Menkööt vaikka tuonne Treenivinkit-sivulle muistiin ylös, onhan tämäkin omalla tapaa hevosen treeniä!
Ajattelin että tämä voisi olla vaikka yksi osa "hierontapostauksista", jos tekisin niitä vaikka useamman kappaleen eri aihealueista ajatuksella "Hieronta for Dummies".
Itse jumppaan Herttaa todella usein. Sillä on vähän huono rakenne, jonka on mahdollista kipeytyä herkemmin kuin "ihannerakenteisten hevosten". Hertalla on pitkä ja hieman painunut selkä. Toisaalta, Hertta on ollut jo hyvin nuoresta tämän mallinen. Selkä itsessään on oikeastaan suora, mutta Hertalla nousee todella jyrkästi säkä, ja toisaalta, takaosa nousee myös jyrkästi johtuen Hertan takakorkeudesta. Kaula on vähän lyhyt, lapa on viisto. Hertan takajalat ovat pidemmät kuin etujalat, ja se on matalajalkainen. Hertta siis muistuttaa mäyräkoiraa! :D
Ihmeen hyvin se silti pinkoo menemään...
Vaikka Hertta ei tosiaan ole ihannerakenteinen, se oikeastaan harvoin kipeyttää itseensä. Tässä vaiheessa huomataan, että vaikka rakenne ei ole hyvä, niin
- a) oikeanlainen liikunta (oikeinpäin liikkuminen)
- b) sopivat varusteet ja
- c) hyvä lihashuolto, pitävät hevosen kuin hevosen käyttökunnossa ja terveenä pitkään.
Ei paljoa haittane meitin 17 vuotiaaksi kääntyvää tammaa liikkuminen!
Jos käyn hieromassa muiden hevosia, kokeilen yleensä näitä jumppajuttuja (riippuen onko hevonen kuinka herkkä potkimaan hiplauksesta ;) ). Suosittelen myös omistajille/ratsastajille tekemään näitä samoja "refleksipainantoja", sillä niistä on oikeasti hyötyä.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tässä nyt yleisimmät ja yksinkertaisimmat pilatesjumpat hevoselle! Nämä ovat vanhoja juttuja, joten olet varmasti joskus näihin törmännyt, mutta kertaus on opintojen äiti.
1. Pää etujalkojen väliin - taivutus alas porkkanalla
Elikkäs houkutellaan hevosta tuomaan pää etujalkojen väliin esim. porkkanan avulla. Tämä on helpointa tehdä aluksi esim. karsinassa, tai jossain missä hevosen takana on seinä, jotta se ei lähde peruuttamaan. Aluksi hevonen ei välttämättä ymmärrä, joten seinä pysäyttää hevosen, jotta sen on pakko tehdä jotain muuta kuin peruutusta saadakseen porkkanan.
Tämä liike nostaa selkää, eli vatsalihakset aktivoituvat (vähän kuin ihmisen vatsalihasliike), jolloin jumpataan oikeaa asentoa hevoselle.
- Pidä makupalaa suht lähellä huulia, ettei tule nykivää liikettä
- Sama venytysasento tulisi pitää noin 10 sek. Anna lopuksi porkkana palkkioksi
- Toista 3 kertaa samalla harjoituskerralla
- Ajan myötä porkkanaa pystyy viemään aina vain taaemmas. Kohtuus muistaen! ;)
Kun pää on alhaalla, lähde viemään sitä porkkanan perässä taaksepäin Vatsalihakset alkavat supistua, selkälihakset vastoin venyä. Selkä nousee ylös kaarisillaksi.
