Kootussa Ravissa

18. tammikuuta 2015

Totaalinen valaistuminen...

Tämä on suorastaan noloa! 
Näin me mentäisiin jos Hertta saisi vallan
Oltiin sunnuntaiaamuna Riikan kanssa kuvaamassa mun suunnittelemaa küria Hertalle.
Huomasin jo kuntoonlaitossa Hertan seisomistavasta, että tänään se tulee olemaan hermostunut. Ja näin kävi. Olen meedio... :D

Häseltää, höslää, kuumuu, koittaa sinkoilla... Ei pidätteitä läpi tai sitten pidätteet niin läpi että hyppää kattoon. HUOH!
Totesin Riikalle että kuvataan vaan, ei siinä ole väliä vaikka tulee rikkoja. Pääasia että saadaan ohjelma kellotettua jotta saan tehtyä musiikkia.

Noh, ensimmäinen otto..
Karmeaa kuraa...
Ravi on tököttävää, selätöntä ja pientä. En välitä. Sitten ohjelman edetessä tullaan sarjavaihtoihin ja siinä Hertta läks. Tuli ykkösiä/kakkosia/kolmosia/tuhatjalkaisia/mitälie yhtäaikaa. Ihan vain yritin laittaa pohkeet kiinni ja alkaa ratsastamaan vaihtoja!
Tässä vaiheessa suutuin. Huusin mielessäni sitä itseään ja keskeytin suorituksen. Sieltä jostain heräsi se kauan kadoksissa ollut "Natsi-Noora" aikaisemman "kiltin Nooran" tilalle. Totesin että nyt loppui tälläinen!
Viesti Hertalle:

 1. Minähän laitan jalan kylkeen kiinni, ja jalasta tapahtuu reaktio
 2. Nyt kaikki energia työntekoon, eikä mihinkään muuhun
 3. Minä RATSASTAN joka ikisen askeleen!
Kokeiltiin sitten kuvata uudestaan. Ja voi ihme! Siis ihankuin eri hevonen! Mihin hävisi se pikkutyttö piipertämässä ponillaan jotain nihkeetä sulkuväistöä? Yhtäkkiä tilalla on kouluratsukko?

Kyllähän mä selkään tunsin eron ja saatiinkin kür kuvattua loppuun, mutta kun katsoin videot niin olin tippua tuolilta! Miten mä edes kehtaan esittää tollaista menoa kisoissa, niinkuin tähän asti? Miksen oikeasti ratsasta sitä hevosta esiin niinkuin kotona ja treeneissä?

Pitkään pähkäilin ja niin se vain on, että kisoissa radalla keskityn varmaan liikaa itse radan kulkemiseen. Mitä tulee seuraavaksi ja mitä kohta pitää tehdä. Mä unohdan ratsastaa sitä hevosta ja sen askellajeja! Ei se Hertta itsekseen liihottele hienosti radalla, kyllä mun täytyy se ihan itse esittää. Tähän on nyt tultava muutos.
En voi aina ratsastaa vain "pikkusievästi" vaan mun täytyy haluta kaivaa jokainen piste sieltä radalta kotiin. Ei sillä pärjää jos vain hissuttelee, koittaa hymyillä ja toivoo että hevonen kulkee.
Onhan meillä ollut hyviäkin ratoja, mutta ne on vain silloin kun "Hertta on hyvällä päällä". 
Silloin kun se antaa mun ratsastaa. 
Sitten kun on Hertalla tammapäivä (eli "älä koske, en kestä!") niin mä itse muutun takaisin siihen hyssyttelevään ja pikkusievään piipertäjään.
Eli note to self: Oli hevonen sitten millainen tahansa sinä päivänä, minä ratsastan aina samanlailla = hyvin! Kaikki irti, enkä missään nimessä varo koskemasta.

Onneksi oli kaveri kuvaamassa niin sain nyt materiaali tästä.
Tein lyhyen koostevideon ja silmätikuksi otin nyt tuon sulkutaivutuksen. Ensin huono pätkä, sitten kunnolla ratsastettu pätkä. Ero on huikea.
Ensimmäisellä videolla sulku (ja ravi ylipäätänsä) on pientä ja tikittävää, sekä jännittynyttä. Ristiastunnasta ei tietoa, eikä se myöskään taivu. Nostaa vain niskaa ylös ja jäkittää.
Koko hevonen jopa tahdittaa kun se on niin lavoillaan.
Toisella videolla jo ravin tahti on eri! Siinä on svungia. Sulussa se astuu ristiin ja etujalkojen alla on ilmaa. Se taipuu. Toki välillä voi taivutusaste vaihdella, mutta tätä nyt treenataan lisää.

