Kootussa Ravissa

26. tammikuuta 2017

Vuoden ensimmäiset TDF-treenit

Voi että mä aina ihan turhaan pelkään että mennään huonosti TDF treeneissä! Siis kotona olen tosiaan ollut Hertan kanssa vähän siinä tilanteessa että se on niin herkkänä ja kauhean menossa kokoajan että esim sarjat ovat olleet hankalia kun ei millään malta. TDFtreeneissä Jannen silmien alla H menee kuin vettä vaan ja Janne aina ihmettelee kun ensin selitän kuinka "lohikäärme" H on ollut ja on sitä ja tätä ongelmaa, sitten mennäänkin "helposti" koko Inter A:n ohjelma ja ihmetellään että "noh, mikäs tässä nyt oli niin vaikeaa?" :D

Siis aloitimme sillä että ratsastin heti tuosta noin vaan koko Inter A ohjelman Jannelle läpi. Ja eipä siinä ollut mitään sen suurempaa probleemaa! Sarjat meni molemmat tosi helposti ja lungisti ilman kiihtymistä, piruetit oli ihan ok, ja passage/piaffi ihan ok. Sulut ravissa jopa välillä aikas hienoja! Vasemmalle toki on vähän vaikeampaa.

Kävimme radan jälkeen kuitenkin pari kohtaa vielä läpi ja viilattiin asioita lauantain rataa ajatellen. Ensin tulin sulkuja uudelleen, niin että se oikeasti TAIPUU vielä enemmän. Mä vähän ujostelen pyytää Hertalta lisää, mutta ihan turhaan. Se pystyy niin paljon parempaan kun oikeasti pyytäisin ja vaatisin  vielä lisää. Nytkin reilulla asetuksella liikkeen suuntaan saatiin oikein taipuisaa ja jyrkkää sulkua, ja ravin sulku sik-sak näytti tosi jees! Mun täytyy myös tuon sulkusiksakin aikana olla tosi tarkka, että PISTEESTÄ PISTEESEEN, ja missä ne pisteet on. Janne näytti mulle kännykällä FEI:n appia, jossa on kaikki FEI:n ohjelmat näytetty animoituna "ylhäältä katsottuna" miten esim sulku siksak menee pisteestä pisteeseen. Täytyy ehdottomasti ladata tuo appi mun puhelimeen. Ei tosiaan tartte arpoa että mihin asti mikäkin sulkuaskel tulee. Koko rata käydään "paperilla läpi" tuossa ohjelmassa.

Kävimme myös vähän passagea ja piaffea läpi. Radan aikana esitin ne vähän hätäiseen ja näyttää etten hengittäisi ollenkaan, ja se tarttuu Herttaan ;)
Ensin piaffi vähän töksähti radalla kun valmistelin huonosti ja H yllättyi. Korjattiin tätä ja siirtymiä pehmeämmiksi ja ero oli valtava. Itseasiassa piaffiin H siirtyy vaivatta, piaffi on hyvää ja siitä se ponnistaa ja aika hienosti ulos! Puoli vuotta sitten H vähän hyppäsi piaffista ulos, nyt se jo "menee rinta rottingilla" ulos siitä .Tämä täytyisi ehdottomasti saada radalla onnistumaan...
Passagen suhteen mun täytyy pitää pari asiaa mielessä:

