Hertalle ei tosiaan kuulu sen kummempia, kun se on nyt ansaitulla lepotauolla. Maanantain valmennuksen jälkeen olen juoksuttanut sitä, pitänyt vapaalla, käynyt tiellä kävelyllä (hengenvaarallista, hehheh...) ja selässä olen tehnyt pääasiassa käynnissä/ravissa hommia ihan perusasioissa (rentous, tapuisuus, lennokkuus). Nyt ei hetkeen tuuppailla, ja Hertta luvan kanssa tekee jotain muutakin kuin on vain pohkeen ja ohjan välissä.
Siten mulla onkin aikaa käydä Wellun kanssa touhuumassa! Tänään Wellu ja sen ponityttöystävä Lavita kuskattiin Hyyppärän maneesille, saatiin Wellun ja Lavitan omistajan kanssa (siis Wellun ja Lavitan omistaja = sama ihminen) liikutettua molemmat ponit yhdellä iskulla hyvillä pohjilla.
No mitäs sille Wellulle kuuluu?
Instagram-Wellu ;) Tuo on kyllä sellainen ikuinen varsa. Mulla on mustelmia käsissä kun tuo heiluu päänsä kanssa! |
Wellulla on mennyt tosi hyvin junioriratsastajansa kanssa treeneissä ja pari kertaa ovat jo kisoissakin käyneet. Viimeisimpänä tämä 14-vuotias tyttönen starttasi elämänsä ensimmäisen Va B tason ohjelman ja nappasivat kirkkaimman sijan heti kättelyssä vähän yli 64% tuloksella! Hieno alku.
Olen mennyt itse Wellulla noin kerran viikossa toistaiseksi. Lavita vasta palailee pikkuhiljaa sairaslomalta treeniin, joten tottakai omistaja menee enemmän Wellulla, jotta pääsee treenaamaan. Käyn siis kerran viikossa läpiratsastamassa Wellun, jotta se on omistajalle helpompaa ratsastaa. Jatkossa olisi tarkoitus sitten viikottaisen läpiratsastuksen lisäksi käydä ainakin erikseen vielä kerran tai kaksi viikossa treenamassa Wellulla näitä "omia" juttuja, jos sillä meinaan kisoihin keväällä mennä.
Tulevaisuudessa siis pitäisi Wellulla mennä sen 1-3 kertaa viikossa, joista pari kertaa olisi treeniä PSG/Inter ratoja varten.
Olen siis keskittynyt näinä parina ratsastuskertana Wellulla vain läpiratsastukseen. Tänään kuitenkin maneesilla hieman taas testailin niitä rajoja vaikeammissa asioissa miten Wellu reagoi ja jaksaa tehdä. Huomionarvoisia asioita on esim laukkapiruetit. Wellulla on todella hyvä kokoamiskyky, mutta voimaa uupuu kunnon piruettiin. Tällä hetkellä piruettilaukka säilyy paremmin jos piruetti on laaja. Jos käännän pienemmälle ja vaadin lisää piruettilaukkaa, Wellu heittäytyy helposti liian syvään muotoon, heittäytyy sisäpohjetta vasten ja jää keinumaan. Se siis jää pohkeen taa, eikä jaksa "punnertaa" piruettia rehellisesti. Näitä asioita juuri haluan testata, jotta tiedän miten lähden sitten rakentamaan piruettilaukkaa vahvemmaksi ja piruetteja kohti parempaa.
Piruetteihin lähden työstämään toistaiseksi vain työskentelypiruettia, en edes vaadi sitä oikeaan piruettiin. Treenataan toistaiseksi siis piruettilaukkaa ja sitämyöten takapäähän lisää voimaa. Uskon että kohta se jaksaa jo kääntää ja polkea paremmin!
Tänäänkin piruettilaukkaa suoralla, ja työskentelypiruettina tuli tosi kivoja ja hyviä askelia vielä kun Wellu jaksoi. Äkkiä se kuitenkin väsyi, ja lopuksi se ei enää jaksanut polkea samanlailla. Noh, hiljaa hyvä tulee!
Pikkuhiljaa treenataan, niin noita hyviä askelia tulee muutaman sijasta monta.
Täytyy muistaa ettei ikinä saisi viedä hevosta tekemään "liian pitkälle" asioita. Toki mukavuusalueen ulkopuolella pitää käydä jos haluaa edetä uudelle tasolle, mutta jos tekee jotain liian vaikeaa asiaa hevoselle, jota se ei pysty suorittamaan vielä oikeaoppisesti, se ei hyödytä ketään. Koittakaapa itse mennä nostamaan salille se 100kg penkistä ilman treeniä! Kyllä siinä alkaa käsi tutisemaan ja tasapaino heittelehtimään, painot valuvat heikommalle puolelle ja tippuvat maahan. Koko ihminen lyhistyy painojen alle.
