Kootussa Ravissa

5. joulukuuta 2014

Treenihaaste
Blogitallin anonyymi koulutuomari on antanut kaikille ratsastajille ensimmäisen treenihaasteen. Samalla tämä on myös viikon blogihaaste. Näitä Viikon treeni-haasteita tulee aina silloin tällöin. Kaikki voivat osallistua, mutta näihin Viikon treeni-haasteisiin ei liity palkintoja. Kaikkiin muihin "normaaleihin" blogihaasteisiin kuitenkin palkinto sisältyy.
Näiden Viikon treeni-haasteiden on tarkoitus tuoda jokaiselle ratsastajalle sisältöä ja vinkkejä omaan ratsastukseen! Nämä ovat ihan perusjuttuja, ei mitään ydinfysiikkaa.

Haasteen virallisiin ohjeisiin pääset TÄSTÄ

Tämä ensimmäinen treenihaaste on enemmän suunnattu esteratsastajille, mutta toki päätin itse osallistua, sillä tämä on silkkaa kouluratsastusta, eli siirtymisiä! <3 (ah, mun lemppareita)
Kuvassa näkyy idea, eli pitkät sivut eteen, lyhyet sivut kiinni. Yksinkertaista.
Siirtymät takaisin tehdään tiivistämällä istuntaa ja tekemällä puolipidäte. Itse myös siirtyessä keskilaukasta piruettilaukkaan joudun käyttämään todella paljon jalkaa, jotta poljenta säilyy. Jokaisella voi olla oma tyyli siirtymiä tehdessä, mutta itse tässä tehtävässä siis kokoan piruettilaukkaan pohkeilla ja istunnalla (ohjat voi heittää vaikka pois, ei niistä vedetä hitaammaksi, puolipidätteen voi kyllä merkiksi tehdä, mutta itse siirtymä tulee ilman ohjaa). Keskilaukkaan siirtyminen tapahtuu meillä niin, että vain ikäänkuin päästän Hertan lähtemään. Annan vähän pohjetta ja "avaan lonkat ja oman istuntani". En siis lähde potkimaan Herttaa eteenpäin, vaan ajatuksena on että sen täytyy lähteä itse eteenpäin heti kun minä "päästän" sen lähtemään kootusta laukasta pois.

Tein tästä vaikeutetun version. Eli pitkät sivut keskilaukkaa, toinen lyhyt sivu ympyrällä, eli väännän sinne harjoituspiruetin/piruetin. Sitten taas keskilaukkaan ja toisella lyhyellä sivulla teen vain piruettilaukkaa suoralla, eli siis kokoan laukkaa suoralla. Tätä sitten tulen putkeen monta kertaa.

Hertta oli vähän jäykähkön tuntuinen kun tätä tehtiin, mutta ihan hyvin hän suoriutui. Vähän vain hidas, sillä meillä oli takana kolmen päivän intensiivinen treeniputki, mukaan lukien estevalmennusta kuin koulutuuppausta. Videolla suoritus ei ehkä ole kaikista paras, mutta on siinä kuitenkin selkeät erot.
Tässä meidän suoritus!
Jos video ei toimi tässä, voit katsoa sen youtubesta tästä linkistä: LAUKKATEHTÄVÄSuosittelen jokaista ratsastajaa teistä lukijoista osallistumaan näihin viikkotehtäviin, ja jos sinulla on oma blogi, niin tehkää perässä postaus! :)

20 kommenttia

 1. Voisitko laittaa linkin noihin videoihin, sen lisäksi että julkaiset tänne? Kun mulla ei läheskään kaikki videot jostain syystä suostu avautumaan :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm outoa, osalla näkyy ja osalla ei.

   Mun täytyy kyllä joo ruveta laittamaan suora linkki youtuben puolelle noihin videoihin. En oikeasti tiedä mistä johtuu että joskus videot näkyy ja joskus ei, ja toisella kerralla näkyy toisella ja toinen sanoo ettei näy.

   Poista
 2. Vaikuttaa tosi kivalta haasteelta, taidanpa toteuttaa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää oli tosi jees! Yksinkertaine mutta tärkeä perustyökalu :)

   Poista
 3. Hieno Hertta! Mihin aikaan yleensä käyt tallilla ja onko sulla usein kuvaaja mukana?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yleensä käyn töiden/koulun jälkeen illalla mutta jos mulla on vapaapäivä niin pyrin käymään aamulla ennenkuin H menee pihalle :)

   Kuvaajaa mulla on tosi harvoin mukana. Käyn yleensä tallilla yksin kun matka on nii pitkä niin kukaan kaveri ei yleensä jaksa tulla mukaan xD

   Poista
 4. Olen inspiroitunut sinun ratsastajatarinastasi! On hienoa, että olet päässyt tuolle tasolle, vaikket ole jostain von Schässelström -suvusta ja vaikkei sinulla ole kymmentä omaa hevosta, jotka kakkaavatkin kultapölyä. Katsoin ensimmäisen HeA-ratasi videonkin - aikamoinen muutos, heh! :) Minulla on kohta opiskelujen päätyttyä mahdollisuus ostaa laadukas nuori hevonen, ja toivon, että saavuttaisin sen kanssa jotain samanlaista kuin sinä Hertan kanssa. Nyt olen vain HeB-A-tasoinen eikä minulla ole aiemmin ollut mahdollisuutta niin hyvään hevoseen ja valmentautumiseen. Mutta uskon, etten ole tuomittu olemaan ikuisuuksia sen tasoinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Von schässelström... :Ddd hahha loistava :D juu ei todellakaan olla, ihan kaveritkin aina vitsailee että oon oikee tollane Pertsa Perähikiältä