Jokainen voi katsoa tämän nolouden huipun tästä:Kysymys kuuluu: Miksi en esitä hevostani radalla noin?

Kuva: Susanna Saikkonen
Vaihdetaanko tämä...
... tähän?

Aina oppii uutta. 
Nämä on taas niitä hetkiä kun hakkaan päätäni seinään, mutta ei se hakkaaminen auta. Täytyy oikeasti alkaa tekemään ja muuttamaan asioita. 

Jälleen kerran, pakko sanoa: Ratsastajan täytyy muuttua, ei hevosen.
On ihan turhaa kiertää kalliita kisoja ja mennä sinne vain huitaisemaan ohjelma läpi, jonka jälkeen voin palata kotiin fiilistelemään sitä kuinka kotona mulla on ihana ja hieno hevonen! Mun täytyy oikeasti kisoissa ratsastaa koko rahan edestä jatkossa, ihan joka kerta.

Mä onnistuin tänään ratsastamaan hevosesta parempaa ulos, nyt täytyy tehdä sama radalla.

44 kommenttia

 1. Tässä näkee hyvin sen, kuinka kukaan hevonen ei liiku hienosti jos niitä ei ratsasta.
  Usein kuulee kentän laidalta "no hyvähän tollaisella on kisata kun on tuollainen liitokavio", mutta harvemmin ne liitelee ihan kenen tahansa kanssa... :)

  Kun katsoo jo pelkkää ravia, niin noiden videoiden väliin voisi luulla kuuluvan vuosia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan totta... Siis järkyttävää miten voin edes esittää tollaista sulkua kisoissa.
   Tuo jälkimmäinen on ihan toiselta planeetalta! Ja aikaa välissä pari minuuttia? :D

   Poista
  2. Ja onhan niitä paremmin liikkuvia hevosia kun toiset, mutta periaatteessa oli hevonen millainen hyvänsä, kaikkien askellajeja pystyy muokkaamaan ja parantamaan huimasti oikealla ratsastuksella!

   Poista
 2. eikös tuo ole sulkutaivutus? en ole ainakaan kuullut mistään sulkuväistöstä? mutta hieno muutos :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo on se sulkutaivutustusta, mulle on väin jäänyt tuollainen nimitys. :)

   Half-pass on sulkutaivutusta sivuttain (eli mistä käytän sulkuväistö)
   Travers on sulkutaivutusta uralla (mistä käytän sulkutaivutus)

   Mutta siis olet ihan oikeassa, en vain huomaa kuinka aina käytän tuota sulkuväistöä. Englanniksi on paremmat nimitykset!

   Poista
 3. Aika huikea ero! Pitäs muistaa ottaa itseäni kanssa niskasta kiinni ja ratsastaa kunnolla, tuppaan liian usein jäämään vain matkustamaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama vika :D

   Ihmiset on laiskoja, hevosetkin on. Ei kukaan tee ellei ole pakko! :D

   Valmentaja käskyttää ratsastajaa, ratsastaja hevosta. Kun osaisi itse käskyttää itseään yhtä hyvin kuin valmentaja... :D

   Poista
 4. Aivan huikee ero!!' Itellä sama ongelma kisoissa että ajattelen liikaa ohjelmasta suoriutumista ja jään vaan matkusteleen kun pitäis näyttää mitä osaa siitä hevosesta ratsastaa ulos. Tänä vuonna koitan päästä siitä eroon, jos uskalletaan kouluradoille :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yrittänyttä ei laiteta! :D Ei auta kun lähteä roskeasti taistoon ja yrittää parhaansa! :D Ja nimenomaan YRITTÄÄ PARHAANSA, eikä matkustaa ;D

   Mäkin voisin nyt tehdä uudenvuoden lupauksen joka jäi. Eli oikeasti, hevosesta kaikki ulos, eikä matkusteta!

