Kootussa Ravissa

25. tammikuuta 2015

Välillä vaikeimman kautta

Aina ei mene niinkuin oppikirjoissa. Kuluva viikko on ollut siitä oiva esimerkki. Ei meillä nyt kummankaan hevosen kanssa ole käynyt mitään huonoa, mutta kummankaan kanssa ei nyt ole mitään ruusuilla tanssimistakaan ollut.

Viime maanantaina olin valmennuksessa Hertan kanssa, perjantaina pääsin ekaa kertaa Wellun kanssa valmentajan silmien alle. Sain tukea omille ajatuksilleni Wellunkin kanssa valmentajalta.

Ensin Hertan treenit:

"Punainen Pöllö Pallo" niinkuin valmentaja sanoo.
Tehtiin oikeastaan koko tunti avoja ja sulkuja ravissa. Aloitettiin sillä, ja se meni yllättävän kivasti heti alkuunsa. Pilkunviilaustahan tämä on, joten koko ajan piti jotain muuttaa. Enemmän taivutusta, enemmän kokoamista, enemmän eteen, ei liikaa, ei liian vähän... Meno oli ihan ok aluksi, mutta jossain vaiheessa alkoi varmaan molemmat turhautumaan, sekä minä että Hertta. Hertta alkoi pikkuhiljaa muuttua raskaammaksi edestä ja hitaammaksi jalasta. Enää pienet avut eivät menneet läpi. Tein pidätteen, mitään ei tapahtunut. Jos tein isomman pidätteen, Hertta-Herkkis hermostuu ja nyppii päätään. Tottakai, väärä tapa korjata.
 Korjaan jalalla, mutta ei vaan tule reaktiota. Savu alkaa nousta korvista, eikä se paranna asiaa yhtään. Hertta ikäänkuin meni moodiin, jossa se vain suorittaa "kuin juna", mutta se hienosäätö jäi.

Nollattiin sitten tilanne.
Jäätiin pääty-ympyrälle tekemään "pidätä-päästä" ajatuksella ravia. Kun kirjaimellisesti päästin edestä, Hertta rojahti ja tippui tikittävään  raviin. Samantien korjasin pohkeella isompaan raviin. Sitten pidäte ja kokoaminen, ja taas päästän edestä. Niin kauan tehtiin kunnes Hertta ei enää rojahtannut lavoilleen tuntuman päästämisen jälkeen. Tulosta tuli. Hevonen keveni jälleen ja ryhtyi kantamaan itseään. Jos tulee tunne että hevonen painaa kädelle, se tarkoittaa ainoastaan ja vain sitä, että se ei kanna itseään. Hevonen ottaa tuen ratsastajasta. "Kanna sinä minut, minä en jaksa". Kun tehtiin selväksi, että minä en lähde vetokilpailuun mukaan ja jätän sen kirjaimellisesti yksin ajatuksella "kanna itse pääsi", niin se ryhdistyi ja pääsimme jatkamaan matkaa!
Sen jälkeen avot ja sulut tulivat hiukan paremmin. Väsymystä oli kuitenkin edelleen ilmassa, mutta nyt oli jo siistimpää ja kevyempää menoa.
Mun täytyy vain oikeasti muistaa, etten lähde vetokilpailuun mukaan. Haluan jostain sen kauhukahvan satulaan jossa saan mielinmäärin roikkua!

Lopuksi tehtiin hieman piruettilaukkaa voltilla valmentajan ympäri. Suurentaen ympyrää isommassa laukassa ja pienentäen ympyrää pienempään laukkaan, lopulta piruettilaukkaan.
Tässä H oli jo aika väsynyt, ja mielellään tarjosi "heilurikaulaa", eli nousi peräänannosta pois ja haki tilaa edestä tasapainottaakseen itseään. En oikeastaan jaksanut enää välittää tästä. Annoin sille tilaa. Tein korkeintaan pieniä asetuksia sisälle päin.
Tuo pään heilautus ylös on merkki siitä, että Hertalta loppuu tasapaino ja voima. Sillä hetkellä se vetää itseään pidemmäksi. Ajanmyötä se vahvistuu ja jaksaa paremmin! Mutta pikkuhiljaa. Keskeneräistä työtä ei voi arvostella.

