Kootussa Ravissa

16. lokakuuta 2013

Vastauksia, vastauksia

  1. Sorry! Varoitan jo valmiiksi! Tästä tuli pitkä, pahoittelen. Oon vaan niin kova höpöttää :P


    isa14 lokakuuta, 2013 23:46
    Mitä tavoitteita teillä on ensi vuodelle?
    -Karkeasti sanottuna kaudella 2014 mennään kisoissa pääsääntöisesti PSG ratoja ja niissä tulostason nosto sinne 64-65%, kuitenkin yli 60% olisi syytä aina päästä. Mukaan kuvioihin otetaan todenäköisesti se Intermediate I myös, sen kohdalla on paha sanoa heti tulostasotavoitteita kun ei olla sitä kertaakaan vielä startattu, mutta päätavoitteena saada sielläkin taso 60%. Aluksi tuskin tähän heti päästään, mutta sitten treenin ja rutiinin myötä. Jos kisoista on pulaa niin Va B ratojakin sillointällöin voi käydä.
  2. Jos sulla olisi mahdollisuus ostaa itselle omaksi nyt hevonen, esim joku nuori lupaus, niin millaisen haluaisit? (Väri, sukupuoli, tyyppi ja mihin ylipäätään kiinnittäisit huomiota jos etsisit hevosta? Ja mitä ikinä tuleekaan mieleen)

    Jos voisit elää ihan millä tahansa ammatilla, siis tulla toimeen vähintäänkin kohtuullisesti, mitä tekisit mieluiten?
    -NOH. :D Ensinnäkin jos mulla olisi miljoonia euroja rahaa, niin ostaisin valmiin GP hevosen jonka kanssa opin itse ratsastamaan ja siihen  rinnalle hienon nuoremman.
     Mutta kun näin ei ole, niin realistinen tilanne olisi, että JOS mulla olisi edes se jonkunlainen mahdollisuus ostaa nyt omaksi hevonen, niin ostaisin todennäköisesti ulkomailta jonkun nuoren lupauksen, hintatasosta riippuen 3-, 4-, tai 5-vuotiaan, joka olisi jo valmiiksi peruskoulutettu.
    Ja tämä olisi sitten ehkä 5 vuotias RUUNA tai ori (ei enää tammaa!!! ellei se ole TOSI kiva. :D) ja mielellään rautias isolla läsillä ja neljällä sukalla. Mä vaan niin tykkään rautiaista! Mustakin käy, muttei kimoa tai ruunikkoa. :D (ihanku sillä ois niinkään väliä...)
    Noihin "turhiin" seikkoihin ei sen enempää, mutta sitten huomiota kiinnitäisin oikeesti liikkeiden laatuun ja erityisesti liikkuuko se jo nuorena ylämäkeen, eli etuosakevyenä mutta takaosa hyvin alla ja tykkään jos hevonen koukkaa paljon takajalkoja, eikä mene suorin jaloin. Toki ylälinja ja lihakset jo tässä vaiheessa on lähteny kouluhevosella kehittymään, eli kiinnitän huomiota myös sen hetkisen rakenteeseen ja lihaskuntoon, eli että näyttääkö se edes siltä että se on tehnyt oikein päin töitä.
    JA kyllä mun mielestä tärkein seikka on myös kouluhevoselle se luonne. Työmoraali ja nöyryys täytyy olla kohdillaan. Estehevoselle voi kaivatakkin sellaista "omaa tahtoa", mutta kouluhevonen on sen parempi, mitä enemmän se keskittyy ratsastajaansa ja haluaa miellyttää tätä. Hertan työmoraalin ja nöyryyden voisin esimerkiksi siirtää mukanani kaikille tuleville hevosille millä menen. Se on vaan niin täydellinen siinä suhteessa. :)
    -Tosta ammatista, niin nyt pistit pahan! Jossain vaiheessa haaveilin eläinlääkärin hommista mutta ei varmasti ole kevyimmästä ja aina kivoimmasta päästä, vaikka tienaakin hyvin. Mutta kuvitellaan, että jos mistä tahansa ammatista saisi "sikana rahaa" niin sitten mieluiten varmasti tekisin hevosten kanssa jotain. :) tää oma ala, eli farmasia on kans ihan kiva, mutta toki palkkaus on aina eri asia. :D Kyllä mä näitäkin hommia voisin tehdä, en tosin halua jäädä apteekkiin toimittamaan reseptejä koko iäkseni, mutta onneksi alalla on paljon muitakin mahiksia... :)
  3. kuuluuko bridongin olla pitempi kuin kanki?? t. Tyhmä-tietämätön ratsastuskouluratsastaja =(
    - Perussääntö on, että bridongin tulee olla noin 0,5-1,0 cm pidempi kuin kanki. :)
  4. Oletko ikinä pitänyt enemmän esteistä?
    -Olen ennen ollut enemmän esteratsastaja! Ennen Herttaa kisasin edellisellä hoitohepalla suokkitamma Karolla esteitä ja koulua. Esteitä kisasin seuratasolla 80-90 cm asti. :) Sitten Karolta meni jalat, niin että hyppääminen jäi vähemmälle, niin siirryin vahingossa sitä myöten kouluratsastukseen... 

