Kootussa Ravissa

5. marraskuuta 2013

"Kulissien" takana: Hevosen omistajat

Toiveena oli mm. että kertoisin vähän kisahevosten takana piilevistä omistajista. Mistä näitä löytyy ja millaista se on? Omakohtaista kokemusta siis löytyy, mutta tiedän myös muitakin tapauksia. Voin suurinpiirtein avata vähän tätä maailmaa omasta kokemuksesta katsottuna.

Eli Herttahan ei ole mun oma. Vaikka käytän sitä kuin omaa ja itse pääasiassa sitä liikutan/treenaan ja suunnittelen kisat sun muut, mutta viimehetken päätösvalta on omistajalla. Hertta on mun vuokrahevonen kuitenkin, eli tässä tapauksessa maksan omistajalle vuokraa, että saan Hertalla ratsastaa. Tämän tason hevosesta tottakai mieluusti maksaa, vaikka olen ratsastajana nostanut Hertan koulutustasoa, mutta niin on myös Hertta nostanut hevosena mun tasoa ratsastajana. WinWin tilanne. Tässä tilanteessa kaikki osapuolet hyötyvät sopimuksesta: Omistajalla ei seiso hevonen tyhjänpanttina, ratsastajana minulla on hevonen käytössä ja hevonen saa liikutusta ja sillä on joku virka.
Mullehan tilanne on vielä hyvä, kun omistajana on kunnon heppanainen! Löytyy trailerit ja vetoautot, eli on helppoa lähteä kisoihin yms, kun tarvittava kalusto löytyy. Pitkään ennenkuin sain oman pikku E:n, omistaja myös oli kisoissa mukana kuskin ja hevosen hoitajan roolissa. Oman kortin myötä olen kuitenkin voinut lähteä ilman omistajaakin matkaan, jos omistaja on estynyt tulemaan. Mielestäni tosi näppärä systeemi, omistaja auttaa paljon tarvittaessa kisamatkoilla, mutta myös päästää mut yksin lähtemään.

Miten tähän tilanteeseen päädyin? Yksinkertaisesti puskaradion kautta. Tuttuni (joka tuntee Hertan omistajan) vinkkasi minulle, että hän tietää ihmisen jolla on hevonen turhana nurkissa pyörimässä. Itse en etsinyt varsinaisesti vuokrahevosta, mutta toki sellainen kelpaisi, jos kiva löytyisi.
Eli Hertta oli "ylimääräinen" hevonen omistajansa tallissa. Hertan omistajalla on siis oma talli, jossa Hertta asuu. Omistajalla on siis muitakin hevosia. Hertta on aina ollut näistä hevosista se, jolla on ollu eri ratsastajat. Sitä oli ratsastanut 2 eri ihmistä ennen mun tuloa. Se oli jopa ollut ihan ylläpidossa. Eli Hertta oli hevosista se joka oli vähänniinkuin ylimääräinen. Muilla tallin hevosilla on ollut enemmän sopivampaa käyttöä omistajalle itselleen.
Tällä hetkellä tallissa on myös muita hevosia, joilla on ns. "ratsastaja" omistajan lisäksi.
Omistaja voi olla usein mukana kuskina ja/tai kisahoitajana.
Sitä en osaa sanoa, miksi ylipäätään omistajat antavat hevosiaan muille ratsastettaviksi. Jotkut ihmettelevät "Miksi edes omistaa hevonen, jos sillä ei itse ratsasta?". Hyvä kysymys, mutta asiat eivät ole niin mustavalkoisia.
Jos hevosella on kapasiteettia kisaradoille, mutta itsellä ei resursseja mennä, niin miksei antaisi sitä hyvälle ratsastajalle käyttöön?
Jos hevonen on vähän ylimääräinen (varsinkin jos omistaa useita hevosia) niin miksei anna sitä vuokralle jollekkin, joka siitä maksaa?
Jos hevosten pitäminen/kasvattaminen on harrastus, niin miksei antaisi niitä ratsastettaviksi/koulutettaviksi, jotta niistä myös tulee jotain?

