Kootussa Ravissa

16. marraskuuta 2013

Motivaation puutetta?

Jotenkin nyt tökkii koko homma! Kivaa on mennä ratsastamaan, mutta jotenkin tuntuu ettei keksi tekemistä selässä ja "käyn vaan liikuttamassa hevosen". Herttakin on jotenkin vaisu taas. Sinäällään se on oma kiva itsensä, mutta se on vähän sellainen seinäruusu. Se ei ole ollut mitenkään super viimeaikoina, muttei siis todellakaan huono. En tiedä johtuuko kaikki omasta päästä, ettei ole motivaatiota tehä kaikkea, niin Hertallakin on sellainen vaihde päällä, että "noh, hölkötellään tässä nyt kun täytyy".

Pitkä oli kisakausi ja nytkun ei ole kisoja tiedossa, niin ei tunnu olevan sitä kiintopistettä mitä varten tekee hommia. Toki koko ajan pitää tehdä töitä ensi kausi silmällä pitäen ja ne PSG/Inter radat mielessä. Tässä on kuitenkin menossa vähän kevympi ajanjakso juurikin siksi että kisoihin on vielä aikaa. Saa hevonen vähän kevyempää ja minä kanssa.

Tänään oli tosi ihana ilma mennä ratsastamaan! Kenttä vain vähän märkä sieltä täältä, aurinko paistaa ja 10 astetta lämmintä. Mun puolestä tässä voisi olla Suomen talvi! Tämmönen ois niin hienoa!
Ajattelin tehdä taas "perusliikutuksen". Aloitin laukkaamalla reippaasti eteen pitemmällä kaulalla ja eteen alas muodolla. Halusin saada selän käyttöön, mutta niin, että se venyttää koko selkä linjaansa ja on rento. Tämä toimi hyvin ja Hertta vähän heräsikin tästä reippaasti laukkailusta. Vaihdeltiin suuntaa lennosta ja laukat samalla puolihuolimattomasti joten H kuumeni samalla, mikä oli vain hyvä, että siitä tulisi nopeampi.

Huomasin kuitenkin jo alkulaukoissa että H tuntuu TOSI vinolta. Olen eilen ja tänään tunnustellut että onko satula vinossa mutta nyt tajusin että Herttahan punkee ihan makkaralla menemään. Vähemmästäkin valuu satula. Heti heräsi mielenkiinto että miten alan nyt jumppaamaan sitä.
c Janna Mari Pehkonen
Tänään ei kyetty kulkemaan noin suoraan...
Se siis ei halunnut ottaa oikeaa kylkeään/oikeaa lapaa käyttöön. Se kulki oikea kylki pitkänä, eli ei ottanut sitä "alleen". Oikea lapa tällöin pullahtaa ulos vasemmassa kierroksessa varsinkin, ja hevonen menee "sulkutaivutuksen" omaisesti vinossa, eli takaosa sisällä ja etuosa ulkona uralta katsottuna. Yritin sitä alkulaukoissa asettaa ulospäin vasemmassa kierroksessa jotta Hertan on pakko silloin ottaa oikea, eli ulkolapa, sisään. Otin sitten pienen esteraipan jolla sain vähän tehostettua ulkolapaa tulemaan sisään. Hertta uskoi hyvin raippaa ja sain sitä paremmin suoristettua, mutta tuntui että jos en koko ajan asettanut sitä ulos ja käyttänyt raippaa lavalla, niin se lapa pullahti heti ulos.

Oikeassa kierroksessa tätä ei huomaa niin herkästi. Oikeassa kierroksessa se siis kulkee samassa vinoudessa, mutta tällöin vastaavasti takaosaulkona ja etuosa sisäuralla.
Aloin tekemään käynnissä vasemmassa kierroksessa vastataivutuksia. Hertan olisi pakko ottaa oikea kylki käyttöön ja kantaa sieltä. Tein myös vastataivutuksia oikeassa kierroksessa ja hyvin huomasi eron. Taivutukset vasemmalle sujui leikiten! Ei mitään ongelmaa, sen kun vain asetti. Mutta oikealle taivuttaminen oli tosi änkemistä ja punkemista.