2. Taivutus sivulle porkkanalla
Tämä liike tekee siis samaa kuin edellinen, mutta bonuksena se myös taivuttaa rankaa sivusuunnassa. Tämä on siis vertailtavana ihmisten vatsalihasliikkeeseen kiertäen! Tämä liike vahvista vatsalihaksia myös sivuilta, parantaa selän taipumista ja lisää notkeutta. Äärimmäisen hyvä liike. Tämä liike notkistaa ja taivuttaa hevosta monin kertaisesti ratsastukseen verrattuna. Jos siis haluat taivuttaa ja notkistaa hevostasi, suosi tätä liikettä. Se näkyy ja tuntuu myös ratsastaessa. Taipuminen parantuu huomattavasti ajan kuluessa. Ratsastamalla ei saada yhtä tehokasta vaikutusta.
- Seiso selkä hevoseen päin, hevonen "seinällä".
- Ohjaa hevosta tuomaan pää porkkanan perässä kohti häntää
- Muista pitää porkkana matalalla! Eli vie venytys "maata viistäen"
- Pyri pitämään asento 10 sek
- Toista 3 kertaa
- Ajan myötä ja taipuisuuden lisäännyttyä porkkanaa voi viedä kauemmas kohti häntää.
Asetu selkä hevoseen päin |
3. Selkärangan nostaminen refleksillä
Näitä paineluja kannattaa tehdä sitten harkinnan mukaan, jos hevonen ei tästä pidä, sieltä voi näkyä kaviota.. :D Hertta on onneksi mallioppilas. Se tekee nämä reaktiot oikein ja hyvillä mielin. Eron näkee selkeästi.
Tämän tarkoituksena on saada selkään liikettä.
Tämän tarkoituksena on saada selkään liikettä.
- Paina hevosta keskeltä rintalastaa, satulavyön kohdalta, keskeltä mahaa alhaalta.
- Hevosen pitäisi supistaa vatsalihaksiaan ja nostaa selkä ylös
Lähtötilanne. Tämä on siis "selkä alhaalla, niska ylhäällä". Eli jos hevonen menee näin ratsastuksessa, se kulkee "väärinpäin". |
4. Selän ja lannealueen nostaminen refleksillä
Tämä kulkee oikeastaan käsikädessä edellisen refleksiliikkeen kanssa.
Tämä liike kehittää myös selän notkeutta ja taipuisuutta. Sillä on myös vaikutusta rintarangan alueeseen.
- Seiso takajalkojen takana, varuiksi vähän sivulla
- Painele/rapsuttele hännäntyven molemmin puolin (lautasten alaosasta).
- Hevosen pitäisi nostaa selkänsä ylös ja "kipristää" kankkunsa
Näitä refleksipainantoja kannattaa tehdä aluksi varoen. Kaikki hepat ei niistä tykkää (tammat varsinkaan.. ;) ). Jokaisen omistajan tulisi tietää miten se oma hevonen näihin paineluihin reagoi. Jotkut reagoivat herkemmin kuin toiset, jokaisella oma tapansa! Kun omistaja tietää hevosensa normaalin reaktion paineluun, voi hän huomata hevosen kipeytymisen ajoissa, jos reagointi paineluun muuttuu esim. jäykemmäksi/ei reagoi ollenkaan.
Tämä ei siis ole kipureaktio! Hevosen kuuluu reagoida näin! Mitä enemmän se reagoi, "sen parempi". Jos hevonen ei reagoi, se voi olla merkki jäykästä selästä (mutta huom, taas yksilöllinen reaktiotapa muistaen).
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Nyt vain jumppaamaan hevosten kanssa! :)
Lukijat! Jumppaatteko usein hevostenne kanssa? Onko teillä tiedossa jotain muitakin tapoja?
Lukijat! Jumppaatteko usein hevostenne kanssa? Onko teillä tiedossa jotain muitakin tapoja?
Täällä yleensä tehdään juuri noita jumppajuttuja porkkanoilla jokaisen ratsastuksen jälkeen. Välillä rangasta kuuluu kunnon pamahdus kun jokin nikama aukeaa.
