko hevosta ole edes livenä nähneet. :)

   Poista
 3. Hahha! Juuri kun Noora juteltiin kuinka Hertta on nykyään niin hyvässä kunnossa ja rennompi kuin ennen! =)

  T: Tiedän kyllä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niimpä... :'D No mut nää on hauskoja päivän piristyksiä. :) Ja muutenkin ylipäätänsä H on ollut niin ihana. Mutta tätä tää on. Laitappa blogiin yhtään mitään "tänään ei mennyt hyvin" niin sillähän sitten voi mässäillä mielin määrin. (huvittavaa tästä tekee se, että jos et laita huonosti menneitä asioita blogiin, niin olet "kiilotkuvablogi" ja valehtelet...;) ) Koitappa tässä nyt miellyttää!

   Ainiin. Ei mun tarvitse miellyttää ketään muuta kuin itseäni ja muistaa palvella Herttaa ;)

   Poista
 4. Joo on kyllä kehittyny ihan sikana! Ja ei kaikklla voi koko ajan olla ruusuilla tanssimista sen pitäis tyhmempikin tajuta :D
  Mä oon tehny nyt viime aikoina kans paljon siirtymisiä ni saa Juuston kuulolle ja möröt vähemmälle! Oikeesti toimii siitäkin huomaa kuinka se alkaa kans kuuntelemaan et okei mitä se haluu. Ja jää odottamaan! Hevonen on ratsastajan peili! :) Oon myös huomannut et turha melkeen ratsastaa pahantuulisena/nälkäsenä tai tosi väsyneenä! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on muuten vika niitti mennä nälkäsenä selkään... :F ei muuten tule mistään mitään. Sunnuntaina olin tosi vihanen mutta pakko oli mennä liikuttamaan. Silloin en kyennyt normaaliin aivotoimintaan joten tyydyinkin vain "käyntiravilaukka" ja päätin etten rupea hevosen selässä tappelemaan. Menin selkään, tein vain askellajit ja tulin alas selästä taluttamaan loppukäynnit. Vihaisena ei selkään mutta jos on pakko niin ei saa kyllä alkaa yhtään kaivamaan verta nenästään vaatimalla liikaa. Pitää pakottaa ittensä "hyvälle tuulelle" :)

   Poista
  2. Joo toi on niin totta et välil on silti pakko mut pitäis just tehä niin et ei vaadita ns kunnolla. Oon ite huomannu et en myös nälkäsenä jaksa ja osaa ajatella järkevästi. Ei ehkä sillon jaksa pitää ittee kasas kunnolla--> hevonen ei toimi---> ärsyynnyn ja ei tuu mitää :D joten pitää tankata. Aamusin on kivoin ratsastaa enregiaa on eniten myös itsellä!

   Poista
 5. Minkä merkkiset sun saappaat on?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo ruskeat? Ne on Hööksistä horseHeadin Arrezzo saappaat. :)

   Tosi moni kyselee noista nun Hööksin saappaista! Monesti haukutaan halpiskamaa mutta noi saappaat on kyllä kerännyt kehuja! :D hyvät saappaat on! Tosi pehmeät.

   Poista
  2. Mä olin yksi niistä kyselijöistä ja ostin sitten noi samat itselle, ja hyvät on :) Postaukseen kommentoisin että tosi hyödyllisiä mietteitä taas. Näistä sun kirjoituksista saa tosi paljon apua omaan ratsastukseen.

   Poista
  3. Ne on kyllä tosi hyvät hintaansa nähden! Mulla meni nyt vanhat rikki, ostin sitten uudet vastaavat taas ja menee varmaan muutaman vuoden jälleen :) nyt oli vielä alennuksilla joten tosi halvalla sain. Kerään pikkuhiljaa rahaa joihinkin "kunnon" treenisaappaisiin mutta nyt ei tällähetkellä ole varaa :)

   Poista
  4. Onks noita mustan värisenä? ;)

   Poista
 6. Heh! Siirtymiset ovat paras kaveri! ;)

  VastaaPoista
 7. Mie kyllä just tykkään tästä sun blogista lähinnä sen vuoksi kun sä paneudut ongelmiin ja osaat myös katsoa peiliin. Ja sekin, että jos hevonen kuumuu, ei mun mielestä aina todellakaa tarkota stressaantunutta hevosta. Ja tammat on aina tammoja, enemmän ja vähemmän temperamenttisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan. Ja tuon elukan niin hyvin tuntien voin sanoa, että jos sillä on jokin oikeasti vinossa niin silloin ei ole kellään mukavaa. Siitä tulee ihan hirveä ja muutamalta tallilta se onkin lähtenyt hullun hevosen paperit mukanaan. ja hulluksi sanottiin, mutta mahahaava siellä oli. Että tälläinen pieni kuumeneminen ja temperamenttisuus on ihan piis of keik. :) valmentajakin aina sanoo että Hertta on yllättävän kipakka tamma vaikka pitkälle meneekin lehmän hermoilla. Mutta sitten kun lehmän hermo katkeaa niin ei tarvita kuin pohkeen anto väärällä hetkellä niin apua. :D ja tosiaan, alan epäillä kevään ensimmäisiä kiimoja. Merkkailen näitä kalenteriin ylös jotta pääsisin mahdolliseen kiimakiertoon käsiksi.

   Mä haluan aina ensin miettiä mitä mä ratsastajana voisin tehdä paremmin. Aiheutinko minä itse ko. reaktion huolimattomuudella? Jos totean että en todennäköisesti, alan sitten miettimään vaivaako hevosta tosissaan joku. siihen en lähde jos hevonen yhtenä päivänä näyttää mulle keskisormea, että heti tilaisin eläinlääkärit ja psykologit paikalle. Huvä ratsastus on paras palkka ja palvelus hevoselle.

   Poista
 8. Asiaa! Just eilen ratsastin tallin toista tammaa pitkästä aikaa, jolla on kortteja aika paljon taskussa. Hyvin meni, koska tajusin yhden jutun, joka kerta ku jännitin itteäni, myös tamma meni pinkeeksi ja kentän toisessa päässä oleva vinkka muuttu möröksi. Ja kun tajusin tämän oman perselihasten tyhjän jännittämisen hetkittäin ja lopetin sen, loppu myös se pieni sinkoilu siihen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juurinäin! Hertan kanssa sama :) Hertta on niin ratsastajansa peili Ja yrittää tehdä kaiken minkä pyytää. Jos jännittää itse niin jännittää Herttskin koska ratsastaja käskee ;) sitten on taas mörköjä nurkat täynnä, käynti muistuttaa kanan kävelyä jne.. :D että ei tosiaan auta kuin opetella ratsastamaan!

   Poista
 9. Pitäisi varmaan noita siirtymisiä kokeilla hieman energisen shettis vuokraponin kanssa! :) Vois sitte ruveta vähän kuuntelemaan apuja enemmän eikä sen jälkeen ehkä sinne tänne laukassa kaahailisi :D Tosi kiva postaus ja sai paljon kivoja vinkkejä! :))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siirtymiset on myös hyvä vaihtoehto niinkin pienelle kuin shettis ;)

   Poista

Jätäthän kommenttisi!

En julkaise asiattomia/provosoivia kommentteja. Risut ja ruusut ovat tervetulleita, kunhan kommentointi pidetään asiallisena!