    Hypitkö ikinä hevosesi kanssa? Tykkääkö se?
    -Yritän hypellä Hertan kanssa edes kerran kuukaudessa. Jos vaan joskus saan jonkun nostelee puomeja niin mielelläni hyppään sillä. Hertta ei aina ihan tajua esteitä, mutta sitten JOS se sattuu kuumenemaan niin se on jopa aika kiva hypätä kun alkaa nostelemaan jalkojaan ja ajattelemaan enemmän itse, että mistä kohtaa kannattaa hypätä jne... :) Tulee kaivattu syttyminen esteille yleensä jos se ryssii jonkun esteen, niin sitten se skarppaa ja herää, eli voisin sanoa, että se ei aina ihan  heti syty, mutta sitten kun syttyy niin kyllä se tykkää hypätä. :)
    Voitko ottaa videoa, missä hyppäätte?



    -Voin ottaa, mutta itseasiassa sellaisia löytyy jo valmiiksi! En vain ole julkaissut niitä. Laitanpa yhden nolon  pätkän tähän! :) Ei oo tosiaa meijän laji ei... Laitan myös pari kuvaa
    Koulusatulalla hypättiin. :D

    85cm, ja joo, tiedän, myötääminen ei ole mulla hanskassa. :D

    Tämä taitaa olla isoin mitä Hertalla hyppäsin, silloin mitattiin että se oli 100cm. Pahoittelen "hyvää" esteistuntaani... Mutta kyllä se Hertta hyppää kaiken mitä sille eteenlaittaa! Kyllä se jotenkin niistä selviytyy, tuurilla, ei taidolla :D


    -Onko hevosesi maastovarma?
    -No rehellisesti sanottuna EI ole. En sen kanssa hirveästi maastoile, kotimetsässä ollaan käyty kävelee ja kiipeilee mäkiä, sekä tallin tietä ollaan joskus kävelty alku ja loppuverkkaan. Herttaa jännittää kauheesti kun lähdetään piha-alueelta pois, mutta joskus olen käynyt taluttelemassa sitä "kylillä" niin silloin se on vähän rennompi, kun minä olen taluttajana se, joka syödään ensin jos tiikeri yllättää ;) Meillä ei oikein ole maastoja, vähän vaarallista lähteä tuon kanssa autotielle.

    Mitä mieltä olet muista ratsastuslajeista: 

    vikellys? - Ihailen niitä notkeita ja voimakkaita tyttöjä jotka siihen pystyy! Itse en uskaltaisi. :D Hauska laji jota on kiva katsoa! Ei tosin ole mitenkään hevoselle "kehittävää" kun sen ammattina on olla liinassa, mutta varmasti on tyytyväinen hommiinsa. :) En siis tarkoita etteikö vikellyshevosilla ratsastettaisi muuten, mutta se pääammatti.

