Kootussa Ravissa

28. marraskuuta 2013

Kisakausi 2013

Ajattelin taas väsätä koosteen menneestä kisakaudesta, niinkuin tein edellisestäkin 2012 vuoden kisoista. Äkkiseltään voin sanoa, että tämä kausi meni paljon paremmin kuin edellinen! Tavoitteena oli saada Va B ratojen prosentit nousemaan ja sijoja enemmän hakemaan siinä, sekä nouseminen Va A/PSG radoille. Ensin ajateltiin, että kunhan yli 55% prosenttia PSG:stä saa, eli läpi pääsisi, niin riittäisi aluksi. Kuitenkin prosentit alkoivat heti olla siellä 60% tuntumassa, joten tuli vähän rohkeutta menoon ja uskallettiin yrittää korkeammalle. Loppujen lopuksi loppukaudesta tuli 62-63% tuloksia, ja tähän en uskonut yltäväni! Joku tietenkin ajattelee, ettei tuo ole paljoa prosentteina, niin eihän se olekkaan, mutta meille on. Minä, sekä hevonen ei olla ikinä startattu tuolla tasolla, joten ihan keltanokkia ollaan.

Toki kaikenkaikkiaan ruusukkeita tuli vähemmän, mutta kun kyseessä oli kausi, jolloin nostetaan tasoa, niin ihmekös tuo.

Aloitettiin meidän kisakausi maaliskuussa pikkukisoilla.

Ajateltiin käydä naapuritallin rataharjoituskisoissa Va B:n rata treenimielessä. Heti oli kauden aloitus mitä mainioin, vaikka yleensä ne meneekin päin sitä itseään. Taidettiin mennä Va B:6 ja siitä irtosi prosentteja tosiaan se 67% ja olihan se rikkkeetön ja kiva rata! 

Voittajan miniruusuke!

Vihdin kansalliset, piruettia suorittamassa.

Seuraavat kisat olikin jo Vihdin seurakisat 1.4 ja sielläkin Hertta oli tosi kiva ratsastaa ja liikkui makeesti. Tosin se kuitenkin oli vähän kevätryntäässä ja teki muutaman oman liikkeen radalla. Oli hieman neiti piukeena! :D Tämä yksi RIKE, kun H hullaantui, maksoi mulle sijoituksen! Mutta kivat prosentit silti ja ihan vahva suoritus.

Kansalliset koittikin sitten muutaman viikon päästä siitä samaisessa paikassa. Heti pitikin testata taas rajoja ja kokeiltiin Va A rataa. Taas H oli kiva ratsastaa ja liikkui laadukkaasti, mutta hullaantui jälleen. VArsinaisia rikkeitä ei tullut, mutta se innostui potkimaan sivulle niin paljon että siitä ropisi pisteet alas... Se jopa kerran potkas mua kantapäähän vaikka mä olin selässä! Taipuisa tamma... Potkujen takia jäätiin 60 prosentista.
Vihdin kansalliset. Piruetissa.


Myöhemmin kesäkuussa kokeiltiin elämämme ensimmäistä PSG rataa ja tuloksena sijoituttiin kolmansiksi heti kättelyssä ja prosentit olivat 61 ja rapiat! Ei sinäällään jäätävän hienot prosentit mutta kuitenkin vasta ensimmäinen rata ja heti päästiin yli tavoitteiden ja kotiin lähdettiin rusetin kanssa!

palkintojen jaossa. Hertta jäi kotiin

Sijoituksia ja kivoja prosentteja tuli kansallisista Va B radoista kivasti. Selkeästi ollaan nyt varmistettu oma tasomme sinne 63-65% ja yleensä kotiin lähdettiin rusetin kera. Saakoski oli pisin reissu tänä vuonna ja sielläkin tuli sijoitus Va B luokasta. Paras menestys tuli Ypäjän kisaviikolla. Lauantaina voitettiin senioreille avoin Va B 65% ja sunnutaina sijoituttiin Senioriderbyssä sijalle 6. Kaksi rusettia kotiin viemisiksi ja kaksi kivaa hyvän mielen rataa!

