Kootussa Ravissa

7. tammikuuta 2017

Valegro 5-vuotiaana

Nyt löytyi helmi! Youtubesta (huonolaatuinen) video Valegrosta 5 vuotiaana esiintymässä Carl Hesterin "nuorten hevosten" klinikalla!

Jos englanti ei taitu niin hyvin, voin tiivistää suurimpia ajatuksia tähän alle. Carl puhuu kuitenkin todella selvää ja hyvää englantia, joten toivon että maltatte kuunnella koko videon! :) Sen lisäksi että pääsee näkemään Valegron viisivuotiaana tulevaisuudentoivona, pääsee kuulemaan myös erittäin monta hyvää vinkkiä ja ajatusta.

Se mitä itse huomasin heti videolta on Valegron vahva liikkuminen jo tuon ikäisenä. Itseasiassa jos vertaa liikkumista nykypäivään, niin ei se hirveästi ole edes erilaista! Valegro liikkui siis jo tuon ikäisenä erittäin vahvasti ja omalla moottorilla, toki se on ratsastettu ammattimaisesti.Videolta:
- Suku ei edes ole kovin erikoinen ja Valegro oli halpa varsa. Se on myös pieni. Ei siis mitenkään kovin suosittu koulupuolella. Mutta eipä se koko mitään kerro. Eikä se sukutaulu ole mikään tae olympialaisten voittajasta. Aluksi Valegro ei edes ollut kovin hieno, mutta step by step se kehittyi ja sen hyvyys tuli esiin. Sen luonne on avainasemassa.
Myös koulutus tekee voittajahevosen.

- Valegro on "uphill" luonnostaan. Toisekseen sen takajalat ovat koko ajan "flexing and bending", eli sen paino on helposti takajaloilla. Ja jälleen, luonnostaan. Sen takajalat joustaa ja kantaa. Se on voimakas takaa.

- Valegro oli "professori" jo nuorena. Sen luonne on todella hyvä. Se on kuuma hevonen ratsastaa, mutta ei spooky. Carlin sanoin, moni muu saman ikäinen hevonen liikkuu paljon hienommin ja paremmin kuin Valegro, mutta ne ovat heikkohermoisia. Eivät mene areenalle, spookailevat ties mitä ja ovat jännittyneitä. Valegro keskittyy työhön ja on rohkea. Samaan aikaan "cool" mutta kuuma, innostunut. "Valegro on kuin 20 vuotias 5 vuotiaan kehossa. Hän tekee työnsä".

Nykyajan kouluhevoset joutuvat sietämään paljon ulkoisia ärsykkeitä. Jos hevosesta tulisi kansainvälinen tähti, se joutuu esiintymään moni kymmentuhatpäisen yleisön edessä, ja se on taattu, ettei yli 10 000 ihmisen keskuudessa ole kuolemanhiljaista. Hevose täytyy olla "hot enough" jotta se voi selvitä GP tason ohjelman läpi, mutta sen täytyy olla "relaxed enough" jotta se voi keskittyä työhönsä. Ei auta olla kuuma hevonen joka tekee kevyesti koko GP-ohjelman läpi jos sen hermot eivät kestä, mutta ei auta myöskään olla rento hevonen, joka sietää kauheaa hälinää ympärillään, mutta se on "liian rento" suorittaakseen työnsä GP-radalla.

- Laukka on huippu. Täysi 10. 5 vuotiaana jo piruettilaukka tulee luonnostaan. Voimakkaat takajalat jotka ovat automaattisesti alla.