Herttahan on hevosena se, joka "mut nosti pintaan". Eli jos ei olisi Herttaa, ei mulle olisi ikinä tultu tarjoamaan muita ratsastettavia. Eli jos Hertan omistaja ei olisi aikoinaan antanut tälläselle säälittävälle He B tasoiselle ratsastuskouluratsastajalle laadukasta He A tason hevosta, niin mitäs mä tällä hetkellä tekisin? En ainakaan ratsastaisi tuttujen ja tutun tuttujen hevosia, "kouluttaisi" niitä, en pitäisi tunteja, koska kukaan ei kyselisi ihmiseltä tunteja, joka ei ole kisannut korkeammalla tasolla kuin hän itse. En väitä että olisin ammattilainen, en todellakaan ole! Jos minulta kysytään, haluanko mennä sen ja sen hevosen selkään, niin riippuen tapauksesta voinhan mä yrittää. Sisäänratsastusta en tee, koska siitä mulla ei ole kokemusta yhtään, se jääköön oikeille ammattilaisille.

Muutamia tapauksien perusteella mitä tiedän, niin mitä korkeamman tason ratsastaja tai nimekäs ratsastaja, sitä helpommin he saavat ihan ilmaiseksi hevosia käyttöönsä. Parhaimmat saavat siitä jopa rahaa, sillä heidät maksetaan sinne kyytiin ja jopa kisoihin kisaamaan hevosilla. Jos on osoittanut kykynsä kouluttaa nuoria hevosia eteenpäin, tai taitonsa vaikeissa luokissa, kyllä omistajat joilla on hevonen (mutta eivät itse kisaa) antavat ilomielin hevosensa kunnon käsiin.

Usein siis omistajat, joilla on usemapi hevonen/oma talli, antavat/etsivät ratsastajia hevosilleen. Diilejä sitten on monenlaisia. Osa ratsastajista maksaa siitä että saa käyttää hevosta kisoissa, osalle ratsastajista maksetaan että he kisaavat hevosilla. Osalla taas ratsastaja maksaa kisakulunsa, mutta omistaja hevosen muut hoitokulut. Jos on oikein potentiaalinen hevonen ja joku potentiaalinen ratsastaja siitä kiinnostuu ja tahtoo itselleen, löytyy varmaan vielä erilaisia diilejä. Sittenhän on vielä ihan hevosen liisaaminen kisakaudeksi. Eli ratsastaja joka liisaa itselleen hevosen, maksaa jonkun tietyn summan per kisakausi ja siihen päälle hevosen ylläpitokulut. Tämä on hevosen omistajalle tuloa ja "hevonen on pois nurkista pyörimästä", ja ratsastaja, jolla ei ole varaa omaan kisahevoseen, saa alleen kisahevosen. Yhteistyötä siis!

Omistaja auttaa myös kuolaintentarkastus-taistelussa!
Hertan omistaja ei itse ole kiinnostunut kisaamisesta, niinkuin ei moni muukaan hevosen omistaja näissä tilanteissa. Käsittääkseni H:n omistaja on kuitenkin muutamat kisat käynyt entisellä hevosellaan, muttei tosiaan kisatilanteesta nauti. Kaikki eivät halua kisata! Jos kuitenkin omistaa potentiaalisen hevosen, muttei itse kisaa, niin miksei sitä kilpailuttaisi? Onhan se parempi omistajaa kisahevonen jolla kisataan, kuin kisahevosta, jolla ei tehdä mitään, koska itse ei halua.

Yksi asia, on myös omistajat, joilla on useampi hevonen, mutta ne ovat myyntihevosia. Kannattaa toki kilpailuttaa asiallisilla ratsastajilla hevosia jotta niille saadaan tuloksia, jolloin hevosen myyntiarvo nousee. Olen myös tietoinen sellaisista tapauksista, missä ratsastaja jolla ei ole hevosta kisattavana, mutta ei ole kuitenkaan nimekäs, saa ilmaiseksi kisata myyntihevosilla (maksaen itse kulut). Näin ollen "tavallinenkin" ratsastaja on saanut kisattavakseen hevosia. Ei ehkä ihan korkeimmalle tasolle, mutta kuitenkin.

Omistajia on monenlaisia. Tapauksesta riippuen jotkut ratsastajat maksetaan hevosen selkään, jotkut pyydetään kouluttamaan/kisaamaan/ihan vain liikuttamaan, jotkut antavat hevosensa vuokralle ja näin ollen hevonen ei maksa omistajalle mitään, vaan päinvastoin.