Tässä pieni koostevideo tunnista. Vielä on hieman vaikeaa. Eiköhän se joku kaunispäivä helpota. Klikatka HD laatuiseksi jos ei näy kunnolla!

https://www.youtube.com/watch?v=JXRAYRMFH3c&feature=youtu.beVähän palaveerattiin lopuksi ja näyttäisi siltä että aletaan tekemään aiottua aikaisemmin treeneissä jo ohjelmapätkiä. Eli sarjavaihtoja ja kokonaisia piruetteja. Mietin ääneen sitä, että miksi radalla mulla menee niin paljon keskittyminen itse rataan niin että unohdan ratsastaa (tästä esimerkkinä postaus ja video siitä sulkutaivutuksen suuresta erosta "ratsastettuna" ja "suoritettuna").
Jotta radalla tulisi laatua liikkumiseen mukaan, aletaan tähän paneutumaan jo hieman aiemmin. Se tuntuisi olevan suurin ongelma, eli laadun säilytys suorituksen aikana. 
Täytyy kuitenkin muistaa, että tämä on mun ensimmäinen treenikausi kun voin treenata ohjelmapätkiä kotona! Aiemmin mulla ei ole ollut pienen kentän ja talviolosuhteiden takia oikein mahista treenata ratoja jo ennen kisoja. Aina aiemmin kisatreeni tapahtui vasta radalla... Toivottavasti tämä treeni nyt oikeasti näkyisi tulevan kisojen radoilla! Muuten alan turhautumaan.

Taannoin kun joskus kuvia otettiin, jaksoi H paremmin piruettilaukkaa. Aina ei vain voi olla niin terässä.

Hertasta Welluun!

Olin perjantaina tosiaan ensimmäistä kertaan valmentajan silmien alla ruunan retaleen kanssa. Lähtökohdat olivat katastrofaaliset... Wellu oli ollut todella kevyellä kentän huonon kunnon takia koko viikon. Sillä oli ylimääräistä turhaa energiaa, se oli niiiiiiiiiiiin etupainoinen ettei tosikaan ja se keskittyi vain ja ainoastaan  kaikkeen muuhun maneesissa kuin minuun. Se kyyläsi ovea, kyyläsi valmentajaa... Noh, totesin vaan että hommiin siitä!

Aluksi kun alettiin työstämään herraa se oli heittää hanskat tiskiin. "Ei tänään! Mua ei kiinnosta!". Joko se jäi pohkeentaa polkemaan huonoa piaffia, tai sitten kun annoit pohjetta se sinkaisi pää pystyssä 20 metriä eteenpäin ja poistui paikalta. Enkä saanut heti pysähtymään. Tämä hevonen osaa olla todella vahva edestä jos hän haluaa!

Lopulta saimme Wellun puun ja kuoren väliin. Se alkoi hyväksyä pohkeen ja se alkoi hyväksyä tuntumaan. Wellun kanssa tämä ero on huima. Siitä yhtäkkiä tulee todella kevyt edestä, se ryhdistyy ja etuosa nousee. Takajalat tulee nopeammaksi ja alle. Emme tehneet 30 minuutin pika tunnilla oikeastaan mitään muuta kuin nopeita siirtymisiä. Ravi-Laukka-Ravi-Laukka.

Kun Wellu kulkee etupainoisena, sen askelluskin on hiiiiidaaaasstaaaa ja isoa. Sellaista ihme harppomista pitkällä kaulalla ja rungolla.
Sitten kun Wellun "virittää" nopeaksi, se lyhenee ja kevenee ja askellukseen tulee särmää!
Wellu mielellään lompsii menemään ajatuksella "olen niin hieno ja mulla on hieno jousto askeleissa, mitä sä muka muuta tarviit?!" jolloin se käyttää itsestään ehkä 10%.
Mutta sitten kun Wellun kapasiteetin saa käyttöön ja se on viritetty, sieltä tuleekin ne 90% lisää voimaa ja mahtavuutta. Sitten se on todella näyttävä ja melkoinen ruusukehai!
Se vain täytyy yksinkertaisesti laittaa töihin... :D
Perjantain virittelyn jälkeen Wellu oli palannut ruotuun ja lauantaina katsoin sen omistajan perään tunnilla. Oli hienoa katsella kuinka Wellu oli 150 kertaa parempi ja juniorikin sai sen liikkumaan todella hienosti ja aktiivisesti!
Yksinkertaisesti vain PikkuPoika-Wellu armeijakuriin! ;)

