Kootussa Ravissa

7. marraskuuta 2013

Tuotetestaus :Hilton Herbs Calm & Collected GoldToinen tuotetestaus koskee Hilton Herbsin yrttivalmistetta, joka on tarkoitettu kuumille, hermostuneille tai säikyille hevosille. Meillä oli kokeilussa Hertalle Calm & Collected valmiste, joka oli nestemäisessä muodossa. Näitä löytyy myös jauhemaisena.Calm & Collected Gold sisältää vaikuttavina aineina:  rohtovirmajuuri ( eli valeriaana), kamomilla, rautayrtti, rohtosalkoruusu, orapihlaja, mesiangervo ja omenaviinietikka.
Näistä tuo valeriaana on kuitenkin "kielletyllä listalla" mitä kisojen doping sääntöihin tulee, joten tätä valmistetta ei kannata käyttää ennen kisoja! Vähintään 4 päivän tauko syötössä on paikallaan. Hilton Herbsin Temperamend on valmiste samaan käyttötarkoitukseen, mutta se ei sisällä Valeriaanaa, joten sitä voi käyttää kisojen ajan.

Horse & Riderin sivuilla tuotetta kuvataan tuoteselosteessa näin: Nopeasti imeytyvä yrttivalmiste jännittyneille, hermostuneille ja herkille hevosille ylläpitämään tervettä ja tasapainoista hermojärjestelmää. Valmiste sopii käytettäväksi koulutuksessa oleville nuorille hevosille ja hevosen rutiinien muutosten yhteydessä. Tammojen hormonaalisesta syystä johtuvaan hermostuneisuuteen suositellaan Easy Mare –täydennysvalmistetta eikä näitä kahta valmistetta suositella käytettäväksi samanaikaisesti.

Meillä oli tosiaan nestemäinen versio käytössä, ja voin kehua pakkausta! Pakkaus on tosi kätevä käyttää ja annostelu on helppoa pullossa olevan mitan ansiosta. Oli todella helppoa mitata nestettä ja kaataa suoraan ruokakuppiin muiden ruokien sekaan.

Toinen seikka mitä huomasin, oli tuotteen maittavuus. Hertta ainakin oli ihan hulluna tähän! Aluksi ajattelin, että tämä aine tuoksuu todella voimakkaalle, joten uskaltaakohan Hertta syödä ruokiaan jos laitan tätä suoraan ruokaan. Kokeilin ensin antaa mittaruiskulla suoraan suuhun. Hyvinhän se meni, siihen asti kunnes Hertta yritti syödä koko mittaruiskun kun taisi luulla että mittaruisku maistui noin hyvälle... :D Totesin että turhaan annostelen suoraan suuhun, joten laitoin aina ruokien sekaan ja kyllä se ruokansa söi. Tämä on toki yksilöllinen asia (maku asioista ei voi kiistellä!), joten voi olla että kaikkie hevoset eivät siedä voimakkaita makuja.

Itse tosiaan farmaseuttina (no okei, opiskelijana vielä) olen aika kriittinen näitä luontaistuotteita kohtaan. En esim. apteekissa työskennellesäni yleensä kovinkaan suosi luontaistuotteita, mutta tämän tuotteen kohdalla kyllä näytin vihreää valoa testimielessä. Valmisteessa tosiaan on valeriaanaa, jota löytyy ihan lääkevalmisteena ihmisillekin. Valeriaanaa käytetään ihmisilläkin hermostuneisuuteen ja unettomuuteen ja sillä on rauhoittava vaikutus. Tässä tuotteessa siis on oikeasti jotain "vaikuttavaa ainetta!".


Siinä "sivuseikat", joten mennäänpä itse asiaan, eli rauhoittiko se sitten Hertta-Hermoheikkoista?

Hertta, joka on tunnettusti ailahtelevainen (mutta ei tammamainen) ja jolla aina silmät pyörii päässä hedelmäpelinä, mielestäni hieman tasottui tämän valmisteen ansiosta.
En halunnut, että Hertta rauhoittuisi niin että siitä tulisi unelias tai jopa laiska ja hidas. Haluan että se on ratsastaessa säpäkkä, nopea ja reaktiivinen, mutta olisi mukavaa jos ylilyönnit ja ylimääräiset säpsyilyt jäisivät pois. Mietin että onkohan Hertalla kiva enää ratsastaa jos se muuttuu pystyynkuolleeksi. Huoli oli turha!

