Kootussa Ravissa

2. toukokuuta 2015

Istunta-analyysiä

Blogitallin uusin postaushaaste käsittelee istuntaa ja sen analysointia. Nyt haastammekin kaikki analysoimaan omaa istuntaa! Parhaiten sen teet katsomalla omia videoita tai kuvia ratsastuksestasi. Osallistumisohjeet löydät Blogitallin haastesivulta.

Itse olen todella kova analysoimaan itseäni. Kukaan muu ei ole mulle niin ankara kuin minä itse, ja joskus voisin jopa vähän höllätä sitä nutturaa kriittisyyden kohdalla. Olen kuitenkin sitä mieltä, että kehitys loppuu tyytyväisyyteen, mutta toki pitää muistaa ne hyvätkin asiat itsestään johon on tyytyväinen.
Kuvista saa paljon käsitystä siitä omasta istunnasta, mutta täytyy aina muistaa mikä on kuvanotto hetkellä tilanne. Onko jännittyneisyyttä ilmassa hevosen/ratsastajan kohdilta? Mikä liikkeen asento menossa? Yksi kuva ei kerro kaikkea. Video on ehkä parhain tapa tarkastella omaa istuntaa.

tässä aika ideaali-istunta! Silloin kun Herttakin on rento niin muistan itsekin rentouttaa hartioitani. Kuva vuodelta 2011, silloin menimme He A radalla,
Tässäkin täytyy ottaa huomioon, että olimme paljon alemmalla tasolla tuolloin, ja kokoamisaste Hertallakin oli eri.
 Kuva: Janna Pehkonen.
Istunta on sellainen asia mitä voisi aina parantaa. Siinä on niin monta osa-aluetta jota tarkastella, joten tekemistä riittää. Absoluuttista totuuttaa ei ole ja voin listata istunnastani paljon hyviä asioita, mutta myös huonompia. Olen puolenvuoden aikana nyt ottanut muutamia kertoja Airan istuntavalmennuksia, joista on ollut paljon hyötyä. Olen oppinut tunnistamaan itsestäni uusia lihaksia ja saanut laajempaa näkökulmaa asioihin.

Laukassa käteni on rennompi, ja pikkuhiljaa etukönö jää pois. Helsinki HorseFair 2015
Kuva: Jilla Lappalainen. 
Lähden liikkeelle niistä omista vahvuuksistani istunnasta.

Tyytyväinen olen siihen, että olen melko suora. Ulospäin ainakin mun vinouksia on vaikea nähdä. Mulla on kuitenkin heikompi vasenkylki (mikä on loogista, sillä olen oikea kätinen). Oikea kylki on siis vahvempi ja kantaa paremmin, kun taas vasen on heikompi jolloin se tahtoo lysähtää. Vasemman kyljen kantamista ollaan nyt treenattu istuntatunneillakin.
Heikompi vasen kylki heijastuu hevoseen, jolloin hevonenkin menee "vasen kylki pitkänä".
Olen myös tyytyväinen nykyään jalkoihini suurimmaksi osaksi. Alapohje on rauhoittunut paljon, enkä onneksi omista sellaisia "nalkuttavia" heiluvia pohkeita. Vasen jalkani kuitenkin tahtoo karata helpommin liian taakse. Tämä on yhteydessä siihen vasempaan heikompaan kylkeen.

Sitten omat heikkouteni, joita osaksi vähän jo tuossa edellisessä kappaleessa sivusin.

