Kootussa Ravissa

23. marraskuuta 2014

Hyppy-Hertta!

 Oltiin perjantaina Tuomas Jauhiaisen estetunnilla Erkylässä.

Oli kyllä niin kivaa! Tätähän me ei tosissaan oteta, joten paineita ei ollut, ja tyyli vapaa ;D
Olen itse hypänny joskus 10 vuotta sitten aktiivisemmin, ennekuin siirryin enemmän kouluratsastukseen. Hertalla ei ole paljoa hypätty, ei ainakaan treenimielessä, mutta kyllä se yleensä siihen syttyy aina hetken päästä kun innostuu. Aluksi se ei ole moksiskaan, mutta jossain vaiheessa hänestä kuoriutuu "estehevonen" ja hän menee niin innokkaasti, välillä osuen hyvin esteelle, välillä ei niinkään... :D

Hertan estesilmä on kyllä kehittynyt paljon kun on viitsinyt hypätä. Vuosia sitten kun Hertalla aloittelin se oikeasti lähti aina joku 5 metriä ennen estettä ja tyyli oli vähän mitä oli. Nykyään nuo kaukaa hypyt voi melkein unohtaa. Välillä saattaa tulla pieni ajatusvirhe ja H hyppää kaukaa, mutta itselläni ei ainakaan ole suurempia ongelmia päästä hyppyyn mukaan, sillä sen tuntee niin hyvin meinaako lähteä kaukaa vai ei.

Tässä myös huomaa kuinka "helppoa" hyvin koulutetulla hevosella on hypätä. Vaikka itse hyppy on hieman mielenkiintoinen, niin esteen välissä tapahtuvat tehtävät ovat lastenleikkiä. Hertta kokoaa niin helposti ja toisaalta lähtee myös eteen, joten hallinta on helppoa.
Tuomaskin sanoi, että maailmassa täytyisi olla enemmän Hertan luonteisia hevosia. Se on niin kiltti ja haluaa miellyttää. Kaiken se tekee mukisematta!

Kaikista kuvista kiitos Ella Paloheimolle!

alkuverkkaa

Aloitettiin ihan vain puomeilla
Ensimmäien hyppy. Vähän liioiteltu.. :D
 
"vesieste" meni mukisematta


Kyllä me vähän taidettiin kolistellakkin ;)
Ensimmäinen kerta vesiesteen ylitystä. Varman päälle tämäkin kovan tuijotuksen kera! :D Hertta ei onneksi oikein tajua kieltää koskaan.Välihölköttelyä
Ensimmäinen yritys pystylle, jonka alla on LAATIKKO! Ensimmäinen kerta ikinä kun Hertta kieltää!
Laskettiin ylin puomi pois ja tultiin uudestaan, ei ongelmia! Mutta varuiksi kovaa ja korkealta yli! ;)
Katsokaa miten takajalat ponnistaa! Hyvää kyykkäystreeniä!
Lopuksi päästiin pelottavasta laatikosta yli ihan normaalissa korkeudessa. :) Hyvin kyllä köyristää selkää ettei vain hipaise! :D
Nää on jotenkin niin söpöjä, kun se ottaa varman päälle. :D 
Tyytyväinen itseensä tunnin jälkeen!


LoppuravejaJopa minä sain kehuja! :D Ihme.
Kuulemma näkee että olen joskus hypännyt. Sekin on kuulemma hyvä asia, että on sen verran avarakatseisuutta, että viitsii ottaa näitä estejuttuja kouluhevosenkin treeniin mukaan. Kyllä mä olen aina tykännyt hypätä, mutta en ihan kenellä tahansa. Hertalla on kyllä tosi hauskaa hypätä. Se ei ole kaikista lahjakkain, mutta siinäkin sen ihana luonne tulee esiin. Vaikkei se osaisi, niin kyllä se yrittää! Tämän kanssa hypätessä naama on kuin Hangon keksillä!