Mielestäni H on edelleen ratsastaessa herkkä ja energinen, mutta mielestäni juurikin ne kuuluisat joka päiväiset mielialan muutokset ovat jääneet suurinpiiretin pois. Mielestäni Hertta on ollut tämän valeriaanan myötä tasaisempi. Harkitsin että olisin kokeillut Easy Marea (tammoille kehitetty vastaava valmiste) mutta mielestäni Hertta ei kärsi tammapäivistä, vaan on luonteeltaan vähän turhan ailahtelevainen hermostumisen suhteen ja siinä, kuinka pitkä pinna sillä minäkin päivänä on. Ailahtelevuudella tarkoitan sitä, että ekana päivänä Hertta voi olla laiska, toisena räjähtävä ja kolmantena "ihan kiva" ja vielä neljäntenä taas sekopää. Viidentenä se saattoi olla täydellinen, eli herkkä ratsastaa mutta rento ja letkeä!
Seesteinen ja normaali katse, eikä silmät pyöri hedelmäpeliä ;) Kuva: Emma Rask

Valmisteen syötön myötä mielestäni tämä ailahtelevaisuus jäi suurimmaksi osaksi pois! Hertta oli edelleen kiva ratsastaa, mutta se oli suurinpiirtein samanlainen joka päivä luonteeltaan. Hermostuneisuus väheni, eikä silmät pyörineet välillä päässä samaantahtiin kuin ennen. Oli jotenkin helpompi keskittyä töihin. Se oli tosi kiva ratsastaa, eikä yhtään hidastunut, mutta esim säikkymiset ja säpsyilyt väheni. En oikeastaan edes muista koska Hertta olisi ottanut niitä kuuluisia sinkoilujaan kentän nurkilta.  Jotenkin tuntui, että Hertta oli seesteisempi.

Mitään älytöntä rauhoittavaa ominaisuutta en odottanutkaan, toisinsanoen sellaista, että H olisi muuttunut maastovarmaksi rauhalliseksi ruotsin kylmäveriseksi... Valmiste tuntui siis tasoittavan Hertan ailahtelevuutta.
Sen verran tykästyin tähän tuotteeseen, että vaikka tämä testikuuri loppui, niin kävin heti ostamassa Keravan Horse & Riderista tätä samaa valmistetta lisää ja jatkan tämän syöttämistä! Nytkin kun ei ole kisoja talvikaudella, niin voin huoletta syöttää tätä jonkun aikaa vielä lisää. Kisakaudelle voi sitten kokeilla Temperamendiä, koska siinä ei ole valeriaanaa.

Rento meininki ja hyvillä mielin alkuverkkailua, ilman kyyläämistä.  Kuva 6.11.2013, Emma Rask
Tämän tuotteen perusteella voin suositella kokeiltavaksi muitakin Hilton Herbsin tuotteita. Jos joskus tulee tarvetta, niin esim Gastrix voisi olla seuraava kokeilu, sillä sen pitäisi olla mahahaava herkille hevosille sopiva. Olen myös kuullut hyvää tästä Bye Bye Itch sekoitteesta kesäihottuma hevosille. Luontaistuotteissakin kannattaa kuitenkin noudattaa tiettyä varovaisuutta ja en ainakaan henk.koht suosittele kovin monesta purkista syöttämistä eri vaivoihin. Voi olla pitoisuudet jo ties mitä kun sekaisin syöttää, ettei vaan mene lääkkeiden sekakäyttämiseksi. ;)

TÄSTÄ voitte käydä tutustumassa muihin Hilton Herbsin tuotteisiin jos kiinnostaa. :)

4 kommenttia

 1. Mun polle söi yhden purkin Hilton Herbsin Insu-Litea (herkästi lihoville). Mutta kun laidunkausi loppui, liikutus lisääntyi, niin en oikein osaa sanoa, mikä noista auttoi, että polle ei ihan niin kovasti enää jalkapalloa muistuta ;O)

  VastaaPoista
 2. Syötätkö Calm & Collected Goldia jatkuvasti vai vain kuuriluontoisesti? Minulla on samantyyppinen harrasteruuna, jolla tosiaan silmät pyörii hedelmäpeliä ja turhat säikkymiset häiritsevät työntekoa (säikytään vaikka maata tai omia jalkoja jos muuta "pelottavaa" ei löydy). Kotitallillaan ruuna oli liiankin hidas ja uninen, muualle muutettuamme siitä on tullut melkoinen ruutitynnyri ja hirvittävän säikky (vilkkaampi alue kuin perämetsä missä asui ennen), joten olen harkinnut vastaavan valmisteen syöttämistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sain tämän siis testikäyttöön vähän yli kuukausi sitten, joten tähän mennessä on vain kuuriluontoisesti syötetty. Meillä hevoset tuppaa sekoamaan syksyn tullen, joten jatkoa ajatellen taidan syöttää kuuriluontoisesti juurikin syksyisin. Tätä voi syöttää myös jatkuvasti, varsinkin jos ei kilpaile, koska ei tarvitse välittää dopingsäännöistä. Kesällä en tosiaan voi tätä syöttää kun kisoihin pitää mennä.

   Tätä voi syöttää tosiaan kummin vain haluaa, mutta jos syöttää jatkuvasti, voi pitää pienen tauon myös. Siinäpähän näkee palautuuko käytös hermostuneeksi, jos haluaa testaa. :)

   Poista

Jätäthän kommenttisi!

En julkaise asiattomia/provosoivia kommentteja. Risut ja ruusut ovat tervetulleita, kunhan kommentointi pidetään asiallisena!