Kootussa Ravissa

15. joulukuuta 2014

Estehommissa jälleen!

Tämähän muodostuu kohta jo tavaksi, meinaan sunnuntaiset estehyppelöt ja Hertta tuntuu tietävän sen! :D
Rouva on nykyään niiiiiiin olevinaan esteheppa, onhan hän käynyt kokonaiset KOLME (3!!!) kertaa estetunnilla elämässään niin hänhän tietää ja osaa kaiken ;)

Hyvä vaan kun mamma innostuu niin paljon tuosta hyppäämisestä. Tänään se oli kuitenkin paljon rauhallisempi ja kiltimpi kuin viimeksi. Kertaakaan se ei pukitellut ja pysyi kyllä käsissä, vaikka selkeästi olisi tahtonut vain mennä kovaa ja kun otit pidätteen hän provosoitui siitä. Alussa varsinkin ilman selkää kipittäminen olisi ollut helpompaa, lopuksi sitten se tuli jo enemmän takaisin. Välillä vähän häntähuiskaa ja takapää ottaa tasa-askelta, mutta aika laimeaa verrattuna edelliseen. ;)

Ensin tultiin vain ravipuomeja. Pitkällä sivulla oli kaksi puomi laukkaväleillä, sen jälkeen muutaman metrin päässä sitten 5 puomia ihan raviväleillä. Ravissa tämä oli Hertalle helppoa, mutta sitten tultiin niin että laukassa laukkapuomit, jonka jälkeen raviin ja ravipuomit. Tulipas yllätyksenä kun Hertta vähän ryysi vauhdilla laukkapuomeille/kavaleteille, niin eipäs se tullutkaan takaisin ja ravipuomeilla mentiin huonosti ilman selkää kun siirtymä laukasta raviin ennen puomeja oli törkyhuono. Muutaman kerran tultiin samalla tyylillä, viimeisellä kerralla tein vähän ennen laukkakavaletteja muutamia siirtymisiä laukka-ravi-laukka-ravi edes takas, niin H alkoi kuuntelemaan. Tämän jälkeen tehtävä tulikin jo paljon paremmin! Eli vähän piti muistuttaa Hertalle että vaikka esteet onkin meille vain aivojumppaa ja hauskanpitoa, niin sielläkin jonkin asteinen keskittyminen ja hommien teko olisi suotavaa ;)
Tehtiin myös niinpäin, että ensin ravipuomit, jonka jälkeen laukannosto voltilla, ja sitten laukkakavaletit. Ensimmäisellä kerralla laukannostosta Hertta sai taas sinkoilukohtauksen, joten jouduttiin tulemaan uusiksi. Hertta kuskaa Norppaa taas 6-0! Loppujenlopuksi tämäkin tehtävä tultiin nätisti, ja Hertan sinkoilut sitten jäivät onneksi pois lopputunnista. ;)
Heti parani ravipuomit kun heppa malttaa vähän odottaa!
Tässä kyseistä tehtävä videolla, aluksi vähän huonommin, ja lopuksi jo vähän sinne päin.
Tässä muuten huomaa taas sen sileällä menon tärkeyden. Oli kyseessä esteet tai koulu, niin jos hevonen ei lähde eteen tai vastaavasti tule takaisin kevyesti, takaosa alla, niin ei oikeasti mistään tule mitään. Ylläri sinäänsä, aina vaan jaksaa jotenkin "oivaltaa" tämän asian uudestaan ja uudestaan.
(Jätin videoihin jonkun verran opettajan kommentteja, niissä niin hyvin kiteytettiin mun mielestä se mikä meni hyvin ja mitä pitäisi vielä parantaa.)
Toinen hyvä tehtävä oli yksinkertainen "pieni tie" tehtävä. noin 13 metrin voltti, yksi kavaletti, jota tullaan kokoajan ympyrällä kääntäen. Tässäkin huomasi taas Hertan innokkuuden uudelle tehtävälle. Se aina liioittelee uudelle esteelle jota ei olla hypätty aiemmin. Se hyppää ensin teatraalisesti ja vähän mistä sattuu (ja meitsi kiikkuu vaan kyydissä, tyylikkäästi...), mutta parin kerran jälkeen se tehtävä on ikään kuin nähty, ja H tasoittuu. Heti myös paranee meno ja tehtävän suorittamisesta tulee asiallista. Tässä siitä videota.