   Poista
 5. Oli kyllä melkoinen ero! Ja auts kun tuntui pisto sydämessä tunnistaessani itsestäni tuon pikkusievän hyssyttelijän, joka ihmettelee, miksi hevonen kulkee valmennuksissa niin paljon paremmin. ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meitä on siis moneksi! ;D Tervetuloa kerhoon! :D Perustetaan uusi kerho, nimeltä "Kisoissa paremmin kuin kotona?" :D

   Poista
 6. Aivan USKOMATON ero! Oma uudenvuodenlupaukseni oli, että "ratsasta, älä matkusta!". Nykyään kotona muistan jo ratsastaa jokaisella askeleella, mutta vielä kun muistaisi sen kisoissa.. Harmittaa välillä niin pirusti, kun tietää että kisoissa pystyisi niin paljon parempaan ja silti sitä jää matkustajaksi! Tuntuu, että menee koko hevonen hukkaan, kun se saa esittää kaikista parastaan kotioloissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinäpä sen sanoit. Mutta oppimassahan täällä me kaikki ollaan.

   Tämä oli mulle niin shokkihoitoa kun näki noin mustavalkoisen eron, etten todellakaan halua tarjota tuota ensimmäistä sulkua enää ikinä, enkä ylipäätänsä tuollaista liikkumista radalla. piste!

   Poista
 7. Mahtava muutos!

  Itsekin pitäisi keskittyä siihen ratsastamiseen, eikä pelkästään radan kulkemiseen! Itsellä juurikin se, että kisoissa keskityn vaan radan läpäisemiseen, enkä siihen ratsastukseen, joka sitten näkyy prosenteissa yms. Varsinkin, kun melkein joka kisoihin olen joutunut opettelemaan uuden radan...

  Helmikuussa miulla ois luvassa sama rata, kuin tässä kuussa, joten toivottavasti osaisin keskittyä siihen ratsastukseenkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on hyvä jos saat samanradan. On oikeasti helpompaa kun samat radat ovat kokoajan. Pääset koko kauden pureutumaan siihen ohjelmaan ja sen ongelmakohtiin eikä tarvitse vaihtaa lennosta uuteen ja omaksua taas uutta :)

   Poista
 8. Onpas kyllä eroa, kuin yöllä ja päivällä! Huikeaa :)
  Mullakin on helposti hermostuva hevonen, jota tosiaan ihan liian usein tulee ratsastettua sen olevan "sillä tuulella" kamalan varovaisesti hyssytellen, ettei prinsessa nyt vaan vedä herneitä nokkaan mistään :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin! Mutta meidän pitäisi unohtaa se että ne on prinsessoja ja lopettaa prinsessamainen kohtelu! :D Aion kyllä nyt sisuunnuttaa itseni Hertan kanssa. olen sille liian kiltti kun se on se mammanmussu. Sitten kun menen muiden selkään olen oikea natsi ja vaadin. Miksen vaadi Hertalta? :D

   Poista
 9. Ihan kun minä oisin kirjoittanut ton tekstin.... :D Meen kisoihin aina vaan matkustelemaan. Jotenkin vaan jännityksestä lamaantuu ja keskittyy vaan radan muistamiseen - oli sitten kyse koulu- tai estekisoista. Ja mä oon huomannu sen, että jos yhtään oon syöny huonosti ennen ratsastusta nii hermot palaa nopeemmin enkä jaksa yhtään keskittyä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, voisin kokeilla syöttää Herttaa namilla ennen starttia, jos se olisi vähemmän hermostuvaisempi! :D Jos lahjonta ja ruoka auttaisi (eikä tartteisi itse tehdä töitä vaan voisi matkustaa.. ;D )

   No ei! Kyllä nyt tosiaan tuntuu että itse jos toisenkin täytyy muuttua KUSKIKSI matkustajan siijaan!

   Poista
 10. Valtava ero! Todella hieno tuo jälkimmäinen pätkä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole ikinä saanut videolle tuollaista ravia Hertalta. Jos en olisi itse ladannut videoita koneelle, oisin kyllä ihmetellyt mikä tuo hevonen on..

