Kootussa Ravissa

3. marraskuuta 2016

Minun keskiviikko

Ajattelin toteuttaa vähän tällaisen My Day tyyppisen postauksen, mutta ihan asiapitoisella tekstillä. Päiväksi valikoitui eilinen, eli keskiviikko. Kiireinen päivä oli, onneksi ihan joka päivä en ole näin paljon menossa. :) Tämän tyyppinen päivä on siis se "pahin". 

Herätys klo 5:45

Autoon klo 6:15

Töissä klo 7:00 (työpäivästä nyt on ihan turha sepitellä mitään, perus hanttihommia ;) )

Töistä lähtö klo 15:00

Kotona klo 15:50

Tuossa on mun joka päiväinen työpäivä oikeastaan. Eli töihin on varattuna Ma - Pe tuo aika. Sen jälkeen se elämä vasta alkaa, mistä olisi ehkä jotain kerrottavaakin. 

Klo 16:15 lähtö ratsastamaan ensin Hansia.

Klo 16:30 Hansin tallilla Rakella.


Hans oli oikein kiva ratsastaa. Ensilumi vaivaa meitä täällä Etelä- Suomessa ja Hansilla ei vielä ollut hokkeja jalassa. Matka maneesille oli mielenkiintoinen, Herra varmaan miettii että tahtoo takaisin Portugaliin. Kylmää, tuulta, lunta ja jäätä. Kuka ihme tahtoo täällä asua?! :D

Maneesiin päästiin ehjin nahoin ja siellä oli menossa estetunti. Hans on aluksi vähän pelännyt ja kytännyt esteitä, mutta nykyään hyppäämisen ansiosta se ei enää vierasta niitä niin paljoa. Saattaa jopa vähän pyrkiä esteelle joka häntä miellyttää! Olen itsekin sillä välillä puomeja mennyt, se hyvä puoli estetallilla että puomit ja esteet ovat aina valmiina maneesissa. Välillä voin ratsastuksen ohessa tehdä puomijumppaa Hansin kanssa jos koen sen tarpeelliseksi. Paremmin Hans osuu puomeille kuin Hertta! Hertta ei niin välitä, Hans on paljon tarkempi jaloistaan.

Tein Hansin kanssa paljon siirtymisiä. Sen kanssa on nyt talven aikana saatava lisää vaihteita sen menoon. Siirtymät ovat niin mun lemppari. Se toimii ainakin näille kuumakalleille niinkuin Hertta ja Hans. Niiden avulla saa kanavoitua liike-energiaa eteen ja ylös, sekä hevosen kuulolle.
Tein ensin käynti-käynti siirtymiä. Eli lisättyä käyntiä, josta kokoaminen koottuun käyntiin. Hansin kanssa kokeilin myös missä se raja menee mitä käyntiä se osaa kävellä. Aika koottuun hipsutuskäyntiin se jo osaa koota! Toki vähän se alkaa siinä huojumaan, eli se heittelee takaosaansa sivulle, silloin liike ei mene rehellisesti takaa eteen. Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä ettei se ihan vielä ymmärrä mitä siltä halutaan. Käytän kuitenkin kokoamiseen jalkaa, niin se vähän tarjoaa väistöä takaosallaan, kun samalla kokoan ja jarrutan istunnalla. Se kyllä kuuntelee herkästi istuntaa ja siirtymän saa pienellä painon siirrolla aikaan. Ihania nämä herkät lusitanot! Ne on niin höyhenen kevyitä ja nopeita... 
Käyntisiirtymien aikana kun kokosin paljon, alkoi Hans ottamaan vähän baby piaffi askelia kun se miettii mitä siltä halutaan. Ei muuta kuin kehuja ja siitä lisättyyn käyntiin! Aina jo hevonen tarjoaa kokoavia askelia vaikka vaan vahingossa niin jätte bra vaan ja kehut päälle.

Tämän jälkeen tein käynti-ravi siitymiä, eli ravista pari askelta käyntiä ja heti takaisin raviin. Käyntipätkä tosi lyhyenä. Pari askelta vaan, ne on parhaita askelia silloin. Heti kun ollaan koko ajan ajattelemassa myös eteen, niin hevonenkin työntää ihan eri tavalla takaa. Se tietää että kohta siirrytään raviin, joten se on jo valmiina "iskussa". Jos kävelee liian pitkään välissä, voi menettää pakettia levälleen. 
Sitten jo siirryinkin tekemään ravi-ravi siirtymiä, eli normaali harjoitusravi, josta hidastan niin kauan että Hans siirtyy melkein käyntiin. Yleensä ne melkein käyntiaskeleet ovat jo lähellä kokoavia ravi-askelia, eikä tästä mene välttämättä kauaa kun hevonen alkaa vahingossa tarjoamaan passagemaisia askelia! Näin saaadaan sitä kuuluisaa ilmaa ravin alle. Pari askelta pikkupikkuravia ja sittä taputus ja kädellä työnnän eteen antaen tilaa ja pohkeella vähän kehoitan harppaamaan eteenpäin. Se askel minkä hevonen tästä pikkuravista ottaa kohti normaalia ravia, on juurikin sitä passagemaisen ravin esiaste. Tälläinen ponnistelu jos mikä kehittää voimaa hevoselle! Mieluummin laadukkaita yksittäisiä askelia, kuin monta kierrosta turhia kilometrejä vain "jotain ravia".