Welluun ryhtiä ja nopeutta niin se on super!
Vaikka Wellu ja Hertta ovat niin erilaisia, niin niihin pätee omalla tavallaan samat asiat.
 • Hertta ikäänkuin juoksee aina mun alta, on kuuma. Herttaa pitää vähän rauhoittaa ja askeleeseen pitää saada aikaa ja ilmaa. Hertalla pitää työntää kättä eteen ja antaa sille tilaa edestä.
 • Wellu lompsii hidasta kellumisravia ja on hitaampi. Wellua pitää virittää ja askeleeseen pitää saada terävyyttä. Wellulla täytyy istua napakasti ja pitää raamit, sille ei saa antaa mahdollisuutta rojahtaa etupainoiseksi.
Niin ihmeellistä kuin se onkin, niin molempiin vaikuttaa sama asia haluttuun tulokseen: ne tehokkaat siirtymiset ja aktiivinen ratsastaminen.

Kun KuumaKalle-Hertalla menen siirtymisiä, se alkaa odottamaan mua.
Kun HidasHeikki-Wellulla menen siirtymisiä, se terävöityy ja nopeutuu takajaloistaan.

Ehkä on vain hyvä, että näitä aivopähkinöitä tulee eteen. Ei siitä kait mitään tulisi jos ratsastus olisi joka kerta "täydellistä". :)

Tuleva viikko on kovin kiireinen töiden, koulun, kürin tekemisen ja hevosten osalta, joten tuskin kerkeän postailemaan. Huomenna maanantaina on vuorossa valmennusta taas, ja tiistaina sitten istuntavalmennusta! Näistä yritän vaikka jälkijunassa väsätä juttua. Josko saataisin tämä löllökasa ryhdistäytymään selässä ratsastuspilateksen avuin. ;)

18 kommenttia

 1. Kiva jos viitisisit ratsastuspilatestunnista laittaa jotain tarinaa.. Kiinnostaisi kovin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yritän ehtiä. :) En lupaa ihan edes tälle viikolle, sillä tämäkin viikko on aika kamala... mutta toivotaan että saan siitä itsellenikin muistiin kirjoitettua jotain. Niihin on aina niin kiva palata!

   Poista
 2. Musta on niin hauskaa kuulla Wellunkin kuulumisia, se on tuttu heppa mulle valmentajan kautta. Piirit on pienet! :P
  Mulla on vähän tota samaa probleemaa, et radalla energia menee "radan matkustamiseen", mikä ei tosiaan tarkota, että oikeasti ratsastaisi. Mutta ehkä se pikku hiljaa kokemuksen lisääntyessä... Tai auttaiskohan joku hypnoosi? ;)
  Tsemppiä treeneihin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. piirit on tosiaan pienet! Enpä ois uskonu että kun vuonna 2011 näin Wellun kisoissa ekan kerran että tulisin sillä 4 vuoden päästä ratsastamaan... :) ja seki monen mutkan kautta!

   Mä oikeasti aion nyt kokeilla kun kerrankin on mahis treenata ratoja, että aina ku maneesissa o tilaa niin hinkkaa noita ratoja. Mun kohdalla kuitenki on käytännössä kaks rataa mitä meen ens kauden, st georg ja inter. :D joten ridaan niitä niin paljon etä rata menee automaatiolla ja keskityn ratsastamiseen! :D

   Poista
 3. Videon piruettilaukassa kokoat taas nojaten eteen ja selkä notkolla. Eikö Riitta puutu tähän? Kokoamista ajatellen se on kuitenkin aika iso istuntavirhe, lantion kulmauksella teet Hertasta etupainoisen, ja laukasta tulee vaivalloista, liike ei pääse läpi selän. Istu rehellisesti hepan takaosalle (siellähän haluat hevosenkin painon olevan) ja anna sille tilaa kevetä edestä, älä runttaa sitä pikkulaukkaan. Jos olet pitkään ratsastanut selkä notkolla, sen korjaaminen ei hetkessä tapahdu, joten anna itsellesi armoa :)
  T. Se sama ano kuin pari postausta aikaisemmin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nooh, kyllä mun teksteissä usein toistan sanoja mitä tunnilla saan kuulla "istu sinne takapenkille, anna tilaa edestä.."