   Poista
 11. Mietin kyllä ja taisin ääneenkin sanoa, että harmi kun ei blogiin tälläistä kehtaa laittaa.
  Mutta sitten kun katsoin noi pätkät ja tajusin tuon huiman eron, niin teinpä itselleni opetusvideon ja mietin että kenen ahteria se ärsyttää että julkaisen "virhe-->korjaus"? :D

  Sanomattakin selvää että kaikki me tehdään JOKA PÄIVÄ virheitä hevosten kanssa. ymmärrän ettei haluta netissä antaa anonyymeille mahdollisuutta päästä haukkumaan, mutta pakko sanoa, että se joka on synnitön, heittäköön ensimmäisen kiven! Toin julki "ei hyvää materiaalia" mutta pystyin vielä korjaamaan sen heti perään, jotta sokeakin näkee että ehkä minäkin tajusin jotain ja kokeilin opetella ratsastamaan! :D

  VastaaPoista
 12. Sanontahan kuuluu, että ratsastaja ei ole koskaan valmis. Ero oli valtava :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep! Lohduttavaa, kun tietää ettei koskaan tule olemaan valmis... :D

   Poista
 13. no huh huh ! ei kyllä uskois et on sama ratsukko samana päivänä vielä :D tässä kyllä huomas että et yhtään liiottele ku välillä sanot et hertta vaan kipitti yms ! täytyyki rueta ajattelemaan asiaa omassa ratsastuksessaki jos ero voi olla noin valtava! ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta. Hertan luonnollinen ravi on aika tavallinen, mutta sitten kun sitä ratsastaa esiin, sillä on todella hyvä tahti ja svungi ravissa! Se liikkuu ravissa oikeasti todella näyttävästi!

   Mutta sitten, jos JOKIN mättää, niin siitä ravista saa myös tuollaisen tahdittavan ja kipittävän shettisravin, jolloin kukaan ei usko että se olisi kansallisen tason kisahepo. :P Ja kyllä nyt hävettää.. Sääliksi käy Herttaa kun tuon siitä esiin tuollaisen puolen radalla, vaikka sillä olisi ainesta saada papereihin kommenttia "hieno ravi"! (ollaan toki saatu yleensä kommenttia että "hyvä raviohjelma", mutta tosiaan nyt pitäisi jättää tuo ailahtelevaisuus pois, ja saada jokaisesta radasta tuo "hyvä raviohjelma" kommentti!)

   Tässä taas elävä esimerkki siitä että ratsastamalla sitä laatua saadaan peliin, joten eikun vaan tosiaan miettimään miten sitä laatua saisi esiin! :D Kantapään kautta näköjään nämä opitaan...

   Poista
 14. No huh! Siis ihan positiivisessa mielessä. Varmaan motivoi itseäkin, kun näkee videolta, mitä parhaimmillaan (?) voi saavuttaa. Tekstikin oli hyvä, mutta video kertoi vielä enemmän kuin tuhat sanaa.

  Tämä antoi minullekin huikeasti motivaatiota omaan treenaukseen - on nimittäin oman punaisen tamman kanssa ihan samanlaisia ongelmia siitä, että aina se ei anna koskea ja ratsastaa. ja siksi erityisesti kisoissa tyydyn sievään vaatimattomaan hiihtämiseen, sen pelossa, että muuten voi tulla joku käsittämätön protesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On todellakin motivoivaa. En uskoisi että tuossa jälkimmäisessä videolla ollaan me! Katsoin todellakin että "wau, kuka toi on". Tutumpi näky on tuo ensimmäinen kun itsestäni olen videoita nähnyt... Aina kisoissa katson ylöspäin kilpakumppaneita, mutta nyt on ihan todistettu että voisin "katsoa meitäkin ylöspäin" jos kerta tuollaista liikettä on mahis kaivaa esiin! Nyt todellakin alan uskomaan meihin, että me voidaan olla tullainen pari radoillakin, enkä enää ikinä vähättele meitä, ettei meistä ole suorittamaan paremmin!

