Kootussa Ravissa

12. toukokuuta 2015

Tuhmurin vuoro

Päivitelläänpä taas Juhmuri-Tuhmurin kuulumisia tännekkin. :)
Sopiva väli on nyt, sillä Hertta nauttii tämän tiiviin kisaviikon välipäivät kevyestä liikutuksesta, joten ei sen kummempia treenianalyysejä ole kerrottavana.
Pyrin pitämään nyt kisojen välissä Hertan mielen hyvänä tekemällä vain helppoja juttuja. Maanantain se sai kokonaan vapaaksi, jotta se keräisi vähän energiaa flegmaattisen kisaviikonlopun jäljiltä. Tänään ratsastan kevyesti nivelillä vain askellajit läpi matalassa muodossa, ja toivon että se olisi rentona ja tyytyväisenä. Ehkä muutamat pohkeenväistöt ja vastalaukat irrottelevana liikkeenä olisivat paikallaan.
Keskiviikkona (eli kisoja edeltävänä päivänä) menen sitten kangilla. Teen hiukan kokoavia juttuja, mutta en mitenkään tee sitä täysillä panoksilla. Muutama harjoituspiruetti, sekä avot ja sulut on kiva Hertan kanssa käydä läpi ja tsekata, että se kokoaa ja taipuu.

No mutta! Nyt siihen Julleen sitten!Jullen kanssa olen pikkuhiljaa alkanut menemään enemmän ja enemmän. Alkaa tuntua siltä että siihen pääsen pikkuhiljaa käsiksi. Olen nyt pikkuhiljaa ottanut kankiakin mukaan ratsastukseen sen kanssa ja testaillut miltä se niillä tuntuu. On sillä ennenkin menty kangilla, mutta itse olen mennyt vasta nivelillä joten tämä on lähinnä minun itseni takia. Tykkään testailla että miltä se hevonen tuntuu eri kuolaimilla. Julle on oikeastaan aika samanlainen molemmilla kuolaimilla, joten kisoihin voi hyvinkin mennä molemmilla fiiliksen mukaan. He A luokissa kun saa kuitenkin valita!
Julle on kyllä niin hauska hevonen. Sen kanssa ei paljoa huoleta mikään! Harvinaisen selvä äijä, turhia hötkyile mistään, mutta sitäkin enemmän tosissaan tekee aina töitä. On niin luksusta kun tältä puuttuu ne tammaoikut! ;)
Jullella menen yleensä silloin kun Hertta on kevyemmällä niin ehdin.

Jos joku ihmettelee miksi mulla on takki päällä toukokuussa, niin voin sanoa, että tuolla Riders Innin maneesissa on vielä kylmä! 


Vastalaukkaa tällä voisi tehdä vaikka maailman tappiin asti. Osaa se kuitenkin myös vaihtaa... ;)


Jullen kanssa treenatessa teen todella paljon pohkeenväistöjä sekä vastalaukkaa. Vastalaukassa hevonenkin joutuu tekemään enemmän töitä. joten sitä kautta haen sitä voimaa ja kokoamista. Vastalaukassa tämä tulee pikkuhiljaa vähän automaattisestikkin, joten mun ei tarvitse varsinaiesti kokoajan patistaa. Antaa sen hevosen itse kehittää tasapainoa ja voimaa kun se joutuu tekemään enemmän töitä vastalaukan pyörittämiseen.

Ravissa keskityn tahdin löytämiseen. Tahti kyllä yleensä löytyy, mutta helposti katoaa jos tulee jotain muuta tehtävää. Teen paljon siis voltteja ja kaarevia uria, jossa Jullen täytyy keskittyä ja odottaa. Kaarevat urat vaativat myös siltä tosi paljon tasapainon käyttöä, joten uskoisin että kun tarpeeksi jaksan kaarrella ja niissä koota, niin esim. radoilla saamme saman tahdin säilymään sekä suoralla että kaarteissa. Hyvään tahtiin vaaditaan voimaa hevoselta, jotta se ei mene lavoillaan vaan kantaa takaosansa päällä. Silloin saadaan etuosaankin ilmaa ja liikkeitä paremmiksi.

Hyvät pohkeenväistöt!
Näissä Jullelle tulee jo kivasti tuota jalan nostelua, kun se joutuu oikein keskittymään mihin jalkansa pistää!
Ja avotaivutuskin on helppoa.