    valjakko?- Koulukokeet on vähän tylsiä, mutta se maasto-osuus on kyllä huikee! Ei ihan joka hevosesta ole siihen ja ei mun päähän mahdu että miten jollain 2 tai 4 hevosen vaunuilla pääsee sillain liikkumaan kuin ne menee! Että on jännä laji sekin. :)

    ravit?- Kerran olen ollut raveja katsomassa ja yhtään en voittanut rahaa. En tiedä raveista ja ravureista oikeastaan mitään muuta kuin että laukata ei saa ja kisakierros on vasemmalle. :D Mutta paljon fiksumpi lajina kuin ratsastus! Jos on hyvä ravuri niin sillä tienaa rahaa, toisinkuin nämä ratsut tuppaa vaan viemään rahaa... :D Haluaisin kyllä tutustua enemmän ja oppia pelaamaan!

    länkkä? - Kerran olen päässyt oikean länkkähevosen selkään ja siitä lähtien olen oppinut arvostamaan lajia enemmän. Aluksi aattelin että mikäs siinä pitkin ohjin hölkätessä, mutta kun tarkemmin ajattelee kuinka koottuina ne hevoset kulkee, mutta silti pitkin ohjin ja niin kuuliaisesti kuin olla ja voi. Aion kyllä tutustua lajiin vielä lisää ja haluaisin jopa opetella sitä niin, että opin niitä temppuja. Ja varmasti länkän ajatusmaailmasta on hyötyä ihan tähän dressageen myös. :) Tarkemmin kun ajattelee niin aika samoja juttuja kuin kouluratsastuksessa!
    Tamma, ori vai ruuna?
    - Eiköhän se ole ruuna. On kivoja orejakin, mutta nekin voi tarpeen tullen sitten ruunata, mutta tamman kelpuutan jos se ei ole tammamainen! :D Naistenvaivoja en kaipaa! Puhuin aiemmassa vastauksessa siitä, että kouluhevosen pitää olla nöyrä. Noh, eikös ne miehet ole parempi noissa hommissa kuin naiset! ;) Naiset ne tuppaa enemmän käskyttämään... ;)


  5. Ensiksikin blogisi on yksi parhaista :) Mutta sitten itse kysymys: Miten yhdistät koulun ja ratsastuksen? Ja jääkö sinulle paljoa aikaa tehdä jotain muuta? Aloitan ehkä ensi vuonna yliopisto-opinnot, niin tämä ajan käyttö kiinnostaa.
    - Kyllähän nuo yhdistää, tosin mun tapauksessa koulu on kärsinyt ratsastuksesta. Ratsastus on mulle tällä hetkellä enemmän tärkeetä, joten vietän sen parissa liikaa aikaa niin harrastuksena kuin töitä tehden. Koulua haluan kyllä käydä, mutta se menee nyt vähän vasemmalla kädellä. En ole koskaan ollut mikään True Opiskelija, vaan tykkään enemmän tehdä asioita. Aikaa jää koulun ja ratsastuksen lisäksi sen verran että ehdin tekemään vähän töitä ja kyllä mulla on joskus vapaa-aikaakin, välillä enemmän, välillä vähemmän. :) Tilanne elää koko ajan.

