Kootussa Ravissa

11. tammikuuta 2015

Maastakäsin piaffia ilman raippaa


Lisäsin eilen instagramiin videon missä kokeilin ensimmäistä kertaa Hertalla piaffia ilman raippaa maastakäsin. Videosta tuli todella suosittu ja sain uusia Instagram-seuraajia päivän aikana 100 kpl! Aika kiva!Olen saanut kyselyjä tähän videoon johtuen, vaikka ei siinä mitään sen ihmeempää ole.
En siis ole ikinä ennen kokeillut maastakäsin työskentelyä, varsinkaan piaffia. Ensimmäisen kerran kokeilin sitä Hertan kanssa tämän viikon alussa.  Idea lähti siitä kun luin Kyran kirjaa ja siinä opetettiin maastakäsin piaffia. Ajattelin että miksen kokeile? Eipä siitä haittaakaan pitäisi olla. Usein kun kokeilen uutta, otan Kyran kirjan käteen, luen ja ajattelen, sitten kokeilen.

En todellakaan ole mikään maastakäsin guru, tai guru muutenkaan, mutta tykkään tutkia ja kokeilla. Hertta on oiva koekappale, sillä se on nopea oppimaan ja niin palvelualtis.
Ensin kun kokeilin maastakäsin piaffia Hertta hieman hermostui ja jännittyi. Tässä vaiheessa vain pidin itseni rauhallisena ja periaatteessa kehuin sitä mistä tahansa hyvästä reaktiosta ja annoin sokeria, jotta se kokee tilanteen mukavaksi. Sitä vähän ahdistaa mennä maneesin seinän viereen ja varsinkin jos se joutuu mun ja seinän väliin. Äkkiä se kuitenkin tottui ja tajusi, että tämä on ihan kivaa.

Lähdin ensin hakemaan reaktiota raipan kosketuksesta eteenpäin. Kun se reagoi eteen, kiitin sitä.
Sitten lähdin hakemaan eteenpäin mutta kuitenkin samalla jarruttaen. Hieman kutittelin raipalla. Heti kun se otti yhdenkään "hipsuttavan" askeleen niin kehuin ja annoin sokeria. Jatkoin tätä kunnes se alkoi hipsimään paikallaan. Taas kehuin. Loppujenlopuksi raipan hipaisusta se jäi piffaamaan ja taas annoin hirveästi kehuja ja sokeria.

Toistin tätä kolmen seuraavan ratsastuskerran lopuksi. Joka päivä se alkoi nopeammin ja nopeammin tarjoamaan piaffia. Kerran jopa vähän puraisi mua sormesta kesken piaffin "anna jo tänne se sokeri!" :D Tästä en tietenkään rankaissut sitä. Söpö se oikeastaan oli kun tietää piaffin johtavan makupalaan!
Neljäntenä päivänä aloitin työskentelyn viemällä sen seinän viereen ja asettumalla tähän työskentelyasentoon, eli mun selkä menosuuntaan ja raippa takaosaa kohden. En ehtinyt mitään tekemään kun Hertta jo alkoi piffaamaan! Tästä keksin että enpä mä tähän raippaa tarvitse. Heitin raipan pois ja onneksi kaverini pystyi kuvaamaan.

Tässä siis video kun ensimmäistä kertaa kokeilen piaffia maastakäsin ilman raippaa. Maiskutan ja välillä napsutan sormiani.Jos video ei avaudu, katso linkki tästä

On tuo hevonen vaan niin nopea oppimaan! Saisihan se polkea enemmän alleen ja plaaplaaplaa, mutta hei, tämä on vasta neljäs kerta ikinä piaffia maastakäsin, ja ensimmäinen kerta vain napsuttamalla sormia. Kyllä tässä ehtii treenata ja parantaa sitä myöhemminkin! Alku on hyvä.