Jullen kanssa keskitytään toistaiseksi kunnon kasvattamiseen. Kokoamista treenataan kokoajan lisää ja siihen herralla on kyllä kykyä, mutta onhan se vielä tosi raskasta sille, joten pitkiä pätkiä ei voi koota. Kyllähän sitä joihinkin kisakarkeloihin täytyy mennä vielä, mutta treenataan nyt enimmäkseen. Helposti poni taitaa kyllä He A asiat mutta tarvitaan vielä paljon voimaa ja muskelia jotta alkaa radatkin sujumaan! :) Sekä vähän sitä kuuluisaa malttia...
Kyseessä on lähinnä kisakunnon kasvattamista, jotta ratoihin saadaan vakautta.

Eiköhän tästä tule oiva peli!
Ehkä joskus haaveilen osallistuvani suokkien kuninkaallisiin..?

26 kommenttia

 1. Kuvista ihmettelin miksi et käytä kannuksia? Meillä ainakin aina käytössä jotta hevonen pysyy herkkänä pohkeelle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä on makuasioita. Itse tykkään mennä ilman. Eikä ainakaan Hertta eikä Julle niitä tarvitse, mutta toki siis menen kisoissa kannuksilla kun ne on pakolliset. :)

   En väheksy tapaasi, mutta itselläni lähtökohtaisesti mun mielestä hevosen pitäisi olla niin herkkä jalalle ja eteenpäinpyrkivä ettei kannuksia tartte! Joillakin hevosilla ne taas on kyllä ihan höydyksi, joten tosiaan kukin oman mielen ja tarpeen mukaan :)

   Poista
  2. Ahahah, ei jumankauta! :'DD
   Anonyymi ei varmaan laittanut kommenttia mitenkään pahalla, mutta kyllä se nyt pistää vähän taas huvittamaan. Eihän tästä ollut kauaakaan, kun sun blogissa "arvosteltiin" sitä, että menet kokoajan kannuksilla ja kangilla. Ja nyt sitten kuin et mene, ei sekään ole hyvä. :D

   Poista
  3. No mutta tässä näkee sen kuinka moni ihminen tulkitsee samaa blogia erilailla! ei varmasti tarkoittanut pahalla mutta juuri tosiaan ihan päinvastaista kommenttia myös tulee, kuka mitenkin tulkitsee kuvia! :D

   Mutta tässä sen näkee, että blogi on vain pintaraapaisu!

   Poista
  4. Kannuksia ei kannattaisi käyttää joka treenissä, ihan arvon ensimmäiselle anonyymille tiedoksi. Sillä saadaan aikaan vain kannukselle ja lopulta pohkeelle turtuneita hevosia. Itse menen suokillani n. 3x/vko kannuksilla = treenikerrat. Sitten kevyemmät treenit kentällä ja maastossa menen aina ilman kannuksia.

   Jep, mitä vaan Noora tekee kannuksien tai kankien suhteen, ei mikään ratkaisu ole hyvä ! :D Vaikeeta tää bloggaajan elämä, kun joutuu aina miettimään, että voikos tänään mennä kangilla tai kannuksilla, kun viimepostauksessakin tais olla kannukset jalassa ja kanget suussa... ;)

   Poista
  5. Juuh, on tämä vaikeaa! :D Mutta sen nyt on huomanut jokaisessa elämän osa-alueessa, teet niin tai näin niin ei kaikkia voi miellyttää.

   Mä olen kanssasi samoilla linjoilla, eli ei tosiaan aina mennä kannuksilla. Itse menen myös treenikerrat kannuksilla, eli käytännössä valmennukset ja sitten jos teen rataharjoituksia. Muutoin menen ilman. Toki jos on laiskempi hevonen niin onhan ne kivemmat, mutta esim Hertta ja Julle menevät kumpikin ihan hyvin ilman kannuksia! Kisoissa toki pakko laittaa :)

   Poista
 2. Voit sitten vanhana siirtyä suokkeihin, kun ei enää vanhat luut kestä liikaa hytkymistä hötkyilyä :)

  VastaaPoista
 3. Tehän olette jo kilpailleet aika paljon a ratoja, koska seuraavat kisat?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jullella olen mennyt vain yhdet kisat viikko sitten! Hertalla olen kyllä kisannut He A ratoja joskus paljonkin :)

   Tarkoitus olisi ollut mennä Hyyppärään, mutta nyt on tullut vähän mutkia matkaan. Katsotaan miten päästään...