VastaaPoistaJuu kyllä saattaa kuulua pauketta ;) itseäni ainakin helpottaa kun saan niksautettua selkää
PoistaSamoja juttuja jumpataan! Joskin oon tehnyt tuota selän nostamista ja lantion kallistamista yhtäaikaisesti, pitääpä koittaa tuota erikseenkin. Näiden lisäksi venyttelen yleensä jalat samaan jumppaan eläinfysioterapeutin ohjeiden mukaisesti. Sain joskus yhden päivän pikakoulutuksen noihin venytyksiin ja ovat kyllä olleet hyödyksi monen hevosen kanssa.
VastaaPoistaTottakai hyvä venytellä jalatkin, varsinkin kun olet hyvät ohjeet saanut :) juuri tätä tarkoitan että kerätään tietoa aina kun pystyy. Pystyy sitten itse tekemään tätä jumppaa eikä aina tarvitse pyytää fyssaria tms :)
PoistaTosi hyvä postaus, pitäisi vaan muistaa tehdä useammin! Havainnollistavat kuvat olivat tosi hyviä
VastaaPoistaJuu ei näistä haittaa ole! :D Jos edes noi refleksipainelut tekee joka päivä niin sekin on jo hyväksi :) Venyttelyt vaikka pari kertaa viikossa edes.
Poistameilläkin jumppaillaan just näin :) tosi hyvä ja havainnollistava postaus kuvineen, lisää näitä ehdottomasti !
VastaaPoistaAjattelinkin että jos kuvat havainnollistaisivat sitä mitä siellä tapahtuu ja missä ja mitä vaikutuksia tällä saa aikaan. :)
PoistaKukaan ei vain suostunut tulla kuvaamaan joten viritin ruokakuppiin kameran kuvaamaan videolla ja sitten otin screenshotteja :D
Oma hevoseni on mahdottoman ahne, joten porkkanajumpat sen kanssa on hyvinhyvin hankalia "/ kerran jos erehdyt kädestä antamaan jotain, niin alkaa hamuaminen ja napsiminen. Viimeistä liikettä hevonen kyllä aina tarjoaa häntää pestessä ja kääriessä :-)
VastaaPoistaNiin noinkin voi tosiaan olla. Parempi ehkä silloin jättää kädestä tarjoaminen. Mutta refleksipainelut tosin ovat jo ihan hyviä itsessään ja ilmeisen hyvin reagoi ;)
PoistaMe tehään vakioratsun kanssa joka kerran jälkeen vähintää toi pää jalkojen väliin ja kylkivenyytykset. Ja aikalailla vakioihin kuuluu myös kaikkien jalkojen venyytykset ylös päin ja pitkänä eteen. Ja nyt kun ollaan tässä kohta reilun puolen vuoden ajan tehty tosi säännöllisesti, nii minusta se hevonen on muuttunnut paremmaksi. Sillä on tapana 'jytkähtää' kuten suokeilla usein on, nii moneen aikaan ei oo sellasta isompaa jykähystä tullut lihaksistoon. Mutta mää en tiennytkään, että toi on myös hevospilatesta, oon tietämättäni ollu pilatesohjaaja näköjää :D
VastaaPoistaHeh! :D Kyllä! Tietämättäsi toimit pilatesohjaajana ja ilmeisen hyvin tuloksin! :D
PoistaNo mutta nyt tuli vähän ekstratietoa siihen päälle, joten jatka samaan malliin!
Mielenkiintoinen postaus! Aikoinaan tuli tehtyä tosipaljon pää jalkojeen väliin-venytyksiä sekä kylkivenytyksiä. Nyt jäänyt jostain syystä tekemättä. Ehkä ois aihetta ottaa venytykset taas jokapäiväiseen käyttöön, sillä ei tuo oma 21-vuotias mummo enää mikään maailman notkein ole, ainakaan ratsastaessa ;)
VastaaPoistaJuuu ei noi venytykset ainakaan jäykistä vanhusta enempää... ;) Päinvastoin :D
PoistaVoiko näitä siis tehdä joka ratsastuskerran jälkeen, kun omalla menen 5-6krt/vko? Helppoja ja hyödyllisiä kyllä nämä :)
VastaaPoistaVoi ihan hyvin tehdä! :) Itse teen vähintään 3-4 krt viikossa, mutta näistä ei tosiaan haittaa ole, joten voit tehdä melkein päivittäin. Hevonenkin oppii näihin, ja ajanmyötä notkistuu vain lisää.
