Kootussa Ravissa

16. joulukuuta 2013

Kirottu jääkausi..


Tää on niin ahterista! :(

Viimeksi olen päässyt kunnolla ratsastamaan Hertalla viime keskiviikkona! Silloin oli vielä lumi maassa, tosin silloinkin mentiin aika hienoilla kiikkuvilla tilsoilla takajaloissa kompastellen, mutta sentään pohja oli suht hyvä kentällä. Sitten torstaina olikin jo rokotus ja se järkyttävä myrskypäivä jolloin en myöskään päässyt ratsastamaan. Pe + la oli kokonaan vapaa ja sunnuntaina yritin mennä ilman satulaa ratsastamaan, mutta siinä vaiheessa kun alkoi olla isot tilsat taas takajaloissa ja pito peilijäällä (1 cm lumikerroksen alla) ei enää pitänyt, niin annoin olla. Kävelin ehkä 15 min silloin.

Tänään ajattelin että olisiko peilijää meidän kentältä sulanut pois mutta turha toivo. Paikoitellen saattoi olla hiekkaläikkiä, jotka nekin ovat kivikovat. Päätin kuitenkin että varmana menen ratsastamaan ja liikuttamaan Herttaa, sillä huomenna mennään taas Hyyppärään valmennukseen, eikä ole oikein hevosta kohtaan olla viikkoa vapaalla ja sitten lähteä painamaan täysillä maneesille. Hepat eivät oikein tarhassakaan pääse nyt rennosti liikkumaan, koska tarhatkin ovat ihan peilijäässä. Toki ne kellä on hokit liikkuvat enemmän, mutta meidän kengättömiä hevosia käy sääliksi kun liukuvat käytännössä tallista tarhaan ja takaisin. Enemmän askelia tulee varmasti karsinassa kuin tarhan nurkassa seistessä.
Kenttä tällähetkellä. Hienosti kiiltää!
Menin juoksuttamaan Herttaa tallin taakse olevalle pienelle virheälle tarhan/laidun pätkälle. Se oli ainoita kohtia jossa ei ollut peilijäätä, mutta liukas ja kova sekin oli. Muhkurainen kaiken päälle vielä. Hertta meni häntä tötteröllä passagemaista ravia, sillä se pelkää "mennä piha-alueelta pois" ja oli tosi jännittynyt. Sen verran fiksu eläin ettei kuitenkaan lähtenyt huonolla pohjalla rykimään. Sain siis raviosuuden hoidettua juoksuttamalla tällä pienellä 10 m voltilla. Juoksi kyllä niin väärinpäin etteä. Selkä notkolla, pää taivaissa ja takajalat tallissa! Näin sen hevosen selän saa kipeäksi kun se ei voi liikkua hyvällä pohjalla rennosti, vaan jännittyy selästään. Jännittyi Hertta toki koko tilanteen takia, eikä vain pohjan.

Menin sen jälkeen kentälle selästä käsin. Kävelin ja tein piaffia oikeastaan vaan ja paljon taivutteluja käynnissä. Myös niitä temponvaihteluita. Tajusin että kenttä oli reunoilta aikalailla kokonaan sula, joten siellä kävelin hiekalla.
Tallinpihalla yksi jos toinenkin voi vetää autolta talliin vaikka mahallaan liukuen! :D

On tää kyllä taas niin laadukasta treenaamista että! Väkisinkin tästä joulukuusta näköjään tulee Hertalle sitten lepokausi. Ellei sitä lunta nyt kohta tule ja kunnolla, niin aika toimettomana ollaan. Pahinta on tuo peilijää. Jos maa olisi vain jäässä voitaisiin suolata kenttä, niinkuin tehtiinkin tänä syksynä. Metsäänkään ei päästä kävelemään kun sielläkin on polut peilijäässä.  Mutta kun ei niin ei... Masentavaa!

Tänään mulla alkoi joululoma. Jotain kivaa sentäs! Sekin tietty masentaa kun olisi lomalla aikaa ratsastaa niin ei sitten kun ei puitteet anna myöden. Noh, jos tämä tosi kauan jatkuu niin pitää miettiä yrittäisikö käydä naapuritallin maneesilla, josko vaikka kaverini lähtisi Hertan varsan kanssa mukaan, niin mentäisiin yhdessä.

