Kootussa Ravissa

6. tammikuuta 2017

Hartog

 * tämä postaus on toteutettu yhteistyössä Hartogin kanssa *

Hartogin esite

Kaikessa Hertan ruokinnassa pyrin mahdollisimman vähään ja yksinkertaiseen. En kuitenkaan koe olevani "ituhippi" ja syötän myös teollista rehua, mutta tahdon painottaa että se suurin pääpaino on sillä heinällä! Syötän sitä mikä toimii ja on laadukasta.
On turhaa enää hokea, että kaikki ruokinta perustuu aina heinään, kyllähän se pitäisi tietää. Heinästä tulisi olla saatavilla analyysi ja tämän analyysin päälle rakennetaan kaikki muu. Heinä on se pyramidin pohja, joka kannattelee sen päälle kasattavia loppuja kerroksia. 
Vaikka Hertta pitkälti menee heinällä, syötän sille myös kerran päivässä ratsastuksen jälkeen puuron, johon saan tungettua kaikki lisäravinteet, mitä koen että Hertta tarvitsee. Lyhykäisyydessään puuroon sekoitan elektrolyyttiä/suolaa, nivelten tueksi Cortaflex-jauheen, yrtit tarpeen mukaan, sekä luonnollisen E-vitamiinin talvikaudella ja öljyä lirauksen. 

Itse tämä puuro koostuu kahdesta asiasta: pellavarouheesta ja Hartogin Lucerne Pelletistä. Sinimailaspelletit ovat hyviä valkuaisen ja kuitujen täydentämiseen. Sinimailanen sisältää runsaasti valkuaista, kalsiumia, fosforia, magnesiumia - sen hivenainepitoisuudet ovat hyvät. Sinimailanen toimii myös emäksisenä rehuna mahahaavan ennaltaehkäisyssä ja tukihoitona neutraloidessaan lisää vatsan happamuutta. Se on myös heinän rinnalle ok energialisä. Mulla on tapana antaa osa puurosta Hertalle ennen ratsastusta, jos sen heinän syönnistä on kulunut jo yli pari tuntia. Hartogin sinimailaspelletti sisältää käytännössä pelkästään kuivattua sinimailasta ja sen pellettimuoto on todella jämäkkä ja tiivis. Se kestää turvota vähän kauemmin kuin Greenline. 
Hertta on syönyt aina alfalfa pellettejä elämänsä aikana tarpeen mukaan jo ennen kun otin sen ylläpitoon. Itse olen myös syöttänyt eri valmistajien merkkejä, mutta pakko sanoa, että Hartog on ollut meille kaikista sopivin ja maittavin. Olen tehnyt ihan laskelman verrokkituotteeseen, ja Hartog tuli edullisimmaksi ja riittoisimmaksi vaihtoehdoksi.

Pelletit ovat tasalaatuisia ja "tiiviitä", joten ne eivät pölise.

Esimerkkinä:
Toukokuussa, helatorstaina, sain ensimmäisen Hartog Lucerne pellettisäkin käyttöön. 
Toisen säkin hain ennen edellisen loputtua, eli ennen heinäkuun puoltaväliä. Nyt toinen säkki loppui tuossa syyskuun lopussa. 
Aikaa kului siis yhden 25 kg säkin kanssa reilut 2 kuukautta!
Vuodessa säkkejä kuluu siis meidän syöttömäärällä n. 6 kappaletta, kun taas kilpailijan isompaa säkkitavaraa kului paljon enemmän. Lopulta edullisemmaksi meille muodostuu syöttää tätä Hartogin Lucerne pellettiä. 
Syöttömäärä on pienempi kuin esim. Greenlinella sillä tässä on valkuaista enemmän. Meillä on onneksi oikein hyvälaatuista heinää (ja nyt esim syksyn toinen sato on niin vahvaa, että joudun vähentämään entuudestaan Lucerne Pelletin määrää, koska heinässä on niin paljon valkuaista ettei lisää tarvita paljoa) joten olen syöttänyt kuivapainona sellaisen 0,2-0,3 l näitä pellettejä. Aiemmin syötin toisen merkkistä pellettiä puolesta litrasta melkein litraan (riippuen aina tietty heinän valkuaisesta). On siis sanomattakin selvää, että Greenline säkki kului nopeammin loppuun (tähän siis tietenkin vaikuttaa aina heinäsatokin!)
Ehdottomasti plussaa on myös se, että tässä on vähemmän sokeria. Paremmat ominaisuudet ovat siis korkeampi valkuaispitoisuus ja sokerin vähyys. Toki, tämä voi olla hevoselle vähän vierasta sillä puuro ei olekaan niin makeaa yhtäkkiä. Hertalle tosin tämä upposi kuin häkä, se ei ole nirsoillut yhtään kun aikanaan vaihdoin merkkiä. Seassa on max 3% melassileikettä. Herttaa tämä ei häirinnyt ollenkaan vaikka puuro ei ollutkaan "makeaa". Tosin Herttahan syö innoissaan esim. psylliymia ihan ilman mitään mausteita... ;) Ahne...

