Kootussa Ravissa

7. marraskuuta 2014

Kisat meni hyvin, muuten ei...

Noniin. Tämän postauksen perään jo vähän kyseltiinkin. Voin nyt vähän avartaa Ypäjän kisaviikonloppua. Halusin vähän panttaa tätä postausta, kun "keräsin tietoa" tilanteesta tarpeeksi, ennenkuin tulen tänne heti maalaamaan piruja seinille.

Jotkut varmaan jo huomasivat, etten startannut sunnuntain Interiä, vaikka alunperin piti. Peruin starttini melkein heti lauantain PSG jälkeen. Hertta onkin nyt sitten sairaslomalla ollut koko alkuviikon. :(

Nyt taisi käydä niin, että Hertalle iski syysflunssa tai joku muu pöpö/virus juuri lauantaina.
Tämä on tosi hassua, sillä torstaina ja perjantaina kun vielä treenailin kisat mielessä, Hertta oli tosiaan täysin normaali. Perjantainahan se oli aivan mahtava ratsastaa niinkuin edellisessä postauksessa kerroinkin. Lauantai aamunakin kisoihin lähtiessä se vaikutti normaalilta. Kuumetta ei ollut (mittaan aina lämmön), eikä mitään muuta epäilyttävää. Noh, eikun matkaan.

Hertta kuitenkin suorituksen aikana yskähteli. Ei jatkuvasti, eikä puuskina, vain aina silloin tällöin "köh".  Tämä ei tosiaan ole normaalia. Se saattaa köhähtää kerran pari kun alkaa verryttelemään, mutta ei tuollalailla. Suoritus tietty kärsi tästä kun en voinut keskittyä ja mietin vain koko ajan että keskeytänkö vai mitä teen. Prosentteja irtosi 62,5, mutta se nyt ei ollut päällimäisenä mielessä. Harmittaa kun Hertta oli niin super ratsastaa mutta sitten yskäisy kesken laukanvaihtojen tietenkin saa askeleet sekoamaan, jolloin tuli rikkoja.

Heti sunnuntaina sitten aamulla mittasin taas kuumeen (Ei kuumetta) ja seurasin tilannetta. Hertta tosissaan yski nyt jo karsinassakin. Soitin heti Ypäjälle ja peruin starttini. En lähde edes yrittämään. Se on nyt kipeä. Harmittaa kun kuskasin sen lauantaina kisoihin, mutta mistäs mä olisin voinut tietää että se aloittaa yskimisen juuri kisoissa?

Ollaan nyt sitten vain kävelty koko alkuviikko. Keskiviikkona Hertta ei yskinyt ollenkaan enää, joten se on paranemaan päin. Varmaan siis menee jo ohi, joten helpolla päästiin. Valmennukset on toki peruttu vielä ensi viikolta varuiksi, ettei tule mitään jälkitauteja.
Olen joka päivä höyryhengittänyt Herttaa, käyttänyt sillä Vicksiä ja se on nyt saanut Mycomystiä liman irrotukseen. Yskä oli todella kuivaa. Enää en Mycomystiä anna, sillä yskä on tosiaan jo aikalailla ohi.
Pikku juttu, mutta harmillisesti puhkesi juuri kesken viimeisten kisojen! Toisaalta, valmentajakin sanoi että Hertta on täydellinen kisahevonen, se saikuttaa heti kisakauden loputtua, ei sen aikana. :D

Nyt kävi näin, ei voi mitään. Harmittaa vähän, sillä Hertta oli ihan super myös verkassa ja radalla, vaikka se itse suoritus menikin sitten tähän. Colliander on aina antanut meille tiukasti pisteitä, mutta launtaina hän antoi korkeimmat, jopa 64%! On kyllä super odotukset ens kaudelle, sillä tämä viimeinen kerta tuntui todella hyvältä! Paljon parempi oli ratsastaa kuin esim. Järvenpäässä viimeksi kuukausi sitten. Nyt se antoi mun ratsastaa, mutta oli tosi reipas ja liikkui itse.

Tässä vaiheessa ilahdutan teitä muutamalla surkealaatuisella kuvalla maneesista

Mielestäni olemme jo saaneet paljon enemmän Hertalta kaulaa ulos treenin myötä! Se ei ole niin supussa enää. Se ilman ohjia ratsastus auttoi. Eli vain jalalla eteen ja täysi vapaus edestä.
Verryttelyssä
Radalla

Eilen torstaina oli sitten ensimmäinen päivä sitten lauantain kun laitoin satulan selkään ja ajattelin kokeilla jotain muutakin kuin käyntiä sillä H ei ole enää yskinyt. Ajatuksena oli siis ottaa ravia ja laukkaakin hevosen ehdoilla, ja kokeilla laukaiseeko se yskimisen. Kun otin ohjat käteen se yskähti 2 kertaa mutta siinä se! Ravissa ja laukassa se vain paineli innoissaan menemään eikä ahistanut yhtään! Jes!