Laukassa tein samalla idealla töitä. Pääty-ympyrällä pienensin ympyrää niin että mentiin kohti piruettimaista laukkaa. Kun Hans odottaa rauhassa ja laukkaa hidastettua laukkaa tasapainossa, alan suurentaa ympyrää ja siitä sitten keskilaukkaa pitkää sivua pitkin. Lyhyelle sivulle tultaessa kokoaminen pääty-ympyrälle pienentäen. Eli ei niin selkeistä "eteen ja kiinni" siirtymiä, vaan tällaisia pidempiä ja pehmeämpiä. Ympyrän aikana pienentäminen auttaa laukan kokoamista pehmeästi ja rauhassa. Hans helposti kokoaa kyllä laukkaa mutta se menee teatraaliseksi pupuloikaksi jolloin maneesinkin tanner tömisee. Kun kokoamisen toteuttaa näin pehmeästi ja rauhassa ajan kanssa, Hans malttaa paremmin ja se askeltaa pehmeästi, ja oikeasti kokoaa jännittymättä. 
Parin kootun askeleen jälkeen taputus ja pohkeella eteen ja sitten vielä enemmän eteen pitkällä sivulla taas. Näin ollen hevonen ei jää pohkeen taa! Ei saa jäädä liian kauaksi aikaa kokoamaan. 

Hans toteutti nämä todella hienosti ja viimeisen pienen kokoavan voltin jälkeen annoin sille reilusti ohjaa ja taputin. Pieni testi, miten se reagoi. Ja sehän reagoi laskemalla päätään tyytyväisenä alas, ja me jatkoimme rentoa mutta reipasta laukkaa koko maneesia ympäri oikein isossa laukassa eteenalas muodossa. Kevensin vähän istuntaa ja annoin Hansin oikein venyttää. Lusitanot ovat kyllä varsin näppäriä nostamaan itsensä korkeaan muotoon, mutta eteenalas voi olla vähän enemmän haastavaa, ehkä enemmän myös sen maltin vuoksi. Mutta Hans oli niin rento. Se oikein onnessaan venytti alas ja laukkasi puoli pitkällä ohjalla rentoa ja hyvää laukkaa. Tällaiseen tilanteeseen on kiva lopettaa, ei jää mitään hampaankoloon. Hevonen on tosissaan antanut periksi ja kantaa rehellisesti. Kyllähän mä tunsin että alkaa poikaa vähän väsyttää, mutta hyvin se jaksoi loppuverrytellä isossa laukassa.
Ei muuta kuin liukastelumatka takaisin talliin ja pikainen hoitaminen pois. Matka meinaan jatkuu kiireen vilkkaa Erkylään Hertan luokse!


Koita nyt kakarasta ottaa kuvia huonolaatuisella kameralla...

Klo 18:20 lähtö Rakelta kohti Erkylää

Klo 18:50 perillä Erkylässä.

Hertta onkin jo tässä vaiheessa tullut ulkoa juuri sisälle kun oli niin ikävä keli. Siellä se huutaa taas tuttuun tapaan karsinan ovella kun tulen tallin ovista sisään. Porkkanaa, porkkanaa, porkkanaa… Se niin päivystää joka ikisen ihmisen kohdalla, josko joku rapsuttais tai antaisi porkkanaa! Aika usein se saakin porkkanaa. Hyvin on tallin porukkaa jo koulutettu, tarpeeksi vain kun huutaa niin toimii, sanoo Hertta ;)

Klo 19:30 Aloitan työskentelyn Hertan kanssa.


Ajattelin Hertan kanssa tehdä töitä samalla ajatuksella kuin Hansin kanssa. Siirtymiset siis kunniaan! Toimii niin almost-GP hevosella kuin nuoremmalla kouluratsulla!
Hertan kanssa toki olen jyystänyt siirtymiä kauan. Sen kanssa aloitan jo alkuraveissa nämä ravi-käynti tai ravi-ravi siirtymät. Hertta on aika haka varsinkin näissä ravi-ravi siirtymissä. Teen Hertan kanssa niin, että kevennän ravia normaalisti, mutta istun alas kolmen tai viiden pompun ajaksi harjoitusraviin. Tiivistän vain istuntaani lähemmäs Herttaa, niin se jo siirtyy passagemaiseen raviin ja hidastaa. Sitten alan taas keventämään niin H lähtee eteen. Eli Hertan kanssa olen päässyt jo tähän ideaalitilanteeseen, missä se tulee takaisin ja lähtee eteenpäin ”kuin ajatuksella”. Se ei tarvitse mun tukea, vaan se säilyttää itse matalan alkuverkka muodon vaikka vaihtelen tahtia ja ravin tempoa.

Kun tullaan laukkaan H yleensä vähän alkaa kuumua. Silloin on vaikeaa säilyttää sama flow kun ravissa. Nytkin heti laukassa H jo oli aika intopiukeena joten aloitin sitten kunnon työskentelyn. Toki tässä on ensimmäinen viikko sairasloman jälkeen niin ei mitään älyttömän rankkaa kuitenkaan. H liikkuu hyvin mutta onhan sillä vähän liikaa energiaa ja loman jäljiltä aina pari ekaa ratsastuskertaa huomaa että säädöt ei ole ihan kohdillaan. ”Mutterit löystyy” sanoisin… :D
Laukassa työstin sulkuja. Toiseen suuntaan saan koota enemmän, eli pyytää Herttaa odottamaan vielä lisää. Toiseen suuntaan taas se vähän jarruttaa, ja menee liian jyrkästi. Otin hetken loivempaa sulkua reippaammassa laukassa, ja myöhemmin jyrkempää sulkua hitaammassa laukassa niin että H menee jo piruettilaukkamaiseen laukkaan. Ensin siis reippaampaa sulkua etenevämmässä laukassa, niin saan Hertan rehellisemmin pohkeen eteen kootumpaan sulkuun. H tarjoaa itse aina näitä ”joojoo mä osaan mennä vaikka paikoillani”, joten mun täytyy kieltäytyä niistä, ja tehdä ensin juuri päinvastoin kuin se haluaa.