   En ole kyllä kuullut keltään että olisin selkä notkolla, vaan pikemminkin juuri että nojaan eteen. Ehkä mun leveä ahteri tuo tuonne "notkon" kun se kaartuu ylöspäin... ;)

   Mutta niinkuin sanoit, eipä se tapahdu sormia napsauttamalla. :)

   Poista
  2. No, selkä notkolla sun tapauksessa niin päin et oot "pylly pitkällä" eikä niinkään hartiat takana. Jotenkin ajattelin että osaat tunnistaa näitä asioita.. Mutta joka tapauksessa, jos toi oli Hertan vaikeampi suunta niin sitä suuremmalla syyllä sun pitäis olla järjestyksessä itsesi kanssa ensin, eikä jarruttaa hevosta jos sillä on muutenkin vaikeaa ;) kuten itsekin tuolla seuraavassa vastauksessa sanot niin on ihan käsittämätöntä, kuinka pienillä muutoksilla istunnassa on niin suuri vaikutus..

   Poista
  3. Kyllä! nytkun oikein sanoit niin rupesin miettimään että mua särkee alaselkää aina Hertan jäljjiltä. Varmasti osasyynä eikä voi olla normaalia! Wellun kanssa ei taas särje ollenkaan.

   Noh, tässähän riittääkin tekemistä! ;) Aina ollut Hertalla vaikea istua jo sen rakenteen takia ja satulanvaihdos 2 vuotta sitten helpotti silloin paljon (satula oli liian iso). Nyt pitäisi jälleen tsekata satulankin kuntoa, joten pakko alkaa miettimään millä saan selkäkivut vähenemään. :)

   Ja pakko vielä sanoa, kyllä ihan voin vannoa että tiedän kuinka paska olen ratsastamaan, mutta ei se sano sitä ettenko asialle yritä jotain tehdä. Nyt mulla sentään on peilit josta voin katsoa ja korjata. Mutta kun en ole mikään pro, niin nämä eivät tapahdu sormia napsauttamalla. Mulla ainakin menee uuden omaksumiseen paljon, varsinkin kun pitää vanhasta totutusta oppia pois... :)

   Poista
  4. no nyt sitten hävisi kommenttini..? Noh, kuitenkin!

   Poista
  5. Nohnoh, et sä mikään paska ratsastaja ole, ihan hyvällä tässä neuvon, ilman sarvia ja hampaita :) ratsastuksessa vaan kaikki neuvot tulee vähänniinkuin arvostelun kautta - aina on jotain parannettavaa, oli taso mikä tahansa. Peilit auttavat kyllä tosi paljon! Samoin omien ratsastuskuvien ja -videoiden kriittinen analysointi :) tsemppiä!

   Poista
  6. Kyllä mä monesti kiroilen maneesissa (en onneksi ääneen) kuinka kökkö olen, sillä "pää haluaisi tehdä mutta kroppa ei toimi". Ja sekös pistää kiehuttaan! :D

   Jatkuvasti syynäänkin kuvia ja videoita. Viimeisimmältä tunnilta mua inhotti mun kädet, joten siitä onneksi sain jo parannettavaa kun keskityihin niihin oikein olan takaa seuraavalla kerralla. Totuus on vain kamalaa! Välillä ihan itkettää kun katsoo jotain omia videoita vaikka radalta... :D