 • Tasaiset ja symmetriset askeleet
  Hertta helposti vähän lähtee esittää liikaa passagea mitä pystyy. Minä en hallitse silloin askelia ja sitten niistä tulee sellaisia "yksi iso askel, yksi pieni ja sitten taas iso". Eli epätasaisuutta. Pyydän siis mieluummin pienempää passagea, mutta kunhan se on tasaista.
 • Esitä siirtymät KUNNOLLA
  Hertan vahvuus on hienot siirtymät passageen ja pois, jos vaan pyytäisin ne siltä... Mä vähän ujostelen kun aloitan passagen. "Onkohan tämä hyvä? Enemmän, eiku vähemmän, eiku"? Mun täytyy mennä reipasta koottua ravia eteen, sitten SIIRTYÄ askeleessa passageen, ja sen jälkeen SIIRTYÄ reippaasti passagesta ulos. Ne täytyy olla selkeät! Usko nyt jo Norppa... Päätä menetkö passagea vai ravia vai et!
Lopuksi kävimme piruetit läpi. Herttahan on niissä hirveän ennakoiva. Kun tulen piruettia kohti ja alan kokoamaan niin Herttta ajattelee kutakuinkin näin:
"Jaaaa vai että piruettia! No kuule minäpä teen sen katsos näin vaan ja sitten taas mennään! Missä sokeri?"
(Aikaa tähän menee nanosekunti, ja kun minä olin ratsastamassa yhtä piruettiaskelta, Hertta on mennyt jo koko 360 astetta ympäri).
Eli oikeasti MINÄ ratsastan ja päätän ne piruettiaskeleet, ei Hertta.
Treenasimme tätä että jäin pyörimään piruettiin mutta välillä käänsin ja välillä ratsastin isommalle ympyrälle. Eli Hertan täytyi pysyä piruettilaukassa, mutta minä päätin käännänkö vai mennäänkö piruettilaukassa suoraan. Ensin H oli ihan WTF kun en antanutkaan sen kääntyä vaan muistutin aika napakalla sisäpohkeella että "pois täältä pohkeen päältä"! Pari kierrosta näin ja H rupesi odottamaan ja mä itse pääsin kääntämään niin suurta/isoa piruettia kuin halusin! Helppoja, ja suht pieniä korjauksia kun vaan tekisi ne asiat läpi...

Sarjoihin ei koskettu ollenkaan, koska niitä on nyt ihan turha ruplata sen enempää ettei H kuumu. Se esitti ne puhtaasti ja rennosti ekalla yrittämällä, joten that's it. Ykkösissä mun täytyy vähän ratsastaa ja odottaa vielä keskemmälle diagonaalia, koska ne ei ole niin isoja vaihtoja meillä. Tykkään vähän aloittaa ne liian aikaisin, mun täytyy oikeasti odottaa... Niitä tulee Inter A:ssa kuitenkin vain 7 kpl, joten ne on parin metrin aikana jo esitetty. 

Tässä kuvia valmennuksesta (Kiitos Taru taas!) ja yritän vähän sepustaa kuvateksteissä mitä juuri tehtiin ja miksi hyvineen ja huonoineen puolineen.

Inter A;ssa on jo aika jyrkkää sulkua ravissa ja vieläpä sik-sakkina. Mutta H väläyttelee jo aika hienoa sulkua hienossa ryhdissä ja isolla ristiaskeleella! Pitää vain olla tarkkana, ettei mene passagemaiseen raviin sulun aikana. 

Tässä passagea. Aika muhkea jo tuo Hertan takamus, siinä on voimaa! 

Passagea kaarevalla uralla, radan aikana se tulee näin.
Hertalla on kyllä jo tullu kivasti voimaa ja kantokykyä. Niin kiva ja pehmeä suustansa ja se kantaa itse itsensä. Toki jos se jännittyy niin sitten tämä kaikki kaikkoaa heti. Mutta tuntuu että Hertan on helppo liikkua nykyään!

Uuups! Tässä tarkoitan sitä kun H ottaa välillä epätasaisen askeleen kun kadotetaan passagen rytmi. Se ponkaisee "liikaa" takaa, etuosa ei tule samassa tahdissa. Tahti häviää. Tässä saan olla erittäin tarkkana ettei tätä käy.

Ravilisäystä. Tuli tosi hienot lisäykset Jannen ohjeilla! Ensin vähän pidätin Herttaa, sitten Janne sanoi vaan "Nenä eteen!!" ja ei mun tarvinnut kun vain päästää edestä, niin H lähti nostamaan etuosaansa vielä isommaksi ja etuosan liike muuttui heti kun se pääsi eteen enkä pidellyt varuiksi mitään. 

Tässä tämä huono piruetti.
 H heittäytyy sisäpohjetta vasten ja jää pohkeen taa. Liike tökkää jolloin minäkin töksähdän eteen kun "vauhti lakkaa". Tuntuu mahdottomatla päästä istumaan taakse kun meno tökkää samalla lailla kuin moposta laittaisit äkkiä jarrut pohjaan.
En pääse mitenkään tuossa tilanteessa hallitsemaan askelia! Se on melkein tasan takajaloilla. Ei näin!
Hertan ilmekin on vähän tuollainen pöllämystynyt, hirveä kiire kääntää ympäri ja huomiokin oli oven suunnalla kun joku avasi sen. Ei ole korvat yhtään muhun päin. :D 

Lopuksi piruettiin pystyin ratsastamaan itse ja H pysyi rentona ja odotti kun käänsin! Ihan eri ilmekin!
Tässä työstämme passagesiirtymisiä esitetyn radan jälkeen.