Haluan että Hertta reagoi aina jalkaan herkästi ja nopeasti, ja kun Emma Kanerva kävi Hertan selässä syyskuussa, sanoi hän samaa. Sen täytyy olla nopeampi jalalle. Nyt olen ollut ihan natsi tämän asian kanssa. Varsinkin piaffissa ja passagessa H vielä osaa heittäytyä ”yksin tekemään” näitä, jolloin se voi jäädä kuuroksi jalalle. Tein nytkin babypiaffia, ja Paulo Bastoksen ohjein pyysin samalla pohkeenväistöä piaffissa. Ongelma paljastui tässä heti. Eipä H lähtenytkään piaffissa sivulle, eli se ei edes huomioinut mun väistättävää jalkaa. Hain raipan mukaan jotta voin selvemmin auttaa Herttaa. Raipan kanssa H pääsi enemmän ulos kuorestaan ja teki ihan ok väistöä piaffissa oikealle, mutta vasemmalle se oli selvästi hankalampaa. Tässä vaiheessa Hertalla meni vähän herne nenään ja se rupesi teatraaliseksi. Mullakin meinasi mennä hermo, mutta kyllä sieltä tuli kivoja askelia! Vasemmalle väistö onnistui kun annoin ensin Hertan väistää käynnissä vasemmalle, sen jälkeen se jo tajusi väistää myös piaffin aikana vasemmalle.
Ei tämä johdu siitä että H olisi ilkeyttään ”en tee”. Se ei vain ymmärrä ja se on vaikeampaa. Vasemman pohkeen kanssa se on herkempi.
Tämän jälkeen otin jälleen laukkaa ja avoa laukassa pitkää sivua pitkin. H oli vähän vielä teatraalisella päällä, mutta yritin vain olla itse tiukkana. Määrätietoisen vaativa, mutta reilu. En anna sen lähteä hillumaan, mutta yritin olla myös provosoimatta sitä.

Lopuksi sain sen kuitenkin takaisin rennoksi ja pääsin keventelemään matalalle kaulalle. En ihan saanut sitä niin rennoksi kuin olisin halunnut, mutta parempi tyytyä tänään vähempään, ja toivoa parempaa ensi kerralla. Ei se kuitenkaan kuole siihen, jos en jää hinkkaamaan puoleen yöhön asti… Joskus täytyy osata ”luovuttaa”. En mäkään nyt luovuttanut, mutta tingin vähän siitä mitä halusin ja tyydyin vähempään. Hertta kyllä käveli tosi isoa ja hyvää käyntiä sitten loppukäynteihin, eli kyllä se oli oikeinkin töitä tehnyt.
Tällä kertaa Hans veti siis pidemmän korren!

Klo 21:15 nopeiden hoitotoimenpiteiden jälkeen Hertta oli valmis yöpuulle ja minä pääsin lähtemään tallilta kotiin.

Klo 21:50 saavun vihdoinkin kotiin.

Klo 22:00 vihdoinkin jotain ruokaa, tosin mun kohdalla se jää yleensä maitorahkaan ja leipään kun en jaksa tehdä oikeaa ruokaa ja tällä kertaa ei ollut ruokaa valmiina, koska poikaystäväni oli itsekin treeneissä. Kissakin parkuu ruokaa, vaikka sillä on nappuloita aina saatavilla, mutta se on oppinut samaan kuin Hertta, eli jos tarpeeksi huutaa niin yleensä jotain herkkua saa ;)
Vielä ehdin pyykitkin ripustaa kuivumaan. Saisin kyllä pestä pyykkiä useammin. Yleensä havahdun vasta sitten pesemään kun ei löydykään puhtaita vaatteita...


Klo 23:00 nukkumaan, jotta jaksaa taas herätä ennen 6:00 ylös!

Tällaista mun arki on. Ylös, ulos ja töihin. Töistä hevostelemaan. Aina ei onneksi ole muita hevosia kuin Hertta, ja olenkin jo oppinut säätelemään oman jaksamiseni kannalta aikatauluja. Välillä pidän ihan vain vapaapäivän, jolloin töiden jälkeen en mene ollenkaan tallille. Ei tämä rankalta tunnu niin kauan kun tykkää siitä mistä tekee!
Jos jostain saisin valita, niin haluaisin mun välimatkan lyhyemmiksi. Vietän autossa työ ja tallimatkan takia ruuhkista riippuen 2-2,5 ja ajan päivittäin 100 - 200 km. Sen ajan käyttäisin mieluusti muuhunkin. Vaikka siihen ruuan tekoon, niin söisin vähän paremmin kuin pelkkää maitorahkaa, hedelmiä ja leipää! :D

Ihan siis mielenkiinnosta kysyn lukijoilta, että kuinka paljon teillä menee aikaa tallimatkaan? Kuinka kaukana hevosenne asuu? 69 kommenttia

  1. Mulla on niin jees tilanne, että pihasta näkee tallille :D Matkaa siis himpun reilu 200m jos ei pellon yli juokse. Tykkään!

    VastaaPoista
  2. 25 min- 30 min menee tallimatkaan ja saman verran työmatkoihin, eli autossa ollaan arkisin helposti pari tuntia päivässä..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö ole "mukavaa"... :D siedän siihen asti kun kaikki menee ok, mutta kun juutut ruuhkaan niin....