    Yliopisto-opiskelussa on se hyvä puoli, että ei ole luentopakkoa, eli minähän lintsaan aika paljon. Tosin johtuu myös siitä, että välimatka kun mulla on kotoolta Järvenpäästä Helsinkiin kouluun aika pitkä, niin en halua ajaa turhaan yhden luennon takia kouluun kun luentodiat tulevat kuitenkin nettiin näkyville mistä ne voi itse lukea. Eli yliopisto opiskelu on aika vapaamuotoista. Ei ole pakko mennä kouluun, mutta hommia joutuu kyllä tekee itsenäisesti aika paljon ja LUKEMAAN niitä tieteellisiä tekstejä (jeee....) . 
    Eli käytännössä käyn tosi vähän itse koulussa, niin sitten mulle jää aikaa ratsastaa/tehä töitä, mutta itsenäisesti joudun tekemään koulujuttuja kuitenkin. :) Eli kyllä pärjää jos vaan laittaa ajan riittämäään! Ja ainahan voi vähän venyttää opintoja... ;)
    Mulla on aika paljon lukujärjestyksessä vain 1 tunnin päiviä, ja sitten välillä 8 tunnin päiviä, eli vaihtelua on.
  6. Miksei Hertta asu pihatossa ja miksi klippaat sen ?
    - Noh, ensinnäkin koska meillä on talli ja se on siellä aina asunut. Pihattovarsa Hertta ilmeisesti on ollut, mutta 1 vuotiaana kun tuli nykyiselle omistajalleen, niin tallissa on asunut ja hyvin siellä viihtyy.
    Klippaan Hertan siksi, että sille tulee aika pitkä talvikarva jolloin se hikoilee tosi pienestäkin treenistä eikä sitten kuivukkaan niin nopeaa. En halua että se kipeytyy sen takia kun on aina märkä. Ja meillä hepat on ulkona suurimman osan ajasta, eli en halua laittaa sitä märkänä pakkaseen, kun vaihtoehtona ei ole jättää sisälle. Jos Hertta ei kasvattaisi karvaa, niin tottakai jättäisin klippaamatta. En klippaa huvin vuoksi.
    Nytkin kun se on klipattu niin hikoilee tosi vahvasti siltikin treeneissä, mutta se kuivuu nopeasti. Ei sillä tunnu kylmä olevan.
  7. Tämä on ehkä jo oman postauksen aihe, mutta laajana kysymyksenä, minkälaista on elämä ilman maneesia ongelmallisina keleinä, märkänä aikana ja talvisin, treenaavan ratsastajan silmin?

    Paljonko on suhteessa päiviä, kun kentällä ei voi esimerkiksi laukata tai mennä ollenkaan? Minkälaista huoltoa teidän tallin kenttä vaatii? Paljonko tähän huoltoon menee aikaa ja vaivaa? Paljonko käyttöä (montako ratsukkoa / pv esim) kenttä kestää, niin että pohja pysyy hyvänä?

    Itse aina maneesillisena olen nyt miettinyt vaihtoa maneesittomaan talliin ja mietin, minkälaista todellisuus sitten olisi? Kiva, jos jaksat kertoilla hieman :)
  8. Kuinka paljon sulla noin suurin piirtein menee rahaa kisoihin ja valmennuksiin matkoineen kuussa ja per reissu? Entä mikä on ollut sellainen yllättävä asia, johon rahaa menee? Entä mihin taas yllättävästi ei olekaan mennyt niin paljon kuin olit kuvitellut?

    Sit vielä ihan out of that box - mikä oli hankalinta tai muuten suurin oma huolenaiheesi siirtyessäsi tuntiratsastajasta hevosen vastuulliseksi ratsastajaksi?
    Mä käyn valmennuksissa sitä mukaan mitä rahaa riittää, eli vaihdellen. Pyrin käymään vähintään kerran kuukaudessa Hyyppärässä, mutta parhaimmillaan on ollut varaa käydä kolmesti kuussa. Tämä 1-3 kertaa kuussa on aika passeli. Eli maksimissaan valmennuksiin per kuukausi menee rahaa matkoineen ja maneesivuokrineen noin 200 euroa.

    Kisoihin menee rahaa kuukaudessa noin 100-200  euroa. Yksi keskiverto kisakulu per pvä on noin 50-70e, mutta heti jos on pitempi matka tai pitäisi jäädä yöksi niin äkkiä majoituskulut hevoselle ja muille nostaa YHDEN kisan hinnaksi sen 200 euroa... Onneksi meillä ei näitä isompia kisamatkoja usein ole ja harvoin jäädään yöksi, koska melkeinpä on halvempaa ajaa edes takas la + su, kuin jäädä yöksi .:) Riippuen toki kuinka pitkällä kisat on. Mutta aika pienellä budjetilla tässä mennään :) 

    Yllättävä asia, johon rahaa meni yhtäkkiä, on ehkä kun huomaat kisoissa unohtaneesi jotain kotiin ja joudut sen käydä ostamassa myyntikojusta paikan päältä... :D
    Se mihin yllättäen rahaa ei olekkaan mennyt, on ehkä joku eläinlääkärikeikka. Olin varautunut isompaan summaan, mutta summa olikin pienempi. Tai sitten juuri jotkut klinikkareissut Hertan omistajalle, kun vakuutus onkin korvannut suuremman osan kuluista kuin ensin ajateltiin.