Sillä on iso askellus sulkuun!Huh! Treenin jälkeen.

Nyt ei muutakuin jännittämään lauantaita. Katsoinkin lähtölistoja ja starttaan heti Stella Hagelstamin ja New Hill Julitrean jälkeen... Ei sitten hävetä yhtään, ei. Ei ollenkaan... :D Ei luo yhtään paineita startata sellaisen ratsukon jälkeen joka on itselleen melkein esikuva ja ihan eri planeetalta!

25 kommenttia

 1. Mieti Stellan jälkeen starttaamista mieluummin seuraavalta kantilta : Mieti, kuinka pitkällä oikeasti olet, kun pääset starttaamaan Stellan kanssa samoissa luokissa - aika vau!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on oikeasti ihan tosi, ja niin se pitäisikin ajatella. Enää en ole pelkästään katsomon puolella häntä katsomassa, vaan samassa verryttelyssä.. :)

   Poista
 2. Hienosti se menee! Olet kauhean huono kehumaan teitä ja silti ootte ihan huippuja! ;) Onnea kisoihin. Mä tiedän että tulette pärjäämään hyvin ^^

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi ei ole oikea kisa, ja vaikka olisikin, niin pitäisi kyllä munkin muistaa että tällä tasolla vaan itseään vastaan kisataan. :) Me vielä opetellaan!

   Poista
 3. Ai että ootte nätti pari! Oon tässä jo pidemmän aikaa teidän menoa seuraillut, ja ootte menny vaan eteenpäin pienistä mutkista huolimatta. :) ja ei hertalla kyllä ikä paina. :) sun postauksia on aina kiva lukee, ja omaankin ratsastukseen saa vinkkejä ja motivaatiota, kun näkee miten pitkälle tekin ootte päässyt kovala treenillä :) onnea kisoihin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ikä on vain numeroita! Pakko todeta. Joku tallilla sanoikin että Hertalla on Peter Pan-geeni, se ei koskaan kasva aikuiseksi :D

   Täytyy olla tyytyväinen. H on mennyt tasaisen varmasti eteenpäin ja suorittaa tosi mallikkaasti ajoittain. Kausikaan ei ole edes alkanut moneen viikkoon vielä! Meillä ei ole kiire :)

   Poista
 4. Hei neiti, sä kisaat Stellan kans samassa luokassa, niin et sä voi kovin paska olla! Nyt vähän uskoa itseesi ja Herttaan. Ootte upeita ja taitavia ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sinä sen sanoit! Pitäisi mun lopettaa tää vinkuminen. Eikä edes virallisesti samassa luokassa, mutta samassa tilaisuudesa. Ohjelma vain vaihtuu meidän välillä :) Stella menee oikean GP;n, minä "leikki GP:n" :D

   Poista
 5. Ihana postaus! Ja mitä kuvia! Hertta on kyllä niin upea! Ja sinä kyllä niin taitava ratsastaja! :-)

  Ratsastat lauantaina huikean radan, muistat pyytää Hertalta sen hitusen enemmän - veikkaan teille ennätysprosentteja. :-)

  Voin samaistua omalla tavallani tuohon kun hevonen tietää paremmin kuin ratsastaja mitä tehdään ja milloin... 21-vuotias vanha herra sai minut taas hihittelemään kesken vierailevan valmentajan tunnin sunnuntaina. Yksinkertainen tehtävä: käännyttiin pituushalkaisijalle, laukannosto suoralla hevosella ennen keskipistettä, iso pyöreä voltti ja pituushalkaisijalla suoralla hevosella taas siirtyminen laukasta raviin. Ekan kerran jälkeen herra tarjosi laukkaa jo pituushalkaisijalle käännettäessä tyyliin "mä tiedän että kohta laukataan, mä osaan tän jo, teen noston nyt ihan itse, voit vaan istua kyydissä..." Ihana hevonen. Ehdottomasti positiivinen ongelma. ;-)