      Poista
  3. On sullakin tekemistä päivässä! Missä olet muuten töissä, näin ihan mielenkiinnosta :) ja mulla onneks hevoset tossa 20m päässä, mutta ratsastettavia se 3-4 päivään jos kerkee :D Ja kiitos noista siirtymisvinkeistä! Olenkin samantyylisiä tehnyt, mutta nyt sain sen ahaa - elämyksen sun selityskestä! Pitää testata tänään kuinka hepat reagoi ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jooo ei tosiaan vapaa-ajan käyttöongelmia! :D onneksi nykyöön osaan myös huilata enkä änge joka väliin kaikkea :)

      Siirtymät on niin must. Niillä saa vahingossakin hyviä askelia aikaan. Suurin osa hevosista herkistyy (laiskemmat) ja sitten tulee kuulolle (kuumemmat).

      Faurie teetti Hississä hyvän tehtävän samalla idealla, mutta käyntiin siirtyessä käännetään voltti ja voltita siirrytään takaisin raviin uralla. näin saadaan kiireistäkin hevosta rentoutumaan. :)

      Yleensä hepat herkistyy ravi käynti siirtymissä niin että ne alkavat tarjoamaan jo sellaisia baby steps piaffia kun alkavat ennakoimaan. käynti jääkin kohta välistä ja saadaan ravissa erilaisia askelia aikaan!

      Poista
    2. Ainiin, ja olen töissä lääketukussa. :)

      Poista
  4. Tosi kiva postaus etenkin kun kerroit sitten vielä mitä teit ja selitit sen oikein kunnolla. Mulla menee aamulla kouluun 40 minuutia bussilla ja takaisin yli tunti. Tallille menee tunti yhteen suuntaan autolla, mutta onneksi tulee käytyä enää kaksi kertaa viikossa. Ennen meni kouluun 30 minuuttia ja 2 tuntia julkisilla tallille jota ennen piti tehdä läksyt koulussa ja sitten takaisin kotiin riippui saiko kyydin tai ei niin 20min-2tuntia. Ja silloin talli käynnit oli se 6 kertaa viikossa. Ei tullut enää yöllä nukutua, kun silloin tehtiin lisää läksyjä. Ja etenkin kesällä olin joskus 10 illalla kotona ja olin lähtenyt kotoa 6.30. :) Kyllä sitä sitten kumminkin jaksaa kun tykkää ja koulu päivästä selviää aina motivaatiolla että seuraavaksi tallile.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huh on sullakin matkustamista! ainahan sitä toivoo että jossain vaiheessa helpottaa.

      Poista
  5. Joko valmistuit? Muistelisin että opiskelit farmasiaa? Oma pvä aika samanlainen, paitsi ajomatkat rahoittuu töihin. Tallille 15km kotoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo valmistuin kesällä, mutta mulla on sopparia jäljellä samassa paikkaa missä olin koulun ohella ja kesätöissä :)

      Poista
  6. Mulla kotoota tallille 15min,koululta reilu 30min ja kouluun 2min,koska asuntola heheh. :D kuitenkin vielä kortittomana liikkuminen rajoittuu tosi paljon,eikä tallille joka päivä pääse. :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mö olen ihan riippuvainen autosta, tarttisin kyl ehdottomasti oman. Nyt sumplin kimppakyytejä jne :p

      Poista
  7. Ajomatka alkoi itseänikin muutama vuosi sitten tympimään ja nykyään talli on viiden minuutin ajomatkan päässä :) Pahimmillaan talli on ollut 45min ajomatkan päässä... :D Enää en veisi heppaani tallille, joka on kauempana kuin vartin matkan päässä, käytän sen päivittäisen autossa istumis-ajan mieluummin johonkin muuhun. Oletko harkinnut itse muuttavasi toiselle paikkakunnalle, jos hevosta ei voi siirtää?
    Oli muuten mielenkiintoinen postaus, etenkin noin tarkat treenisepostukset, sain itsekin inspiraatiota tämän päivän treeniin, kiitos! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä mäkin tulevaisuudessa tahdon lähemmäksi kaiken!

      Asun nyt Järvenpäässä niin hyvällä paikalla mummoni vanhassa talossa vuokralla,etten ainakaan ihan hetkeen ole muuttamassa. Toki sitten kun ostetaan oma talo niin mä haluaisin muuttaa tuonne Hyvinkään suuntaan, Järvenpää on liian kallis ;)

      Jos löytäisin myös töitä tuolta tallin läheltä niin sittenhän multa jäisi yli tunti ajomatkaa pois kun ei tarvitse enää Helsinkiin ajaa. se olisi jo iso asia!

      Herttaa en aio siirtää lähemmäs koska se viihtyy tuolla niin hyvin. :)

      Poista
  8. Mulla työmatka 1 h 10 min/suunta... Siinä se arki sitten meneekin suurimmaksi osaksi, ainakin tuntuu siltä. :'D Tuun töistä kotiin yleensä 17-18 välillä (täällä Ruotsissa pitäisi oikeasti olla töissä 8 h + ruokis, eli karkeasti sanottuna 8-17 TYÖPAIKALLA) mutta mulla on onneksi sen verran joustava duuni että pystyn tekemään lyhyempää päivää ajallisesti (vähän niinku urakkana). Töissä käytän ruokiksen treenaamiseen, jos en, en ehdi tallireissujen lisäksi treenaamaan ollenkaan. :P