- Hevosen muodon venyttäminen, "eteen alas" ratsastus, ei välttämättä toimi heti alkuun kaikilla hevosilla, esim Valegrolla. Valegro on niin "goining" joten on hankalaa aluksi antaa sen venyttää. Ei hevonen saa alkaa ryntäämään ja kiihdyttämään jos venytetään. Joten tällaisten kuumien ja menevien hevosten kohdalla on ehkä parempi tehdä venytyksiä sitten lopuksi, kun hevonen on rennompi ja enemmän avuilla. Hevosen tulee oppia että venytys on mukava paikka olla. Sen opettamisen voi aloittaa pienistä pätkistä, ja pikkuhiljaa hevonen oppii  venytyksen maltilla ja venytetyssä muodossa voi ratsastaa pidempiä aikoja.

Videon lopuksi Valegrokin malttaa jo vähän venyttää ilman että lähtee vauhtiin.

- Carlin hevoset noudattaa "2+1" metodia treeneissä. 2 päivää ratsastusta, kolmas päivä maastoon- tyylillä. Ensimmäisenä päivänä voi ratsastaa vaikka vain askellajit läpi rennossa muodossa ja toisena päivänä käydään läpi vähän avoja, sulkuja yms, lopuksi venytys. Kolmantena päivänä maastoon. Carlin mukaan hänen hevosensa ovat oppineet tällä tavoin nopeiten. Hevosilla on hyviä ja huonoja päiviä, ja aina välipäivät "miettimistaukoineen" ovat auttaneet oppimisprosessissa.

- Kouluratsastuksessa et ikinä ole tarpeeksi hyvä, ja se on vain hyväksyttävä. Joudut oppimaan aina lisää.

- Carl Valegrosta tuohon aikaan: He ovat varmoja että se pääsee GP tasolle, koska se (hevonen) haluaa tehdä sitä. Se on sitten eriasia tuleeko siitä huippuhevosta. (Hehheh! ;) )

- Valegrollakin on omat vaikeutensa! Esim tuossa 5 vuotiaana sen oli vaikeaa malttaa kävellä. Hyvä hieno käynti, mutta malttia. Enemmän eteen, ei vain ylöspäin. Pitää päästä koskemaan hevoseen ilman että se nousee ylöspäin ja jännittyy. Hyväksi havaittu tapa on maastoilu, jossa hevosen on pakko myös edetä ja venyttää käyntiä vaikeammalla pohjalla.

- Laiskalla hevosella ratsastetaan jalat irti, kuumalla hevosella jalat kiinni. (Tätä olen sanonut jo pitkään ja Hertan kanssa sen opin kantapään kautta! ) Hevosta joka juoksee alta, ei ikinä saa ratsastaa jalat irti. Mene vaikka avotaivutusta -> pääset jaloilla kiinni kroppaan, eikä hevosen tarvitse lähteä viipottamaan kovempaa.

Tuossa nyt muutama pointti, mutta suosittelen katsomaan ja kuuntelemaan videon!

15 kommenttia

 1. Kiitos paljon videosta, todella mielenkiintoista!

  VastaaPoista
 2. Ihana lapanen! Ja niin hieno jo tuolloin. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! Siis melkein yhtä vahvaa liikkumista jo tuolloin mitä nyt! Tai siis onkin. Todella liikkuu jo tuossa viisi vuotiaana niin voimalla ettei paljoa enää ole tarttenut lisätä ;)

   Poista
 3. Suurkiitos Noora! Tämä oli aivan mahtava ja mielenkiintoinen pätkä! :-)

  Valegro on hyvä esimerkki siitä miten hevosen ei todellakaan tarvitse olla "täydellinen" - sen luonne ja luontaiset edellytykset kompensoivat liian pienen koon ja puutteet sukutaulussa. Valegron onni oli päästä Carl Hesterin osaaviin käsiin. Lisäksi Valegro ja Charlotte ovat "dream team", "match made in heaven" tai miten ikinä sitä haluaakaan kutsua.