   Olinhan minäkin "vvain" He b HeA tasoinen kun Hertalle päädyin. Siitä se vaan lähti! Jos hommaat potentiaalisen hevosen ja hyvän valmentajan niin varmasti tulee tapahtumaan! :)

   Poista
 5. Ootte niiiin hyvä pari! Voisitko tehdä varustepostauksen, jossa näyttäisit vaikka kuvin sellaiset varusteet mitä käytät usein niinkuin satulat, suitset,suojat/pintelit, loimet :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän sitä vois joskus tehäkkin. Kaikkea en jaksa luetella, mutta tietty jotkut noi tärkeimmät voisi :)

   Poista
 6. Olisiko sinulla treenivinkkejä erittäin vinon hevosen suoristamiseen? Aihe on minulla nyt pinnalla, koska ratsastan hevosta, joka on ollut pari vuotta joutilaana. Se on aikoinaan peruskoulutettu ja vinoin hevonen, jolla olen koskaan ratsastanut. Olen tankannut Kyran opit vinouden korjaamisesta (etuosa takaosan uralle, älä yritä taivuttaa väkisin jäykkään suuntaan jne.). Käynnissä pystynkin siirtämään etuosan takaosan uralle niin, että hevonen alkaa tukea ulko-ohjaan ja hakeutuu kevyesti kuolaintuelle. Mutta kun lähdetään raviin, hevonen rojahtaa lavoilleen ja on niin vino, että se taittaa kaulansa rajusti ulospäin ja samalla tietysti kaatuu sisäpohjetta vasten. Sama ongelma molemmissa kierroksissa. Etuosan siirtämisyritys sisälle ravissa johtaa vain siihen, että hevonen kääntyy pienemmälle ympyrälle (edelleen vinona). Hevonen on niin vino, että se lipuu banaanimaista pohkeenväistöä sivulle, kun yritän ratsastaa suoraan. Muilla hevosilla näitä ongelmia ei ole, joten en liene niin vino, että minusta tuo johtuisi. Kaipaisin sellaisia harjoituksia, joita voisi treenata puutteellisesti koulutetulla hevosella. Vastalaukka on esimerkiksi tässä vaiheessa kaukainen unelma niin kauan, kunnes myötälaukka alkaisi sujua rauhallisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Auts, kuulostaa kyllä todella vinolta! En itsekkään taida olla törmännyt tuollaiseen tapaukseen. Onko se varmasti terve? Miksi se on ollut joutilaana?
   Jos sillä on vaikka jotain terveydellistä syytä miksi on noin korkkiruuvina, niin silloin se tietenkin rajoittaa tekemistä.

   Voin sanoa suoraan että mulla on keinot vähissä, varsinkin tapausta näkemättä. Sen voisin kyllä ehdottaa, että jos käynti sujuu, niin treenaa siinä paljon. Käynti on aliarvostettu askellaji, mutta se on kuitenkin mahtava työkalu. Vahvista hevosta siinä, kun käynnissä onnistuu ilmeisesti jo nyt jotkut asiat. Ala harjoittelemaan avoa/sulkua käynnissä? Ei tietenkään tarvitse mennä heti täydellistä avoa ja sulkua, mutta ajatuksena vaikka "avomaista taivutusta käynnissä" jos sitä kautta saisit hevosta jumpattua ja notkistettua. Ehkä turhaa tässä vaiheessa vaatia absoluuttista suoruutta, mutta voisit vähnän "huijata" hevosta jumppaamalla suoremmaksi. Eli esim. jos on vino vasemmalle, niin pieniä pätkiä avoa oikealle jne. Ei siis väkisin vääntämistä jäykkään suuntaan, mutta pieniä "venytyspätkiä" koko kropalle suuntaan ja toiseen!

   JA vielä tärkein, ehdottomasti jos saat jonkun kotikentälle katsomaan teidän perään ja antamaan neuvoja, niin tee se. Se on paras apu mitä voi saada. :)

   Poista
  2. Kiitos vastauksesta. Hevonen ei ole omani, se on varsonut ja ollut sen jälkeen ratsastajan puutteen vuoksi epäsäännöllisellä liikutuksella. Voisin kyllä ottaa "alkeisavoa" avuksi. Hetkittäin olen saanut hevosen kantamaan itsensä jo hieman paremmin ravissakin, muttei missään nimessä niin hyvin, että voisin tyytyväisenä jäädä patsastelemaan selkään. Kärsivällisyydellä eteenpäin... :)

   Poista
  3. No mutta toivottavasti ajan kanssa se lähtee vetristymään :)

   Poista
 7. Teetkö jossain vaiheessa talvisempaa ulkoasua ja banneria (jossa wellunki kuva ois mukana ;))?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mähän en itse näitä ulkoasuja tee, koska en yksinkertaisesti osaa! :D Mutta voinhan mä laittaa harkintaan... ;)

   Wellu ois kyllä kiva sisällyttää tuleviin bannereihin mukaan! Täytyy vaan saada siitä ensin parempia kuvia, niitä kun ei vielä oikein ole ;)

   Poista
 8. Vautsi, ootte te päteviä. Ihana katsoa noin sujuvaa ratsastusta, näyttää niin helpolta mukamas… :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös se niin mene, että se mikä näyttää helpolta, on helppoa? :D Noh, aina se ei kuitenkaan ole helppoa....

   Poista

Jätäthän kommenttisi!

En julkaise asiattomia/provosoivia kommentteja. Risut ja ruusut ovat tervetulleita, kunhan kommentointi pidetään asiallisena!