Kootussa Ravissa

28. marraskuuta 2013

Tennessee Walking Horse

Löysin kaverini Facebookin kautta järkyttäviä videoita noista Tennessee Walking rotuisista hevosista ja niiden kisoista. En ole oikeastaan koskaan kuullut/nähnyt kyseisiä hevosia, korkeintaan joskus pikkutyttönä jossain hevosrotukirjasta lukenut ja mieleen jäänyt kuva "se hevonen jonka etujalat nousi korkeelle".

Nyt kun asiaan aloin perehtymään niin toi on ihan järkyttävän näköstä menoa. Eihän tota voi edes kävelyksi sanoa. Puhumattakaan näistä koulutusmetodeista... Hevosten jalkoihin laitetaan muovihauteen alle jotain syövyttävää ainetta, jotta se tuottaisi kipua ja hevonen varaisi painoa (ts istuu) takajaloilleen. Tai sitten laitetaan piikkilankaa vuohisiin. Nuo kengätkin painaa järkyttävän paljon. Tai sitten yksinkertaisesti hakataan hevosta päähän, ilmeisesti se pelästyessään varaa taas painoa takajaloille.

Wikipediasta poimittua:

"1940- ja 1950-lukujen vaihteessa tennesseenwalkerit olivat muodissa, ja niiden näyttävät liikkeet etenkin juoksukäynnissä houkuttelivat kilpailuihin suuria yleisöjä ja nostivat rodun suosiota. Myös rodun kilpailujen tuomarit suosivat korostettuja liikkeitä, ja tästä alkoi big lick -villitys. Myös tavallisesti kengitetyt hyväliikkeiset hevoset pystyivät esittämään tätä yleisön suosimaa askellajia, mutta ilman erikoiskengitystä se vaati hevoselta sekä luontaista lahjakkuutta että pitkän koulutuksen.

Osa kouluttajista toivoi saavuttavansa näyttävän askelluksen vähemmällä vaivalla lainaamalla erikoiskengitysmenetelmiä toisilta askellajiroduilta. Näihin menetelmiin kuuluivat muun muassa painotetut kengät, korokekengät ja painoa lisäävät ketjut vuohisissa. Menetelmiä säänneltiin, mutta niitä ei kielletty.

Erikoiskengitetyt hevoset alkoivat voittaa kilpailuja, ja tuomarit alkoivat edellyttää yhä korostetumpia liikkeitä, ja yhä rajumpia menetelmiä alettiin käyttää pyrittäessä mahdollisimman näyttäviin tuloksiin mahdollisimman nopeasti: näitä menetelmiä olivat muun muassa erityisen painavat vuohisketjut, piikkien painaminen kavion valkoviivaan, kavion kannan hiominen vereslihalle, kenkäkorokkeiden lisäpainottaminen ylimääräisillä nauloilla ja soring, jossa vuohisiin levitetään herkistävää ainetta niin, että vuohisketjujen kolahdukset aiheuttavat kipua hevoselle. Näistä aiheutuu hevosen etujalkoihin kipua, ja hevonen nostaa jalkansa mahdollisimman nopeasti takaisin ilmaan välttääkseen sen. Vastaavasti se myös astuu mahdollisimman pitkälle alleen kantaakseen mahdollisimman suuren osan painostaan takaosallaan. Tuloksena on tyypillinen "kyykistyvä" asento. Nämä menetelmät ovat nykyisin laittomia, mutta niiden käyttö jatkuu silti."

Tavallisesti kengitetyt hevoset siis pystyy esittämään myös tätä ihme härpätyskävelyä? Mutta kun se vaatii lahjakkuutta ja pitkää koulutusta, niin helpompi on oikaista vähän ja kiduttaa hevosta? 

En oikeasti rehellisesti sanottuna tiennyt että meno on tälläistä. Huhhuh, kamalaa... :/ Nää on taas näitä juttuja, kun miettii, miksi joku jaksaa haukkua eläinrääkkääjäksi kuolainten käytön tai kenkien käytön vuoksi, mutta eiköhän maailmassa ole oikeasti oikeita eläinrääkkäystapauksia.

Tässä vielä niitä videoita mitä katsoin. Enpä mä tähän muuta sanomista keksi, muutakuin että ei herkille. :P








7 kommenttia

 1. Ei saa yleistää kuitenkaa että kaikki rodun edustajat olisivat tälläisiä kidutettuja. On myös hyvin hoidettuja ja silti hyvin liikkuvia... Joskus kattelin videon, jossa oli oikeasti onnellisen näköinen tennessee =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu siis varmasti tottakai :) Enpä mä nyt niin väittänytkään, kauhistelin vain tätä osa-aluetta mikä lävähti ruudulle ensimmäisenä. :D

   Tämä nyt oli tosiaan se ääriesimerkki. Varmasti löytyy muistakin lajeista epäilyttäviä treenimetodeja, vaikka pääasiassa laji olisikin "postiviinen". :)

   Poista
 2. Mielestäni tuollainen on järkyttävää! Kerran katsoin vähän matkaa jotain videota noista Tennessee Walkereista ja pelkästään tuon tekstinkin lukeminen tekee pahaa, niin en uskalla noita videoita katsoa :(
  Pahaa tekee ja sitten jotkut itkee siitä, että ollaan eläinrääkkääjiä, kun käytetään kannuksia ja kuolaimia ratsastaessa, niin se on aika naurettavaa :d

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan. Mun mielestä on ihan turha tulla urputtaa jos jollain on kannukset jalassa tms muuta yhtä "tärkeetä", kun on olemassa oikeaa rääkkäystä. :P

   Katselin vastapainoksi niitä hyviä videoita Tennessee walkereista, ja pakko sanoa että tosi kivoja videoita oli. Siinä ne mennä töpsötti jossain pellolla menemään. Mutta, ääripäitä kaikkialla :P

   Poista
 3. Tästä luinkin toisesta hevosblogista, niin tämä epäkohta on jotain aivan kauheaa. Alkoi oksettamaan, kun noita videoita katsoi. Myös mieheni järkyttyi niin, että pala nousi myös hänelle kurkkuun.
  Tenneseet on upeita liikkeissään, mitä niistä videoita katsonut, niin ihmetellyt monesti miksi joku on halunnut vetää tuonkin niin överiksi vain sen takia että isot rahat liikkui noissa piireissä. :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heräsi kysymys, että voiko kukaan oikeasti tehdä tolle asialle jotain? Ihmeellistä ettei tuohon jo nykypäivänä puututa esim jo kisajärjestäjien ja tuomarien toimesta.

   Hienon näköisiä hevosia. Jotenkin tosi nöyrän ja sympaattisen oloisia. Ja sitten tollasen kohtelun voivat ansaita.

   Poista
 4. Youtubesta kun noita videoita katoin niin kyynel tuli silmään. Kuka voi tehdä hevosille noin? Lyödä päähän, potkia jalkoihin ja laittaa ties mitä aineita etusiin ja tämä kaikki vain siksi että etujalat nousisivat korkeammalle ja paino olisi takajaloilla?! En ymmärrä tätä julmuutta! Aivan suututtaa tämä koko tennessee walker juttu. Ei rodulla mitään mutta ne keinot ja rääkkäykset, eivät ne hevoset sitä ansaitse.

  VastaaPoista

Jätäthän kommenttisi!

En julkaise asiattomia/provosoivia kommentteja. Risut ja ruusut ovat tervetulleita, kunhan kommentointi pidetään asiallisena!