  Maarit L.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta. Herttakin on vähän "kauhistus" monelle jotka sen näkevät tallin käytävällä, tai vaikka liinan päässä. Se on aika "kaamea". Pitkä ja takakorkea ja köpöttää menemään kuin mikäkin shtelanninponi. Sitten kun menee selkään niin se vain liikkuu ihan erilailla! Koska se sen luonne, ja ratsastettavuus... :)

   Monesti on myös kuullut sanottavan, ettei Charlotte ole edes kaikista paras ratsastaja maailmassa ja Valegro ei ole paras hevonen, mutta se mikä heistä YHDESSÄ on tehnyt maailman ranking numero 1, on se heidän kahden välinen juttu. nimenomaan RATSUKKONA he ovat parhaita, Dream team!

   Poista
 4. Toi hevonen on vaan jotain. Löysin sattumalta Negron varsan myynistä netistä, ja yritin saada äidin ostamaan hinta pyyntö 8000, mutta kun on varsa niin ei voitu ostaa. Mutta Valegron jos vielä haluaa nähdä niin se tulee Hollantiin ensi kuussa. Tossa alla on linkki siihen paikkaan. :D
  http://www.kwpnstallionshow.com/2016/12/15/valegros-farewell-performance-kwpn-stallion-show/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ostetaan puoliksi Negro varsa...? :D

   Mun oli heti pakko katsoa työvuorot kun menin pläräilemään lippuja tuonne mutta arvaa vaan olenko töissä! :/

   Poista
 5. Tuon ymmärrän että kuuma hevonen ratsastetaan jalat kiinni, mutta miksi laiska ratsastetaan jalat irti ? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No siis minä mietin asian niin, että kuuma hevonen pitää pitää vähänniinkuin "otteessa" jalalla, siis että jalka on mahdollisimman ystävällinen ja kokoajan lähellä, jotta sitä voi käyttää pienin ja huomaamattomin avuin hevosta ärsyttämättä.

   Sitten jos on laiska hevonen, niin nehän vain yleensä jarruttavat jos puristat ja patistat jalalla. "Jalatta" ratsastaminen antaisi niille sen mukavan liikkumisvapauden. Sitten kun TARVITSEE niin jalkaa käytetään, muutoin annetaan olla. Näin ollen jalka olisi tehokkaampi. Laiskempi hevonen harvoin reagoi kovin pieniin apuihin, joten olisi hyvä opettaa se herkistymään, ja laiskempi hevonen "huomaisi jalan paremmin" kun se on muutoin "irti", mutta sitten käytetään kun oikeasti halutaan joku asia. Osasinko selittää? :D

   Poista
  2. Ajattele vaikka mies joka vain makoilee päivät pitkät sohvalla ja katsoo telkkaria (laiska ja hidas hevonen). Vaimo nalkuttaa 24/7 "kun sä et tee mitään, tee jotain, haloo, tapahtuuko, huhuu??". Mies ei edes huomaa tätä jatkuvaa nalkutusta (Jatkuva pohkeella puristaminen ja nakuttaminen).

   Jos yhtäkkiä olisikin talossa hiljaista ja vaimo on poissa (pohje on irti). Yhtäkkiä vaimo tulee kotiin ja karjaisee "Nyt persus ylös siitä sohvalta ja imuri kouraan!!!!", niin kyllähän väkisinkin mies huomaa tämän ja toteaa että "ok, käskystä". (Jalka on irti ja sitten kun sitä käyttää niin hevonen reagoi siihen).

   tämä oli nyt todella mustavalkoinen esimerkki mutta jos yhtään auttoi asiaan? :D

   Poista
  3. Ihan mahtava esimerkki!! 😂😂

   Poista
 6. Hitsi mä repesin kun luin tuon sun esimerkkisi 😂😂
  Asia tulee hyvin selväksi sen myötä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehhe, hyvä jos asia selkis hauskalla tavalla 😂 :D en nyt muutakaan keksinyt!

   Poista

Jätäthän kommenttisi!

En julkaise asiattomia/provosoivia kommentteja. Risut ja ruusut ovat tervetulleita, kunhan kommentointi pidetään asiallisena!