Kootussa Ravissa

8. marraskuuta 2013

Satulan tarkastus

Tänään Hertan satula sai tarkastuksen. Eihän se ole ollut meillä kuin vähän yli puolivuotta, mutta tuntuu pikkuhiljaa siitä että toppaukset olisivat hiukat länässä. Muutoin kyllä tuntuu sopivan, Hertta liikkuu hyvin ja niin päin pois.

Hertan rakenne ja liike on kuitenkin sellainen, että kaikki satulat tuppaavat menemään länään satulan etuosasta. Herttahan on vahvasti takakorkea, jolloin sen takaosa "työntää" satulan etuosaan painetta enemmän ja siihen ei yhtään auta sen iso ja vahva ravi, jolloin takaosa pönkittää satulaa vielä lisää.

Hertan selkä on paremmassa kunnossa kuin vanhan satulan jäljiltä. Vanha satulahan oli liian leveä, joten selkä on saanut paremmin lihasta nyt sopivan satulan myötä. Lihavuuskunto on tippunut kevään 3+ -> 3-. Keväällä se oli vähän pyöreämpi, sillä silloin oli juuri pitkä sairasloma päättynyt, joten ei ihme jos vähän läskiä kertyi lanteille. Nyt se on taas sitten kisakauden jäljiltä vähän kuivempi, tämän huomasi jo satulavyöstä, sitä pitää nykyään kiristää enemmän. Eli jos tuon miinuksen saisi tuosta 3 takaa pois, niin sehän olisi aikas täydellinen lihavuus- ja lihaskunto! :)

Päädyttiin kuitenkin siihen lopputulokseen, että satula ei ole mitenkään vahingoittanut Hertan selkää ja istuu edelleen hyvin, vaikka pikkasen on täytteet kasassa. Siirretään toppausta kevään puolelle, jotta ei sitten kesken seuraavan kisakauden tulisi seuraavaa toppaustarvetta kesällä. Jos sen toppaa nyt, voi olla riski että toppaus tulisi ajankohtaiseksi juuri kesällä. Eli sopiva satula, mutta vähän kovalla käytöllä ollut! Satulaan on kuulemma laitettu sellaiset villat, jotka kestävät vähemmän aikaa ja vaativat toppausta useammin kuin toisenlainen villa, jota laitetaan yleensä yleissatuloihin noissa Albionin merkeissä. Sovittiin että toppauksessa laitetaan tätä kestävämpää villaa sitten tilalle myös tähän koulusatulaan. :)

Kyllä taas muistaa kuinka tärkeetä toi sopiva satula on. Heti kun vaihdettiin keväällä tähän satulaan, Hertan liike ja ratsastettavuus parani huomattavasti ja munkin oli yhtäkkiä taas helppo istua satulassa. Ennen satula väänsi mut mäkihyppääjäasentoon mutta nykyään voin vaivatta istua suorassa satulassa. Muistakaa oikeasti että hepoillanne on sopivat satulat! Sillä on iso rooli hevosen liikkumiseen. Itse sen opin kantapään kautta.
Satula joutui himaan pesuun. Nyt on ihan Albionin omat pesuaineet!

9 kommenttia

 1. Amen! Oikeasti kunnolla istuva satula on niin välttämättömyys. Vielä kun sellaisen vaan löytäisi pitkäsäkäiseen mutta tosi lyhyeen notkoselkään. Prkle...
  Nimimerkillä jo neljättä kuukautta ilman satulaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Neljä kuukautta?!? Huhhuh :D varmaan per** kovilla :D

   Poista
  2. No joo o :D Onneksi nyt on tosiaan mittojen mukainen runko tilattuna.
   Yllättävän hyvin on kuitenkin selvitty huopa+karva+juoksutusvyö- yhdistelmällä eli vapaata ei hepalla satulattomuudesta huolimatta ole ollut. Toki joudun mä vähän miettimään että mitkä urheilukalsarit pistän jalkaan ;) Mutta kun kopukan selkä on mitä on eli ihan pirullisen hankala, niin ei yli kahdenkymmenen satulan joukosta vaan löytynyt tarpeeksi sopivaa.

   Poista
  3. Ja mä kun valitan että Hertalla on hankala selkä kun on takakorkee jne :D kyllä hertallakin vois mennä ilman satulaa mutta sillä on ihan jäätävä dromedaarin kyttyrä säkä, että siinä saa tosiaan keskittyä istumaan takana kaukana säästä :D

   Poista
  4. Hei, tälleen ajattelin pientä vinkkiä Caisa, jos ette ole jo tätä kokeillut, mutta Passiereissa on painopiste normaalia taaempana, joten sopivat pitkäsäkäisille hevosille. Näitä valmistetaan myös lyhyinä malleina ja muistiini kaarevia malleja oli ainakin osa Optimum, GG extra ja Corona... Ja ainahan kaarevuusastetta voi vähän muokata toppauksilla :)

   Poista
 2. Itselläni on nuori hevonen, jolle taas kesällä sovitettiin yli 30 satulaa ennen kuin sopiva löytyi. Neljäs satula menossa kahden vuoden aikana. Edellinen satula kipeytti hevosen selän, ja sitä sitten hierottiin useamman satasen edestä X( Olkaa onnellisia siellä kehäkolmosen lähettyvillä kun on enemmän valinnan varaa; tänne itäiseen osaan on vaikea saada ammattitaitoista sovittajaa saatikka satula-autoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohhoh. Tuntuu hassulta kun tämä on vasta toinen satula sinä aikana kun Hertalla olen mennyt ja löytyi heti tutulta kun satulansovittaja vinkkas että kys satula voisi hertalle sopia, ja sehän sopi. Kuulemma nuorempana Hertallekkin joutui tiuhemoaan tahtiin vaihtaa satuloita, nykyään ei onneksi.

   Hyvä pointti tuo, että täällä kehä kolmosen kupeessa on valinnanvaraa. Ja kun tuntuu että joillakin on silti ongelmia löytää sopiva, saatikka sitten toisella puolen Suomea jossa ri ole ammattitaitoista väkeä samoin määrin :o

   Poista
 3. Meillä on friisillä ollut kans vaikea löytää hyvin istuvaa satulaa. Se kun on mallia ERITTÄIN leveä eikä pelkästään läskipoliittisista syistä. Kaikki putoaa lavoille, ja sillä on tosi isot lihakset siinä lavan takana, eli se tosiaan häirittee sen liikettä jos satula on yhtään liian edessä. Jonkun verran on ollut apua grippihuovasta jossa on molemmilla puolilla gripit, ja sit hyvä muotoiltu vyö, mutta ei nekään täysin pelasta. Vielä nuori hevonen joka muuttuu, niin aika heleppoa elämä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se grippihuopa on kyl hyvä! Meil oli hertalla jossain välis sellanen. Vois kyllä välillä ottaa taas käyttöön. Sen kanssa pysyy kivasti paikallaan.

   Poista

Jätäthän kommenttisi!

En julkaise asiattomia/provosoivia kommentteja. Risut ja ruusut ovat tervetulleita, kunhan kommentointi pidetään asiallisena!