Kootussa Ravissa

16. huhtikuuta 2013

Vastaukset kysymyksiin!

Tässä kysymykspostaukseen vastaukset. Kysymykset ovat julkaisujärjestyksessä ja juuri sellaisina kuin te ne esititte. :)


  1. Oletko koskaan hypännyt Hertalla? Jos olet, kuinka suuria?
    - Olen hypännyt. Hyppään Hertalla kentän ollessa hiekalla ehkä kerran kuussa. Voisin hypätä useamminkin, mutta harvoin mukanani on ketään tallilla joka voisi puomeja nostella, joten "käytännön järjestelyjen takia" harvemmin tulee hypättyä. Olen hypännyt Hertalla yksittäisenä noin 100cm korkuista pystyä, "ratana" sellaista 80cm. Irtona H on hypännyt 120 okseria, mutta se alkaa olla jo vähän sen limiitti. Hertta on vähän "putkiaivo" hypätä. Se ei oikein syty siihen ,eikä osaa tehdä itse niitä ratkaisuja. Se on kyllä oppinut hyppäämään nykyään, kun sillä on sitä enemmän tehty, eikä vain kerta vuoteen. H vain odottaa että ratsastaja tekee kaikki ratkaisut, ja kun minä en niitä osaa tehdä, niin meno on vähän hulvatonta. :D H ei koskaan kiellä, se ei ikäänkuin ymmärrä että voisi kieltää.
    ,
    Kuten huomata saattaa, esteistuntani ei mikään hyvä ole! Hyppyjä vuonna 2011, este noin 90cm

    Vuonna 2011, Este noin 70cm











    Mikä on henkilökohtaisesti sinulle vaikein ohjelma minkä olet ratsastanut?
    Hmm, vaikea kysymys! Omalla tavallaan viime kauden elämäni eka Va A rata, sillä toki jännitti tosi paljon silloin, vaikka rikkeetömän radan sainkin aikaseksi ja pros 60%. Se rata vaan vaati hirveetä tsemppausta multa ja hevoselta että se tuntui tosi rankalta, vaikkei loppujen lopuksi edes vaikea rata ollut.  Toisaalta FEI:n ohjelmat ovat vähän haastavampia kuin nämä suomalaiset, joten eiköhän joku niistä (Va B tasoinen) ole ollut vaikein.

    Kun Hertta käy liian vanhaksi, millaisen hevosen tahdot?
    Tottakai olisi kiva, että olisi seuraavana hevosena joku todella raamikas ja hienosti liikkuva näyttävä kouluhevonen. Toivoisin että se olisi ruuna! :D Sellainen hevonen, joka jo luonnostaan liikkuu ylämäkeen ja on rakenteeltaan korrektimpi kuin Hertta. Hertan kanssa on suurta työtä jo tehtävä ihan vain sen ratsastamisella oikeinpäin, sillä se on rakenteeltaan pitkärunkoinen, etupainoinen ja takakorkea, eli juuri sellainen mitä kouluhevoen EI pitäisi olla.

    Kelpais... :D Kelle ei?


  2. Olet joskus kirjoittanut muistaakseni, että et tyyliin viikkoon ole ehtinyt liikuttamaan kunnolla Herttaa. Mitä se käytännössä tarkoittaa, -kestääkö Hertta muutaman päivän vapaat, jos et ehdi lainkaan tallille, vai käytkö aina edes taluttelemassa tms?
    Joskus on käynyt juu näinkin. Hertta kestää hyvin pitempiäkin lomia. Tai se pää kestää, kroppa ei...
    Hertta on vähän stressierkki, joten pienet lomailut tekevät todella hyvää sen pääkopalle. Se on rauhallisempi mieleltään kun on ollut vapaata alla. Ratsastuksellisesti se kuitenkin on aika ikävä ratsastaa pitemmän loman jäljiltä. Se tuntuu lähinnä tosi jäykältä, ja ei millään "haluaisi" liikkua oikein päin, vaan mieluummin pitkänä ja löysänä. Sille jää vähän kuin lomailufiilis päälle.

    Joskus jos en halua, että vapaita kertyy montaa putkeen, mutta aika on tiukilla, pyydän joko jotain muuta ratsastamaan Hertan (esim. Hertan omistaja tai joskus joku muu tallilla kävijä) tai sitten käyn juoksuttamassa pessoalla tai selänpidentäjällä.