Nyt kun kerta olen vauhtiin päässyt, niin ensi sunnuntaina on vuorossa sitten Matti Eklundin estetunti! ;)
Yritän osallistua usein estetunneillekkin kun niitä joku jaksaa Erkylässä järjestää. Jos "valmennusrahastosta" jää jotain yli, niin voin hyvin käyttää ne hyppäämiseen. :)

25 kommenttia

 1. Mikä tän oikea nimi on? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tyhmä minä, en huomannut esittelysivuja puhelimella, ei siis enään mitään... :D

   Poista
  2. Heh! :D hyvä että selvisi ;)

   Poista
 2. Meilläkin toinen kouluheppa hyppää tollee ponnistamalla vaikka enne on osannut hypätä ihan kunnolla ja siltä on löytynyt tosi hyvä hyppykapasiteetti. :D no ehkä sillä vaa taidot ruostunu ku ei oo parii vuotee hypätty ennen tätä kesää. :D mut ihan hyvinhän hertta hyppää! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä sekin vain kouluhevosten tyyli kun ei hypätä niin paljon, niin ei ole opittu sellaista parempaa mekaniikkaa :D varmaan siis tosiaan ruostuu jos ei ylläpidä, ja Hertta taas ei ole hirveän paljon hypännyt. :D mutta kyllä silläkin hupmaa että se on kehittynyt ja igan älyttömiä ratkaisuja se ei enää tee! :)

   Kuinkas ne voisi osata, jos ei niitä opeta :)

   Poista
 3. Mistä Hertan suitset on ostettu ja minkä merkkiset ne on? Ihanat! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne on Hööksistä! Taitaa olla nämä: http://www.hooks.fi/product.aspx?productid=300687&deptid=109&sortType=sortPopularitet&sortOrder=DESC

   Eli Gold Medal merkkiset :)

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Jotenkin niin söpö kun se on niin tosissaan suorittamassa! :D

   Poista
 5. Ihana Hertta! Vähän sama ilme kuin Wäiskilläkin hypätessä, meidänkin pitäisi päästä estetunnille! Me voitaisiin puolestaan aloittaa sillä, että uskalletaan mennä estetolppien välistä ;D (Kun ollaan tosiaan hypätty vain noita tynnyreitä ja sähkökeloja!)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mutta siinä on jo hyvä aloitus! :D Ei tarvitse kuin vähän tähtää :D

   Poista
 6. Tää on kyllä niin hieno ominaisuus kouluratsastajassa! :)
  Mun kaveri ei koskaan "hypännyt" puomia korkeampaa, ja muutenkin meno oli eniten koulupainotteista. No, vähän suostuttelemista ja vinkumista, niin sainhan mieki sen kaverin hyppäämään pikkuisia esteitä. Nykyään estetunti on kouluvalmennuksien ohella mun kaverille rutiinia, kuulemma hevonenkin liikkuu iloisemmin ja laajemmin ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä hyppäys tuo ihan erilaisia liikeratoja hevoselle ja siitä on kyllä nimenomaan kouluhevoselle hyötyä.. :D En tarkoita että pitää hypätä isoja ja monta, mutta esim jumppapuomeilla saa jo todella hyvää vaikutusta. Kyllähän sitä toivoisi että enemmän "tuupparit" hyppäisi. :)

   Poista
 7. Meilläpäin Tuomas on tuttu valmentaja, mutta pakko kysyä näin "ulkopuoliselta", että mitä tykkäsit. Meilläpäin jakautuu aika raa'asti kahtia mielipiteet, niin ihan mielenkiinnosta kysyn, mitä tykkäsit :D
  Ite oon vaan Tuomaksen valkkoja ollu kattomassa ja kovasti haluaisin joskus päästä ratsainkin silmän alle. Teettää omasta mielestä kivoja tehtäviä ja osaa kyllä soveltaa, vaikka ois eri tasosia hevosia tai ratsastajia samassa ryhmässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No tälläin ei-niin-vakavana-hyppääjänä tykkäsin kyllä :D Enhän mä osaa sillain estevalmentajia arvostella, mutta ainakin meille sopi. Tyyli on tosi kannustava ja ilmapiiri iloinen, joten ei ainakaan mulle tullut missään vaiheessa paineita, etten osaisi. :D
   Mielestäni oli tosi kivoja tehtäviä, tämän tunnin teema olikin jumppaa ja tekniikkaa. Ei paljoa puhele/neuvo, mutta sitten jälkeen sanoo miten meni, ja kun tullaan uudestaan on jo antanut korjausehdotuksia. :)