    Sitten tämä tuntiratsastajasta pois siirtyminen. Aluksi ehkä oli hankalaa keksiä itselleen tekemistä kun ratsasti, sillä aina oli käynyt vain ratsastuskoulussa ja aina joku on kertonut mitä tehdään, niin yhtäkkiä olitkin yksin kentällä ja olisi itse pitänyt päättää' milloin vaihtaa suuntaa ja mikä askellaji kyseessä... Oli hieman järkytys kun sain itse päättää mitä teen! :D Jos halusin laukata niin sain laukata, sekös se oli hienoa.
    Jossain vaiheessa huoletti myös se, että pilaanko Hertan. Kyseessä oli kuitenkin toisen oma hevonen, eikä ridakoulun "yleiskäyttö hevonen". Siinä vaiheessa kun kuulin että omistaja on ollut tyytyväinen, eikä hevonen ole muuttunut huonoon suuntaan niin "paineet" poistui :D
  9. Ootko miettinyt oman hevosen hankkimista vai ootko tyytyväinen nykyiseen tilanteeseesi? Siis jos sulla olisi/on mahdollisuus omaan.
    -Olen miettinyt oman hankkimista, mutta olen siis TODELLA tyytyväinen nykyiseen tilanteeseen tottakai. Lähinnä vaan siksi olen miettinyt omaa, koska Hertta alkaa olla vanheneva hevonen, niin pelottaa että se menee rikki tms, niin yhtäkkiä olisin tyhjän päällä, joten joku back up plääni mulla täytyy olla, sillä haluaisin jaktaa aktiivisesti kisaamista. Ideaali tilannehan olisi, jos olisi varaa ostaa nuorempi hevonen ja kouluttaa sitä samaa aikaa kun menee Hertalla, mutta tähän nyt ei ole edes mahdollisuutta ajallisesti. 

    Mitkä ovat pitkän aikavälin tavoitteesi? Esim. viiden vuoden päästä tai ns lopullinen tavoite.
    - Pitemmällä aikavälillä haluan kehittyä itse ratsastajana GP tasolle tottakai. Se, että kauan siihen menee ja minkä hevosen kanssa ja miten sinne pääsen, onkin sitten suurempi kysymys. Aika näyttää. Mutta HALUAN kehittyä niin hyväksi, että olisin joskus edes Suomen GP radoilla.

    5 vuoden päästä tuskin tulen GP:tä saavuttamaan, mutta haluaisin olla silloin jo vielä kokeneempi ja haluaisin omata enemmän kokemusta radoilta. Kyllä mä viiden vuoden sisään haluan startata sitä Inter I:stä, mutta että ehkä Inter II...? Tai miksei, olisi hienoa jos olisi kokemusta vaikka nuorten hevosten luokista 5 vuoden päästä. Sekin on vähän oma lajinsa.

    Ootko saanu mitään vastausta Hertan toisen varsan omistajalta/ratsastajalta sieltä Ruotsista?
    - En ole saanut yhtään mitään vastausta :( Musta tuntuu, että se ratsastaja ei ole saanut mun miestiä, sillä se ei ole mun Facebook kaveri, eli mun viesti on todenäköisesti mennyt sillä sinne kuuluisaan "Muut" kansioon jonka olemassaolosta kukaan ei tiedä.. Ajattelin tässä joku päivä rohkeasti kysyä sitä ratsastajaa facebook kaveriksi ja laittaa samalla viestiä, niin enköhän saisi näin tavoitettua hänet. :)
    Ja se oli btw Norjassa, missä se Hertan varsan ratsastaja on ;)


    Kuinka usein suunnilleen ratsastat muilla hevosilla kuin Hertalla?
    - Aikalailla kerran viikossa menen muilla hevosilla. Käyn pitämässä tunteja, niin välillä käyn itsekin selässä näillä hevosillä.