Tässä on taas todiste siitä, että ei tuohon tarvita ihmiseltä voiman käyttöä ollenkaan. Hevonen menee piaffia pelkästään ääniavuilla, jos se tietää mitä tehdä. Osaahan koirakin istua sanasta "istu", eikä sitä tarvitse sinne pakottaa, JOS se on koulutettu siihen hyvin.
Positiivisella palautteella on voimaa!  Ei tästä tulisi mitään jos hevonen tekisi pakon edessä raipasta piaffia. Sen täytyy haluta tehdä sitä, niin se tekee sen käskystä.

Olen nyt vähän innostunut tästä maastakäsin työskentelystä, joten ajattelin hommata ajo-ohjat ja välillä treenata Herttaa ohjasajaen. :)

23 kommenttia

 1. On kyllä niin jännä, kun hepat oppivat tällaisenkin asian näin nopeasti! Hienoa työtä ja ihailtavaa hevosystävällistä työskentelyä, Noora! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Riippuu toki hevosesta, mutta Hertta ainakin on tosi nopea! Se on myös nopea reagoimaan niitä huonojakin asioita, joten sen kanssa täytyy olla tosi cool, mutta selkeä. :D

   Poista
 2. Vautsi! Aika mieletöntä, voin vaan ihailla tuota teidän yhteistyötä :)

  Pakko kertoa samalla tähän, kun tulin lukemaan tätä postausta ja silmään iski tuossa oikealla olevassa "suosituimmat postaukset" oma nimi ja tajusin että voitin tuon lahjakortin! Huippua, harvoin onni potkii näissä arvonnoissa :) Nyt vaan innolla tarkkailen omaa sähköpostia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh hyvä kun huomasit niin osaat odottaa postia! :D laittelen kun ehdin :)

   Poista
 3. Todella oppivainen hevonen!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä. Ihan uskomaton... en mä varmaan amatöörinä sitä olisi voinut kouluttaakkaan jos se ei olisi noin valmis oppimaan ja tekemään

   Poista
 4. Mitä ihmeellistä tuossa on?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tjaa a. Ei varmaan siinä olekkaan mitään ihmeellistä sellaiselle ihmiselle jonka kanssa hevonen kulkee telepatialla... ;)

   Poista
 5. Vau! Hertta on kyllä tosi taitava, ja sä myös! Koska teillä on seuraavat kisat?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei vielä ole oikein kisoja tiedossa :) ehkä huhtikuulla viimeistään kun alkaa kansallisia pyörimään?

   Poista
 6. Wau! Kivalle näytti! :)

  VastaaPoista
 7. Hei oisko sulla vinkkiä miten alaspäin siirtymisiä sais parannettua? Heppa on herkkä pohkeelle, ja raviin siirtymiset ja laukannostot on hyviä (meidän tasolle). Kuitenkin ravista käyntiin siirtymisessä kestää kauan ja se heppa lähtee vetämään ohjilla vastaan. Laukasta suoraan käyntiin ei onnistu, aina hössötysravia siinä välissä... Meiän taso on sellanen, että pystyy kulkemaan peräänannossa kaikissa askellajeissa ja käynnissä väistöjä yms. Muuten kaikki He B jutut sujuu, paitsi tuo laukka-käynti-siirtymä. Käydään kyllä valmentajalla, mutta mahdollisuus niin harvoin että suurimmaksi osaksi pitää itse työstää ja ratkaista ongelmia :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuttu tunne! juuri mm. tänään ratsastin erästä nuorta joka tekee TISMALLEEN samanlailla kuin äsken kuvailit. Lopuksi tehtiinkin jo laukasta käyntiin siirtymiä pehmeästi. Se millä sen sain tähän oli yksinkertainen: kuulolle jo alusta asti, eli käynnistä.