Kolmas tehtävä oli linja tai suhteutettu (tai mikä lie, en mä oikeasti tiedä! :D ) Jossa ensin suoralla esteiden väliin piti saada 6 laukka-askelta, sitten tehtiin iso täyskaarto ja sama juttu takaisin, mutta väli 5 askeleella. Tämä on vähän hassu juttu, sillä korkean koulutustasonsa ansiosta Hertalta voi vaatia vaikka piruettilaukka-askelia 15 tuohon väliin, tai vastaavasti se onnistuu isolla ja voimakkaalla laukalla hyvin sillä viidelläkin, mutta mä en vaan osaa laskea/keskity tehtävään joten melkeen koskaan en saa sitä haluttua laukkamäärää! :D
Pääsääntöisesti tehtiin niin että tultiin kuuden askeleen väli seitsemällä, ja viiden askeleen väli kuudella.
Käsittääkseni tämä ongelma johtunee siitä, että Herttahan vähän yli-innoissaan hyppää ja menee vauhdilla esteen jälkeen, minä otan sen kiinni, se tulee kiinni nätisti, mutta se olikin liikaa, jolloin se ei enää ehdi venyttää takaisin siihen isompaan laukkaan jotta saadaan askelmäärä oikeaksi. Eli sinne tulee 1 ylimääräinen askel. Vähän niinkuin ääripäästä toiseen. Ensin liian lujaa, sitten liian hiljaa. Vaikeaa!
Tässä videota ko. tehtävästä. Välillä jään surkeasti hypyistä jälkeen, ei näköjään Herttaa haittaa.  Ai että kun noloa katsottavaa... Mutta hei, ei liian vakavasti!


Lopuksi tultiin sitten huima esterata! Korkeus siinä 40cm -70cm, oikein sopiva meille, vaikka Hertan hypyt tuntuu paremmilta kun esteet olisi siinä 80-90. Tällöin se joutuu oikeasti hyppäämään, pienemmillä helposti roiskii. Mutta ei se korkeus ole meille tärkeää, pääasiassa että on jumppaavaa!
Tässä tyylinnäyte radasta.

Hieman tuli hyppäriltä äkkilähtö Hertan omistajan synttärikahveille, joten normaalit pitkät hoitotoimenpiteet lässyttelyineen jäi vähän lyhyeksi. Tuskin Herttaa haittaa, sillä taisi olla mielessä iltapäiväheinille pääseminen. ;)

Varpaiden pesulle..
.. ja vähän kynsilakkaa lopuksi ;)
Hertta tykkää koirista, kaikki koirat eivät kylläkään tykkää siitä...
v
... niinkuin Lumin ilme kertoo kaiken... :D

24 kommenttia

 1. Hahahhahahha toi koiran ilme vikassa kuvassa! :D Priceless... :D Kiva kun hyppäätte välillä, hyvää vaihtelua hepalle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, aivan ihana ilme! :D Hertta ainakin on nykyäään oppinut arvostamaan esteitä. Ennen se ei oikein syttynyt niihin, ei se mitenkään tuntunut tykkäävät siitä mutta meni kun täytyy mennä :D Nykyään se kyllä tykkää! Herää heti kun näkee esteet :)

   Poista
 2. Hahah repesin tuota viimeistä kuvaa, koiran ilme on ihana! :D Hyvä postaus, oli mielenkiintoista seurata valmennusta videolta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, Lumi oli aika järkyttynyt kun Hertta ahdisteli :D

   Poista
 3. Voii ihan innoissaan korvat hörössä Hertta päästelee. Selvästi tykkää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä oppinut arvostamaan esteitä nykyään. :) Ennen se ei korviaan lotkauttanut vaan kopisteli menemään kun ei kiinnostanut nostella jalkoja (taino, riippui päivästä). Nykyään se on ihan ässänä :D

   Poista
 4. oiiih, hertta on ihan innoissaan :'DD <3 Selkeesti joissaa kohtii huutaa sulle ku sä pidätät 'ANNA MUN PÄÄTTÄÄ VAUHTI.'

