Kootussa Ravissa

31. lokakuuta 2013

Ihana Hjärta!

Onneksi pääsin tänään päivällä ratsastamaan kun oli niin nätti kelikin ja kenttä kuivunut! Se kyllä kuivaa sitten niin nopsaan, yhtään ei ollut kamat kurasia enää.

Ajattelin alunperinkin mennä taas pelkät nivelet päässä. Vaihdoin suitset jossa on remonttiturpis, koska mielestäni Hertta on sillä toiminut vielä kivemmin kuin tavallisella turpiksella. En vain pitkään aikaan ole sitä käyttänyt, joten nyt otin sen taas käyttöön. :)
Kuntoon laittaessa keksin että kokeillaanpaan PITKÄSTÄ aikaa gramaaneja. Olen mennyt Hertalla viimeksi gramaaneilla varmaan silloin kuin se vieroitettiin varsastaan, eli 5 vuotta sitten... Olen pitemmän aikaa halunnut Hertalle vähän enemmän ajatusta "nenä eteen" ja vähän sitä niskaa alemmas. Kisamuoto on toki erikseen, mutta siinäkin on kuitenkin ideana se, että se ei nostaisi kokoaviin temppuihin itseään niskasta ja laske selkää (sillä sehän ei ole kokoamita nähnytkään) . Päätin kokeilla auttaisiko gramaanit Herttaa ajattelemaan enemmän pyöreämpää ylälinjaa. Herttahan on vähän turhan herkkä gramaaneille, sillä ei voi tosiaankaan ratsastaa liian lyhyellä gramaanilla vaan aina täytyy mennä gramaani löysällä! Se voi saada "vetopaniikkeja" ratsastaessa jos se vaikka pelästyy jotain, nostaa päänsä, mutta gramaani ei annakkaan sen nostaa päätä, niin se saa vetopaniikin. Näin on meille käynyt joskus. Herkkä tamma... :P

Onneksi kuitenkin testasin!
Halusin heti alkujumpan jälkeen testata että saanko helpommin säilytettyä ylälinjan rentouden myös kun teen esim piaffia ja piruetteja.
Aloitin piaffeilla ja oikein halusin että se istuisi enemmän takaa ja vaikka vähän etenenisi siinä. H kyllä menee hyvin paikallaan piaffia, mutta jos ei kanna tarpeeksi/voima uupuu niin lähtee ajattelemaan liian taaksepäin ja melkeen jopa saattaa mennä oikeasti taaksepäin. Nyt piaffi tuntui tosi hyvältä! Katselin varjosta ja näytti paremmalta siinäkin. Tuntui oikein siltä että istuisin korkeammalla selän päällä, enkä notkoselän notkossa! JES! Tein pari siirtumistä myös passage-piaffe koska se tuntui nyt säilyttävän rentouden ylälinjasta, jolloin se ei vaan jäänyt killimään passageen "niska ylhäällä ja selkä alhaalla"- meiningillä, niinkuin se yleensä tarjoaa.

Piruetit kokeilin myös niin, että ensin laukkasin tosi reipasta laukkaa ympäri kenttää. Pikkuhiljaa aloin kokoamaan laukkaa, mutten tehnyt varsinaista terävää siirtymistä, vaan lyhensin hiljakseen. Aloitin työskentelypiruetilla isommalla pääty-ympyrällä ja tein siinä vähän vaihteluja piruettilaukka-askelissa ja takaisin koottuun laukkaan. Näitä siirtymisiä kun tein tarpeeksi monta niin H alkoi oikein nousemaan edestä ja istumaan takaa, mutta säilytti samaa aikaa niskan alhaalla!!! Mieletöntä! Sitten kun se teki piruetti laukkaa tässä muodossa, niin aloin vasta sitten kääntämään ja tein oikean piruetin. Oikealle tuli tämä varsinainen piruetti paremmin kuin vasemmalle, mutta siirtymiset isommalla ympyrällä työskentelypiruetissa oli molemmat tosi hyviä. Nyt pirutetit tuntui 500 kertaa paremmilta kun se kantaa mua ja tuntuu että mä nousen ylös kun selkäkin nousee ylös! Ihanaaaa!!! :)) Nää on näitä oivaltamisen tuntemuksia!

Tosi hyvä mieli tuli, kun tämä tapahtui a) ilman kankia b) ilman kannuksia c) ilman raippaa. :)
Niin helppoa sen pitäisikin olla, että ihan pienillä avuilla tapahtuu, eikä tarvita vahvoja kuolaimia tai hirveetä patistusta! Hevonen vain tekee!

Lopuksi kokeilin vielä sarjavaihdot. H alkoi aluksi vähän kuumenemaan niissä, joten ihan vain rauhottelin äänellä ja otin vähän takaisin laukkaa ja kokosin enemmän. Rikkinäisiä vaihtoja ei tullut ollenkaan, mutta laskuvirheitä, kun H joka vaihdon jälkeen vähän "lähti" alta. Mutta kun kokosin ja rauhotin, niin tuli kakkosiin asti tosi tasaset ja hyvät rennot vaihdot! Jos se säilyttää ton rentouden ja kokoamisen, voin alkaa ajattelemaan vaihtoja joka-askeleella jo kohta.

Poni oli ihan väsyksissä, vaikkei menty kuin reilu puolisen tuntia. Tälläisiä niitten treenien pitäisi meillä aina olla. Ensi kertaa odotellessa...
Hertta maaliskuussa 2012. Näin se nousee edestä ja laskee painonsa takajaloille... ;)
Vielä muistutuksena kaikille lukijoille, että huomenna on tosiaan Keravan Horse & Riderissa Halloween shoppailut, lisätietoa edellisestä postauksesta. Jos et pääse paikan päälle niin kannattaa käydä tsekkaamassa verkkokauppakin, sillä VAIN perjantaina tehdyistä tilauksista saa KAIKISTA tuotteista -15% alenuksen jos käytätte alekoodia Halloween13 :) Alennus ei koske rehuja. 

Loppukevennyksenä. Mikäs on teidän hevosenne latinankielinen nimi? ;) Hertta taitaa olla Equus trottus horrendous...
6 kommenttia

 1. Ehdottomasti equus trottus horrendous!

  VastaaPoista
 2. Hahaa, mun käytössä on tällä hetkellä yksi equus mondo girthus friesius. Aukikiertolihaksilla töitä, let me tell ya :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikille löytyy näköjään omansa listasta! ; D

   Poista
 3. Meidän hevosella kans sama kuin Hertalla.;)

  VastaaPoista

Jätäthän kommenttisi!

En julkaise asiattomia/provosoivia kommentteja. Risut ja ruusut ovat tervetulleita, kunhan kommentointi pidetään asiallisena!