    Koska mulla on niin pitkä matka töihin, käyn arkisin tallilla suoraan töiden jälkeen. En tiedä miten jaksaisin tätä rallia jos mulla olisi oma hevonen... Välillä se neljäkin päivää viikossa tuntuu aika rankalta. :D Mutta niin, työt + tallin jälkeen oon kotona yleensä ysin pintaan. Suihku, ruokailu ja mitä muuta tähän aikuiseen elämään kuulukaan. Esim. Netflix. Niin nukkumassa ollaan 23-24 aikaan. Sitten herätys taas klo 6. Ihanaa tää elämä. :D Onneksi me muutetaan parin kk päästä niin mun työmatka lyhenee noin 40:een minuuttiin/suunta. Tosin tallimatka on sitten 45 km/suunta. Täällä asuessa se on 15 km. En tiedä mikä on parempi/pahempi. :/

    Apua mikä epäselvä kilometrikommentti. Toivottavasti ymmärrät jotain... :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ugh sullakin kuulostaa ihan kamalalta noi matkat! Hyvä jos Ruotsissa on edes joku asia huonommin kuin Suomessa ;)

      Mäkin pyrin välillä käymään töissä salilla ruokiksella kun muuten ei mulla ole siihen aikaa.

      Kuinka siistiä olisi olla yrittäjä ja tehdä kotitoimistolta töitä...

      Poista
  9. Moikka! Sulla on iha mahtava blogi, harvoin vaan kommentoin :)

    Tuli tuossa mieleen, kun itsekin ratsastan useampaa hevosta eri talleilla, niin kuinka tarkka olet "hygieniasta"? Vaihdatko kengät tai kaikki vaatteet ennen toiseen paikkaan menoa jne? Kiinnostaa muiden käytännöt, kun tuntuu että itse olen kamalan neuroottinen paikasta toiseen siirryttäessä, ettei tulisi vahingossakaan mitään tauteja :D

    -Heta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla on juuri siksi useammat eri kamat. esim Erkylässä Hertan tallilla mulla on ihan omat kamat. Siellä on kypärät sun muut housut vaatekaapissa.

      Sitten autossa mulla on eri kypäriä ja hanskoja. Kypärää en aina vaihda koska se ei ole suorassa kontaktissa mutta hanskoja kyllä. ne on myös helppo pestä.

      En mä kovin monella tallilla kuitenkaan käy, ja harvoin kuin max kahdessa eri paikkaa. Virkon S:ää on helppo roiskia myös vaatteisiin!

      Sitten jos on liikkellä jotain pääntautia tms niin en suostu tietenkään sellaiselle tallille (toki nehän menee karanteeniin silloin).

      Ymmärrän kyllä neuroosisi! :D

      Poista
  10. Meillä on hevoset kotona, ja itseasiassa tallin ja meidän kodin välissä on vain yksi ovi. Eli siis tallin käytävän päässä on ovi josta mennään kuivaushuoneeseen ja se sijaitsee meidän talossa. Tuo pientä iloa arkeen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Wau, tosi näppärää! Eipä tarvitse aamulla heti herätessä kävellä tuulessa ja tuiskussa hevosia ruokkimaan ;)

      Poista
  11. Ennen tallille kesti ajaa 40min/suunta. Yhden puolivuotta ajelin myös 1h/suunta matkaa tallille... Lisäksi tuolloin pari kertaa viikossa toiselle tallille, joka oli kotoa toiseen suuntaan 45min kuin tuo toinen talli jonne ajelin lähes päivittäin. Onneksi nyt hevoset tuossa 50m päässä ulko-ovesta. Helpottunut arki huomattavasti, kun autossa matkustaminen vähentynyt. Toki nykyään sen ajan saakin käyttää sitten tallihommiin, kun kotona ovat. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puolensa kaikissa, mutta varmasti mieluummin heilut talikon varressa kuin auton ratissa varsinkin näillä keleillä! :D

      Poista
  12. Mulla meni tallimatkaan 1,5 h yhteensä, siis 45 minuuttia suunta. Mulla oli niin hyvä diili, kiva hevonen ja ihana omistaja, että jaksoin neljä vuotta rampata tuota väliä 2-4 kertaa viikossa. Nyt oon opiskelemassa ulkomailla, ja tarkoitus aloittaa ratsastustunnit ihan vaan kerran viikossa. Sit ku on taas tuloja, ni olis kiva harrastaa useamminkin, mut sit olen huomattavasti tiukempi matkan kanssa. 15min suunta autolla olis kiva!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep! kyllä mäkin tätä "kestän" nytten, kuitenkin mielestäni elän nyt parasta aikaa elämässäni, eli kivalla maneesitallilla saa treenata ihanan hevosen kanssa, ja saan mennä ja tulla miten huvittaa. Tiedän ettei mulla tule hetkeen Hertan jälkeen olee varaa omaan hevoseen, joten kyllä tästä pitää nyt nauttia, vaikka ajomatkat on pitkiä! :D

      Poista
  13. Itellä kouluun 1km ja tallille 3.5km että ei paha

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toi on kyllä tosi ideaali! Ei ollenkaan paha. Matkat taittuu ilman autoakin :)

      Poista
  14. 6km tallille, joka on isäpapan pihassa. Kelpaa! Ajoin kesän pk-seudulla 30km suuntaansa tallille ja 25 töihin toiseen suuntaan, oli se kamalaa näin pikkukaupunkiin tottuneelle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai vitsi, kelpais :D Haaveissa ois joksus jos olisi mahdollista että talli ja työ ja koti olis kaikki lähekkäin. Tai edes kaksi näistä! Nyt kaikki on eri suunnilla :D

      Poista
  15. Töihin matkaa 10min ja tallille 20min. Ei paha, vaikka välillä tuntuu että tallimatka on pitkä :D