   Poista
 4. Oiii tää on niin hieno! Oikea sporttimallin suokki. :)
  Ehdottomasti kuninkaallisiin jos tää on valmis niihin silloin! :)

  VastaaPoista
 5. Suokit ovat siitä ihania, että pitkä hermoisia, eikä turhista hötkyile mutta antaa kaikkensa :) En toki yleistä,että kaikki olisivat tämmöisiä.... :D

  VastaaPoista
 6. Ratsastatko vielä sillä pv-ruunalla? Sorry en muista nimeä, mutta oli tummanruskea, muistaakseni junnuhevosena? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, jokaiseen postaukseen olen nyt joutunut tähän vastaamaan! :D Mutta siis en ratsasta enää :)

   Poista
 7. Aika hyvin on kanki "läpi" joka kuvassa. Jäikö ketju löysälle vai miksi käytät kankiohjaa noin tiukalla? Haluisin vaan tietää kun sanoit, että on samanlainen kaikilla kuolaimilla. Niiettä luulis ettei oo sitten tarpeellista käyttää kankea niin kovasti? ite en ratsasta vielä tuolla tasolla mutta oon luullu että kangella vaan hienosäädetään. Onko suustaan puuta vai onko joku koulutuskikka?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan normaalissa maksimi kulmassa se on. Jos se löisi läpi, sen pitäisi olla käytännössä vaakatasossa.
   Sori vaan mutta kommenttisi kuulostaa oikein piilokettuilulta jossa "positiiviseen sävyyn" yritetään saada jotain vikistävää ja näpäytettävää. Ei ole Jullen suu puuta eikä ole mikään koulutuskikka. Jos et huomannut niin tuossa vikassakin kuvassa ohjat löysällä se kanki on ihan samassa kulmassa kuin noissa muissa kuvissa ohjat kädessä... Eihän tätä tietenkään voida huomata. :P

   Poista
  2. Eiollu tarkotettu piilokettuiluksi. Miksi maksimikulmassa kokoajan? Sillonhan se ketju puristaa koko ajan alaleukaa? Ei se ihan samalta kulmalta näytä kyllä ohjat löysällä. Eiks se kuuluis tuntumalla olla 45 asteetta eikä 90? En oo tienny, että kankiki kuuluu olla vahvalla tuntumalla kokoajan. Oon luullu että sillä tehdään vaan pieniä hiuskenhienoja korjauksia eikä vedetä siitä koko aikaa.

   Poista
  3. Ai ei ole kettuilua...? :D "vedät vain kangesta etkä osaa ratsastaa"? :D

   Taidanpa huomenna mennä jatkamaan tätä kangen kiristelyä Ja vetämistä..
   Jullella on aika löysällä kankiketju, sillä tuosta ku kiristää niin mun mielestä tulee liikaa kättä vasten ja protestoi joten löysempi on kivempi.

   Poista
  4. Anna olla vaan Noora tollasten! :'D
   Mieti nyt kuin suosittu olet, kun anonyymit kuluttaa täällä aikaa syynäten jokaista kuvaasi minkä tänne laitat ja yrittävät löytää siitä jotain valitettavaa! Kunpa kaikki syynäisivät omia kuviaan näin tarkkaan, he voisivat vaikka kehittyä itse ratsastajana. ;) Mutta kun ei, täällä se kaikki aika arvostellaat vaan kaikkia muita paitsi sitä omaa tekemistä!

   I so feel you...
   T. "suokkiratsastaja" =)

   Poista
  5. Nooo kait pitää olla tyytyväinen joo.. :D miten sen nyt ottaa x)

   Poista
  6. Haluisin vaan niin nähä tonki anonyymin ratsastuskivat ku on niin täydellinen että voi tulla viilaa toisten kuvia vaikka ei niin kai tiedäkkään mutta olevinaan kuitenkin muka tietää!! Argh alkaa niin ärsyttää tollanen nimettömänä huutelu...

   Poista
  7. Ratsastuskuvat* niin suivaantuneena kirjotan et menee kirjotuksetki väärin!! Sitäpaitsi kuvat on tilannekuvia!

   Poista
  8. No joo. On se ärsyttävää. Saahan sitä kysyä ja vastaisinkin jos keskustelu olisi yhtään asiallista mutta piiloveetuilua rivien välistä en ala kuuntelemaan eikä mun tarttekkaan puskistahuutelijoita noteerata. :)

   Poista
 8. Hei jee! Mä huomasin, että ootte tulossa ensi sunnuntaina meidän tallille kisailemaan tämän kanssa! :D Tsemppiä ja älä ihmettele jos tuun moikkailemaan ;)

  VastaaPoista

Jätäthän kommenttisi!

En julkaise asiattomia/provosoivia kommentteja. Risut ja ruusut ovat tervetulleita, kunhan kommentointi pidetään asiallisena!