Kootussa Ravissa

23. joulukuuta 2013

Joulun estetreenit!

Ja missä jouluisessa säässä? No vesisateessa tietenkin ja täysin sulalla kentällä! <3

Tässä todistusaineistoa taidonnäytteestä! 
Noora ja ratsastuksen taito, osa 1.  Huomatkaa järkkymätön tuupparin istunta ja myötäys, sekä kouluhevosen aktiiviset ja koukistuvat takajalat!
No ei vaineskaan! Tuo oli meidän ainut epäonnistunut hyppy! Mutta tyylillä ainakin mentiin! Myöhempänä sitten ihan videolla todistusianeistoa. ;)


Olen ehkä jotenkin sairas, mutta mä oikeasti NAUTIN näistä ilmoista E-Suomessa! Musta on ihanaa että on koko ajan plussan puolella, on lämmin, sormet ei jäädy (okei jäätyy vaikka on talviridahanskat) ja kentällä voi tehdä mitä vaan! Ja vaikka tänään satoi ihan kaatamalla kun hypättiin, niin taisin todeta kesken hyppyjen "mun mielestä tää vesisade on vain jollain sairaalla tavalla ihanaa!". Että minä en ainakaan valita mustaa joulua, päinvastoin. Who cares, kunhan pääsee ratsastamaan!

Noh, sitten asiaan. Eli tosiaan tänään sitten pidettiin pitkästä aikaa hyppytreenit Hertalla ja voi vitsi meillä oli kivaa! Hertta oli ihan liekeissä!
Meillä oli yksi pysty pitkällä sivulla, joka aloituksena oli noin 50cm ja lopuksi 100cm. Toisella pitkällä sivulla oli kolmen esteen innari.

Tässä onnistuneita hyppyjä! Hyvä ponnu takaa, niin voi hevonenkin roikottaa etujalkojaan. ;D Tyylillä vaan ei taidolla!
Kaverini Anna-Riikka, jolle käyn pitämässä tunteja, laittoi ihanasti meille esteet ja myös vähän ärjyi kentän laidalla ohjeita ja vinkkejä menoon vastaavasti meille tänään. Hyvä vaan että joku on mua komentamassa! Jos Ansku ei olisi ollut karjumassa, olisin hypännyt pientä 50cm ristikkoa koko ajan ja vaan hynyttänyt koulutreenien omaisesti hissuttelua. Tarkoituksena oli myös ottaa mun järkkärillä kuvia, mutta kun satoi niin kovaa, niin en halunnut että se kastuu. Otettiin sitten vain kännykällä videoo mutta nyt on sitten hauskaa videomateriaalia! Oikein viihdettä kun tuuppari hyppii! :D

Olen aina sanonut että Iso-H on vähän pönttö hypätä. Se ei oikein innostu siitä ja hyppää aika selättömästi pikkuhyppyjä puomit kolisten. Ei se oikein viitsi jalkojaan nostaa ja yrittää viimeiseen asti vain laukata yli, eikä ponnistaa hyvään hyppyyn. Ja vielä mitä! Se oli ihan LIEKEISSÄ! 
Aluksi tultiin ravissa tätä 50cm pystyä. Parit ekat loikat oli aika isoja ja en ollut näihin varautunut. Hienosti aina ulisin selässä. Hertta oli heti asenteella "nyt prkl hypätään sitten kunnolla!". 
Se ei kertaakaan hypännyt selättömästi ja laiskasti, vaan mua ihan ihmetytti miten se hevonen nousi selästään hypyn aikana. En  tosiaan ole tottunut Hertan kanssa tälläiseen, siis ihan oikeasti hyviin hyppyihin.

Pystyn jälkeen tultiin innaria. Aluksi sekin meni tosi hyvin kun Hertta oikein skarppasi. Kaksi ensimmäistä estettä meni niinkuin innarin kuuluukin mutta sitten se otti taas oikein ison hypyn viimeiselle, oikein varmistaen että "Minähän hyppään!!". Toisen kerran se tuli myös samanlailla, eli isolla loikalla vikan innariesteen yli. Sitten se jo vähän rauhoittui ja alkoi hypätä esteiden korkeuden mukaan. Söpö tamma!
Ettei vain kolahda puomi!