Hetken kun jumppailin vastataivutuksilla käynnissä, H tuntui vähän antavan periksi. Nostin sitten vasemmassa kierroksessa oikean laukan, eli vastalaukan. Vastalaukka on hyvin irrottava liike ja tämä saakin Hertan yleensä vetristymään. Vastalaukassa vasempaan kierrokseen (eli oikea laukka) H tuntui aika hyvältä. Mutta sitten otin vastalaukkaa oikeaan kierrokseen (eli se vasen laukka) niin siinä huomasi että H:tä oli vaikea asettaa sisään, sillä se halusi laukata vasemmalle taipuneena, eikä oikealle, eli sisäsuuntaan.
Tein siis oikein rentoa vastalaukkaa oikeaan kierrokseen ja yli asetin ja taivuttelin sitä sisään. Kannustin sitä ottamaan oikean kyljen ja oikean lavan käyttöön ja suoristumaan.

Loppuraveihin H olikin paljon parempi. Se oli heti suorempi ja suostui ottamaan oikean lavan mukaan. Ei se kuitenkaan ihan normaali ollut, joten hieron vähän lapoja auki ja laitoin Absorbine linimenttiä lavoille. Venyttelin vielä etujalat. Katsotaan josko se lähtisi sieltä sulamaan ja vetristymään.
Hertalla on nyt jotain jumia oikeassa lavassa. Sen huomasi myös siitä, että se hikosi tosi voimakkaasti oikealta puolelta kaulan ja lavan lihaksiston päältä, mutta vasemmalta puolelta vastaavasti vain vähän. Jos hevonen tuolla lailla hikoilee toispuoleisesti, niin silloin on kyllä aika varma merkki että on jotain jumia vain toisella puolella.

Heti tuli jotain jännää ja mielenkiintoista tähän touhuun kun on jotain "päämäärää" taas kun pitää jumpata Hertta kuntoon ja suoraksi. :)

c Janna Mari Pehkonen

6 kommenttia

 1. Kuulostipas tutulta tuo tuollainen vinous! Meillä melkeinpä tismalleen sama mutta toisin päin eli kulkee oikeassa kierroksessa takaosa sisällä. Itse en osannut paikallistaa ongelmaa, kiitos tästä! Ei kun vaan vastalaukkaa ja -taivutuksia harrastamaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva jos oli hyötyä :) vastataivutukset on hyviä ja tosiaa vastalaukat myös. :) suoruus on kaiken a ja oa

   Poista
 2. Näinhän se menee. Motivaatiomontusta pääsee yleensä parhaiten ylös jollain konkreettisella tavoitteella ja suunnitelmalla. Yritän itse tehdä varsinkin näin syksylle "kolmiviikkosuunnitelmia", eli kolmen viikon ajan painotan treenit jonkun tietyn asian suuntaan (oli se sitten suoruus, rentous, takaosan voima, laukkatyöskentely tai mikä hyvänsä). Jakson jälkeen voi tarkistaa mitä tuli tehtyä, ja yleensä saa taas hyvän motivaatiobuustin seuraavalle jaksolle kun huomaa miten paljon konkreettista hyvää edellinen sai aikaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Munki pitää tosiaan keksiä itselleni noita minitavoitteita. Mä en vaan osaa "mennä liikuttamaan" vaan täytyy olla joku focus mihin keskittyä! :) Kiitti vinkistä .:)

   Poista
 3. Sama ongelma täälläkin! Just eilen valkussa keskityttiin VAAN siihen suoruuteen, tehtiin paljon volteilla taivuttelua, niin että hevonen on _tasapainossa_taivutuksessa, eikä kaadu mihinkään. Meillä punkee myös tuota oikeaa lapaa ulos jonka huomaa hyvin just noilla 10m volteilla etenkin ravissa.(5v. Suokki niin ei vielä kovin pieniä voltteja laukassa tehdä :-)) Pisti itseänikin mietityttämään miten saisin suoristettua, raippa lavoille on käytössä,mutta silläkään en aina viitis korjata. Ja itsehän olen myös heikompi oikealta, niin jatkuvasti saa tarkistella että molemmat istuinluut on edes itellään kinni penkissä! :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu en mäkään tosiaan halua että raipalla aina korjataan, yleensä korjaan kyllä jalalla, mutta jos tosiaan vaan punkee vastaan niin meillä raippa tehokkaampi. :) Yritän tosiaan sitten yhdistää raipan ja jalan yhtäaikaa, niin kyllä H aika äkkiä aina reagoi pelkkään jalkaankin jo, eikä tarvitse aina raipalla. :)

   Toki tärkeää on itsekin olla suorana! On tosiaan hankalaa suoristaa hevosta jos itse on vinossa toiseen suuntaan mihin pitäisi suoristaa. =)

   Poista

Jätäthän kommenttisi!

En julkaise asiattomia/provosoivia kommentteja. Risut ja ruusut ovat tervetulleita, kunhan kommentointi pidetään asiallisena!