Tämä on ihan sama hevosilla. Liian "syvälle" piruettilaukkaan viety hevonen alkaa suorittamaan liikettä väärin, sillä se ei jaksa punnertaa sitä oikein. Jostain "heikosta kohdasta" se antaa loppujen lopuksi periksi, ja esim. siirtyy raviin/käyntiin, se hyytyy tai kaatuu pohjetta vasten.
Toinen huomionarvoinen asia on ryhdikkyys. Wellulla on laadukas ja kiva liike, mutta se ei kyllä tee yhtään ilmaiseksi töitä! Se tykkää kyllä tehdä töitä, mutta tehoja on vain 20% käytössä... ;)
Se ei ole raskas edestä ,mutta mielellään kulkee pitkänä ja antaa ratsastajan kantaa itseään. Aluksi musta tuntui että Wellu on vähän pitkänä ja vetää mua mukanaan alas.
Tähän paras ratkaisu mitä olen keksinyt on jälleen yksinkertainen; siirtymiset.
En jää liihottelemaan mitään haipatusravia, tai pelkkää hidasta passagemaista ravia, vaan kokoajan muutan jotain, ja pidän Wellun töissä hereillä!
Parhaiten sain Wellun kevenemään kun tein hetken mun suosikkitehtävää Hertankin kanssa, eli:
Ympyrällä ravissa ratsastetaan hevonen vastataivutukseen. Sisätakajalka tulee syvälle rungon alle ja astuu ristiin. Tässä hevonen joutuu aktivoimaan kylkiään ja takajalkoja. Sitten suoristetaan ja nostetaan suoristuksesta laukka. Laukan jälkeen takaisin raviin ja sama toistuu.
Se mitä tämä tehtävä tekee, on todella moniulotteinen. Se tosiaan aktivoi hevosten kylkiä, sekä auttaa tulevaa laukannostoa. Vastataivutus ikäänkuin valmistelee laukannostoa "lämmittelemällä" hevosta avuille. "Ensin lämmitellään, sitten vasta startataan".
Taivuttamalla vastataivutukseen saan hevosen ottamaan ulko-ohjan tuen ja herkistymään sisäpohkeelle (eli juurikin niille avuille, mitä laukannostossa tarvitsee! Siis ulko-ohja ja sisäpohje! Ulko-ohja tukee, sisäjalka tai sisäistuinluu nostaa).
Wellu terästäytyy mun mielestä hyvin tälläisillä jatkuvilla "aivopähkinöillä". Se täytyy pitää kokoajan töissä ettei se pääse valumaan pitkäksi. Sitten kun sen saa läpi, siitä tulee todella pehmeä ja kevyt ratsastaa.
Se on vähän tuollainen ruunanretale. "Teen just sen mikä on pakko", mutta kuitenkin se tekee kaiken minkä käskee. Se täytyy vain "sytyttää" näihin hommiin, niin sieltä irtoaa lisää poweria kuin tyhjästä. :)
Tein pienen videokoosteen tältä päivältä. Näitä on hyvä katsoa sitten jälkikäteen että miten meno muuttuu. Itse kyylään paljon näitä videoita tässä vaiheessa, sillä hevonen on minulle vielä todella uusi (olen mennyt sillä vasta 5 kertaa), joten vertailen videoita ja sitä tunnetta ratsastaessa miltä tuntui kun ko. liikettä suoritin. Näin huomaan helposti mitä pitää parantaa ja muuttaa. Mielestäni videolla meno on jo hieman parempaa kuin ekalla videolla. Ekalla videolla omaan makuun W oli hieman löysä ja se nimenomaan "veti" mua pois satulasta, mutta tässä videolla on jo eroa ryhtiin. Kyllä tästä vielä jotain tulee! En malttaisi odottaa päästä radoille tuon kanssa kuulemaan mitä sieltä tuomarit sanoisi. :)
Videolla tämän päivän treenit aikajärjestyksessä. Hieman piruettilaukkaa, vähän sulkuja ja muutamat sarjavaihdot, sekä vähän keskiravia. Lopuksi tämä suosikki tehtäväni, eli vastataivutus ravissa, siitä laukanosto. Tällä mallilla mennään tällä hetkellä! Töitä on vielä paljon, mutta uskon että suunta on oikea.
Vaikuttaa hyvältä harjoitukselta tuo ympyrällä vastataivutus ja laukka! Kiitos vinkistä! :) Hyvältä näyttää teidän meno!
VastaaPoistaSe on tosi hyvä harjoite! Ja oikeastaan sopii ihan kaiken tasoisille. :)
PoistaPaaaljon paremman näköinen kuin viime videolla! Kiitos myös hyvästä treenivinkistä (jälleen kerran!) ja oikein ihanaa uutta vuotta teille!
VastaaPoistaKiitos sitä samaa! :)
PoistaOletko lukenut sitä Kyra ja ratsastuksen taito kirjaa? Siinä oli tuo sama vastataivutus ja laukannosto tehtävä. Nauratti kun vasta tässä muutama päivä sitten kirjan lukasin taas kerran ja nyt tuo sama tehtävä tulee sitten sinun blogissa esiin :D Sinun blogi on muutenkin tosi kiinnostava ja mielenkiintoinen. Saanut kivoja vinkkejä omaankin treeniin! Tsemppiä ensi kauteen molempien heppojen kanssa!
