Kootussa Ravissa

21. huhtikuuta 2013

Piffit ja paffit videona

Sain äitini kuvaamaan pieniä videonpätkiä tän päivän ratsasteluista. Aattelin kokeilla kaikenmaailman temppuja niin näkee sen, että miltä ne tällähetkellä näyttää, niin on kiva verrata sitten vaikka kesän lopussa, että onko esim. piruetit tai sarjavaihdot parantuneet.

Tänään oli aivan kaamea tuulinen sää, tosin Hertta tuntui aluksi jopa liian rennolta, vaikka peltikatto kolisi tallissa yms. Laitoin kuitenkin testiksi korvahuput, että auttaisiko se asiaa. Ruman näköistä, mutta ajaa asiansa! :D H ainakin ratsastaessa oli tosi rento, aluksi jopa liian löysä. Tosin sillä oli taas 2 vapaapäivää alla taas ja Herttahan on enemmänkin liian lötkö vapaapäivien jälkeen.

Videon pätkät on otettu melkein heti aluksi, koska kuvaaja ei jaksanut jäädä odottelemaan lopuksi kun hevonen olisi lämmennyt, niin osittain on pientä haparointia ja vänkäystä havaittavissa. Olin tänään tosi tyytyväinen sarjavaihtoihin ja vaihtoihin ylipäätänsä. Muutama epäpuhdas vaihto mahtui vain mukaan, mutta muuten kaikki vaihdot oli tosi isoja ja eteneviä. Ja helposti tuli sarjassakin puhtaina, mitä nyt sitten lopuksi kun hepo alkoi kuumenemaan, niin sai enemmän keskittyä, että vaihtaa sarjassa oikeissa askeleissa, eikä lähe ennakoimaan ja vaihtelemaan miten sattuu.

Kokeilin myös piruetteja ja ne tuli tänään ihan ok, mutta edelleen H tarjoaa jarrua liikaa. Haluaisin tehdä isommalla ympyrällä niitä piruetteja, että ne olisi laadukkaampaa, mutta H selkeästi ajattelee heti kun alan kokoamaan piruettilaukkaan "jooo mä tiiän mä tiiän, mä osaan mä osaan, nyt käännytään näin jeejee" ja sitten se sujahtaa sen piruetin läpi. Toisaalta se jää taas välillä liian paikalleen ja sitten kun se ei jaksakkaan vielä tarpeeksi kantaa, se lysähtää muutaman pika-askeleeseen käyntiin. Pitää siis laukassa nyt enemmän ratsastaa sitä eteen. Liikaa olen jarrutellut. Jatkossa vähennän noita piruettejen vääntämistä, ja jos niitä ajattelen niin en vain yksinkertaisesti päästä sitä liian pienelle ympyrälle, vaan teen vaikka sitten sulkua isommalla ympyrällä ja ajattelen vain vähän piruettimaista käännöstä, mutten tee itse piruettia. Sitä nyt vaan on ollut niin tohkeissaan, kun se on väläytellyt parempia pätkiä niitä piruetteja, niin niitä on sitten tohkeissaan tehnyt itsekkin. Vaikka ne piruetit ei ole vielä priimoja, niin on kiva verrata niitä viime syksyyn, silloin se ei edes osannut niitä ollenkaan!
Kyllä se vahingossa menee joskus ylämäkeen!

Piaffi ja passage ei tänään oikein onnistunut. Tai onnistui pätkissä, mutta ne ei tuntunut niin hyviltä kuin viime vkolla. Hetken sain viritellä, että tuli parempia askeleita. Tosin niitähän ei meidän tartte edes osata, kun ei sitä GP:tä tulla koskaan menemään, mutta treenissä ne on ihan kivoja harjotuksia ja voimistavia. On sitten kevyempää mennä radalla sitä normaalia ravia, kun treeneissä on koottu sinne passagemaiseen raviin välillä. Näiden kokomisten jälkeen kun alkaa taas ratsastaa eteen normaalia/keskiravia, H on yleensä tosi kevyt ja liikkuu enemmän ylämäkeen.
Kun kuvaaja lähti läksimään, jäin hetkeksi vielä ratsastamaan paremmin lopuksi läpi. Tein paljon tiheeseen tahtiin siirtymisiä ravin ja laukan välille. Tässä harjotuksessa H kevenee yleensä kivasti ja niin nytkin. Oli lopuksi oikein kiva, ja ihan perus harjotusravissa kantoi kivasti ja tuli pehmeemmäksi ja elastisemmaksi. Miksi vasta sitten kun kuvaaja lähti? :D Olin taas liian hätäinen. Koska mä oikein opin ratsastamaan? :D