    VastaaPoista
  16. Mulla on tallimatka kestää noin 50min/suunta, vähän liikenteestä, säästä ja tähtien asennosta toki riippuen kun julkisilla joudun täällä kulkemaan auton puutteessa. Huonona päivänä matka voi helposti venyä puoleentoista tuntiin, puhumattakaan siitä jos satun myöhästymään junasta ja seuraavaa saa odotella sen 20min.. Onneksi kyseessä on tosin pelkkä vuokrahevonen eikä tarvi päivittäin käydä!
    Välillä kyllä tulee ihan tosissaan kaipailtua sitä omaa autoa - joskin se ei välttämättä edes nopeuttaisi matkaa jos sattuu jäämää ruuhkaan, ne kun täällä Berliinissä on ihan kirjaimellisesti liikenne seisoo-luokkaa.. Toisaalta pitää vaan muistaa pitää mielessä että sinänsä oma matka on vielä lyhyt, kilometreissä tuo taitaa olla alle 20 ja aina välillä kuulee täältä porukoilta kuinka he autolla(kin) ajavat 40km suuntaansa kun ei vaan löydy järkevää tallia lähempää. Mutta minkäs sille suurkaupungissa voi..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aaa asut Saksassa? Kävin siellä tosiaan vuosi sitten ja sielläkin sana ruuhka saa ihan uuden merkityksen... Ei täällä Suomessa ole ruuhkia nähtykään! :D

      Poista
  17. Meiltä menee tunti tallille, mutta se on vaivan arvoista kun pääsee ratsastamaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö! Mäkin aina voivottelen kun pitää lähteä ajamaan, mutta sitten kun tallille pääsee niin en mä sieltä pois malta lähteä ja matka jo unohtui :D

      Poista
  18. Minulla oli tallimatka 45min (n.40km) suuntaansa, sitä ajoin 2 vuotta oman hevosen perässä, eli 6-7 kertaa viikossa. Tuolloin ei ollut varaa kuin pikkuautoon (nyt on pikkuisesta jopa yksi pykälä suurempi...), joten kyllä minä jälkikäteen mietin, että kaikkea sitä hevosen eteen tekikin, kun siellä pilkkopimeässä pikkuteillä pikkuautolla suhaili kaikki illat. Nykyään on vain vuokrahevonen 30km päässä.

    Hyvää loppusyksyä sinulle ja hepoille! Sais nämä lumet jo sulaa :D
    T. Karo

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hehe I feel you! :D Mulla ei ihan pikkuautoa ole, mutta vuoden -97 ikivanha bensahirmu VW Passat.. :D Radio ei toimi, pitkillä näkee yhtä pitkälle kuin pimeässä ajaisi aurinkolasit päässä ja bensaakin vie niin perkuleesti, että tämä uusi volkkarin päästökohu ei ole mitään tämän passatin rinnalla! :D Silloin on luksusta kun saan äitin auton lainaan tai poikaystävän auton... Tuntuu ihan kuninkaalta silloin. Mutta kaikkea sitä tekee sen ponin eteen. Tosin se poni on syypää siihen että joudun edelleen ajamaan sillä 20 vuotta vanhalla autolla.. :'D

      Ja tosiaan! Nyt on lumet jo nähty, joten kesä tänne kiitos! :D

      Poista
    2. Ja keli vaan pahenee ja pahenee... Ajelehan varovasti! (Enemmän iloa siitä hepasta kyllä saa kuin paremmasta autosta :)
      t. Karo

      Poista
  19. Mulla tallille noin 3 min pyörällä ja kouluun kans jotain pari minuuttia pyörällä;)

    VastaaPoista
  20. Tällä hetkellä työmatkan menee puolitoista tuntia per sivu josuun ruuhka aikaa joutuu ajelemaan, talli onneksi työpaikalta 10min ajo matkan päässä.
    Talo valmistumassa n.4kk päästä jos ei tule lisää mutkia matkaan, sen jälkeen työ matka enää 10min :)

    Talo oli pakko rakentaa lähelle töitä ja tallia kun kumpaakaan en tahdo vaihtaa.
    Mutta pitkään jo kärsitty tästä mutta mitä sitä ei tekis hevosensa vuoksi :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hehe mullakin se logiikka että mieluummin vaihdan työpaikkaa ja taloa kuin tallia! :D

      Poista
  21. Sulla onkin tekemistä ja ajamista päivässä :D
    Mulla menee tallimatkaan reilut 7min, aika lyhyt matka :)

    VastaaPoista
  22. Kouluun ja töihin15 min suunta kotoa, tallille ehkä 3 min..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo kuulostaa tosi helpolta, ei paljoa tartte päivästä tuhlata aikaa matkaan!

      Poista
  23. Tallille 12km siivu ettei paha matka mun mielestä. Työmatka on 20-90km suunta ja maatalouslomittaja kun oon niin yleensä navetas/sikalas käydään aamuin illoin joten kilometrei kertyy ja tuntei autos mut ammatinvalinta kysymys joten ei passaa valittaa:D mut on jotai hyvääkin, päivisin olen muutaman tunnin aina vapaalla niin on aina valosa kun on tallilla! :p

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi kiva tuo että päivällä on vapaata, itselläni tuntuu että kun menen töihin (pimeetä) ja kun olen töissä "maan alla", niin kun työpäivä päättyy, niin kömmin ylös ja taas on pimeetä... :D Olenkin ihan vampyyri, kun aurinko alkaa kesällä paistamaan ja olen hihattomassa ulkona, saan jäätävät ihottumat kun en ole tottunut aurinkoon D:

      Poista
  24. Hyvää nimipäivää Hertta! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. sinun ansiostasi Hertta sai ekstra porkkanoita! :D Kiitos muistutuksesta! Mä tosiaan en edes tiennyt! Hertta kiittää ;)

      Poista
  25. Mä olen kans just pohtinut näitä matkoja ja päädyin vaihtamaan tallia. Nyt mulla töihin 10min matka kotoa tallille 30min. Mun on aina pakko käydä kotona töiden jälkeen koska tallilla menee kauan aikaa kun en osaa olla tekemättä mitään siskon tallissa.