PoistaHerttakin on niin pönttö, että tietää jo tuon porkkanavenytyksen alas, joten ei mun tartte ottaa kuin esim harja käteen ja se luulee että mulla on jotain hyvää, vien vain harjan mahan alle niin toi seuraa perässä x)
Monelta unohtuu venyttelyn ja hieronnan yms tärkeys, ei vie oikeasti kauaa ja hevoselle niistä on paljon apua :) yks hyvä (minkä oon kuullut ammattihierojalta) on kanssa vetää hännästä alaviistoon, jolloin hevoses nojaa eteen ja koko ranka venyy (: !
VastaaPoistahevonen* siis :D
PoistaJEp! Se vain jotenkin unohtuu tehdä :D
PoistaJa tuo häntävenytys on kans hyvä, itse en vain sitä hirveästi tee, oikeastaan ollenkaan vieraille hevosille... syystä X... :D
PoistaTallilla jossa käyn, on hevonen joka vielä puolisen vuotta sitten könkkäs, ei siis varsinaisesti ollut epäpuhdas. Syytä ei löytynyt, klinikoilla käytiin, tehtiin temput ja systeemit. Sitten yksi kerta kengittäjä vaan heitti, että ehkäpä vika ei olekaan jalassa, vaan ylempänä - tarkoitti lapoja ja selkää. Kehotti venyttämään hevosen jalat päivittäin, ja jonkin ajan kuluttua (ehkä viikko?) hevonen alkoi kulkea täysin normaalisti! Nykyään venytellään ko. hepan jalat joka päivä ja ai että menee hienosti.
VastaaPoistaKyllä noilla oikeasti on suuri apu jos niitä tekee. :) Muistan myös joskus shettistamman, joka alkoi mystisesti ontumaan. Tutkittiin ja ei löytynyt mitään syytä itse jalasta. Mutta kun omistaja sitten otti etukoiven ja venytti jalkaa, kuului hirveä rusahdus ja sen jälkeen poni lopetti könkkäämisen! Se oli vain niin jumissa, että kun lukko aukesi venytyksellä niin loppui ontuminen. :D Se voi olla joskus pienestä kiinni. Hevoset eivät vain osaakertoa mihin sattuu kun sattuu.
PoistaHaluaisin kuulla perustelusi, miksi hevoselle "oikeinpäin liikkuminen" on niin tärkeää ja välttämätöntä?
VastaaPoistaOma hevoseni nimittäin on puskahevonen, jolla vain maastoillaan. Ikinä en häntä ole pakottanut mitenkään mihinkään muotoon, menkööt hän siinä muodossa kuin itse kokee mukavaksi, eli yleensä löntystelee pää rentona, mutta ei kuitenkaan missään "oikeaoppista" muotoa näyttävässäkään.
Hierojat ovat kehuneet, että on vetreä ja hyvässä lihaskunnossa. Kysyessäni sitä, että pitäisikö minun etsiä ratsuttaja opettamaan hevosen menemään "oikeinpäin", kun kouluratsastajille on elintärkeää kaula kaaressa ja "oikeinpäin" liikkuminen, kun en hevoselta sitä vaadi. He ovat vastanneet, että hevonen menisi todennäköisesti vain jumiin ja näin on parempi, että hevosen lihaksisto ja vetreys pysyvät yllä menemällä mäkiä, alamäkiä, umpimetsää, täyttää laukkaa yms.