Noh, väsäsin tälläisen videon. Tiivistelmä tämän päiväisestä. Ei herkille! ;) Tarkoitan tällä sitä jos jotain häiritsee ettei temput ja muu kulkeminen nyt ole ihan täydellistä... SIELLÄ ON VIRHEITÄ!

Videon lopussa huomaa kuinka H ottaa takajaloillaan eripituista askellusta kokoamisissa lopputunnista. Oon huomannu tämän nyt, että se väsyy tälläisten harjoitusten jälkeen jolloin se jalka, millä puolella on raippa, koukistaa paremmin ja vastaavasti toinen laahaa. Tämäkin korjaantuu kun taas ratsastaa eteen. Voimaa se vielä tarvii ja  paljon, tästä sen huomaa ettei sen kantokyky ole vielä kovin vakaa.

No mutta nyt oon hinuttanu ihan liikaa jo pelkkiä temppuja, joten nyt palaan taas ihan perustyöskentelyyn enemmän. Huomenna ajattelin jatkaa ravin ja laukan kokoomisastetta työstämällä avoja ja sulkuja, sekä enemmän "eteen,eteen,eteen" tyyppistä reeniä. Nyt jää piffailut ja piruetit hetkeksi ja keskitytään taas olennaiseen!

PS. Videolla on mun mielestä ihana musa, ja se sattui olemaan juuri oikein pituinen videoon. Ah mikä biisi <3
PPS. MEILLÄ PÖLISEE JO KENTTÄ!! =)

Heittäkäähän kommentilla. Mitäs tykkäsitte videosta?

22 kommenttia

 1. Ootte aivan upeita ♥ osaispa itekkin!! :) halaas mun puolesta Herttaa :)

  VastaaPoista
 2. Mun mielestä teidän piaffe, passage ja piruetit on jo tosi hyvällä mallilla! Hertta näyttää siltä, että se jo tietää mitä pitää tehdä, eikä sekoa mm. apujen kanssa, niinkuin todella usein näkee muilta ratsukoilta, jotka treenaavat samoja asioita. Lisää voimaa vielä, niin ootte mahtavia! Hyvää työtä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo H on siitä jännä ettei just hirveesti sekoile apujen kassa. Toki joskus ssttuu niitäki, varsinki vaihtojen suhteen. Saattaa tarjota vaihtoja väärässä paikkaa jos se käy kuumana, silloin se voi vaihtaa kun mulla heiluu pohje, tai vaikka teen vaan puolipidätteen. Mutta onneksi vaan joskus! :)

   Poista
 3. Ooooo, hienon näköistä :) Hertalle lisää habaa :D
  Kivasti se kyllä nostelee kinttuja esim. piaffissa!


  (Ja olen aivan superkateellinen tosta kentästä! Meillä kenttä on ihan litlöts ja pari kulmaa on vielä veden alla :( )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hertalla ei tosiaan ole ongelma laahaavat askeleet! Hyvä niin :D

   Se kyl suli ihan super nopeaan ja vedetkin valui pois äkkiä. Siinä mieles kyl hyvä kenttä, kun on lanaamattomana vähän kova, niin vedet valuu pois, eikä imeydy, jolloin kentästä ei tuu niin litsläts. :)

   Poista
  2. Ihme oli tapahtunut ja nyt on myös meillä kenttä suhteellisen kuiva! Vain pieniä kohtia enää märkänä \o/

   Tosta haban kasvattamisesta tuli vielä mieleen, muutatko Hertan ruokintaa kisakaudella jotenkin oleellisesti vai vetääkö se samat sapuskat naamaan ympäri vuoden?
   Ymmärsin että H olisi jonkin verran muutoksista stressaava, joten miten teillä onnistuu ruokinnanmuutokset?