Mistä näitä omistajia sitten löytyy? Sanoisin että parhaiten puskaradiosta. Vuokralle tarjotaan ilmoituksia on myös pilvinpimein. Ammattilaiset saavat käyttöönsä hevosia tai heille siitä maksetaan jopa, heidän harvemmin niitä tarvitsee etsiä. Kyllä niitä omistajia voi ihan pyöriä kisoissakin seuraamassa löytyisikö vähän nimettömämpää mutta potentiaalista ratsastajaa, jolle ei tarvitse maksaa ratsastamisesta, mutta omistaja haluaa hevostaan silti eteenpäin.
Suurin syy varmasti on se, ettei omistajat itse halua kilpailla, mutta kuitenkin haluavat että hevosella kisataan, ja mitä useampi hevonen omistajalla, sen todenäköisemmin niille tarvitaan ratsastajia. Tällöin niille pitää löytää kisaava ratsastaja, tapauksesta riippuen sitten millä diilillä sellainen löytyy. :)

8 kommenttia

 1. Ihan totta joka sana. Mä taas kuulun näihin omistajiin, joilla on pari kapasiteetikasta heppaa.itsekin voiskn antaa hevoseni hyvinkin pientä rahasummaa vastaan kisattavaksi ja valmentautumiseen, renkaanpotkijoita lähinnä käynyt kokeilemassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niimpä. Itse tosiaan ratsastajana arvostan hhirveästijust näitä omistajia. Suurin osa kisoissa näkyvistä hevosista ei ole ratsastajien omia, varsinkin mitä korkeammalle mennään tasolla. Moni saisi hyvän kisahevon itselleen ja omistaja tällöin hyvän käytön hevoselleen, mutta ne renkaanpotkijat pilaa mainetta... jos olisi sellainen tutka jolla voisi skannata ja eritellä renkaanpotkijat potentiaalisista ratsastajista. :D tiedänkin erään tyypin joka on joskus sanonut "mun mielestä on kova käydä testaa myytäviä tai vuokrattavia hevosia, vaikken aio ottaa niitä. Pääsee ratsastaa erilaisia hevosia ja saa kokemusta.". Että sellassia tosiaan löytyy...

   Poista
 2. Jes, kiitos tästä postauksesta! Se tulikin jo näin pian :).
  Tosi kiva postaus kaikinpuolin, avasi asiaa just niinkuin toivoinkin! Vaikka olen blogiasi jonkin aikaa lukenut, en ollut tajunnutkaan kuinka paljon olet Herttaa eteenpäin vienyt, joten tottakai yhteistyönne on hedelmällistä kaikille osapuolille.
  Jollain tavalla teidän tarina on erityisen kannustava ja samalla vähän kuin jostain sadusta :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanasti sanottu! :)) toki Hertta oli tosi hyvin peruskoulutettu silloin kun sitä aloin menemään. Onhan meilläkin kestänyt ihan tolkuttoman kauan päästä tälle tasolle kun ei edes toinen meistä ollut jo valmiiksi korkealla tasolla. Asiaahan olisi nopeuttanut jos vaikka H olisi ollut valmiiksi koulutettu niin olisin oppinut nopeasti. Toisaalta kyllä näköjään näinkin voi kehittyä, eli "yrityksen ja erehdyksen" kautta, tarpeeksi vain toistoja niin kyllä vahingossa joskus osuu kohdalle! :D

   Poista
 3. Hertta on hieno. Itsellä haussa tuommoinen Hertan tyyppinen, osaava kouluheppa opetusmestariksi, mutta ei vaan löydy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuntuu yleensä olevan vähän kiven alla. Kyllä tietty jotain vanhempia opetusmestareita luulisi löytyvän jotka poistuvat aktiivisesta kisaelämästä, ja etsinnässä olisi loppuelämän koti just opetusmestarina. :) pitää vaan sinnikkäästi jatkaa etsintöjä!

   Poista
 4. Puskaradio toimii! :) Mulla on onnellisesti sattunut aina tilanteita, joissa omistaja tarvitsee hevoselleen ratsastajan, minä haluan ratsastaa ja raha ei liiku suuntaan jos toisenkaan, pieninä summina ehkä tai teen mahdollisesti tallitöitä liikutusta vastaan. Kutsun näitä usein "liikutusdiileiksi", ja jos ihan oikein laskeskelin niin taitaa olla viides tai kuudes hevonen mulla menossa tällä systeemillä. Ja kaikki puskaradion kautta. Osa on ollut enemmän ja osa taas vähemmän tasokkaita, mutta ainakin olen päässyt ite harrastamaan ja kehittymään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puskaradio toimii! Sieltä ne parhaimmat diilit tulee :)

   Poista

Jätäthän kommenttisi!

En julkaise asiattomia/provosoivia kommentteja. Risut ja ruusut ovat tervetulleita, kunhan kommentointi pidetään asiallisena!