    Ja sitten pikkukysymys :), millainem ravi Hertalla on? Onko sinun aina ollut helppo istua siinä?
    Jos joltain muulta Hertalla menijältä kysytään niin ne sanoo "SE ON IHAN KARSEE ISTUA!"... :D
    Hertalla ei ole mikään mukavin ravi istua, se on vähänkuin eräänlainen heittoistuin. Silloin kun aloitin menee Hertalla, jouduin tekee tosi paljon töitä että edes kykenin istumaan siellä. Aina joku 4 askelta harjotusravia ja sit piti jo ottaa käyntiin ja aloittaa alusta. Pikkuhiljaa kun oppi omaa kehonhallintaa jne niin alkoi harkkaravi sujumaan.
    Hertan tapa ravata on vähän sellainen "harppova", se ei kovin pehmeää ole.

    Silloin kun Hertta kantaa ja on läpi, takaosa alla, sen ravi on oikeastaan ihan mukava. Keskiravitkin tuntuu ihan helpoilta. Mutta jos Hertta ei ole läpi, se on jännittynyt eikä kanna mua, ei siellä istu erkkikään... Silloin se on oikeasti mahoton istua ja siellä hyllyy kuin perunasäkki. Mutta niin se menee kyllä järjestään melkein kaikilla hevosilla. Hevosen täytyy kantaa sua, ennenkuin siellä voi istua.
  3. Jos raha, resurssit, aika, motivaatio jnejne, riittäisi, niin millaisen hevosen ottaisit Hertan kaveriksi?
    Toki ottaisin jonkun hienosti liikkuvan kouluhevosen, mielellään vaikka jo valmiimpi jonka kanssa pääsisi kehittämään itseään korkeammalle tasolle. Eli jos raha ei ole este, niin valmis GP hevonen olisi unelma, pääsisin itse oppimaan paljon. Ja niinkuin aiemmassa kysymyksessä vähän jo sivusin, se saisi olla ruuna! :D Sellainen hevonen, jonka kanssa pääsen oppimaan "kaiken". Miltä tuntuu GP kokoamisaste, miten ne liikkeet ratsastetaan ja millä avuilla jne.
    "realistisempi" näkemys olisi, että ottaisin jonkun noin 7 vuotiaan tosi potentiaalisen kouluhevosen alun, joka olisi jo valmiiksi esim VA B tasolla, ja lähtisin siitä kehittämään sitten itseäni ja hevosta.

    Miten päädyit aikoinaan aloittamaan ratsastuksen?
    Tämän muistan elävästi. Olin 7 vuotias ja kaverillani kylässä. Katsottiin jotain ihme elokuvaa, jossa oli hevosia mukana. Jossain kohtaa elokuvaa näytettiin kuinka ratsastaja laukkasi täyttä kiitoa tällä mustalla hevosella, ja mun mielestä se oli vaan niin makeen näköstä, että halusin itsekkin ratsastamaan. Ei sen kummempaa! Sitten läksin ratsastuskouluun alkeiskurssille... :)

    Miten päädyit enemmän kouluratsastajaksi?
    Ensimmäinen pikkukisa ja hoitoheppani, suokki tamma Karo, jäi pois estehyppelöistä jalkavaivojen takia, joten sillä sitten oli pakko tuupata koulua menemään. Olen aina ollut sellanen pikkutarkka ja kun aloin enemmän koulua vääntää Karon kanssa, halusin tehdä senkin kunnolla ja kehittyä siinäkin. Jossain vaiheessa oli vaan niin kiva tunne, kun aloit oppia saamaan hevosen läpi ja avuille, vaikka kyseessä oli vähän tälläinen jäykkä ja ei-kovin-suosittu-suokki, niin tunne oli ihana, kun itse sait tälläisen hevosen kulkemaan. Siinä vaiheessa alkoi kiinnostus heräämään sileellä työskentelyyn. "Miten se hevonen oikeasti ratsastetaan läpi, milloin se kantaa, milloin se on rehellisesti peräänannossa...". Sitten kun koulukisoissa alkoi tulee ruusukkeita estekisojen sijaan, alkoi tämä laji tuntua omalta.

    En osaa vain mennä ja ratsastaa nopeasti läpi. Kyllä mä aina haluan saada hevosen läpi ja työstän vaikka 2 tuntia samaa asiaa ennenkuin se on läpi. En vain osaa "ratsastella", joten kai tämä tälläinen pilkun viilaus luonnekkin ajoi tämän lajin pariin... ;)

    Mikä on parasta Hertassa? Entä ärsyttävintä? 
    Hertassa ehdottomasti parasta on sen 10 työmoraali ja ratsastettavuus. Se aina 110% yrittää parhaansa, ja vaikka se ei ymmärrä tai ei osaa, se ei IKINÄ ala tappelemaan vastaan, se vain hermostuu, ja silloin ratsastajan pitää osata pelastaa tilanne. Silloin kun Hertalla on huonopäivä, se ei mene pukkilaukkaa ja yritä päästä eroon ratsastajasta, se vain on jännittynyt ja vaikea saada läpi.