   Poista
  3. Jeee, ei enää kuralätäkkö uintia teilläkään siis! :)

   Ei me hirveesti muuteta Hertan ruokaa varsinaisesti kisakaudelle, juurikin esim tämän herkkä-stressi mahan takia. Aiemmin se sai proteiini lisää, mutta nyt jätettiin se pois. Jos proteiinilisää se tulee kaipaamaan, niin varmaan ihan soijarouheella lähetään sitä tuomaan lisää jatkossa. Ehkä sillä aavistuksen lisääntyy korsirehun määrä, sillä vihreetä se saa melko paljon kesällä. Sen verran tulee muutosta, että kun kisoja alkaa olee enemmän, Hertta saa Pronutrinia juurikin stressivatsan takia. Sitä lisätään kuureina väkirehuihin.

   Olen kyllä joskus miettinyt, että jos se tarvitsee lisäenergiaa, öljyn lisääminen ruokaan voisi olla Hertalle parempi kuin väkirehun lisääminen. :) Öljy ois mahaystävällistä.

   Poista
 4. Näyttää hyvältä, etenette luontevan näköisesti ja saatte sen näyttämään nin helpolta :) Vähän vielä Hertalle kun saa voimaa niin tulee erittäin hyvää jälkeä! :) Tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti. :) Nyt vaan protskua kehiin ja reeniäreeniä lisää!

   Poista
 5. Teidän passage ♥__♥ Tosi kivaa katseltavaa ja mukava nähdä noin tyytyväisen näköinen hevonen :))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva jos tykkäät :) Hertta oli tyytyväinen kun se oli lahjottu jo etukäteen nameilla ja hyvällä ruualla. ;)

   Poista
 6. Noniin, hyvältä näyttää! Pitäisi itsekin ottaa vanhasta herra Joresta ja hänen tempuistaan videomateriaalia. Kuvaajan mukaan saaminen ei vain aina ole niin helppoa ja sit on just muka hirveä kiire muualle :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä! :D se on vaikeeta saada kuvaajaa ;) eikä tosiaan "koskaan ehdi" :D

   Poista
 7. Hienoa menoa! Meillä on jo koko 80*40 baana aivan kuiva ja ratsastuskuntoinen :) Ollut sulana jo pari viikkoa, viime viikon lopulla kuivui kokonaan. Salaojat vissiin suli ajoissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hitto teillä on iso kenttä! Meil on vaa 30*40, ja nyt huomaa kun pitäis pitkän radan ohjelmia mennä niin vähän vaikee treenata rataa etukäteen. Joutuu soveltaa. Muutoin kyl aika priima kenttä :)

   Poista
  2. Ja laura kiltti, saanko kutsun sun blogin lukijaksi? :D

   Poista
  3. Saat toki!! Tarvitsen vain sähköpostin johon lähettää kutsun - hotmail siirtää vissiin suoraan ne roskapostiin, mutta joku? Voit myös laittaa sen mulle mailiin, jollet halua tähän laittaa, eli lpuronen@gmail.com

   Poista
 8. Hienolta näyttää! Ja sinun istunta & avut on todella eleettömät ja kauniit!

  -bee

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! :) tosin mun pintelinkäärimis taidoista on sit tehty jo topic hevostalli.nettii kun ei muuta keksineet.. :D

   Poista
 9. Mukavaa katsella kunnon kouluratsastusta, kivalta näyttää.
  Mikä tuo musa on? Olen sen jonkun muunkin jossain videossa joskus kuullut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Löysin sen youtubesta kun hain sanoilla "titanium piano cover". Tuo versio on The Piano Guys'in versio David Guettan Titaniumista siis :)

   Poista

Jätäthän kommenttisi!

En julkaise asiattomia/provosoivia kommentteja. Risut ja ruusut ovat tervetulleita, kunhan kommentointi pidetään asiallisena!