Ypäjän kisaviikko, Senioriderby 2013 sija 6.  Kuva Janna Pehkonen

Ypäjän kisaviikko!

Sitten tulikin heinä ja elokuuksi joku taantuma. Välillä tehtiin ihan surkeita ratoja ja välillä taas tuomareiden erimielisuuksistä johtuen sijoitusluvut hyppivät 2 ja 15 välillä samasta radasta.

PSG ratoja tehtiin myös pari kappaletta tuohon. Tampereella raviohjelmasta saatiin vahvaa 8 numeroksi, eli oli potentiaalia uuteen huipputulokseen, kunnes laukkaohjelmassa pakka levisi käsiin, sillä H pelästyi jotain niin että jähmettyi kesken ensimmäisen piruetin... prosentit jäi 58%.
En liiku, en tee mitään, en tottele- kisat Laaksolla. Kuva Essi Ojala.


Mäntyharjun kansalliset olivat myös huippukisat. Hyvä rata ilman rikkeitä ja ohjelmana vaikea Va B:10. Prosentteja tuli 65% (päätuomari olisi antanu 67%) mutta olin ensimmäinen ei sijoittunut! Se ei kuitenkaan harmittanut yhtään, sillä itse rata oli ihan huippu meille ja hyvä mieli jäi!
Mäntyharju Va B:10 65,000% 
Harjussa H taas oli niin piukeena elokuun alussa etten saanut sitä rennoksi ja läpi. Rata oli rikkeetön mutta huolimattomasti ratsastin radan väärin heti kättelyssä ja H oli kuin ruutitynnyri. Taas prosentit vain 58% ja masentunut fiilis...

Elokuun lopulla kuitenkin suunnattiin Ypäjälle kansalliseen PSG:hen ja siellä esitettiin rikkeetön rata, mutta ehkä vähän varovainen sellainen. Tuloksena uusi ennätys 62,544% ja kolmesta tuomarista kaksi oli ulkomaalaisia ja kaikki olivat yksimielisiä! Kommentit olivat kannustavia ja hyviä. Sanottiin että aineksia on vielä parempaan. Hertta ei tuntunut edes huipulta mutta saatiin silti hyvä tulos!
Tampere Prix St Georges.

Seuraavana päivänä olikin aluemestaruudet (henk.koht) ja ne meni aivan penkin alle. Edellisenä päivänä H oli hieno ja esitti elämänsä parhaan PSG radan siihen mennessä, sitten mestaruuksissa Va B rataa ei kyetty edes melkein esittämään! Se oli hirveetä. H oli käsijarru päällä koko ajan enkä saanut sitä liikkumaan eteen kunnolla. Taas oli kotiinviemisiksi silkkaa pettymystä ja mietintää "onkohan se kipeä".
Joukkuemestaruudet menivät ihan ok. Vähän oli edelleen H tahmea ja haluton, mutta onneksi He A on tasona helpompi. HYvUran joukkue ei sijoittunut kisoissa, mutta me oltiin henk koht kolmansia, eli tulipahan hyvä mieli sitä kautta.
Saakosken kansalliset. Va B, sija 4. Kuva Janna Pehkonen
Järvenpäässä syyskuun lopulla epätasainen meno jatkui. Ohjelmana PSG. Hertta potki sarjalaukan vaihdoissa yms kivaa... Toisaalta se ei ollut niin haluton ja tahmea kuin kahdessa edellisessä kisassa, joten toivon kipinä siitä, että se on herännyt henkiin taas alkoi. prosentteja saatiin taas yli 60% vaikka rikkeitä radalla tuli luvattoman paljon. Ei tämä PSG nyt niin vaikeeta olekaan!