   Kun hevonen vetää itsensä pitkäksi siirtymässä, se siis tarkoittaa luonnollisesti sitä että takaosa jää talliin. Hevonen tippuu lavoillensa etupainoiseksi, joten pakkohan sen on vetää itselleen tilaa edestä kun se "rojahtaa" huonosti alempaan askellajiin. Jos siirtymä on pehmeä ja kevyellä ohjastuntumalla, hevonen tekee siirtymän takaosansa päällä.

   Tänään kyseisellä nuorella hevosella aloitin ongelman ratkaisun sillä, että vaadin siltä ensin käynnissä ottamaan takaosaansa alle ja kevenemään edestä. Menin ajatuksella "Askel. Askel. Askel". Eli niin hitaaksi se käynti, että se hevoneon ikäänkuin jokaisen askeleen joutuu kysymään multa saako se siihen luvan. Parhaimmillaan tätä voi tehdä vaikka yksi askel-seis-askel-seis-askel-seis. Ala siis harjoittelemaan heppasi kanssa ensin ihan vain käynnissä kuulolle. Voit hinkkaa tätä niin kauan kuin itsestäsi tuntuu hyvältä ja hevonen alkaa odottamaan sinulta lupaa ottaa seuraavan askeleen eteen. Muista, että jos viet käynnin todella hitaaksi, ja hevonen vanhingossa pysähtyy, älä missään nimessä rankaise sitä. Jos hepo vahingossa pysähtyy, se on ratsastajan moka, silloin taisi unohtua se pohje, joka sanoo "ota se yksi askel".

   Kun nämä pikkusiirtymät käynnin sisällä alkaa sujumaan, siirry tekemään ravi-käyni- siirtymiä tismalleen samalla idealla. Hinkkaat miljoona siirtymää ravi-kiinni-käynti-ravi-kiinni...

   Loppujenlopuksi tänäänkin sain ekaa kertaa eläissäni tältä kyseiseltä hevoselta laukka-käynti-siirtymän lopuksi pehmeänä! Se ei vetänyt itseään pitkäksi ja ohjia pois mun käsistä, eikä tippunut raviin. Se hevonen pystyy siirtymään laukasta käyntiin silloin kun se laukkaa "itse" eikä niin että "joudut pitelemään sitä yllä". Jos sulla on tunne, että "tämä laukka rullaa nyt kivasti ja pehmeästi ja rauhassa" voit kokeilla siirtää käyntiin. Yleensä se onnistuu kun hevonen on kuulolla.

   Älä hermostu jos heti ei laukka käynti siirtymä onnistu. Niitäkin kun hinkkaat miljoona putkeen, niin hevonen alkaa ennakoimaan tulevaa siirtymää ja nostoa, joten se on vain hyvä! Hepo on tällöin valmiina toteuttamaan sitä sun määrittämää tehtävää.

   Äläkä turhaudu myöskään jos ensimmäisellä treeni kerralla edes ravi-käynti siirtymät eivät ole ihan niin priimoja kuin haluaisit. :) Pikkuhiljaa. Kyseessä on kuitenkin painon siirtäminen enemmän takaosalle, ja se ei ole kenellekkään hevoselle niin helppoa, että ne olisivat siinä automaatteja. :)

   Eli aloita helpoimmasta, eli käynnistä ja sen kokoamisesta siirtymien avulla käynnin sisällä! Tai käynti-seis. :)

   Poista
  2. Kiitos tästä! Otankin vinkit käyttöön heti huomenna :)

   Poista
 8. Mistä kyran kirjasta luit ohjeet? Iltalukemista etsin, kuullostaa mielenkiintoiselta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis tämä kaikkien ratsastajien raamattu, Kyra ja Ratsastuksen taito. :) Ei väliä minkä vuoden julkaisu tai editointi, samat asiat sisältää!