   Voih, kaikki sympatiani jaan sinulle! :D Punaisten tammojen kanssa on v älillä vähän, noh... miten sen nyt sanoisi... herkkää..? :D
   Mutta tosiaan, älä enää jatkossa pelkää seurauksia "mitä jos teen näin..?".. Vaan tee! sitten sieltä tulee protestia, mutta se on varmasti avainasemassa siihen muutokseen, jotta jonain päivänä protestit jää ja sen sijaan tulee oikea reaktio! Eikä tarvitse enää esittää vaatimatonta ja "tasaista tylsää" protestin pelossa.. :) Pakko se on joskus käydä läpi! Tämän päiväinen antoi omalla kohdalla todisteet siitä, että aina ei vain saaa mitä haluaa kun on liian kiltti. Hertta piti mua ihan pilkkanaan, mutta kun sanoin että prkl niin johan sieltä tuli se kouluhevonen esiin! :D

   Poista
 15. Se virheiden varominen ei tosiaan johda mihinkään, olen sen itsekin tässä vuosi vuodelta paremmin sisäistänyt. Minulle on toisaalta ollut aina "ihan sama" jos hevonen katsoo mua yläkautta silmiin tai jos joudun käyttämään sellaista pohjeapua, että hevosesta "lähtee ilmat pihalle", mutta silti sitä välillä sortuu varmisteluun ja ei sillä varmistelulla kyllä mitään uutta saavuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noin minäkin olen aina sanonut, mutta silti nimenomaan käytännössä sortunut siihen varmisteluun... Mutta nyt se loppuu!!!

   Poista
 16. Kyllä, kyllä, kyllä! Mun valkun sanoin: "Kisoissa pitää ratsastaa hevosta apinanraivolla" :) Minä kyllä mielelläni näkisin lisää tällaisia virhe - korjaus -videoita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. AIVAN! Jatkossa ratsastan kuin GORILLA suorastaan! :D

   Mäkin ihan innostuin tästä. Oon vieläkin ihan äimänä että "voidaanko me tosiaan olla tuossa jälkimmäisessä videossa?". Aluksi tosiaan mietin etten voi laittaa tuollaista sontaa tänne blogiin ja sitten selittelen vuoden negatiivisille anonyymeille että miksi ratsastan huonosti... Mutta nyt kun näen tuon videon, niin se on niin havainnollistava.

   Jos vain jatkossa saan materiaalia kuvien tai videoiden muodossa, niin väsään näitä. :) Minä myönnnän että teen virheitä ja jaan ne blogissa. Siitä saa jotkut ottaa itselleen tsemppiä/oppia (miten tykkää) tai sitten jotkut saavat mässäillä sillä että "bloggaaja julkaisi itsestään huonoa ratsastusta!". What ever!
   Jos tälläiset videot auttavat muita ratsastajia niin silloin olen jotain hyvää tähänkin maailmaan saanut aikaan. :D

   Asiaa myös auttaa se, että mulla on uusi kone, joka kestää Movie Makerin käyttöä, joten voin tehdä enemmän videomateriaalia ja muokata tälläisiä videoita. Ennen en pystynyt edes avaamaan videoita :)

   Poista
 17. Huikea ero:) Ihanaa Noora että laitat nähtävälle myös sen ei niin loisteliaan :) Mieletön tahti tuossa paremmassa! :) Fella tekee tuota myös aluksi eli jäkittää, jännittää ja ei tahtia. Miten saat Hertan pois siitä? Lopussa Fellalla on tahti :) mut kuskilla loppuu kunto ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon katellu tota videoo uudestaan ja uudestaan ja löydän tuosta paremmastakin vielä korjattavaa.. ;) Mutta se on hyvä, siitä pitää vaan saada vielä parempi! :D

   Se miten Hertan saan tuosta pois ei olekaan niin yksinkertaista... Periaatteessa en voi sitä pakottaa siitä pois. Jos sitä jännittää ja se jäkittää selästään niin meno on tuollaista, MUTTA, mun täytyy yrittää silti RATSASTAA, ja toivoa, että se sieltä tulee pois.

   Eilen tosiaan suutuin, jolloin suutuin siis itselleni ja aloin ratsastamaan "apinan raivolla". En tyytynyt tuohon. Hertta oli heti messissä ja sain siitä irti sitten kivaa menoa.