Tässä vähän pientä videota höntsäilystä. Ihan vain humppailtiin kun kerta oli ollut kävelyllä 4 päivää, mutta Hertta olisi tahtonut tehdä enemmän. :D




Tässä yritin vain olla kevyessä istunnassa ja antaa Hertan valita mitä tekee. En tohtinut vaatia siltä mitään, kunhan vain liikkui tyytyväisenä. Meneehän se etupainoisena mutta who cares tällä kertaa. Ei nutturan tartte aina olla niin kireällä ;) Onhan näillä videoilla eroa noihin kisakuviin.


Ei tosiaan tullut "hölkästä" mitään, sillä Hertta oli niin innoissaan kun pääsi taas hommiin että se vain paineli keskiravia pitkin maneesia ja yritti sinkoilla pienestäkin syystä. Sillä oli oikeasti kivaa ja se oli niin tohkeissaan. Paineli ravia korvat tötteröllä viis veisaten vaikka kuinka yritin rauhotella. Toisaalta, totesin että antaa mennä sitten jos kerta haluaa. Ei se voi kovin kipeä enää olla jos kerta noin innokkaasti tahtoo liikkua. :) Silloin kun yskä oli alkuviikosta pahimmillaan, koko hevonen oli nuutunut ja jotenkin vaisu. Nyt oltiin toista maata!
Uskallan nyt diagnosoida Hertan kutakuinkin terveeksi, joten pikkuhiljaa palataan taas liikenteeseen, mutta varovaisesti toki. Hevonen saa nyt määrätä tahdin. :)

Hertta ja kaverini Riikka halailevat. :D
Tänään menen vähän taas selästä käsin työskentelemään, mutta sykkeet pidetään matalla. :)

20 kommenttia

 1. Herranen aika millanen maneesi.... :D On nyt vaihtunut teidän ulkokenttäratsastelut sitten reippaasti! :D

  VastaaPoista
 2. Hyvältä tuo kaula tosiaan näyttää :) Hertta on ihanan tyytyväisen näköinen, kun saa jolkotella vauhdilla :D Ja paranemisia Hertalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo Hertta totesi "tän mä osaan" ja jolkotteli menemään :D Voiton puolella jo on! Tänään ei yskähtänyt kuin kerran! :)

   Poista
 3. Hienolle Hertalle tsemppiä ja pikaista paranemista! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiköhän se tuosta ole jo äkkiä takas hommissa! :)

   Poista
 4. Hyvä rata oli lauantaina! Olin katsomossa ja oli mukava nähdä teitä livenä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai olit! Kiva kuulla. :) olin itsekin tyytyväinen rataan, mutta tosiaan menin hämilleni yskähtelystä. Kotimatkalla olinkin sitten ihan hysteerinen että mikä sille tuli, mutta onneksi näköjään nyt jo ohi menossa. Harmillista, mutta tuollaista nyt voi sattua! :P

   Poista
 5. Mitä mieltä olet siitä Ruotsin koulukilpailumuutoksesta? Jos se tulee Suomeen, aijotko ottaa siitä hyödyn?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ööööö nyt äkkiseltään pakko kysyä siis mistä muutoksesta? Meinaatko että saa mennä ilman kannuksia ja kankia?

   En ole miettinyt asiaa. Kannuksilla kyllä saa terävämmän ja huomaamattomamman avun mutta ilman kankia voisin kyllä Hertalla mennä vaativia. Kotona meen usein ilman kannuksiakin, ei siinä, mutta en tietenkään tiedä miten kisatilanteessa? Nivelillä toki on mennyt kisoissa ennenkin joten se ei olisi uusi juttu :)

   Poista
  2. Ja niin siis tarkoitan että ei ole kokemusta ilman kannuksia menosta kisoissa, mutta ilman kankia on. Eli siis tiedän että ilman kankia pystyisin mennä, kannuksetta radalla täytyisi taasen kokeilla niin tietää miten käy! :D toisaalta jos se kotonakin kulkee ilman kannuksia niin miksei kisoissa. Kisoissa kuitenkin voi tulla yllätyksiä radalla mutta sehän on taas sitten toinen treenausjuttu :)

   Poista
  3. Ainiiin ja vielä vastaus ekaan kysymykseen, mun mielipide asiasta on positiivinen! Toisaalta hyvä, sillä se tuo vapautta valita hevoselleen sopivammat välineet. Toisaalta koulukisat kun on srvostelulaji, ja kaikki kisaajat täytyisi aina laittaa "samalle lähtöviivale" niin hankaloittaako se arvostelua kun toisilla on vahvemmat välineet ja toisilla kevyemmät?