    Ärsyttävintä on sitten sen stressaavuus ja arkuus. Kisoissa vasta nykyään se antaa vieraan ihmisen laittaa ruusukkeen päähänsä. Pari vuotta sitten ei meinattu saada ruusuketta päähän ollenkaan. Se stressaa kun tarha vaihtuu, se stressaa kun ratsastaja vaihtuu, ja jos tulen aamulla ratsastamaan, se stressaa että lähdetään johonkin jne... Meinaa joskus mennä hermo! Hertalla on ollut mahahaava todenäköisesti pariinkiin otteeseen elämänsä aikana, mutta nykyään osataan tunnistaa oireet ja katkaista kierre. Hertalla on vähän tälläiset omanlaiset käyttöohjeet... :D

    Jos et ratsastaisi, mitä harrastaisit?
    Todennäköisesti tanssia, sillä sitä harrastin jossain vaiheessa ratsastuksen ohessakin. Toinen vaihtoehto olisi saleilu, sillä nytkin sitä pyrin tekemään aina kun vaan jaksaa ja ehtii. Tälläinen Fitness tyyppiseen ajatteluun olen vähän hurahtanut.

    Mitä teet työksesi vai opiskeletko? Jos opiskelet, niin mitä?
    Olen tällä hetkellä töissä harjoittelun takia Apteekissa, eli opiskelen farmaseutiksi Helsingin Yliopistossa. Opiskelujen ohella pidän satunnaisesti tunteja muille ratsukoille ja hieron hevosia (olen käynyt hevoshieroja kurssin). Käyn myös tuntityöntekijänä lääkkeiden koneellisessa annosjakelussa, eli vähän oman alan töitäkin on löytynyt.

    Onko sulla jotain tutkintoja alla?
    Ylioppilastutkinto on vasta alla, farmaseutin paperit toivottavasti kourassa 2 vuoden sisään!
  4. Oletko koskaan miettinyt Hertan myymistä? Jos olet, niin miksi?
    Heti alkuun, Herttahan ei ole mun. Mutta toki, joskus kun on mennyt huonosti, niin sitähän vitsailee että poni lähtis nyt halvalla. :D Tämän voisi kääntää vaikka niin, että "olenko koskaan harkinnut Hertan vuokraamisen lopettamista?" ja siihen voin vastata, etten oikeastaan koskaan.

    Onko se koskaan niin raivostuttava ratsastaessa, että tekisi mieli vain hypätä alas selästä ja raivota maassa?
    KYLLÄ! Ja silloinkin lähinnä raivostun siitä, kun ei mene asiat läpi/ei onnistu/ se ei vaan kulje oikein. Joskus kyllä on tehnyt mieli heittää hevonen talliin ja lähteä lätkimään, mutta toisaalta olen niin pikkutarkka, etten osaa jättää jotain asiaa kesken, minkä aloitin. Eli asia käsitellään loppuun, oli se sitten pohkeenväistö tai piruetti. Minähän en luovuta.

    Mikä on omastamielestäsi paras/vahvin ominaisuutesi ratsastajana?
    Ehkä juuri se, etten halua antaa periksi, vaikka näyttäisi siltä ettei onnistu/en osaa. Haluan saada edes pienen onnistumisen, ennenkuin voin lopettaa. Olen kunnianhimoinen, kulkee varmaan käsikädessä tuon periksiantamattomuuden kanssa. Olen myös mielestäni suht tehokas, tai ainakin yritän olla. Haluan että hevonen reagoi pienistä avuista, enkä halua että ratsastus on "haahuilevaa". Ennen olin juuri tälläinen haahuilija, ja nytkun siitä on päässyt eroon, olisi tämä kiva pitää korvien välissä.

    Entäpä Hertan paras/vahvin ominaisuus kouluratsuna?
    No ei ainakaan Hertan rakenne. Sen rakenne on pikemminkin isoin jarru kouluratsuksi. Mutta Hertan paras ominaisuus kouluratsuksi on sen luonne, eli se, että se kuuntelee ratsastajaa ja ei keksi mitään omiaan, vaan yrittää kokoajan toteuttaa sen mitä ratsastaja pyytää, onnistuen siinä tai ei. Välillä se tulkitsee väärin, mutta se on taas ratsastajan moka. Hertta ei ole mikään liikeihme itsessään, mutta ratsastaessa kun se keskittyy hommiin, siitä saa liikettä esiin, ja  tämähän on kouluhevoselle hyvä ominaisuus. Ratsastaessa Hertta on edukseen, oikeastaan loppupeleissä melko näyttäväkin!

