Kootussa Ravissa

13. joulukuuta 2014

Viikon kuulumiset

Anteeksi hiljaisuuteni, mutta kerrankin olen oikeasti uhrannut aikaa koululle ja tehnyt tällä viikolla kaksi tenttiä (joista toinen ehkä voisi mennä läpikin?!) ja ollut töissä. Yritän nyt oikeasti päästä tuolta koulusta keväällä pois, helpottaisi tätä rahatilannetta huomattavasti kun pääsisi oikeisiin töihin... Ratsastusrintamallakin oli hiljainen viikko "huoltotoimenpiteiden takia", joten ei yksinkertaisesti ole ollut kirjoitettavaa. 

Kaksi idioottia yrittää poseeraa ;)

Maanantaina kuitenkin tapahtui, sillä oltiin normaaliin maanantaiseen tapaan Riitan valmennuksessa. Tällä kertaa syynättiin oikein suurennuslasilla mun istuntaa. Mulla helposti vasen jalka karkaa liian taakse, oikea jalka on paremmin paikoillaan (lähempänä hevosen kainaloa). Mun täytyy opetella olemaan ryhdikkäämpi varsinkin laukassa, mielelläni nojaan hieman laukassa eteen ja Hertta käyttää tätä hyväksi oikein heittämälllä mua pois satulasta. Mun täytyy keskittyä istumaan taaemmas laukassa, sinne Hertan takaosan päälle. "Mene sinne takapenkille istumaan, jätä käsi kuitenkin eteen, eli rattiin". Kun istun sinne taaemmaksi, viestitän sillä Hertalle että "hei, painoa tänne missä istun, eli takajaloille". Nämä mielikuvat auttaa kyllä aika paljon mua. Nyt olen itsekseni ratsastaessa kokoajan hokenut itselleni "istu takana, käsi edessä, ole takapenkillä". Näyttää paljon paremmalle istunta kun en könötä Hertan niskassa.

Tuo "jalkaongelma" onkin sitten hitaampi asia korjata. Se johtuu vinouksista, sillä vasen jalka puristaa polvella satulaa, jolloin vasen pohje jää irti ja/tai taakse. Oikea jalka on kiinni satulasta reidestä/takareidestä ja asettuu näin ollen optimaalisesti oikeaan paikkaan. Mun täytyy alkaa välillä taivuttelemaan omaa jalkaa sinne Hertan kainaloon, varpaita hieman ulospäin kääntäen, jotta saan kontaktia satulaan reidella, enkä polvella.