Kauden päätös oli kyllä ihan piste iin päälle. Vihdissä aloitettiin kisat, ja Vihdissä lopetettiin kisat. Voitettiin PSG rata uudella ennätyksellä 63.16% ja H liikkui kivasti ja oli helppoa ratsastaa! Mukaan mahtui kaksi riketta. Vasen sulkuväistö oli liian suora (mun moka) ja vasen piruetti alkoi hyvin, mutta lopetin ratsastuksen ja H siirtyi kävelemään... Siinä menetin kallisarvoisia pisteitä! Muuten oli sujuvaa. Jos en olisi mokannut olisin saanut prosentit yli 64%!! Siinä vaiheessa ketutti.

Tässä vielä Vihdin PSG rata videona:


Kaiken kaikkiaan oli suuri yllätys, että PSG ratoihin siirtyminen sujui noinkin kivuttomasti. Yleensä kun ollaan siirrytty tasolta toiselle, prosentit ovat aluksi olleet vaivaista 50%. Nyt kuitenkin vakiinnutettiin heti PSG tasolla 60% keskiarvo, joten on helpompaa lähteä ensi kaudelle niitä nostamaan ylös päin! Olen myös melko varma, että jos talven treenit menee hyvin, uskallan kokeilla debytoita Intermediate I tasolla! Haaveena on osallistua johonkin Small Tourin osakilpailuun, mutta aika näyttää mitä siitä tulee... :)


Tässä tiivistettynä kisakausi 2013:
- PSG vakiinnutettu 60%, muutama sijoituskin.
- Va B tasaisesti sijoituksia ja prosentit vakiinnutettu 63-65%
--> Tavoitteet saavutettu, jopa hieman yli odotusten.

Tavoitteet ensi kaudelle 2014:
- Saada PSG ratojen prosentit 65% tuntumaan ja tuoda lisää sujuvuutta niihin
- Va B ratoja ei enää paljoa mennä, aika siirtyä sieltä pois,
- Intermediate I tasolla starttaaminen, prosentteja en uskalla veikata, mutta 60 tuntumaan kun pääsisi... :)

Innolla odotan ensi kautta! 

Laukanvaihto treeneja ensi kautta varten! Kuva Emmi Tommola

Kokoamisasteen kehittämistä kohti seuraavia kisoja. Kuva Mira Luoto
Syksyn viimehetken treenejä ennen jääkautta... Kuva Janna Pehkonen

Mites lukijat? Mitä tavoitteita teillä on ensi kaudelle, niin kisojen suhteen kuin ihan vaan vaikka oman ratsastuksen suhteen?

15 kommenttia

 1. Ihhana postaus! Meidän tavoitteet siirtyä puhtaisiin 80 ratoihin, ja saada se hec sinne 60 :DD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo tavoite on kyllä helposti toteutettavissa! Sanon minä! =)

   Poista
 2. Meillä tavote olisi jo se että pääsisin ihan aktiivisesti kisaamaan tuon mun kisapollen kanssa. Tänä vuonna lähdin hommaan tosi myöhään ja sitten loppuikin jo kisat. Ois myös kiva saada tuo mun tamma kisakuntoon, mutta se taitaa olla vielä kuntoutuksessa ensi vuodenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kisakausi ei kovin pitkälle Suomessa jatku. Ravejahan on ihan aktiivisesti ympärivuoden, mutta ratsastuskisat kyllä kuolee talveksi. Mutta keväällä vaan aikaisin aloittamaan niin tulee rutiinia ja kokemusta, sekä on aikaa kisata enemmän pitkälle syksyyn. :) Ja kenties, pystyy nostamaan tasoakin loppusyksyä kohden, eikä tarvitse samoissa luokissa mennä, mitä keväällä aloitti. :)

   Poista
 3. Hei vitsi teillä on mennyt hyvin! Tsemppiä ens kaudelle :-)

  Meillä ei kauheesti tavoitteita ole, toivotaan vaan että Jinda kestää ens kauden vielä. Yritetään sit varmaan tuoda mahd monta rusettia kotiin ysikympin luokista tai löytää mulle joku uus heppa.. :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama huoli kun mulla :D "toivottavasti heppa kestää..." .:D Vaikka Herttahan ei on varsin nuori Jindaan verrattuna, vaikkei sitäkään Jindasta huomaa!

