Kootussa Ravissa

22. tammikuuta 2017

Kiireinen viikko

Enpä ole edes ehtinyt uhraamaan ajatustakaan koneella olemisesta saatika blogin parissa työskentelemisestä! Vaihdoin tosiaan työpaikkaa vuoden vaihteessa ja olen tehnyt nyt ahkeraan töitä ja pikkuhiljaa tuntuu että alan päästä jyvälle, eikä kaikkea aivokapasiteettia tartte kuluttaa yhden työtehtävän tekemiseen. Töiden ja Hertan lisäksi olen nyt paljon käynyt katsomassa muitakin hevosia, joten kellon ympäri olen juossut. Pakko vähän rauhoittaa menoa jälleen kun kisakausikin pukkaa päälle, mutta onneksi uusi työ mahdollistaa vuorotöinä arkivapaita, ja välillä ehkä kevyempiä viikkoja.
Ensi viikkokin on suhteellisen kiireinen, mutta onneksi Hertan parissa!
Meillä on pitkästä aikaa TDF-treenit Keisarinmäessä keskiviikkona ja heti perään lauantaina rataharjoituskilpailut Ypäjällä! Päätimme kotivalmentajan kanssa, etten vielä yritä GP;tä ratsastaa näissä harkkakisoissa. Ihan turhaan hätäillään, vaikka H on esittänyt GP pätkiä tosi kivasti ajoittain, mutta meno ei ole tarpeeksi varmaa vielä. Ei se esteilläkään merkkaa mitään, menetkö yksittäisenä 160cm esteen puhtaasti, mutta sitten että 160cm ratana...?
Esitämme tuomariharjoittelijoille siis Intermediate A ohjelman, eli "semi GP:n". Olemme tämän ohjelman menneet Hertan kanssa pari kertaa viime kesänä hyvin prosentein, 67% ja 63% tienoilla olleet prosentit lupaavat hyvää. Uskon että jotain samaa luokkaa on mahdollista saada nytkin jos vain tulee ehjä rata :)

Siihen ehjään rataan viitaten, se voi olla haaste. Hertta on kyllä nyt ollut niin intopiukeana taas, että se ehkä muodostaa jo ongelmaa. Se niin yrittää nyt tehdä näitä GP juttuja ja välillä jopa yhtäaikaa... Se on niin herkkä nyt, että toisaalta se on todella magical ratsastaa, todella kevyt, mutta sitten taas virheitä sattuu tosi paljon, jos yhtään itse esim heilahdan selässä!
Sinäällään onni noin herkkä hevonen. Eilenkin tein piaffi passage siirtymiä, ja sitten passagesta suoraan laukannostoja niinkuin ne GP:ssä tulee ja nämä jopa välillä tuntuvat yllättävän helpoilta! Mutta sitten taas esim sarhavaihdot ovat tosi herkässä nyt. Nyt on oltava tarkkana että tuleeko kakkosia, vai ykkösiä. Eikun ykkösiä silloin kuin kakkosia. Eikun mitä? ;) Tältä se vähän tuntuu nyt välillä.

Olen nyt päättänyt että tällä viikolla en edes yritä yksin MITÄÄN näitä juttuja. Teen vaan perushommia, korkeintaan pohkeenväistöä... Yritän nyt vähän "tyynnyttää" Herttaa, ettei se olisi noin "ylivireessä". Keskiviikkona Janne saa auttaa meitä ja sitten lauantaina rataharkassa todennäköisesti Janne tulee mulle kuulokkeen päähän radan ajaksi (tämähän on sallittua kun on harjoitus). Maajoukkuevalmentaja Emile Fauriekin on paikalla, mutta en todellakaan uskalla ottaa häntä kuulokkeen päähän neuvomaan. Tulee ihan liian kovat paineet, ja ehkä pieni häpeäkin, joten suosiolla jätän hänen apunsa oikeille maajoukkueratsastajille! :'D


Hehe, kuva vuosi sitten. Hertta tykkää poseeraa.