   Kisa asun taustakin on se, että samanlailla pukeutuminen yhtenäistää ratsukot.

   Hmm. Ihan mielenkiintoista kun tarkemmin rupeaa miettimään!

   Poista
  4. Miten tuota vicksiä käytät ja millaista höyryhengitystä? :)

   Poista
  5. Vicksiä sierainten alle ennen ratsastusta (ei sieraimeen! Ei saa osua limakalvoille) Tai sitten nokare vicksiä kuumaan veteen niin että se liukenee sinne. Sitten pyyhe kastellaan tähä ämpäriin ja pidetään höyryävä kuuma pyyhe nenän edessä. Itse laitan sen pyyhkeen riimuun kiinni niin Että peittää nenän. Näin hevonen hengittää höyryä mikä pyyhkeestä tulee. :)

   Tälläinen köyhän miehen höyryhengitys :D onhan niitä monen sadan höyryhengitys laitteitakin mutta pyyhe, ämpäri ja vicksvesi on huomattavasti edullisempi :D

   Poista
 6. Vedätkö itse Hertan kisoihin vai onko sulla joku kuski?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ennen vanhaan ennenkuin mulla oli edes korttia niin Hertan omistaja veti. Nykyään mulla on kortti, äitiltä lainaan vetoautoa ja omistajalta koppia, eli itse vedän pääpiirteittäin. :)

   Poista
 7. Heips! Kaipailisin pientä apua. Heppani liikkuu etupainoisena kuinka sen saisi paremmin takajaloille? On myös aika pääpiirteittäin saman mallinen kuin hertta :D

  -apua kaipaava

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on sellainen ikuisuus kysymys johon on tylsä vastaus: " ratsastamalla takajalkoja nopeammin alle ja aktiiviseksi, vatsalihakset hevosella töihin ja selkä ylös". :D

   Se, miten tuo tehdään on hyvin vaikeaa näin "etänä" selittää, ja se ei ole temppu, vaan se on tunne jota ratsastaja osaa ajan myötä hakea ja vaatia hevoselta.

   Jos nyt ovisin yritää jotain vinkkjeä antaa, niin tarkista, että hevonen tosiaan reagoi pohkeen käyttöön aktivoimalla takajalkoja. Tee esim. väistöjä ja avotaivutusta, sekä PALJON siirttymisiä. Mm. käynti-ravi-siirtymiset ovat hyviä takajalkojen aktivoijia. Kun Heppa siirtymien jälkeen alkaisi kuuntelemaan, se lyhetnää runkoaan ja aktivoituu.

   Siirtymiä voi tehdä etupainoisena, ja tasapainossa, joten tosiaan siinäkin joutuu kiinnittämään huomiota, että ne siirtymät tulee hyvin eikä huonosti. :D Hyvä siirtymä (esim pysähdyksiin) ei "rysähdä/tömähdä/ole töksähtävä", vaan hevonen laskeutuu pehmeästi takajalkojen varassa pysähdykseen. Vertaa leijuva höyhen maahan vs. tiiliskivi putoaa maahan. Tähtää höyheneen ;)

   Mutta sääntö numero yksi: Homma hyvä valmentaja joka tulee auttamaan kotiin ja katsomaan ratsastustasi! Hän neuvoisi kädestä pitäen :)

   Poista
 8. On kyll Hertta huomattavasti paremman näkönen nyt ku ootte saanu tota leukakulmaa aukeemaan. Harmi että tuli kipeeks mut onneks ei mitään vakavaa kuitenkaan. Kun aliin lukemaan tätä postausta ja tajusin wt jotain on tapahtunu ni eka ajatus oli et joku on verkassa onnistunu potkasemaan pahasti. Mut onneksi ei.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuu ei onneksi siis mitään sen vakavempaa! Pikkujuttu tää loppujenlopuksi oli, sillä nyt Hertta ei yski enää ollenkaan! Sitä vain mietti jo jotain pahinta puhkuria muutaman yskäsyn takia... :D

   Poista

Jätäthän kommenttisi!

En julkaise asiattomia/provosoivia kommentteja. Risut ja ruusut ovat tervetulleita, kunhan kommentointi pidetään asiallisena!