   Poista
 8. Olisko sinulla antaa vinkkejä, kuinka saisi hevosen nenää laukassa ylöspäin? Meillä lähinnä ongelma esteratsastuksessa, kun hevonen innostuu, menee pahasti kuolaimen alle tai turpa alkaa hipomaan maata tai alkaa painaa kädelle ihan älyttömästi? Koulupainotteinen hevonen siis kyseessä, laukka on kyllä pyöreää ja rullaavaa, mutta varsinkin esteillä haluaisin saada sitä nenää ylöspäin, niin olisi helpompi ratsastaa. Anteeksi sekava kysymys, mutta en osannut sanoja asetella kunnon järjestykseen..! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onko millainen kuolain käytössä? Ei ainakaan mitään vipuvarrellista varmaan passa käyttämään.
   Ilmeisesti se on sen verran vahva, että osaa käyttää tuota taktiikkaa hyödyksi ja pääsee vähän "karkuun" :D Suomenhevosilla näkee tätä tosi usein, ne lähtee painamaan alaspäin ja saavat näin ollen vedon päälle ja pääsevät vauhtiin.

   Joskus yhdellä hevosella oli vähän samaa ongelmaa, sillä se oli ratkaistu ihan vain konkreettisesti nostamalla kättä ylös, mutta ei siis vetämällä. Hevonen oppi tähän pikkuhiljaa, että kun käsiä nostettiin ihan rehellisesti ylös, hevonen nousi mukana.
   Onko minkä tasoinen hevonen? Jos se osaa jo koota, niin kyllä Hertalla ainakin nenän saa ylös ihan vain kun "antaa" sen nousta ja pohkeella rohkaisee eteenpäin. :) Toisaalta Hertalla ei oikeastaan koskaan ole ollut ongelmaa nenän nostamisessa, vaan pikemminkin Herttaa on aina saanut kannustaa matalempaan muotoon, joten sinäällään nyt mun on vähän vaikeaa neuvoa kun on niin erilaiset hevoset kyseessä! :)

   Poista
  2. Kaverini sai joskus älyttömän hyvän neuvon asettaa kädet hevosen harjaan peräkkäin, tuosta hevonen ei saanut valuttua alemmas ja toisaalta ratsastaja ei joutunut "vetämään" päätä ylös. Vähäisellä kokemuksella tuon sortin ongelmista olen joskus ainakin siitä hyötynyt.

   Poista
 9. Onko sinulla pätevää syytä, miksi käytät kaksoisturparemmiä? Ihan uteliaisuudesta vaan kysäisen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä oikeastaan. En ennen ole käyttänyt, mutta tossa on suht uudet suitset kyseessä enkä vaan ole sitä vielä pois ottanut sillä ajattelin kokeilla miltä tuntuu. Pidän sitä tosi löysällä, jotenkin en tohdi kiristää sitä vaikka muut sanovat että sen pitäisi olla kireämmällä. Tuonne mahtuu koko kämmen väliin :D

   Tiedän että monet käyttävät sitä pitämään hevosen suuta kiinni. Hertalla ei kuitenkaan tätä ongelmaa ole, joten pakko myöntää, että minulla se on tällähetkellä ihan turhaan käytössä, mutta enpä ole huomannut siitä mitään haittaakaan kun pidän sitä niin löysällä. :) Kyllähän sen voi poiskin ottaa.

   Poista
 10. Hertta näyttää kyllä tykkäävän. :) Komppaan täysin tuota, että tekee hyvää kouluhevoselle välillä myös hypätä. Mikä oiskaan parempi venytys koko ylälinjalle kuin hyvä hyppykaari! Sama pätee tietty myös toisinpäin, koulun treenaamisesta on rutkasti hyötyä myös esteratsastajalle, koota täytyy myös esteradalla ja takajalat täytyy kerätä alle ponnistusta varten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täysin totta. Taitaa vain olla niin että molemmat osapuolet vähän "laiminlyö" tätä! :D esteratsastajat ei jaksa tuuppaa, kouluratsastajat ei uskalla hypätä. Noin kärjistetysti siis, pienellä vitsillä ;)

   Poista
 11. Eklundilla ei taida olla ihan samaa ammattitaitoa kuin Tuomaksella.

  VastaaPoista

Jätäthän kommenttisi!

En julkaise asiattomia/provosoivia kommentteja. Risut ja ruusut ovat tervetulleita, kunhan kommentointi pidetään asiallisena!