Valmennuksessa oli muutoinkin istunnan lisäksi syynissä Hertan liikkuminen. Ei oikeastaan tehty muutakuin pääty-ympyrällä työskentelyä, mutta viilattiin oikein kunnolla senkin liikettä. Tavoitteena on saada Hertalle etuosan alle ilmaa jotta etujalat nousevat korkeammalle "pois takajalkojen tieltä", vatsalihakset nostamaan maha ylös, jotta takajaloilla on tilaa tulla alle. Mielikuvana tämä olisi se, että mun täytyy tuntea istuvani tynnyrin päällä, eikä riu'un. Kun Hertta käyttää vatsalihaksiaan sekä nostaa selkänsä ylös, se pyöristyy niin paljon että oikeasti tuntuu että istun tynnyrin päällä, niin pyöreä siitä tulee. Sitten kun hevonen ei kanna, niin selkäkin tuntuu puolet kapeammalta.
Valmentajan sanoin, me aina puhutaan että "hevonen täytyy saada selästään pehmeäksi", mutta todellisuudessa eihän ne lihakset mitään pehmeitä ole. Nimenomaan selkälihakset ovat hommissa ja kannattelevat, mutta se on enemmänkin "se tunne". Todellisuudessa se tunne, kun hevonen pyöristää selkäänsä ja kantaa itseään, kuitenkin samalla ollen notkea ja taipuisa, se johtuu siitä että sen nivelet ja jalat joustavat. Vertailun vuoksi tätä demonstroitiin ihmiseen. Mietikkääs, jos seisotte jalat tukkisuorina aina lonkkaan asti, niin teidän liikkuminen on kuin puujaloilla kävelisi. Mutta sitten, kun koukistatte polvia ja lonkkaniveltä, ikäänkuin sellaiseen asentoon missä maalivahti on ottamassa palloa kiinni, valmiina liikkumaan nopeasti ja ketterästi mihin ilman suuntaan tahnsa, tämä on se asento ja liikkumistapa, missä hevonen ja ihminenkin voivat liikku pehmeästi ja elastisesti. Ja tämä johtuu siis siitä, että nivelet ovat liikkuvaiset ja käytössä. Emme halua että hevoset menevät puujalkaisina tökkien eteenpäin, vaan tahdomme että ne ovat elastisia "jousilla liikkujia". Eli jalkojen täytyy koukistua!
Ravissa Hertan etujalkoihin on saatu jo ilmaa. Se on jo aika komea itseasiassa kun oikein ryhdistäytyy!
 Meno ei ole tasaista. Se välillä käy hienossa ravissa, mutta sitten vähän vaappuu välissä. Se ei jaksa kantaa itseään tässä asennossa kokoajan, joten on ymmärrettävää että se vielä vähän vaappuu. Tärkeintä on kuitenkin että se yrittää ja pikkuhiljaa se saa voimaa lisää jolloin se voi kantaa itsensä pitkiä aikoja tässä ryhdissä!
Laukassa etuosa ei nouse Hertalla niin paljon. Laukka on muutoinkin sen vaikein askellaji, jossa se mielellään menee vähän suorintakajaloin. Mutta minkäs se rakenteellensa voi. Tätä voidaan kuitenkin parantaa, ja se pitää saada ilmavammaksi samanlailla kuin raviinkin ollaan saatu ilmaa. Tämä on pitkä työ, mutta pikkuhiljaa.

Laitanpa tähän vuoden vanhan videon Hertan passagesta jota silloin alettiin treenaamaan. Pitääpä kuvata myöhemmin jatko-osaa tälle. :) Mutta kyllä sillä on ilmavuutta raviin vaikka muille jakaa, kunhan oppisin kaivamaan sen esiin!Tiistaina olikin sitten Hertalla raspaus ja se rokotettiin samalla, joten koko loppuviikko meni lomaillessa. Hyödynsin itse tämän kevyemmän jakson tosiaan keskittyessä koulujuttuihin. Perjantaina kävin vähän selässä kevyellä hölkällä taivuttelemassa. Aluksi Hertta oli oikein jees, mutta siitä se taas kuumeni kun lämpesi alkuverryttelyssä... Koska toi hevonen vanhenee?! Onneksi oltiin yksin maneesissa, niin ei kukaan jäänyt alle... Hyvähän se vaan on ettei ikä näy eikä tunnu missään! :D

Huomenna onkin vuorossa jälleen Matti Eklundin estevalmennus! Me ollaan Hertan kanssa nyt mukana kouluhevosten ryhmässä, eli käymme jatkossa säännöllisesti estevalmennuksissa jokatoinen sunnuntai! :) Koitan saada jonkun kuvaamaan huomenna niin voin tehdä taas estepostauksen videoineen! Viimeksi Hertalla ainakin oli niin kivaa että vaan pukitteli ja hillui esteiden jälkeen. Saad nähdä miten käy huomenna, pysyykö vanha rouva nahoissaan.

Tätä lisää huomenna!
Tälläisiä Hertta esitti viime hyppärillä esteiden seassa... Ja kuvasta päätellen esittää muuten myös joskus kisoissa! :D Se on sitä Hertan balettia...
c: http://suski.galleria.fi/kuvat/
Ja tähän kuvaan voisi myös laittaa mukaan esteen, niin kertoisi paljon meidän käyttäytymisestä este"valmennuksissa"
Hassu eläin! :D

PS. Nyt on luksusta, sillä meille tuli uusi pöytäkone! Tämä on erään ihmisen vanha työkone, mutta uudelleen ajettu sun muuta, joten melkein kuin uusi. Nyt pystyn taas tekemään videoita ilman että vanha kone hyytyy! Voin siis luvata jatkossa enemmän videoita! :)

Kiinnostaako lukijoita lukea tarkempia postauksia myös näistä estevalmennuksista, vai kirjoitanko näitä mun ylipitkiä analyysejä vain koulutunneista?