    Paljon suunnilleen sellainen tuunattu CO maksaa? Oon nyt niin ihastunu noihin kypäriin, tarvetta ei kyllä vielä uudelle olisi mutta ehkä joskus.... Tai jos vaikka voitan lotossa tai muuten löytyisi ylimääräistä rahaa :D (niin varmaan)
    Paha kysymys. :D Se tuunattu CO Ayr8 maksaa noin 300 euroa, mutta silloin kun minä sen tilasin, niin sen sai -15% alennuksella Keravan Horse & Riderista kun osti sen sinä päivänä kun edustaja tosiaan oli paikalla. :) Eli alle 300 sain sen kypärän! Suosittelen ;)
  10. Mistä saat motivaatiota treeneihin ja miten käsittelet epäonnistumisia esim. kisoissa?
    - Motivaatio tulee siitä kun on tavoitteita ja haluan ne saavuttaa. Motivaatiota toki on paljon enemmän silloin kun menee hyvin. Aina kun tulee joku uusi juttu, esim valmennuksessa valmentaja on sanonut että "jos treenaat tarpeeksi suoruutta niin voit mennä vaikka Interin samantien" niin tämä antaa puhtia ja motivaatiota treenata hikihatussa. Vähänniinkuin "se sanoi että mä pääsen Interiin jos mä vaan treenaan eli toivoa on!" :D
    Epäonnistumista kisoissa käsittelen yleensä pienen raivon kautta. Oon hirveen vihanen itelleni, aluksi ehkä vähän hevosellekkin mutta kuitenkin taas tajuaa pian että munhan tässä pitää paremmin ratsastaa ja muutta itteäni, eikä hevosen. Mulle tulee onneks yleensä sellainen "perkele" asenne. Eli aina kun on mennyt huonosti, niin treenaan kahta kauheammin. Eli se epäonnistuminen on omalla tavallaan myös motivaattori, "mähän näytän niille ens kerralla" -ajatuksella. 
  11. Jos et ratsastaisi, niin miten todennäköisimmin käyttäisit vapaa-aikasi?

    Missä näet itsesi viiden vuoden päästä (sekä ratsastuksen että muun elämän suhteen)?
    - Varmaan istuisin sohvalla ja olisin paljon lihavampi kuin nyt. :D No eiii, oon aina ollut tekevää sorttia, eli ehkä lenkkeilisin ja kävisin salilla. Varmaa olisin joku Bikini Fitness tyyppi kun mun on aina pakko "kilpailla" jos jotain teen. :D Ehkä pärjäisin myös paremmin koulussa jos en ratsastaisi? (Äiti, älä lue tätä)
    -5 vuoden päästä tosiaan ratsastuksen osalta haluisin olla edelleen kansallisella tasolla kisaava, joko nuoren hepan kanssa, tai jo korkeammalla. Muun elämän suhteen olisi kiva jos koulu olisi loppu ja saisi enemmän rahaa käymällä oikeasti töissä. Sitten olisi ehkä varaa siihen omaan hevoseen? :)
     Lapsia ei kiinnosta tehdä, joten viiden vuoden päästä näen olevani töissä ja ratsastamassa omaa hevosta kisoissa? :D Ja oman auton haluan myös! Mies saisi pysyä samana kuin tällähetkellä, sitä en vaihtaisi! :D
  12. Hellou. Vanhapiika muuan kas... kysyy
    Onko väliä ravia kevennettäessä, istuuko alas
    sisä vai ulkojalalle
    -Hmm, en nyt osaa sanoa mitään syytä, että onko varsinaisesti oikeasti väliä sillä kummalle jalalle keventää. Yleisesti ottaenhan se nyt ainakin on "sääntö" keventää hevosen ulkojalalle. Eli kun hevosen ulkoetujalka on ylhäällä, niin silloin itse kevennetään ja silloin kun ulkoetujalka on alhaalla, niin istutaan ite alas satulaan. :)

    En siis suoraan sanottuna tiedä MIKSI näin on. Itsekin katson kuitenkin aina kevennyksen refleksinomaisesti.
  13. Hih, pakko sitä on varmaan kuulustella :P

    Nyt kun ratsastus alkaa olla sulla oikeesti jo ihan kunnon tasolla ja vaatii ratsastajan kehonhallinnalta aika paljon, niin teetkö ratsastuksen lisäksi jotain "lisätreeniä"? Kuntosalia yms etc? Ja vähän edelleen ratsastustason kehittämiseen liittyen, onko sulla jotain mielikuvaharjoituksia, jotka auttaisi ratsastaessa, niin sen oman kropan hallinnan suhteen kuin Hertankin kanssa temppuja tehdessä.