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! :D koko tunnin jouduinkin vain rauhottaman, kun aina ennen vanhaan sitä piti vähän patistaa. Mutta ihan hyvä treenata tässäkin sitä malttia!

   Välillä videolla myöa huomaa kuinka pidätteissä häntä huiskaa ja sen tekisi mieli aloittaa potkiminen niinkuin viimeksi :D neitiä ketuttaa!

   Poista
 5. Haha,paras ton koiran ilme tossa vikassa kuvassa! illan naurut. :D Kivasti hyppää kyllä mamma,ja selvästi tykkääkin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan ylisöpö koira! :D rohkeasti se oli kuitenkin haisteltavana vaikka kuulemma pelkää hevosia! :D ilme kyllä kertoo silti kaiken

   Poista
 6. Pienennä muistutuksena, että lupasti tehdä kukkahattupostauksen joulun alla ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainii! :D saisinkohan maneesista joskus hiljaisen hetken aikana kuvattua vaikka ilman satulaa ja suitsia... ei ole sitten muita paikan päällä kun tipahdan villihepan selästä ; D se on ollut nyt kyllä koko syksyn ja talven ihan villi! Ei mikään Täti hevonen :D

   Poista
 7. Voi jeesus tuota koiran ilmettä kun H hengittää niskaan :D suhtaudut kyllä hienolla asenteella näihin estetreeneihinkin ja Hertta näyttää nauttivan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon aina tykänny hypätä (periaatteessa olin ennen Herttaa esteratsastaja enemmän) ja Herttakin on nykyään oppinut selkeästi hyppäämään ja käyttämään aivojaan ;) ennen se ei niin välittänyt esteistä, suoritti ne mutta vähän tuurilla. Nykyään sillä on jo vähän esteälyä! Kouluhevosilta liian usein puuttuu se monipuolisuus, kyllä niidenkin pitää välillä ratkaista itse tehtäviä, eikä aina vain mennä kontrolloidusti pohkeen ja ohjan välissä :D

   Poista
 8. Ihana Hertta-mamma kun se noin jaksaa innostua <3 :D -Pilvi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viimeks se oli ihan sekopää eikä pysyny käsissä! :D nyt oli jo vähän kontrollia (mitä nyt välillä vähän sinkaistaan xD)

   Aion mennä estekisohin! :D

   Poista
 9. ihanaa! tuli muuten mieleen että oletko sinä koskaan miettinyt hevosten vaihto-postausta jonkun toisen bloggaajan kanssa? jos olet, niin ketkä bloggaajat voisivat olla harkittavissa tällaiseen? näin lukijana olisi vaan huikean kivaa lukea sellaisia :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikä on hevosen vaihtopostaus? :D siis ihan oikeasti jonku bloggaajan kanssa vaihdettaisiin hevosia ja molemmat tekee ratsastuksesta postauksen?

   Jos se noin menee, niin jonkun toisen Kouluhevosen selkään ois kiva mennä tai sitten ihan estehepan ja Kouluhevosen vaihtaminen päikseen olis mielenkiintoista!

   Oonhan mä käyny muutamien bloggaajien hevosten selässä, esim Heidin Deen ja Ellan Wollen ja Erikan Akun :) näistä ei vaan ole postausta ;)

   Mutta itseasiassa aika mielenkiintoinen idea! Täytyypä miettiä toteutukseen täällä blogin puolella... :)

   Poista
  2. Codaa saat ainakin lainata jos ton toteutat :Dd

   Poista
  3. Oooo hyvä idea! Kelpais! x)

   Poista
 10. Hahaa, ihana hyppy-Hertta, ihana sinä ja voieimitenihana tuo koira!
  -Karoliina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, ihanaa! :D koira on kyllä nyt keränny kaikki sympatiapisteet kotiin! :D

   Poista
 11. Kuka tää valmentaja on? Kuulostaa tosi mukavalta ja kivat tehtävät! =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Matti Eklund :) vaikuttaa ainaki etelä suomen alueella

   Poista

Jätäthän kommenttisi!

En julkaise asiattomia/provosoivia kommentteja. Risut ja ruusut ovat tervetulleita, kunhan kommentointi pidetään asiallisena!