  Kiitos inspiraatiosta taas kerran!
  Peukut pystyssä ja hengessä mukana -terveisin,
  Maarit L. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo se on vähän ongelma näillä vanhoilla kehäketuilla, ne oikeasti tietää, tai ainakin luulee tietävänsä, mitä seuraavaksi tapahtuu.. ;) Ilmeisesti iän mukana tulee selvännäkijän taidot hepoille ;) Mutta tosiaan, positiivinen ongelma!
   Meillä tosin lopputervehdystä vähän häiritsevä, sillä H pysähtyisi jo loppulinjan alkuun lopputervehdykseen jos päästäisi... Se niin tietää että kohta pysähdytään ja taputellaan... :D

   Poista
 6. Mulle tuli tosta Stellan jälkeen starttaamisesta mieleen yks meemi jonka näin varmaan instagramissa, siinä oli jotain että "work until your idols become your rivals" ja sehän sopis nyt niin hyvin :D Ei mutta hyvin se mennöö älä huoli!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi hyvä meemi!! :D

   Eipä tässä onneks ole menetettävää, ei ole oikea kisa! :D

   Poista
 7. Millaisia apuja käytät piaffeen ja passageen? Käytätkö piaffessa pohkeita vuorotellen vai yhtä aikaa? tästä kun ollaan niin montaa mieltä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tästä ollaan kyllä montaa mieltä, ja taitaa olla tosi hevoskohtaista. Passagessa en oikeastaan tartte pohkeita. En oikein osaa selittää miten sen teen. "tiivistän istuntaa". Jos tarvitsee, niin anna pohkeilla tahtia (esim jos H on vähän löysän tuntuinen).

   Piaffissa minä taidan käyttää molempia pohkeita, mutta tässäkin mulla pyrkimyksenä että olisin hiljaa, enkä käytä kumpaakaan tapaa muuta kuin tarvittaessa jos tarvitsee huomauttaa jostain tahdin ylläpitämisestä tai kokoamisesta tms. Muutoin tahdon että heppa menisi itse piaffia/passagea vain istuntaa "tiivistämällä" ja jalkaa lähelle tuomalla. Mutta käytän molempia pohkeita tahdissa jos tarvis. Olen kokeillut myös käyttää pohkeita vuorotellen, mutta H tuntui vähän hämmentyvän tästä :)

   Poista
 8. Hyvältä näyttää! Tsemppiä radalle. Pakko udella minkä niminen appi? Tahtoo kanssa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se oli FEI Equitests tms! :) LÖytyi ainakin mulla ihan vaa FEI hakusanoilla Google Playsta, mulla on Samsung :)

   Poista
 9. Vautsi miten upea Hertta on! Löysitkös muuten sitä FEIn appia? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Löysin! Se vaan maksaa 12 e, ja mulla ei ole luottokorttia. Täytyypä yrittää jotenkin kikkailla että saisin maksettua tuon apin ja ladattua :)

   Se on nimellä FEI Equitests!

   Poista
 10. Taitaa löytyä Fei Equitests-nimellä Play-kaupasta :)

  VastaaPoista
 11. Ois aika kiva, jos voisit laittaa sieltä rataharkoista (vai oliko ne ihan kisat...) videota sun radasta. :) Kuvatkin on kivoja, mutta teidän menoa ois vaan niin kiva katella ihan liikkeessäkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nää on rataharkat. Katsotaan jos kehtaan laittaa ;)

   Poista
 12. Küreissähän on tietty aika minkä verran ne saa/pitää kestää, esim 4.30-5.00 minuuttia. Aletaanko aikaa kellottaa siitä kun musiikkisi lähtee käyntiin vai siitä kun saavut radalle tulossa alkutervehdykseen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sain itse apua Small Tour kürini tekemiseen Tiina Karkkolaiselta, joka on FEI tason tuomari, ja hän sanoi että "tervehdyksestä tervehdykseen", eli kun lähdet alkutervehdyksestä liikkeelle ja lopetat lopputervehdykseen, niin se aika :)

   Toki kellottajissa on eroja, mutta periaatteessa kun "käsi menee lippaan", niin siitä lähtee/loppuu aika :)

   Poista
  2. Okei kiitos paljon vastauksestasi :)

   Poista

Jätäthän kommenttisi!

En julkaise asiattomia/provosoivia kommentteja. Risut ja ruusut ovat tervetulleita, kunhan kommentointi pidetään asiallisena!