   Poista
 9. Vitsi tota pitääkin kokeilla jätkän kans! Selästä ollaan menty piaffin alkeita erään valkun kanssa mut maastakäsin ois helpompi opettaa asia ja sais vaihtelua perus väistöjen ja muun ohelle. Ja piti kans kysyy samaa mitä ylempi ano kysy et mikä kyran kirja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosiaan ylempänä jo vastasin eli Kyra ja ratsastuksen taito. :) Siellä on oikeastaan ihan kaikkeen vastaus.. :D

   Sain sen kirjan vuonna 2003 joululahjaksi mun kummitädiltä, ja luen sitä edelleen. Palaan aina vaan eri aihealueeseen :D

   Poista
  2. Kiitti! Pitää yrittää eka täst pikkusesta mäntsälästä etsiä kys kirjaa tai sitte bongata netistä. Kunha sais eka luettua syvemmälle satulaan kirjan mitä en oo edes kerinny koskaan alottamaan :D

   Poista
 10. Ihan kuin tässä oltaisiin nyt pyörää keksimässä uudelleen :D Maastakäsin voit tehdä käytännössä kaikki korkean koulun liikkeet. Mutta hyvä jos innostut maastakäsin työskentelystä, raportoi sitten lisää kun olet paneutunut asiaan enemmän. Ihan ensin kannattaa varmaan nostaa Hertta tuossa piaffessa pois lavoilta makaamasta.. piaffessa kun asento on kuitenkin oleellinen sen laadun kannalta. Eikä kysymys ole muusta kuin fysiikasta, ja sen luulisi kouluratsulla olevan ainakin kohtalainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on kyllä pakko sanoa, että tekstiä jos luit niin ei tuo todellakaan videolla ole se mihin pyritään. Se nyt vain oli huvittavaa että oppi niin nopeaa piffaamaan ettei tartte kuin mennä seinän vierelle niin alka askeltamaan.

   Raipan kanssa pysty kontrolloimaan piaffia. Ja jos alan neljäntenä kertana hakemaan täydellistä piaffia niin metsässä ollaan. Tuossa on piaffin idea, ja sen takia maastakösin juuri tahdoinkin alkaa treenata -jotta saan sen pois LAVOILTA- ja saan siihe treenattua laatua. Ei Hertta nyt niin superihme ole että ensimmäisillä kerroilla polkisi piaffia kun maiskutan.. kyllä mä vielä tarttr raippaa avuksi siihe jotta se ymmärtää että haöutaan takaosaa alle ja pääsen sillä raipalla ja ohjalla muokkaamaan sitä.

   Toivon tosiaan ettet luule, että tuo on se tavoite ja työn tulos... videon piti olöa vain "vitsi" ja hauska huonionosoitus siitä kuinka oppivainen tuo hevonen on ja se haluaa tehdä piaffia kun tietää mitä siltä halutaan. Se, että se ei ymmärrä "muokata" piaffia paremmaksi on täysin ymmärrettävää, eikä se hevonen tiedä mikä o hyvä piaffi ja mikä ei. Sen piaffin muokkaus on taas mun tehtävä ja täydelliseen piaffii en usko kenenkään pääsen vain maiskuttamalla seinän vieressä. Mutta kuten nyt on tpdistettu kuinka nopeasti se oppi paikalaan polkemisen, nii aika hiton nopeaa se varmasti oppii parantamaan piaffia kun treenaan.

   Poista
  2. Ensimmäisillä kerroilla tyydyin todellakin vain siihe että se edes otti yhden nopean askeleen raipasta. Seuraavalla kerralla vaadin jo muutaman peräkkäisen askeleen. Kolmannella kerralla se jo jöi stdppaamaan paikalleen joten siitä ansaitsi kehut. Tuo video on neljäs kerta koskaan ja se jo tarjoaa piffiä ilman raippaa tepastelemalla paikallaan. nyt kun se jo ymmärtää mitä siltä halutaan, voin lähteä enemmän vaatimaan :)

   Poista

Jätäthän kommenttisi!

En julkaise asiattomia/provosoivia kommentteja. Risut ja ruusut ovat tervetulleita, kunhan kommentointi pidetään asiallisena!