Käytännön kokemuksista vielä sen verran, että Lucerne pelletti ei pölise. Meillä on tallilla sellaiset Ikean kurverit jossa säilytetään kaikki rehut, eli meillä ei saa säilyttää säkeissä mitään. Joudun siis tietenkin aina siirtämään säkistä kurveriin rehut ja voin vain sanoa, että greenlinen siirtäminen pienessä rehuhuoneessa kurveriin oli jotain niin kamalaa. Jouduin käyttämään hengityssuojainta, sillä se vihreä pöly mikä valtasi rehuhuoneen oli aika hieno! :D 
Tuntui keuhkoissa asti greenlinen maku, vaikka yritin siirtää ne todella hienosti pöllyttämättä. Hartogin kanssa vain avaan säkin ja kaadan pelletit kurveriin, eikä pölyä tule. Nämä ovat sen verran tiiviimpiä pellettejä, että vaikka turpoaminen kestää hitusen kauemmin, niin ei niistä myöskään irtoa sitä pölyä samanlailla.
Toki tämä pölyäminen tuskin siirtyy vaivaamaan hevosta, sillä aina sinimailaspelletit tulee turvottaa, jolloin pölyämistä ei enää ämpärissä tapahdu. 
Lucerne pelletit ovat valmistettu hygienisesti ja laadukkaasti.

Olen ollut todella tyytyväinen tähän Hartogin rehuun. Hertta syö tallivuokraan kuuluvaa Speedex sarjan kauratonta täysrehua, mutta olen sen verran tykästynyt tähän Hartogiin, että olen harkinnut ja miettinyt myös täysrehun vaihtamista Hartogiin. Toisaalta Hertalle maittaa tuo täysrehu hyvin ja sekin on ollut ihan hyvää, niin en ehkä "turhaan" viitsisi enää vanhan hevosen ruokintaa muutella. Toki jos tarvetta tulee niin sitten, mutta toistaiseksi menemme laadukkaalla heinällä ja Hartogin puurolla, sekä täysrehulla. 

Hartogin rehuja voi ostaa tällä hetkellä Helsingin Tuomarinkylästä Kavaletista (Kartanon pehtoorin talo), Tuusulasta Hippodomesta, Nummisten Hevospalvelusta Nummisista ja tällä hetkellä isoimman varaston ja täyden valikoiman omistaa Hanna Tardiveau Järvenpäästä Ratsastuskeskus Ainosta.
Saatavuutta pyritään jatkuvasti parantamaan pitkin Suomea.

Onnistunut ruokinta näkyy hevosessa. Hertta kääntyi jo 19 vuotiaaksi, ja se on todella hienossa kunnossa. Sen karva on kiiltävää, se kasvattaa helposti lihasta iästään huolimatta. Sen ongelmamaha ei ole vaivannut enää vuosiin ja se on niin pirteä ja energinen, että sitä on ilo katsoa! Showshinea ei tarvita kun karva on luonnostaan kiiltävä ja hyvässä kunnossa. :)

Kuva Taru Arola

Kuva Taru Arola

Jos kiinnostuit Hartogin rehuista, suosittelen lukemaan esitteen tuosta blogini sivupalkista. Hartogin logoa klikkaamalla pääset PDF- muotoisen esitteen pariin. :)
Esitteessä on muutkin Hartogin tuotteet ja vaihtoehtoja on paljon. 


8 kommenttia

 1. Oma heppa syö hartogin Luzerne mixiä ja ell kommentoi miten on hienossa kunnossa ikää nyt 17. Pellettiä en olekaan kokeillut, pitää kokeilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo se on tosi hyvä vaihtoehto tuomaan lisäkuitua tai lisäprotskua, mutta ilman älytöntä sokerin määrän lisäämistä! :) (y)

   Poista
 2. Paljonko Hertta syö sitä täysrehua päivässä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kolmeen annostelukertaan jaettuna pari litraa! :) Kyseessä siis kauraton Speedex Complete.

   Poista
 3. Mielenkiintoinen postaus, en olekaan aiemmin kuullut tästä rehumerkistä.
  Itse olen syöttänyt Cruppo Carlin sinimailaspellettiä ja haketta hevosilleni, olen ollut todella tyytyväinen, huima ero laadussa esim. Racingin greenlineen verrattuna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli itsellenikin uusi merkki ja kuulin siitä Heidin blogista (heidin nelivedot).

   Tuo Cruppo Carl on myös minulle vähän vieraampi, mutta tämän Hartogin kohdalla myös olen huomannut laatueron Greenlineen, vaikka monta vuotta sitä tyytyväisenä syötin. Asiaa kuitenkin pohdittuani ja verrattuani sisältöä ja koostumusta, päätin kokeilla tätä Hartogin vastaavaa. Ja olen ollut tyytyväisempi, vaikken nyt tarkoita että Greenlinessa olisi ollut mitään vikaa!

   Poista
 4. Kiitos - rakastan ruokapostauksia! Hertta on kyllä niin hyvä mainos siitä miten hyvin nämä tuotteet toimivat. Hieno tamma!

  Maarit L. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja Hertta on oikein tyytyväinen kun saa laadukasta ruokaa... ;) (Hieman ahne.. :D )

   Poista

Jätäthän kommenttisi!

En julkaise asiattomia/provosoivia kommentteja. Risut ja ruusut ovat tervetulleita, kunhan kommentointi pidetään asiallisena!