En tiedä yritätkö provosoida mua anonyymi merkin takaa, mutta en välitä. Vastaan silti. Saanen siis käyttää sanontoja takaisin "Miksi teillä puskailijoilla on niin tärkeää olla tekemättä töitä?". En kuitenkaan näin viitsi sanoa, sillä se ei ole reilua... :P
PoistaMulle on ihan sama miten kukakin tykkää hevosiaan hoitaa. Enkä todellakaan väitä että maastoilu olisi pahasta.
Jos sun mielestä kouluratsastus on kaulakaarella kulkemista niin olet kaukana todellisuudesta.
OIKEINPÄIN liikkuminen tarkoittaa että vatsalihakset nostavat selän ylös, jotta takajalat voivat tulla syvemmälle rungon alle ottaen painoia vastaan, niin että paino siirtyy pois etujaloilta. Ratsastajan paino selässä AINA horjuttaa hevosen luontaista tasapainoa ja liikkumista, sillä ihminen on se, joka sinne ei kuulu. Tämänhän varmasti jo tiesit. Tämä on ihan hevosen perus fysiologiaa.
Se, että kiipeilytät hevostasi maastossa jne "kaulapitkällät" on juuri se, mitä me kamalat kouluratsastajat yritetään tehdä myös sileällä. Me haluamme että hevonen liikkuu ylämäkeen, vaikka menemme tasaisella maalla. Ylämäkeen liikkuminen on painon viemistä takajaloille, niinkuin teillä siellä maastossa. Itsekin kiipeilytän Herttaa. Se on hyvää treeniä, niinkuin "oikeinpäin" ratsastus.
Kun me ratsastajat menemme selkään, haluemme "oikeinpäin" liikkumista siksi, että se olisi hevosen ergonominen työasento. Kipeytyyhän sinullakin niska jos vain könötät toimistotuolissa koneen ääressä ties missä asennossa, mutta kun asentosi on oikea ja lihaskunto hyvä, et kipeydy. Sama pätee hevosiin.
Tottakai hevosesi kipeytyisi jos alkaisit sen työskentelyä muuttamaan. Eihän se ilmeisesti ole tottunut työskentelyyn sileällä. Mutta kun menen salille, niin varmana lihaksesi kipeytyy treenin myötä, mutta sehän ei ole vaarallista...?
Särähtää korvaan tuo "kaula kaarella kulkeminen kiinnostaa kouluratsastajia"
Se mikä minua kiinnostaa, on AKTIIVISET TAKAJALAT, jotka ottavat painoa pois etujaloilta. Käytössä olevat vatsalihakset, jotka nostavat selän ylös. Se THE KAULA; ei kiinnosta. Se kaula tulee itsestään kannattelemaan, kun hevonen kulkee oikein. Mikä on kaulan virka hevosella? Se tasapainottaa, niinkuin kissalla häntä. Suosittelen tutustumaan hevosen anatomiaan ja fysiologiaan, se selventää paljon asioita ja vähentää tarvetta konsultoida hierojia (toki hierojan käytöstä ei todellakaan ole haittaa, mutta jokaisen tulisi tietää "kuinka hevonen toimii")
Kun sinä treenaat siellä umpimetsässä, hevosesi joutuu nostamaan vatsalihaksillaan selkäänsä ylös ja aktivoivaam takajalkojaan kun se puikkelehtii oksien yli.