Nyt mun pitää vain alkaa keräämään aivojani kasaan viikonloppua varten. Onneksi ei ole oikeat kisat, mutta ihan kisakamat tulee olla päällä jne. Joten hyvää treeniä, ja ilman mitään menestyksen jahtaamista koska nämä ovat oikeasti treeniä! Hyvä aloittaa vähän jo taas "harjoittelemaan" kisakautta varten näin ajoissa, koska meiltähän viime kisakausi loppui aiemmin kun oli tarkoitus tapaturman takia. Ei tauko venähdä älyttömän pitkäksi. :)

11 kommenttia

 1. Tsemppiä rataharrkoihin ja muihinkin treeneihin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) ajattelin harkkakisojen jälkeen pitä taukoa kouluratsastuksesta. Enemmän esteitä ja kaikkea muuta. :)

   Poista
 2. Hurjasti tsemppiä treeneihin ja Hertan rauhoittamiseen ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitäisi päästä pellolle vaikka vähän hankilaukkailemaan niin uskoisin että se auttaisi asiaa ;)

   Poista
  2. Hankilaukoista sen verran, että ainakin meillä Etelä-Suomen pohjoisosassa pelloilla on hangen alla jää johon lumi ei ole tarttunut kiinni, aivan pääkallokelit paikoin siis, joten suosittelen tarkkailemaan pohjia muuallakin... Tällaisiksi nämä talvet ovat menneet!

   Poista
  3. Nokun juuri tämä... olisi kiva päästä mutta meillä maastoilukin on aika nounou tällä hetkellä. Lunta päällä ja peilijää alla! Tilsaa vaan tulee ja tilsakavioilla sitten jäälle.. joten taitaa olla kevään odottelun paikka :p

   Poista
 3. Saatko jonkun ottamaan videota? :)

  VastaaPoista
 4. Jos hevosen taso on helppo c, niin mitä se osaa? Entä jos hevosen taso on helppo b, niin mitä se osaa?

  VastaaPoista
 5. Ainiin ja Jos hevonen osaa perusasiat ratsastuksessa, niin mitä se osaa? (Peruutus yms?) Kiitos TODELLA paljon vastauksistasi! :D Olette upea ratsukko! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No siis He C, on se ihan perusperustaso. Eli pysähdys, peruutus, voltin kääntäminen ja kaikki askellajit tulee osata esittää.

   Sitten kun mennään He B tasolle, niin siihen ei varsinaisesti tule paljoa lisää, muutakuin että pitää pystyä kääntämään pienemmät voltit ja erilaisia teitä tulee pystyä ratsastamaan "tiheämpään tahtiin", eli niitä tulee radalla vastaan useammin kuin He C radalla, jossa vain mennään ympäri kenttää.

   Isoin ero HE C ja HE B välillä on se, että He B tasolla hevosen tulee jo myödätä niskastaan ja kulkea peräänannossa, hyvällä kuolaintuntumalla. Eli Helpossa Ceessä ei arvostella vielä tätä. Siinä arvostelaan vain oikeiden teiden seuraamista. He B:ssä pitää jos osata ratsastaa hevonen kaikissa askellajeissa kuolaintuelle, ja esittää vaaditut asiat siinä.

   Sitten He A tasolla tulee jo hevosen olla sopivassa kokoamisasteessa, vaikkakin ei vielä varsinaisesti koota. He A tasolla tulee jo sitten vastalaukkoja ja siirtymät ovat vaativampia. He A tasolla pitää tosiaan olla jo rehellisesti läpi koko hevonen ja kuolaintuntumalla, sekä He A - kokoamisasteessa. Siinä jo vaaditaan vähän painoa takaosalle jotta voi suorittaa vastalaukat ja laukka-käynti siirtymät :)

   Poista

Jätäthän kommenttisi!

En julkaise asiattomia/provosoivia kommentteja. Risut ja ruusut ovat tervetulleita, kunhan kommentointi pidetään asiallisena!