    Nyt kuitenkin vkl talli vaihtuu niin että töistä ajan 5min ja kotoa vartissa. ei kuulosta pahalta. Mulla jää aikaa enemmän lasten kanssa oloon ja autokin säästyy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varsinkin jos on lapsia niin kyllä se vaan on aika must juttu ettei turhaan viettäisi aikaa autossa. Mä nyt viihdyn "yksin", joten onhan se "omaa aikaa" autoillessa, mutta kyllä sitä voisi jotain muutakin tehdä 2 h päivästä kuin ajaa :P

      Poista
  26. Mäkin olen melkein koko ajan minkä olen hevosia omistanut (yli 10 vuotta) ajanut joko pitkää työ- tai tallimatkaa, parhaimmillaan työmatka yli 100 km/suunta, mutta tällöin onneksi talli oli matkan varrella ;)

    Nyt muutin hevoseni n. 10 km päässä olevalle tallille, ja voin kyllä sanoa että elämä helpottui! Ihanaa kun voi huoletta joka päivä käydä katsomassa miten mussukka voi, vaikka ei aina olisi edes "pakko". Työajoa edelleen tulee n. 70 km päivässä yhteensä, mutta tallijärjestely helpotti kyllä aikatauluja ja omaa jaksamista huomattavasti.

    Ja vinkkinä, ennemmin kannattaa muuttaa lähelle hevosta ja ajaa pitkää työmatkaa kun toisin päin - työmatkat saa vähentää verotuksessa, tallimatkoja ei, ja tallilla käydään myös viikonloppuisin ja lomilla, töissä ei ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen samaa mieltä! Mä niin tahtoisin käydä joka päivä tallilla ihan vaan lässyttelemässä Hertalle, ja vaikka monta kertaa päivässä hoitamassa itse jos jotain hoitamisen tarvetta on. NYt joudun pyytämään apua joihinkin asioihin, eli en esim lähde ajamaan pelkän puuron turvottamisen takia tallille, mutta onneksi mua autetaa tässä asiassa paljon tallilaisten toimesta, niin ei tartte sen takia ajaa.. :P

      Mä oon niin tykästynyt Hyvinkään/Riksun alueeseen joten hyvin voisin haluta muuttaa tänne, lähelle hevosta.. :D

      Poista
  27. Mä en kestä kuinka kaunis Hans on! :D Ja toi ekan kuvan ilme...

    Täytyy kyllä olla tyytyväinen, että olen ollut vain kerran sellaisessa työpaikassa, jossa päivä alkoi järjestään seitsemältä. Olin aina aivan rättipoikki heti iltapäivästä alkaen. Aamuheräämiset eivät ole mun juttu sitten alkuunkaan. Toivottavasti ne ovat sulle vähän helpompia :)

    Mulla ei ole tällä hetkellä omaa hevosta, mutta ne tallit joissa käyn säännöllisesti jonkun toisen hevosta moikkaamassa sijaitsevat 15 ja 30 minuutin ajomatkojen päässä suuntaansa. Ensimmäinen on mukavan lähellä, mutta tuo jälkimmäinen alkaa olla jo siinä rajalla, että jos kävisin siellä (tai sitä kauempana) päivittäin niin saattaisin alkaa miettiä ajankäytön järjekkyyttä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hans on kyllä oikein sellainen pretty boy! ;)
      Siis mähän olen kans ihan anti-aamuihminen... MUTTA. Mulla on liukuva työaika. Saisin mennä siis klo 7-9 välissä töihin oman valinnan mukaan, mutta kun mun on pakko mennä noin aikasin, jotta pääsen sitten aikasin poiskin :D Mulla on niin paljon heppailuja aina iltaisin. Ja en halua ajaa pahimmassa ruuhkassa, klo 7 kun menee ruuhka ei ole niin paha!

      Poista
  28. Just nyt ei ole hevosta, mutta vielä keväällä töihin meni tunti suuntaansa (80 km). Kahdella tallilla ehdittiin tuona aikana olla: ensimmäinen oli aivan työmatkan varrella (välimatka kotiin 7,5 km), toinen 16 km:n päässä. Kirpaisi katsella auton kilometrimittaria, kun sahasi tuota työmatkaa.

    kuolaintuella.blogspot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. aikamoinen työmatka! Noilla kilometreillä tosiaan on kiva katsella auton km mittaria ja miettiä että taas pitäisi tehdä huolto...

      Poista
  29. Ompas sulla kiireinen päivä! Itsellä on helppo kun on oma talli pihassa niin ei kulu talli matkaan aikaa. Kiva postaus taas kerran!

    poninponeilut.blogspot.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisihan tuo kiva jos hevoset olisi omassa pihassa! toki siinäkin on omat hommansa varmana. Ei mulla onneksi ihan joka päivä ole tällaista, olen oppinut kantapään kautta vähän jarruttelemaan :)

      Poista
  30. Mukava postaus taas! :) Itsellä tallimatka suuntaansa on 20km eli kestää sen vajaa 20min ajella.
    -Linda

    VastaaPoista
  31. Kiitos Noora - tämä oli mielenkiintoinen postaus! Pitkiä päiviä sullekin tulee mutta mitä sitä ei tekisi hevosten vuoksi. ;-)

    Kirjoitit taas niin selkeästi mitä, miten ja miksi teet ratsastaessasi - tuli itsellekin hinku päästä testaamaan vastaavaa (omat taidot toki "hieman" rajoittavat tekemistä, paaljoon helpompia versioita sovelletaan).