Etunoja. Se on ollut mulla aina. Alunperin olin "esteratsastaja" (ainakin olevinani) ja silloin ei paljoa kiinnostanut oma istunta. Muutoinkin esteradalla pienessä etunojassa laukkaaminen tuntui luontevammalta. Nykyään se tulee mulla helposti esiin varsinkin laukassa. Lähden helposti nojaamaan eteen ylävartalolla laukan mukana. Kun yritän istua suorassa, se tuntuu että nojaisin älyttömästi taakse, vaikka se ei siltä näytäkkään. Ravissa olen onneksi tikkusuora.
Myös Hertta osaa tämän, sillä joskus jos on vaikeaa, se vähän yrittää heittää mua etunojaan pois takaosan päältä. Taaksepäin istuminen helpottuu huomattavasti kun Herttakin antaa mun istua sinne laukkaan, eikä mene tönköin suorin takajaloin.

Tämä on se surullisen kuuluisia ensimmäinen ratsastustunti Hertalla koskaan, vuosi oli 2007. Tälläisestä lähdettiin liikkeelle! Mites se jännittynyt hartialinja, korkeat kädet, puristaminen polvilla, alapohje irti... ;)
Mun kädet on toinen treenattava asia. Ne eivät ole pahat. Minulla on aika stabiili käsi, eikä kädet lepata miten sattuu. Pikemminkin ne ovat liian stabiilit, joten toivoisin niihin vähän enemmän rentoutta. Jännitän helposti hartioitani jolloin kädet hieman nousevat myös ylös. Olen kuitenkin tyytyväisempi tälläisiin vähän liian stabiileihin käsiin, kuin sellaisiin joita en saisi pidettyä paikoillaan. Epätasainen käsi on omasta mielestäni pahin istuntavirhe.
Osasyy tähän on myös minun oma rakenne. Olen todella pitkäselkäinen ja minulla on aika lyhyet jalat ja kädet. Pitkä selkä nostaa hartiani tietenkin kovin korkealle ja näin ollen kädet tuntuvat loppuvan liian lyhyeen.
Pyrin korjaamaan käsien korkeutta laittamalla sillointällöin kauhukahvan Hertan satulaan. Tällä haen sitä hyvää asentoa lihasmuistiin ja yritän opettaa itselleni "käsien venytystä".

Hitusen alemmas kättä niin jees! Helsinki HorseFair 2015
Kuva Jilla Lappalainen
Yhteenvetona voisi siis sanoa, että minulla on perussiisti istunta, jota pitää hieman fiksailla. Onneksi siis suuria ongelmia ei ole, mutta aina voi parantaa ja mitä korkeammalle tasolle mennään sitä enemmän tämä muuttuu hienosäädöksi, jolloin pienillä asioillakin on merkitystä.
Eli kiteytettynä, opettelen nojaamaan taakse ja laskemaan käden alemmas! ;)

Osallistu omalla istunta-analyysilläsi haasteeseen! Palkintona istunta aiheisia kirjoja!

12 kommenttia

 1. Jestas, onpas vain istunta muuttunut! Ihana kun laitoit tuon vanhan kuvan myös, tuli itsellekin sellainen fiilis että ehkä sitä joku päivä osaa istua kunnolla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä voi! olen elävä esimerkki siitä :D Muistan tuon ensimmäinen tunnin kuin eilisen... En pystynyt istumaan hertan harjoitusravissa kuin pari askelta ja sitten lähti karkaamaan istunta... pakko oli aina siirtää käyntiin ja yrittää uudestaan. Mutta pikkuhiljaa!

   Poista
 2. Mitä mieltä oot, mulle on opetettu että jos käsi on liian matalalla, käsi on kova. Koitan kyllä aina pitää siinä 'keskitasossa' ja hyvässä linjassa, mutta nykyään kädet alkavat nousta, että onko korkea käsi suuhun epämukavampi/kovempi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On totta että jos liian matalalla pitää kättä, sehän on kovin suora ja lukossa. Jos kyynärkulmaa ei ole, miten käsi voisi joustaa?

   En näe korkeassa kädessä haittaa/kovuutta jos samanaikaisesti ei vedä taaksepäin. Jos käsi on korkea siksi että ratsastaja ottaa tuen sieltä hevosen suusta, ikäänkuin "roikkuu" suussa käsi korkealla, se on todella huono!