VastaaPoistatottakai olen lukenut, mutta tämä tehtävä on mulle tullu kunnolla vastaan mun valmentajan tunneilta. :D Hänhän nyt on varmasti itsekin perehtynyt kyran juttuihin, käsittääkseni jopa tuntevat jollain asteella toisensa. Ei tämä siis mikään uusi tehtävä todellakaan ole, mutta ollaan syksyn aikana valmennuksissa sitä tehty todella paljon, ja vasta sen myötä omaksuin tämän itselleni enemmän käytännöllisemmäksi.
PoistaOlen muutenkin huomannut tosi paljon samoja tehtäviä mitä meidän valmennuksissa tehdään, mitkä olen myöhemmin myös löytänyt Kyran kirjasta, joten olen vionut teoriassa palata samaan asiaan miettimään sitä. Kannattaa lukea sitä :)
Voisitko kertoa mitä tarkoittaa piruettilaukka?
VastaaPoistaPiruettilaukka on äärimmäisen koottua laukkaa.
PoistaTiedät varmaan mikä on piruetti? Se missä hevonen laukkaa paikallaan takaosansa ympäri, eli takaosakäännös laukassa.
Piruetissa ratsastetaan piruettilaukkaa, mutta tätä piruettilaukkaa voi laukkaa myös vaikka suoralla uralla, tai isommalla ympyrällä. Tai sitten ihan itse piruetissa eli todella pienellä ympyrällä, käytännössä hevonen kääntyy "paikaltaan" laukassa.
Hevonen melkein laukkaa paikallaan, se koko itseään ja lyhentää itseään, paino laskeutuu takajaloille ja etuosa nousee enemmän ylös. :)
Kiitos hyvästä vastauksesta! :)
PoistaOisko sulla vinkkejä miten saada edestä tyhjäksi heittäytyvä hevonen ratsastettua ohjalle?:)
VastaaPoistaParilla hepalla joilla olen mennyt, ja joilla on tuo sama ongelma (esim Hertta myös), on toiminut aikahyvin pohkeen väistättäminen. Vaikka avotaivutuksen omaisesti ympyrällä, tai sitten ihan vain sisä/ulkopohkeen väistättäminen vuoronperään.
PoistaEsim Hertalla toimii hyvin ympyrällä taivuttaminen johtavalla ohjasotteella sisäohjasta, sekä samalla sisäpohkeella vähän väistätetään takaosaa ulos. Takaosa menee siis suurempaa uraa, etuosa hieman sisemmällä. Ulkopohje tukee ettei hevonen pääse kuitenkaan heittäytymään ulos.
Tällöin mulla on käytössä tasaisesti se sisäohja, jota hevonen seuraa. Sisäpohjetta pääsen käyttämään kun väistätän lievästi ulospäin, ja vastassa onkin ulkopohje tukemassa--> saan huomaamatta hevosen pikkuhiljaa hyväksymään pohkeet ja ohjastuntumaa tälläin kevyesti ja maanittelevasti.
Kun on johtava sisäohja, niin siitä ei vedetä taakse, vaan nimensä mukaan johdetaan hevosen päätä hieman asettumaan sisälle, jotta hevonen "seuraisi" sitä johtavaa ohjasotetta. Yhdessä väistättävän sisäpohkeen ja tukevan ulko-ohjan kanssa saan hevosen pikkuhijlaa ottamaan vastaan ne raamit, jotka sille annan.
Tämä on toki hieman vaikeaa kun en näe ratsukkoa, enkä tiedä minkä asteinen ongelma on kyseessä ja mikä on ratsukon taso. Mutta ainakin itse olen huomannut parin hevosen kanssa tuon todella kivaksi ja yksinkertaiseksi harjotteeksi. Hevonen ikäänkuin huomaamattaan alkaa ottamaan tukea kuolaimesta.
Toivottavasti tästä oli apua ja ymmärsit mitä yritin selittää. Parasta toki olisi jos saisit jonkun valmentajan katsomaan menoasi niin saisit ihan kädestä pitäen neuvoa :)
Ehkä kuitenkin yksiselitteisin neuvo olisi tähän, että enemmän jalkaa, vähemmän ohjaa.
PoistaKun hevonen on tyhjä edestä, ei ongelma ratkea vain "vetämällä se siihen ohjalle", vaan pohje täytyy saada läpi, jotta hevoen alkaisi työntää takaa eteen kohti kuolainta.
En tarkoita että "ohjat kokonaan pois", mutta tuntuma pitää olla, ei vetoa. Pohje on aktiivinen ja juuri esim joillain väistöharjotteilla sitkeästi vain hevonen hyväksymään jalka--> jalan eteen--> kuolain tuntumalle. :)
Kiitos :)
Poista