    Näihin jotain ohjenuoraa/vinkkiä mielisin :)
    - On lupa kuulustella niin anna palaa vaan! :D

    Mä yritän treenata kuntosalilla ja käymällä lenkillä. Nyt tosin en oo salilla käyny hetkeen, mutta lenkillä kylläkin, että olisi parempi aerobinen kunto, niin kestää paremmin pitkät tuuppausradat ;) Oon huomannut että juokseminen on vähän parantanut kuntoa, niin en enää niin hengästy kisaradoilla! Valmennukset on asia erikseen, ne on niin rääkkiä... :D
    Lihaskuntotreeniä teen kuitenkin myös kotona vaikken salilla käy. Teen aika paljon keskivartalon lihaksia ja jalkoja. Lähinnä selkä + vatsat ja sitten askelkyykkyjä. :) Haluan että nimenomaan keskivartalo olisi hallinnassa, sekä jalat. Käsiä en niinkään tee, niitä nyt ei ratsastuksessa sillain tartte, mutta pitäisi kyllä treenata niitäkin, jos vaikka saisi allit pois? :D
    Yksi mitä pitäisi tehdä enemmän, niin on venyttely. Ratsastus on kuitenki hirveän jäykistävä laji, niin sellaiset lajit, jotka toisi lisää liikkuvutta olisi hyvää vastapainoa. Tanssiminenhan olisi tosi hyvä lisäharrastus, parantaa varmasti kehon hallintaa ja kun kyseessä ei ole staattinen asento! Venyttely olisi senkin vuoksi tärkeää, että saisi myös noita vinouksia pois. Ei voi vaatia hevoselta olemaan suora, rento ja taipuisa ja tasapainoinen jos itse on jäykkä oikealta, mutta löysä vasemmalta! ;)

    Joihinkin temppuihin kun on treenattu Hertan kanssa, varsinkin aluksi, niin olen hirveästi käynyt mielessä kyseistä temppua läpi. Purkanut sen pala palalta osiin ja miettinyt miten se hevonen sen tekee ja miten ratsastajan tulisi se pyytää. Esim laukanvaihdot. Nyt tällähetkellä joudun tekemään hirveästi mielikuvaharjoituksia sarjavaihtojen kanssa joka askeleella. Pitkään mun kaaliin ei vaan saanut sitä kuvaa, että miten ihmeessä sellaiset voi tehdä! Hirveästi auttoi kun katsoo uudestaan ja uudestaan videolta jotain GP ratsastajaa joka ne tekee. Seuraan mitä ratsastaja tekee missäkin vaiheessa jotta hevonen vaihtaa joka askeleella ja alan miettimään "miten itse tekisin ja milloin ne tekisin kun jos olisin hertan selässä". Ykkösiä ei olla treenattu vielä kunnolla, mutta joskus olen niitä testannut. Maksimi määrä ykkösiä ollaan saatu huimat 3 peräkkäin! :D

    Hirveästi mua ainakin auttaa ns. kaikessa jutuissa ratsastuksessa mielikuvat jostain muusta tutusta asiasta. Mun valmentaja on iha paras antamaan näitä vertauskuvia. Esim. läksytys siitä, mitä se on kun hevosen pitäisi koota: "Se kouluhevonen on kuin bodari. Sillä pitää olla ylälinjaa ja lihaksisto niin treenattu että se kykenee ponnistamaan ja punnertamaan tehtäviin." tai "jos sä kannat painavaa reppua selkänotkolla, niin äkkiä siinä kipeytyy. Mutta jos sä otat sen repun selkään ja köyristät sun selkää ja otat pienen etukenon, sähän pystyt kantamaan vaikka millaista painoa selässä".
    Tälläisiä yksinkertaisia vertauskuvia! Auttaa hahmottamaan hirveästi ja antamaan ajatusta "miksi tehdään, miten tehdään ja mitä tehdään".
    Sittenhän on nää perus "istu suorassa ja ryhdissä siellä satulassa, kuvittele että joku vetää sua kypärän nupista suoraan ylöspäin". Tai sitten mun valmentaja aina sanoo "vatsalihakset töihin, maha sisään, sekä sun että hevosen. Kuvittele että mä tökin sua napaan koko ajan ja että nipistän Herttaa satulavyönkohdalta mahan alta" . :D