37 kommenttia

 1. Mua jotenkin ärsyttää toi että luulet olevasi jotenkin todella hyvä ratsastaja ja "tuosta vaan" koulutat hevosen liikkumaan hienosti. Yrität luoda täällä blogissa kuvaa idealla ilman-rahaa-menestykseen mutta samanlainen sä olet kuin kaikki muutkin dressageprinsessat. Helppoahan sun on sanoa kun sulle on annettu käyttöön valmiit koulutetut kouluhevoset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. HAHHA! :D

   Annan neuvon

   1) Lueppa vähän enemmän tätä blogia taaksepäin ajassa niin tiedät miten tähän on päästy
   2) Hertan olen kouluttanut itse, se ei ollut valmis
   3) Mitä tulee ilman rahaa kohtaan, kyllä rahaa tarvitaan että voi elättää hevosen ja maksaa kisat jnejne, mutta väitän että tienaan vähemmän kuin sinä (olen opiskelija). Minä vain luovun kaikesta muusta, mistä ilmeisesti sinä et? Jos ei ole rikas, niin jostain pitää luopua, jotta voi jotain muuta saada
   4) Minun tekemiseni ei ole sinulta pois
   5) Dressageprinsessa tai ei, olen kyllä muilta anonyymeiltä saanut palautetta että "miksi edes yrität leikkiä kouluratsastajaa, kun et sellainen ole?". Että kumpaa tässä nyt pitäisi ruveta miellyttämään?

   ja kohta 6) ÄLÄ LUE MUN BLOGIA JOS ÄRSYTTÄÄ! :D

   Hyvää päivänjatkoa! Minä jatkan "rahassa kierimistä ja huippuhevosia ridaillen pilvilinnoissani" elämistä, jatka sinä vaikka valittamista, jos sen osaat noin hyvin... :D

   Kiitos kuitenkin kommentista, tämä oli kyllä hymyä huulille nostattava :D

   Poista
  2. Olipas kateellinen ja lapsellinen ano :). Olen seurannut blogiasi ja kehitystäsi jo jonkin aikaa, enkä koskaan ole saanut sellaista kuvaa että luulisit olevasi "jotain". Päin vastoin. Minusta olet ahkera treenaaja ja jaat oppejasi muillekin täällä blogissa. Teet töitä kehityksenne eteen. Tsemppiä treeneihin jatkossakin!

   Poista
  3. Mäkin hetken mietin että mikäköhän on ko. anonyymin ikä, sillä tollaiseen menoon törmäsin tarhaikäisenä itse.. :D Mulla ton tason kommentit menee toisesta korvasta sisää ja toisesta ulos. Kritiikkiä saa ja pitääkin antaa jos siltä tuntuu, mutta arvostan omaa nimeä, tai edes vähintään hyvää perustelua. Epämääränen huutelu ei oikeesti saa multa painoarvoa :D

   Kiitos tsempeistä!

   Poista
 2. Olipa ihmeellinen kommentti anonyymiltä... Mutta itse postaukseen viitaten, tottakai esteridaajaa kiinnostaa myös estevalmennuspostaukset. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kieltämättä vähän ihmeellinen joo, kyllä muakin ärsyttää tässä maailmassa moni asia, mutta ehkä laitan painoarvoa niille, mille voin tehdäkkin jotain. :D

   Estevalmennuksista saatte siis kuulla varmasti :D

   Poista
 3. Kiitos positiivisesta, asiallisesta ja analyyttisestä blogista! Päiväni piristys aivan joka kerta. Tsemppiä peruskuntokaudelle molempien hienojen ratsujen kanssa! Tuolla asenteella tulet pääsemään todella pitkälle elämässäni :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. nyt jo alkaa näkymään ainakin Hertalla tämän peruskuntokauden treenaaminen, sillä se on aikamoinen actioman tällä hetkellä! :) Toivottavasti ensi kisakauteen mennessä meininki on vielä parempaa!