Onneksi huomenna pääsen tunnille! Hevonenkin pääsee juoksemaan hyvällä pohjalla. :)

17 kommenttia

 1. Onneksi meille ei tullut kuin pari päivää kestävät jäätikkö kelit ennen lumia. Vihaan nuita jäätiköitä! Tosi ärsyttävää, että ne tuli just sinne teidän treenit pilaamaan. :/
  Meillä on melkeen jo puol metriä lunta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puolmetriä! No mutta on liika lumikin pahasta! :D tulisi sellainen 20cm lunta ja senkun talloisi kentälle tasaseksi niin olisi just priima!

   Poista
 2. Mitä teidän kentän pohjassa on?:) Meillä on aivan ratsastuskunnossa oleva kumirouhepohjainen kenttä ja just nyt sille ei ole käyttäjiä, kun oma hevonen on maneesitallilla ja ratsastettava toisella tallilla :D Ja tääkin on aika ahterista, kun ratsastettava tallilla, jossa kenttä on kans ihan peilijää ja kotona ois aika täydellinen kenttä... :s

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meil on ihan tavan ikivanha hiekka. :) oon kans kuullu että toi kumirouhe ei jäätyisi samalla tavalla? Kuulostaa kyllä tosi hyvältä vaihtoehdolta.

   Tottakai se menee just niin, että siellä missä on kenttä jyvänä niin käyttäjiä ei ole! :D

   Poista
  2. Ja siis tuossa ylempänä pitäisi lukea hyvänä, ei jyvänä.. :D

   Poista
  3. Kyllä jäätyy! Tallillamme on ratsastusrata, joka on ihan kokonaan peilijäällä!

   Poista
  4. Noh, ei voi muuta sanoa kuin että ihana tämä Suomen talvi :D

   Poista
 3. Oho, luistimet vaan puuttuu :D Nää kelit on kyllä ihan syvältä, eipä taida meille ainakaan tulla valkoista joulua :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan! Luistimilla pääsisi nyt parhaiten liikkumaan! :D taitaa tosiaan jäädä valkoinen joulu välistä... Mua ei niinkään haittaa jos on mustaa kaikkialla, mutta että pitää olla tätä jäistä ja liukasta. Olisi edes maa sitten kunnolla sulana jos kerta lunta ei meinaa olla :(

   Poista
 4. Nää kelit ottaa päähän aivan suunnattomasti! Meilläkin kotona kenttä alkaa onneksi jo sulaa (elättelen toivoa, että huomenna pääsis kunnolla ratsastamaan), mutta kaksi viikkoa ollaan jo menty epätasaisella pellolla. Eipä siinäkään kyllä mitään järkeä ole, kun ei saa ratsastettua montaakaan askelta samassa tahdissa. Jospa huomenna...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan. :( pitemmän päälle ei sekään hyvää tee hepoille jos jatkuvasti joutuvat varomaan jokaista askelta, kipeyttää lihakset, etenkin selkää. Meilläkin pellolla voi olla myyrän koloja. Toivotaan että nyt sitten sulaa kunnolla kerralla!

   Poista
 5. Täällä on ihan samannäköistä, paitsi metsäpolut olivat sulia, pääsi sentään hyvän käyntipainotteisen tunnin maaston vetämään. Tsemppiä, jospa se talvi tulis kohta taas takaisin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei auta muutakuin kestää tällänen ajanjakso! :D

   Poista
 6. Oon monta kertaa miettinyt, että pitäisikö vaihtaa edullisempaan eli maneesittomaan tallin, mutta juuri nyt oon niin iloinen että en ole sitä päätöstä tehnyt. Tosin meidän kenttä oli niin sula tänään, että menin siinä alkukäyntejä ja raveja, mutta laukkaamaan siirryin maneesiin. Kallistahan tuo maneesitallilla oleskelu on, mutta on se niin ihanaa, yritän säästää sitten kaikesta muusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin onhan se kallista. Pääpiirteittäin kyllä pärjää melko hyvin ilman. Pahin on just tämä aika tai sitten keväällä pitkittynyt sulaminen. Helpompaa tosiaan on jos maneesi on kotipihalla, erikseen sinne kuskaaminen ja irtokertojen maksaminen on aika hanurista :D paras ois jos asuisi lähellä maneesitallia niin voisi kävellä sinne! :D

   Poista
 7. Hyppäätkö esteitä Hertan kanssa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyppään kyllä, sillonkun pohjat antaa myöden. Eli enemmän kesäisin, tai siis sillon kun kenttä on hyvä :) Korkein este tais olla 100cm minkä Hertan kanssa olen sotkenut yli! :D

   Poista

Jätäthän kommenttisi!

En julkaise asiattomia/provosoivia kommentteja. Risut ja ruusut ovat tervetulleita, kunhan kommentointi pidetään asiallisena!