   On mulle seuraavat istuntatreenit jo suunnitteilla ratsastuspilateksen muodossa! Järkkäilen niitä nyt tulevaisuudessa sitten tuonne meidän tallille niin pääsee muutki istuntasyyniin ja hankkimaan kipeitä vatsalihaksia! :D Itselläni ainakin tuli vatsalihaket niin kipeiksi kun juurikin muutettiin tuota lonkan asentoa, eli "kippaan sen alle" vai miten sen sanoisin... No kuitenkin, vatsalihakset kasaan ja lonkka alle ja istu sen päälle. Aina luullut että käyttää vatsalihaksia, mutta ei näköjään tarpeeksi sittenkään! ;)

   Poista
 4. Ratsastauspilates kyllä on hyväksi istuvalle ja muutenkin! Kokemusta on! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se kyllä jännä. Pikkujuttuja korjaamalla omassa istunnassa huomaa hevosen tekevän esim pohkeenväistöä ilman apuja, ihan vain istuntaa muuttamalla :P

   ALuksi pitäisikin ottaa niitä vähän useammin peräkkäin jotta saa muutosta. Pikkuhiljaa niitä pystyy harventamaan kun alkaa jäämään selkäytimeen. :)

   Mulla tehtiin paljon töitä mun vasemman kyljen kanssa. En ole niin vino että sitä äkkiä huomaisi ulkopuolisen silmin, mutta kun tarkemmin katsoo niin vasen kylki on rutussa, se on heikompi. Nyt sitä sitten jumpattiin viimeksi ja kyllä tuntui vasemman kyljen lihaksissa seuraavana päivänä!

   Poista
 5. Istunnalle korjaan...

  Sama anonyymi ^

  VastaaPoista
 6. Onnittelut noora! Sulla on ilmainen istuntanettivalmentaja täällä pätemässä. Haluaisin nähdä hänen täydellisen istuntansa ja kisatulokset. =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mutta sehän on ilmaista! ;)

   Ei kannata ottaa niin tosissaan :) arvostelulaji, ja vaikka olisi anonyyminä niin kyllä niistä neuvoista voi oikeasti olla hyötyä, niinkuin tästä :)
   Kyllä mä nämä olen kuullut ennenkin mutta en tosiaan voi joka sekunti muistaa "kääntää lonkkaa" tms videoille mitä tänne jaan, ja ne on niitä juttuja mitä joudun kehittämään ajan kanssa.

   Eriasia jos tulee kommenttia " miksi sahaaaaat hyyyii" niin ne voi jättää omaan arvoonsa, mutta aina kannattaa järkevistä jutuista imeä itseensä tietoa ja vinkkejä.

   Esim tässä tapauksessa kiitän anonyymiä kun jaksaa muistuttaa mua noista asioista. Aloin oikein miettimään ja pohtimaan asiaa enemmän. Tuloksena taitaa koko satula mennä vaihtoon osasyynä ja lisää istuntatunteja... Tästä lisää myöhemmin, mutta myt on selvinnyt että meidännsatula ei sovi mulle ollenkaan liian ison istuimen vuoksi. Mutta tästä lisää myöhemmin :)

   Älkää siis kaikkia anonyymejä uskoko, mutta kyllä osalta irtoaa ihan järkevääkin juttua ja ne kannattaa ottaa hyödyllisenä vinkkinä! Toki minäkin arvostan edes nimimerkin käyttöä, mutta kaikkea ei voi saada :)

   Poista
  2. Mä voin olla jatkossa vaikka toi istuntanettivalmentaja, eli lyhenteenä inv, ja laitetaan nyt perään vielä a ni tulee semmonen mieleenpainuva nimimerkki ;) Olen onnistunut välttymään noilta google- sun muilta tileiltä niin tulee kommentoitua anonyyminä.

   Ja voin tuolle yllä olevalle anonyymille kertoa, että mulla ei todellakaan ole täydellistä istuntaa. Olen vain seurannut hyvää ratsastusta ja hyviä valmennuksia aika paljon, ja jotkut korjaukset tulevat mieleen katsomalla kuvia tai videoita ihan vain tämän silmän harjaannuttamisen vuoksi :)

   Terveisin: Inva ;)

   Poista
  3. Heh, inva on loistava! :D sovitaan niin... x)

   Poista

Jätäthän kommenttisi!

En julkaise asiattomia/provosoivia kommentteja. Risut ja ruusut ovat tervetulleita, kunhan kommentointi pidetään asiallisena!