Tätä ihan samaa reaktioita minä teen valkoisten aitojen sisällä. Tai ainakin pyrin. Ja lisätreeninä haen myös sieltä umpimetsästä niitä nopeita takajalkoja oksien välissä puikkelehtimalla. Tai sitten laitan maneesiin puomeja, joita ylitettäessä hevonen joutuu tehä tismalleen saman reaktion kuin nipistäisin sitä mahasta niinkuin noissa pilatesohjeissa. Se se on hyvää treeniä ja hyväksi hevoselle! Ei väliä missä sen teet, kunhan teet. Lähteekö hevosen vatsalihasten rutistus risukasan ansioista metsässä, vai ratsastamalla kentällä. :)
Oikeinpäin liikkuminen ei automaattisesti tarkoista sitä, että hevosen kaula on kaarella. Avainasia on hevosen lihasten käytössä ja erityisesti selän lihasten työskentelyssä. Hevonen voi siis liikkua "oikeinpäin", vaikka pää olisikkin matalalla ja kaula pitkällä. Silloin hevonen vaan liikkuu matalammassa muodossa, mutta jos käyttää oikein selkäänsä ja takajalkojaan, niin liikkuu ihan yhtä "oikein", kuin hienoin kouluratsu. Kouluhevosilla kokoamisaste on vain erilainen.
PoistaOikein hyvin sanottu toinen anonyymi! :)
PoistaTuota myös hain. Ei se kaula, vaan se selkä ja takajalat, kaikki muu!
Hevonen maastossa ylämäessä, liikkuu ihan yhtä oikein kuin kouluratsu. Hyvin tiivistetty!
Olen eri ano, mutta jos kouluratsastajilla ei ole kaulalla mitään väliä, niin miksi sitten esimerkiksi rollkur on niin yleistä?
PoistaHyvä kysymys. Mutta sun kannattaisi kysyä rolkkurin kannattajilta tuota miksi he sitä käyttävät. Itse en käytä enkä tue, niin hierojanakaan kuin ratsastajana.
PoistaRollkurin käytäjät perustelevat käytön sillä, että "se nostaa selkää ylös ja venyttää selkälihaksia", mikä ei pidä paikkaansa. Jos yhtään tuntee hevosen biomekaniikkaa niin ei kaulan ratsastaminen äärimmäiseen "venytykseen" nosta selkää tai venytä selkää. Päin vastoin selkä painuu alas ja se "silta" takajaloista kohti kuolainta katkeaa.
Eli rollkuria käytetään selän, ei kaulan takia. Mutta rolkkur on oikeasti silkkaa potaskaa "selän noston" yhteydessä. Se mikä nostaa selkää, on ne vatsalihakset ja niiden käyttö.
Uskoisin että rollkurillä saadaan aikaan tunne että hevonen on muka läpi tai hallinnassa. Mutta niinkuin sanoin, kannattaa kysyä LDRää suosivalta ratsastajalta itseltään.
Ja pakko nyt sanoa, että esteratsastajat ratsastaa LDRää paljon enemmän kuin kouluratsastajat, joten mua vähän ärsyttää kun kouluratsastajia syynätään, mutta esteratsastajilla se sitten olisi ok? Ja nyt en tosiaan yleistä! Ei kaikki todellakaan rullaa mutta you know...
Juuri näin!
PoistaYksi LDR:n iso vaikutus on se, ettei hevonen pysty vastustelemaan. Se EI ole oikea tapa hallintaa vaan oikopolku, mikä johtaa umpikujaan, kun puhutaan kunnon kouluratsastuksesta. Estehevosten verkoissa tuota näkee eniten, mutta siellä ei kukaan tunnu tuomitsevan. Esteradalla kun tulos on tärkeintä, ei se matka.
Yksi mitä käytän jumpan lisäksi lihashuoltona on kunnon laukkailu treeniradalla. Sillä saa avattua hienosti jumeja, vaikka ei varsinaisesti pilatesta olekaan.
VastaaPoistaTuo selkärangan nostaminen satulavyön kohdan kohdalta painaminen oli mulle ihan uusi juttu, kiitos siitä! :)
Tälleen kouluratsastajana pakko sanoa oikein päin liikkumisesta kysyneelle anolle tämä: Minun kouluhevoseni on kolmisen kertaa viikossa koulutreenissä, muun ajan se toimii kuin mikä vain puskaratsu. Mennään treeniradalla, maastossa, irtojuoksutetaan, hypätään, irtohypytetään, käydään talutuslenkeillä ja joskus harvoin juoksutan liinassa tai ohjasajan. Eleensä esim. maastossa hevonen kulkee pitkin ohjin ja treenataan siis todellakin "puskaillen" mäkiä, vaihtelevia maastoja jne. Hyvää treeniä kaikki ja takapään aktiivisuus tulee kuin itsestään monessa noista. Kaula EI ole tärkein asia kouluratsastajalle.