   Sul on kyl nii hyvä opetusmestari alla, että kannattaa varmasti hyödyntää sitä vielä. Tai miksei myös toisella kädellä etsiä samaa aikaan jo uutta hevosta...? ;)

   Poista
 4. Hyvin teillä mennyt kausi! :) Tosin noi jotku kuvat ihmetyttää.. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos meinaat niitä mystisesti suttaantuneita kuvia, niin en tiedä miksi, mutta osa kuvista jotka kopsaan facebookista ja laitan tänne, suttaantuu, mutta osa ei! Ja sitä en tiedä miks :D

   Poista
  2. Jep, sitä mä tässä taas ihmettelin! :D

   Poista
 5. Hiano kausi! Vielähän tuolla olis ollu meidän seuran kisat, VaB ois kaivannu vähän lisää osallistujia ;) (ja ilman yhtään mainontaan http://www.enjalanratsastajat.com/kilpailut/kilpailukutsut/)
  Meillä ensikaudella on tavoitteena ostaa se aluelupa ja tahkoa HeB-ratoja, syksyllä jos startattaisiin jokunen HeA. Koko vuosihan on lähinnä mennyt hevosen kunnon kasvatukseen, tai oikeastaan edes sen peruskunnon saavuttamiseen. Kesän kisakausikin meni meillä penkin alle juurikin sen penkin puuttuessa. Nyt VIIMEINKIN satula tuli, odottaa vielä valkun hyväksyntää :) Mun ahteri huutaa hurraata!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi enhän mä tiennyt että teillä ois ollut kisat! :D Mä sokeena tuijotan vain kipaa, enkä ole tajunnut etsiä muualta! Pitää pitää mielessä että teilläkin olisi just hyvin treenikisoja, kun Enjala on niin lähelläkin. :)

   Fiksun kuulonen tavoite. :) Kyllä on loppukaudesta mielestäni hyvä "Kruunata" kausi tason nostamisella ja kokeilla uutta rajojen kanssa.
   Heh, voin vain kuvitella miltä tuntuu tahkoa koko kesä ilman satulaa... Auts... :D

   Poista
 6. Teillähän meni hyvin kausi!::) meillä enskaudelle tavoitteena harj. kisoissa heb ja alue hec :) ollaan vielä aivan alussa :D..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta jostain se pitää aloittaa ;) niin mekin aikoinaan aloitettiin Hertan kanssa alue he b! :)

   Poista
 7. Hei, sulla on tosi kiva blogi ja pidän tavastasi kirjoittaa. Kuitenkin silmään särähtää melko paljon yhdyssanavirheitä... toivottavasti et loukkaannu kommentistani. Ja mulla tavoitteena tulevalle vuodelle on saada heppa taas kisa/valmennuskuntoon. Ollaan menty viime keväänä muutama HeA, ja kyllä se vaativa olis aika makeaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehe juu en loukkaannu! :D Tiedän kyllä, ja itse jopa välillä niitä yhdyssanavirheitä bongaan itsekkin, mutten jaksa mennä korjaamaan! Olen aika hätänen kirjoittamaan ja sitten kun olen tekstin julkaissut niin en välttämättä jaksa korjata virheitä vaikka ne huomaan jälkikäteen. ;)

   Eiköhän vielä muutaman He A radan jälkeen pysty jo miettimään sitä vaativaa, jos vain He A sujuu jo tasaisesti. :) Heti kun hepo on taas kisakunnossa ja niinpäin pois!

   Poista

Jätäthän kommenttisi!

En julkaise asiattomia/provosoivia kommentteja. Risut ja ruusut ovat tervetulleita, kunhan kommentointi pidetään asiallisena!