   En voi oikeastaan muuta sanoa, kuin että täytyy olla napakka ja vaatia haluamansa SELKEÄSTI, mutta samalla olla armollinen. Ei voi pakottaa, mutta täytyy vaatia. Ja muistaa heti kiittää kun kiitettävää tulee.
   Jos vain suuttuisin ja potkisin menemään, en varman saisi hienoa liikettä ulos. Mutta kun sanon että "tässä on nämä mun jalat, ja ne on sun kyljissä kiinni. Tässä on tämä ohjastuntuma, ole hyvä, siinä on sulle mukava paikka mihin tukeutua."

   Ei saa olla kova, mutta ei lepsu... Ei siitä tule mitään jos "okei en koske suhun ollenkaan, ettei sua ala ahistaa"-ajatuksella menee.

   Elikkä miten tuon nyt tiivistäis... Ratsasta, älä matkusta. Ole herkkä, mutta vaadi herkkyyttä hevoselta. Jos tilanne niin vaatii, niin älä pelkää tehdä jotain, minkä jälkimaininkeja "pelkäisit". Jos joudut käyttämään pohjeapua kunnolla kun nätimpi apu menee kuuroille kyljille, niin anna mennä vaan, mutta johdonmukaisesti myös muista kehua kun reaktio tulee.
   Täytyy tehdä kaikkensa, mutta antaa myös tilaa kun tavoite saavutetaan..? :)

   "Mitä herkempi hevonen, sitä enemmän pohkeet kylkiin kiinni"

   Poista
 18. Ei voi muuta sanoa kuin VAU. Tajutonta. Hieno postaus muutenkin, tästä ajateltavaa (ja motivaatiota!) kaikille! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti tämä tsemppaa muitakin, jotka painivat näiden ongelmien kanssa! oikeastaan samat ongelmat ne tuntuu olevan kaikilla tasosta riippumatta! :)

   Poista
 19. Ohhoh! Aivan mieletön ero! Tässä just huomaa, että hevosta tosiaan pitää ratsastaa eikä vain matkustella. Sä oot aivan mielettömän taitava :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Sitä vain syyllistyy liian usein siihen matkusteluun... MAtkustelu on mukavaa ilmeisesti! :D Ratsastaminen vaan vaatisi niitä töitä...

   Poista
 20. Katsoin ton videon monta kertaa ja siis wau! Mieletöntä, kuinka oikeasti ratsastamalla kunnolla voi saada älyttömän muutoksen aikaan ihan muutamassa minuutissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! En itsekkään tosiaan uskonut silmiäni kun näin. En ole ikinä saanut videota Hertan suluista (paitsi kisoista) ja nyt kun vielä samaan treenikertaan mahtui kaksi täysin eri planeetalta olevaa sulkua! Kun näin tuon paremman niin oikeasti en edes tunnistanut meitä siitä. Mun täytyy nyt oikeasti saada TUO RAVI radoille!

   Poista
 21. Usein en blogeihin kommentoi, mutta nyt on pakko! Siis wau mikä ero, jälkimmäisessä pätkässä Hertta näytti todella hienolta!

  Kommentoin vielä tuohon Hertan ikään, että eihän se ole vielä ikä eikä mikään jos vain heppa pysyy kunnossa. Ihmiset turhaan pelkää ikää :) Juuri näin koulukisoissa (asun Saksassa) 23 vuotiaan, joka meni myös vaativaa (mikä lie oli luokka, olikohan st geor. tai inter..?) juniorin kanssa :)

  Tsemppiä, toivottavasti teille suodaan vielä monen monta vuotta yhdessä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan totta! Jos hevonen on 20v. Voisin ehkä silloin sanoa sitä jo vanhaksi. Mielestäni Hertta on "vanheneva", mutta jos unohdetaan sen syntymävuosi, sanoisin että se on 10-12 vuotias nyt :D sen verran järkeistynyt jo että kiva käsitellä, mutta tosi hyvässä kunnossa fyysisesti.

   Ikä on vain numeroita. tiedän 12 vuotaan hevosen jonka luulin lähenevän 20 vuoden ikää... Herttaa luultiin toissakesänä 5 vuotiaaksi, vaikka se oli 15 vuotias... :)

   Pitäisi olla "terveysmittari" ikämittarin sijaan :)

   Poista

Jätäthän kommenttisi!

En julkaise asiattomia/provosoivia kommentteja. Risut ja ruusut ovat tervetulleita, kunhan kommentointi pidetään asiallisena!