    Kysymys etäisyyksistä ja kulkemisesta oli mielenkiintoinen. Minulla ei ole ajokorttia. Lisäksi totuin jo 10-vuotiaana siihen, että ratsastamaan/tallille päästäkseni käytän julkisia ja jopa niin että jouduin vaihtamaan bussia. Kilometrejä oli kotoa tallille noin 14-15. Yläasteella ollessani vaihdoin tallia jonne pääsin kesäisin kulkemaan pyörällä, matkaa oli 6-7 km. Talvisin oli kuljettava kahdella bussilla, joten aikaa meni vähintään 30-40 min suuntaansa, aikataulujen yhteensopivuudesta riippuen.

    Tällä hetkellä käyn tallilla vähintään 3 kertaa viikossa ratsastamassa ja hoitamassa ihanan vuokrahevoseni, matkaa n. 12 km mikä taittuu 25-45 minuutissa. Työpaikka toisessa suunnassa, bussilla 20-35 minuuttia/suunta joten pahimmillaan käytän yli 2,5 tuntia matkoihin päivässä. Eipä ihme että välillä tuntuu olevan kiire... Toisaalta omalla autolla ajaviin verrattuna minulla on se etu, että voin käyttää matka-ajan esim. lukemiseen.

    Haaveilen viimeistään eläkkeellä asuvani mahdollisimman lähellä hevosia! Talli omassa pihassa kuulostaa aika mahtavalta... Ehkä se ajokorttikin tulee vielä joskus ajettua, mistä sen tietää.

    Ihanaa talvista marraskuuta!
    Maarit L. :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikkensa sitä hevosen eteen tekee, ihan uskomatonta välillä! :D Ei tunnu yhtään pahalta mennä harjailemaan heppaa tuonne 40 kilometrin päähän, mutta lähikaupassa käyminen on haastavaa.. .;)

      Lapsena mäkin pyöräilin tai kävelin tallille (4km) ja kaupunkilaiset olivat ihan äimänä miksen mene bussilla (no eihän täällä ole!) ja ihmettelivät kun kävelin mieluummin. :D Toki lapsena ei ollut niin paljon menoa.

      En koskaan oikein ole julkisia käyttänyt (taaskaan, ei täällä oikein ole) mutta se hyöty siinä olisi, että voisi vaikka blogata matkan aikana, tai lukea ;)

      Jos voitan lotossa, niin laitan ison ratsastuskeskuksen pystyyn ja asun siellä. Sit mää vaan hevostelen hautaan asti :)

      Poista
  32. Mä vihaan busseja... En oikeastaan koskaan niitä käytä, junaa joskus kyllä, mutta nekin on aina myöhässä.. :D
    Toivottavasti pääset autollisten maailmaan, kyllä se helpottaa! :D

    Siirtymiset on ratkaisu kaikkeen ;)

    VastaaPoista
  33. Matkaa tulee tallille 22 km ja aikaa menee n. 20-25 min, riippuen juurikin ajasta milloin lähtee ajelemaan. Ennen oli matkaa 55km ja aikaa meni hyvällä säällä 45min ja huonolla vähintään tunti. Lyhyt matka on kyllä luksusta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä sitä lyhyttä matkaa varmasti arvostaa pidemmän jälkeen :) varsinkin näin pimeällä on tylsää ajaa..

      Poista
  34. Mulla tallille matkaa 7km ja kouluun 2,5! ;) tosin kun joudun pyöräilemään, se tallimatka tuntuu ihan liian pitkältä :D

    VastaaPoista
  35. Matkaa tallille oli pitkään 50km, nyt kun muutin tulee jo 59km täyteen, eli muusta liikenteestä riippuen sellainen 40-50min. Muutto on edessä, puolen tunnin tallimatka tuntuu aika kivalta ajatukselta ;) Kahden eri tallilla olevan hevosen hoitaminen on kyllä jo aikamoinen suoritus, itse en varmaan jaksaisi tuota! Tsemppiä! :)

    VastaaPoista
  36. Heh, omaa hevosta ei (vielä) ole, mutta silti menee viikot melko hyvin heppaillessa. Kaykeamatonta kolmivuorotyötä kun tekee niin päivärytmi on kokoajan muutoksen kourissa. Kotoa ratsastuskoululle, jossa käyn kerta viikkoon tunneilla on about 20 km. Kotoa työpäikalle on 31km. Kotoa tallille, missä vuokraheppa (2-5krt/vko) on 38km. Kaikki paikat kotoa katsoen eri suunnassa silleen kivasti viuhkan muodossa kartalla (paikkakunnat Tampere, Vesilahti, Valkeakoski ja Kangasala) ja työpaikka keskimmäisenä. Välillä mentävä töistä tallille tai tallilta suoraa töihin, niin ratsastuskoululta töihin on 25km ja töistä taas vuokrahepan tallille 40km. Ajallisesti kaikki matkat osuu 25-35min paikkeille kesäkeleillä. Sitä tulee suhattua välejä millon missäkin järjestyksessä ja parhaimpina päivinä kaikki pisteet tulee käytyä läpi, jos ensimmäinen yövuoropäivä. Joku välillä ihmettelee mikä järki mutta vastaus on turpaterapia <3

    VastaaPoista

Jätäthän kommenttisi!

En julkaise asiattomia/provosoivia kommentteja. Risut ja ruusut ovat tervetulleita, kunhan kommentointi pidetään asiallisena!