   Ja kiitos positiivisesta ja asiallisesta kommentista :)

   Poista
 4. Vastaukset
  1. en olisi edes huomannut kirjoitusvirhettä jos et olisi maininnut ;)

   Poista
 5. Ilman muuta raportit myös estetunneista! :) Ja toivoisin välillä tarkempia kuvauksia tuuppauksestakin, että kuinka sää tarkalleen ottaen käytät jalkaa ja istuntaa. Monesti kirjoitat, että kokoat jalalla, mutta mitä se varsinaisesti meinaa? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos muistutuksesta!:D Koitan jatkossa avata enemmän näitä mun "mielikuvia" ratsastamisesta. :) Välillä vaan kun tohkeissaan kirjoittaa niin unohtaa että lukija ei välttämättä ihan tiedä mitä mun päänsisällä tapahtuu :D

   Poista
 6. Kaikki sun postaukset kiinnostaa. Kirjoitat tosi hyvin. Pakko tarkistaa päivittäin, onko tullut uutta postausta :D

  VastaaPoista
 7. LOL mikä anonyymi mutta helppohan se on huudella ilman omaa nimeä vaikka ja mitä. Ei oo pakko lukee jos alkaa vituttaa mutta moni muu haluu ni trollit voi mennä takas metsään kiven alle T. HilkkaliKaalina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No nää anonyymit on loppujenlopuks aika hauskoja. :D Itte vaan todennu pikkuhiljaa että vihaajat vihaa, rakastajat rakastaa, välittäjät välittää... (Cheekkiä lainatakseni)

   Poista
 8. Hertta on kyl iha mahti poni! Niin eläväinen :) voitko tehdä jonkun videokoosteen siitä estevalkasta? :p

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. eläväinen! Kyllä!!! :D onneksi se ei ole tuhma, eikä tee mitään tyhmää, mutta kyllä mä jotenkin ihmettelen, että koska se alkaa käyttäytyä kuin VANHA hevonen? :D

   Jos saan tosiaan jonkun kuvaamaan mun videokameralla tuntia niin voisin harjotteena väsätä videokoosteen, koska nyt on uusi kone jolla voi leikkiä!

   Poista
 9. Voi vitsi noita Hertan potkuja! :D Ihan mahtava mummeli! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi kuitenkin aika tollaisia "lällyjä" ettei hirveästi kunnolla pukittele :D Se on niin kiltti, mutta sitten jos ketuttaa niin osoittaa mieltään kauniilla lehmänpotkulla.. :D

   Poista
 10. Juu estetunneista syväluotaukset myös!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. joo oikein "ammattilaisen ottein" sitten sönkkään tänne kaikkea mistä en tiedä mitään :D

   Poista
 11. Mä tykkään sun blogista todella paljon ja toisin kuin monet true dressageprinsessat, vaikutat kyllä melkoisen maanläheiseltä, näin vanhan tädinkin mielestä :) You go girl!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maanläheisyys johtuu varmaan siitä, kun ei ole koskaan päässyt maistamaan sitä dressageprinsessan elämää. :D Toisaalta, ihan tyytyväinen olen etten olekaan päässyt... =)

   Poista
 12. Ai kauheeta, meinaa tikahtua....Noorako dressageprinsessa? Ei siitä sellaista saa tekemälläkään :DD Olen seurannut pitkään tätä blogia ja aina yhtä innokkaan odottelen uutta päivitystä josko niistä saisi itselleen ja omaan ratsatukseen. Niinkuin edellinenkin kirjoittaja totesi, hyvin maanläheiseltä vaikutat, terveen maalaisjärjen omaava ratsastaja joka todella on kannuksensa ansainnut. Todella typerää on tulla huutelemaan anonyyminä, mutta se kertookin kirjoittajasta jo kaiken oleellisen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ja toi lehmäpotkukuva on tilannekuvana ihan täysi 10!