   Nostavia ohjasotteita voidaan käyttää, eikä siinä ole kyse kovasta tuntumasta suuhun vaan nimenomaan irrottavasta. korkea käsi ei itsessään välttämättä ole kova, mutta niinkuin sanoin jos samalla vetää itsensä satulaan niin se on todella huono,

   Poista
  2. Millä tavalla nostava ohjasote on irrottava?

   Poista
  3. Noh, ainakin Hertan kanssa jos tuntuu että se jännittyy niskastaan, eikä pidäte mene läpi/en ole tyytyväinen reaktioon asetuksessa, teen sen puolen kädellä nostavan ohjasotteen jonne irtonaisuutta haluan. Kun toisen ohjan nostaa kevyesti ja hetkellisesti ylös, kuolain ei vaikuta hammaslomaan/leukaan vaan pelkästään huuliin. Tällöin ainakin Hertta rentoutuu niskastaan ja "irtoaa". Se on siis sekä hevoselle että minulle irrottava, ja kiva keino saada kuolaimesta molemmat "irti".

   Jos Hertan kanssa jää vetämään kilpaa se jännittää leukansa ja niskansa. nostavalla ohjasotteella ikäänkuin katkaisen kierteen tarjoamalla paineen poistoa. Joskus tuntuu kun ratsastaja sanoo "tää puree kiinni täältä" niin ratsastaja vetää kahta kauheammin. Tilanteesta voisi päästä eroon ihan vain nostavalla ohjasotteella, sekä hevonen että ratsastaja eivät tällöin voi vetää kilpaa.

   Moneen käyttötarkoitukseen. Itse käytän sitä tuohon. Jos siis teen asetuksen ja hevonen ei mielestäni myötää tarpeeksi mukana, korjaan nostavalla ohjasotteella, jolloin hevonen irrottautuu. En tahdo jäädä vetämään vain vastaan!

   Poista
 3. Mitä tarkoitat tuolla, että hevosen vasen kylki menee pitkäksi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hevonen ei ole silloin täysin suora ja se ei kanna tasaisesti molemmista kyljistään. Tässä tapauksessa kun vasen kylki on vähän pitkänä, voisi sitä verrata siihen että ihminen venyttäisi vasenta kylkeään = oikea kylki kasaan, vasen pitkäksi.

   Silloin kun toinen kylki on pidempi kuin toinen, se ei kanna. Haluaisin että se "supistuu" ja lyhenee molemmista kyljistään tasaisesti, eli kulkisi suorana. :)

   Poista
 4. Hyvä ku sä teet näitä niin mäkin muistan tehdä näit :D

  Oot kyllä mun yks "idoli", sun blogista saa hyvä vinkkejä ja muutenkin sulla on ihana blogi :)
  Kumpa joskus pääsisi kuvaan teitä jonnekkin :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! :) Kannattaa osallistua noihin haasteisiin, niissä on kuitenkin aina palkinnot :)

   Toivotaan että satutaan samoihin kisoihin joskus! Jos vaikka tullaan jonnekkin sinne päin missä sä asut :)

   Poista
 5. Jenna Laaksovirta05 toukokuuta, 2015 22:22

  hauska nähdä tuo kehitys:-D plogisi motivoi treenaamaan itseänikin kovempaa.

  VastaaPoista
 6. hei onkos sulla antaa apua? osaan istua harjoitusravissa ns."normaalikokoisilla hevosilla"... mutta kun menin ison hevosen selkään jolla isot liikkeet niin en pysynyt harjoitusravissa sitten ollenkaan. pompin aivan hirveästi.. onko sulla jotain neuvoja tähän?

  VastaaPoista

Jätäthän kommenttisi!

En julkaise asiattomia/provosoivia kommentteja. Risut ja ruusut ovat tervetulleita, kunhan kommentointi pidetään asiallisena!