Laukka kunnolla eteen on erittäin hyvä avaamaan paikkoja! Jos hevosella on tapana jumiuttaa lavat, niin laukkatreeni "kovaa" on lappjen liikkumiselle paras lääke! :)
PoistaJa hevosesi on siis hyvä esimerkki. Maastoillenkin voi treenata niitä tärkeimpiä, eli takajalkoja ja niiden lihaksia kohti oikeaa "muotoa" kaulan ollessa ihan missä asennossa vaan. Maastossa hevonen tasapainottaa luonnostaan kaulallaan esim sen ylämäen ajan.
Tämän kun saisi ymmärtämään, että ei sitä kaulaa ratsasteta, vaan takajalkoja ja koko kroppaa. Jos ihmisellä ei ole silmää nähdä käyttääkö hevonen itseään miten, niin usein nähdään vaan se kaula "linkussa". Niitä kaulan asentoja on miljoonia välillä vapain ohjin virkkuukoukkumuodon kautta oikeaoppiseen kokoamiseen niska korkeimpana kohtana. Tähän väliin tosiaan mahtuu kaikkea. Mutta jotkut vain näkevät "linkun"
Mistä ostit nuo kankisuitset ?:) hinta? Hienot on!
VastaaPoistaOli ne vähän liian kalliit, mutta sain alennuksella. Sanotaanko näin että alle 400 lähti... Olin säästänyt jo pitkään rahaa, ei tämä muuten olisi onnistunut. Mutta laatunahkaa kyllä ovat! Toivottavasti näistä on iloa moneksi vuodeksi. :)
PoistaAiniin, HIHSstä löytyi :)
PoistaMoikka! Hyviä ohjeita, joita alan myös varmasti käyttämään :)
VastaaPoistaLisäkysymyksenä vain, että tehdäänkö "maha ja peppuliikettä" myös kolmen kerran toistoina?
Jalkojen venyttelyista olisi myös ihan mahtava saada samanlainen paketti!
siia tosi hyvä postaus lisää näitä ;) :):)
VastaaPoistaTodella hyvä postaus näitä lisää. Onko näissä mitään rajotteita, mietin että kun hevonen on tällähetkellä kipeä juuri selästä taino ei ole kun on kipulääkkeet niin voinko tähä näitä. Voiko näistä olla jotain haittaa kun on kipulääkitys.
VastaaPoistaIhanan opettavainen tietopaketti tää sun blogi eksyin tänne vahingossa ja jäin lukemaan. Juuri näitä tietoja ja oppeja mä just nyt tarvinkin (sun treeni vinkit ja tämä). Vaikka paljon asioita mitä tiesin niin se minkä takia mikäkin asia tehdään niin kuin tehdään, mitä hyötyä niistä on nii selkeni. Toivottavasti tässä kommentista ei ole kovin montaa kirjotus virhettä kun tällänen lukihäiriöinen kirjottaa puoliunessa. Kiitos tästä! sun blogin löytäminen oli kyllä ihana joululahja :)
Toki riippuen mikä se selkävamma on, mutta pääasiassa nämähän ovat nimenomaan jumppaa :) näillä jutuilla saadaan selkään juurikin sitä liikettä "oikeaan suuntaan", eli selkää ylös ja "nikamia auki", lihakset venyy :) ja tietenkin nämä pitää tehä varovasti jotta näkee hevosen reaktiot. Kaikki eivät tykkää näistä!
PoistaLoistava julkaisu! :) Otan käyttöön!
VastaaPoista