   Poista
  2. Kiitos tsempeistä! Kyllä sitä aina välillä miettii että mitä hittoa mä olen tehnyt, että saan jonkun toisen vihaiseks? :D Kerron omasta harrastuksestani blogin muodossa, ja sitten saa kuulla tuntemattomilta (kasvottomilta) ihmisiltä "suorat sanat"?! :D Vain hevosihmisten keskuudessa tälläistä?

   Poista
 13. Noora äläs nyt! Herttahan on ensivuonna vasta 18(?) Mä vielä kisaan ensivuonna 22v kääntyvällä tammalla heA aluetasolla menestyen! Välillä pitää miettiä onko tuo 12 vai 22 ku menee kaikkien 10v kouluhevosten ohi! :D Ja tuo vielä saattaa ekoissa laukannostoissa vinkua ja ottaa muutama pomppu. Ei ikää saa kattoo, vaan enemmänki sitä terveyttä ja onko sillä semmosta halua työskennellä :)

  Tykkään sun blogista tosi paljon ! annat mulle motivaatioo kehittyä. Ehkä joskus mustakin vois tulla hyvä kouluratsastaja ;) Tsemppii estevalkkuun!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hertta on ensi vuonna vasta 17 ;) Mutta pakko kyllä sanoa että mun pitää lopettaa se iän tuijottaminen! Se on vain numeroita. Niin kauan kyllä pystyy menemään sen kummemmin meittimättä, kunhan hevonen ei ala näyttämään/vaikuttamaan vanhalta. Ja Herttaa monet veikkasi tälläkin kisakaudella 5-10 vuotiaan välille! :D

   Sullakin on näemmä oikein supertamma! Toivottavasti sekin joskus asettuu aloilleen ja pomput vähenee ;)

   Poista
 14. Hauskaa lukea näitä postauksiasi, kun itsekin käyn R:n valmennuksissa ja tälläkin viikolla puhuttiin juuri samoista asioista :)

  Hertta on kyllä todella hieno, upeaa työtä olet sen kanssa tehnyt!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi kun kiva! Riitalla taitaa olla aina joku teema viikoittain, muakin edeltävä oppilas yleensä tekew suht samoja juttuja samoilla kerroilla kun mekin, aina vähän soveltaen tason mukaan :)

   Poista
 15. Hihii. Päivän naurut nyt ainakin anolta sai. Voi miten voikaan toisen hyvä olo ja harrastuksen riemu toisten pyllyä kutittaa. Onneksi tostakin kommentista paistaa kateus niin hyvin läpi että saat olla ylpeä itsestäsi. ;-) kateus ansaitaan. :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitä me tehtäisiinkään ilman puskistahuutelijoita?! :D Elämä olisi aika tylsää x)

   Poista
 16. Pidän blogistasi todella paljon, opettavaisia ja hyvin kirjoitettuja tekstejä ja kivoja kuvia.:) jatka samaan malliin;)
  ja olet tehnyt hieno työtä hertan kanssa, ole itsestäsi ylpeä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi kiva kuulla jos blogistani saa jotain ihan konkreettista irti vaikka omaan treeniin. :) Haluan että täältä saa jotain muutakin kuin vain lukemista! :)

   Poista
 17. Nää sun postaukset on kyllä niin kivaa luettavaa, tää blogi on kyllä tän kuukauden aikana, mitä oon teitä seurannu, noussu mun yhdeks lemppariblogeista :). Ja ihana Hertta, itsekkin olisin varmasti veikannut iäksi jotain 8, kun näyttää niin reippaalta menijältä :).

  Ja ois kyllä kiva kuulla estevalkusta vähän tarkemmin, ja paljon kuvia ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, joo tosiaan pahin oli viime kesän valmennuksessa Hyyppärässä kun joku luuli Herttaa 5 vuotiaaksi kun yritettiin alkuverkkaa kentällä ja se oli vähän pörheä.. :'D
   Mutta eeei, se kääntyy 17 vuotiaaksi... :D

   Kohta luvassa paljon materiaalia estevalkusta!

   Poista

Jätäthän kommenttisi!

En julkaise asiattomia/provosoivia kommentteja. Risut ja ruusut ovat tervetulleita, kunhan kommentointi pidetään asiallisena!