    Hertta kykenee yllättävän hyvin kokoamaan rakenteeseensa nähden, joten pisteet siitäkin taas työmoraalille. Se yrittää. Se aina vaan jaksaa yrittää vaikkei paras siinä olisikaan!
  5. Hertta 6 vuotiaana.
    Kuka Hertan on alunperin kouluttanut, muistelen sinun maininneen sen olevan pitkälle viety, mutta mammalomailun jälkeen olet sitten saanut "rapsia ruostetta" pois? 
    Tiina Kauppinen, nykyään Polso, on nuorten hevosten ratsastaja nykypäivänä, aikoinaan ehkäpä juuri Hertan kanssa aloitteli tätä uraa. Tiinan kanssa ne meni nuorten hevosten luokkia, pääsivät käsittääkseni starttaamaan jo muutaman nuorten hevosten Va B luokan. Eli Hertta oli juuri ja juuri nostettu Va B tasolle. Sanotaanko näin, että se oli vahva He A tason hevonen, osasi Va B juttuja.

    Minkä ikäisia Hertan varsat ovat ja onko niissä nähtävissä tulevaisuuden kouluratsuja? 
    Hertan ensimmäinen varsa "Minea"  (i. Lobster) on syntynyt vuonna 2002, eli on nykyään 11 vuotias. Se asuu jossain ulkomailla, Tanskassa muistaakseni, ja siitä ei kukaan tiedä enää mitään. Ei edes onko hengissä enää!

    Hertan toinen varsa,  Riviere eli "Siiri" (i. Riverside), asuu edelleen samalla kotitallilla kuin Hertta. Siiri on nyt 5 vuotias, mutta teki viime vuonna myös varsan (Johnsonista) (eli Hertta on mummo!), joten se on 4 vuotiaan tasolla.
    En osaa sanoa onko nähtävissä hyviä elementtejä, mutta ainakin mitä omaan silmääni olen huomannut, niin Siirillä on parempi rakenne kuin Hertalla kouluratsuksi. Se on tosi lyhytrunkonen ja sen takaosa on jo valmiiksi "alla". Liikettä se ei ole väläytellyt vielä, mutta ei kuulemma Herttakaan nuorena liikkunut mihinkään. Siiri on vasta "sisäänajossa" ratsutuksessa, ja olen sillä pari kertaa selässäkin käynyt. Osaa jo perusasiat, mutta toki on vielä tosi raaka kun vasta vähän aikaa menty. Itse en siis Siiriä ratsasta, sen hoitaa ratsuttaja. Osaa olla vähän "puolivilli" vielä. =) Mulla ei ole nuorista kokemusta, ,muutakuin näistä "helpoista" tapauksista, ja varsinkin kun tämä on vähän herkempi tapaus, niin antaa ammattilaisten hoitaa asiansa. Sitten kun se on kesytetty niin voihan sitä kokeilla tuleeko siitä mitään mun kanssa.

    Vieläkö Hertta tekee varsan ja oletko ajatellut itsellesi moista teettää?
    Kyllä mä uskoisin, että Hertan omistaja haluaa vielä Hertasta varsan, varsinkin jos Hertalle saadaan hyviä tuloksia lisää vaikkapa vähän korkeammalta tasolta. Kyllä mä uskoisin että Hertta viettää eläkepäivänsä varsoja tehden.
    En ole ajatellut että teettäisin sillä itselleni varsaa. Jos mä oman hevosen joskus ostan, niin todennäköisesti mulle on edullisempaa säästää rahaa muutama vuosi, (=kuvitellaan että laitan joka kuukausi säästötilille samanverran rahaa, mitä varsan pitämiseen elossa menisi tallipaikkoineen ja rokotukseen yms kuukaudessa), jonka jälkeen mulla olisi aika iso summa jo kasassa ja voisin ostaa jo valmiiksi satulaan totutetun nuoren ja lähteä sitä heti työstämään. Olisihan se siistiä seurata oman varsan kehitystä ja kasvua ja tietäisin silloin siitä ihan kaiken, mutta aika kallista on pitää varsaa kasvamassa hoitotallilla 4 vuotta, ennenkuin edes näkee onko siitä mihinkään. Jos olisi oma talli pihassa, niin miksen ottaisi vaikka useampaa siihen kasvamaan ja karsisin parhaat päältä!

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Jätäthän kommenttisi!

En julkaise asiattomia/provosoivia kommentteja. Risut ja ruusut ovat tervetulleita, kunhan kommentointi pidetään asiallisena!