    Äh, osasinko nyt yhtään selittää? :D Mä voisin jauhaa tästä asiasta tunti tolkulla...


    Toivottavasti saitte vastaukset kysymyksiinne! :) Pahoittelen valmiiksi ton hyppyvideon laadukkuutta... Toi on tosiaan hauskanpitoa meille, ei totista touhua... :)

4 kommenttia

  1. Liittynee tasapainoon keventää ulkojalan mukaan. Ainakin kaarevilla, kun tasapainoton ratsu alla, ratsastaessa tasapaino selkeesti parempi ulkojalalle kevennellessä

    VastaaPoista
  2. Kevennys ulkojalan mukaan liittyy tosiaan nuorilla hevosilla tasapainon ylläpitämiseen.

    Sitä mä en tajua, miten saat kisareissut laskettua noinkin "halvoiksi". Karkeasti laskin itsekseni, että se on aina vähintään satanen mikä lähtee lompakosta ja yhtään pidemmälle mentäessä sen 150€. Ensinnäkin lisenssit - hevoselle ja itselle - 150€ kausi ja vaikka kymmenelle kisallekin niin 15 € per kisa. Lähtömaksut 22-52€ (Ypäjän "rento" hinnoittelu!). Traikkuvuokra 30-50€ vrk (tai oman traikun verot ja katsastuskulut vuotta ja kisaa kohden laskettuna) ja sitten vielä vetoauton polttoaineet, jotka nyt matkasta riippuen on yleensä jotain 10-150€. Sitten aletaan ruokkia hoitajaa ja itseä vaikka kaupan tai puffankin eväillä niin jopa siinä taas äkkiä yksi 20€ on palanut ilmaan.

    Argh, mun tulee ihan hiki kun taas mietinkin paljon on rahaa tälläkin kaudella palanut!!!

    VastaaPoista
  3. No kieltämättä en ihan noin tarkkaan laskenut. En laskenut mukaan lupamaksuja ensinnäkin, enkä edes Hertan vuokrahintaa. Traikkuvuokraan ei mene rahaa koska on Hertan omistajan oma. Eväätkin tehdään aina itse, niin ei tarvitse ostaa! :D Mutta toki saisi hintaa ylös jos alkaisi ihan kaikkea hinnoittelemaan. :)

    Mutta tosiaan 50 euroa enempää ei voi mennä rahaa, jos menee naapuritallin aluekisoihin, jossa lähtömaksu on 22 euroa, sinne polttoainetta menee max 10 euroa, niin alle 50 euronkin jää tuo. Laskin niinkuin tämän mukaan sen halvimman. Mutta sitten tosiaan on eri juttu jos lähtee just sinne kirottuun Ypäjälle, jossa yksi startti maksaa sen 50 euroa, niin ei paljoa naurata kun alkaa laskemaan sinne menneitä kuluja!

    VastaaPoista
  4. Mutta ei saa miettiä tarkemmin hintoja juuri tuon takia! :D Verenpaine siinä vaan nousee. Pitää laskea "suurinpiirtein" ;)

    Ja hyvä korjaus tuo ulkojalan kevennyshomma! On itsellään jäänyt näköjään alkeiskurssilla opetetut jutut unholaan. :)

    VastaaPoista

Jätäthän kommenttisi!

En julkaise asiattomia/provosoivia kommentteja. Risut ja ruusut ovat tervetulleita, kunhan kommentointi pidetään asiallisena!