Lopuksi tultiin innariesteet niin että ne oli noin 50-60cm kohdilla, josta suoraan jatkettiin pystylle, joka lopuksi nousi sitten metriin! Ja hienosti hyppäsi Hertta! 
Itse harjoittelin vähän sitä myötäämistä, että oikeasti menen hyppyyn mukaan ja työnnän niitä käsiä korviin. Olen vähän sellainen himmailija-tuuppari, että myötäyksessä käsi lukittuu säkään, eikä lähde kohti korvia. Näin olen kyllä huomannut monen muunkin kouluratsastajan estekuvia katsellessa... ;) Tyyppivika!

Yhden kerran sössittiin innarit ja yhden kerran sössittiin 90 cm pysty. Mutta nämä ovat vähän verrattuna normimeininkiin!
Innarit meni mönkään siksi, että pidätin liikaa lähestymisessä. Hertta vähän kuumeni ja yritin pidättää sitä ettei se rynni sekaan. Se alkoi viskomaan päätä, jolloin se sekosi jaloistaan ja askelistaan ja otettiin puomit mukaan. Hyi minua! Mun pitäisi vaan antaa sen mennä innarille ja toivoa parasta! Taas pitäisi antaa sen hevosen tehdä päätöksiä ja unohtaa se tuuppaaminen ja hallittuhillitty kouluratsastus.

Pysty meni pipariksi kerran yksinkertaisesti siksi, että askel ei sopinut. Herttahan ei ikinä kiellä, joten se kyllä hyppää, vaikka joskus olisi turvallisempaa kieltää.... Se hyppäsi käytännössä paikaltaan esteen suoraan ylöspäin ja lässähti takas alas. Yritti raukkaparka vielä pelastaa koukistamalla takajalat nippuun mutta ei se tuon kokoisilla esteillä enää onnistu. Tästä tuo ensimmäinen hieno still-kuva videolta... ;)
Mutta ennen meidän loikat melkein aina näytti tuolta, joten edistystä on tapahtunut kun nyt kävi noin vain kerran!

Viimeinen hyppy oli sitten tosiaan joku metrin pysty ja sen jälkeen Hertta kuumeni vielä lisää. Ajattelin sen antaa laukata vapaammin kun lopetettiin. No Herttahan sitten laukkasi! Vitsit sillä oli kivaa! Noh, videon lopussa sitten vähän irrottelua. ;)

Koitettiin kuvata myös sitten hetkeä ennenkuin tulen alas selästä, jos oltaisiin saatu talteen Hertan "höristään kun pysähdytään"-temppua. Jotain hörinää videolla kuuluu mutta sierainten värinästä näkee että kyllä se juttelee jälleen kun hommat loppuu. Sen verran tuuli ja satoi että ei ihan äänentoisto kännykässä riittänyt.
Tässä nyt sitten koostevideo tän päiväisestä! Ei jätetty oikeestaan mitään hyppyjä pois, joten kaikki todisteet tallella. Propsit Anna-Riikalle kun jaksoi tämän tehdä! Videolla sitten Anna-Riikka on itse vastuussa kommenttiraidoista! ;)
Voi että tää oli hauskaa. Herttakin tykkäs tosi paljon! Täytyy tehdä useammin, varsinkin kun kelit nyt sallii. Ei se Hertta ole mikään surkea hyppääjä, enkä mäkään nyt ihan turaajalta tuolla näyttänyt!  Ei vain ehkä ole ihan sen tekniikkalaji. Sen emä on kuitenkin hypännyt aikoinaan Suomessa 150cm GP radoilla, että kyllä nyt jotain luulisi tuollekin periytyneen! Eihän se voi osata, jos sillä ei ikinä ole pahemmin sitä treenattu, vaan heti ura urkeni valkoisten aitojen sisälle. :) Niin ihana hevonen, vaikkei ole ihan ässä niin yrittää ihan kympillä <3

Ps. Ei muuten yhtään särkenyt leukaluita enää ja pystyin paljon paremmin ratsastamaan kuin eilen. Alkaa olla viisaudenhampaat jo voitettu. Ilmeisesti kuitenkin hypätessä jotenkin puren leukoja tiukasti yhteen, sillä käyntien aikana kun avasin leuat, alkoi hirveä jyske ja "suonenveto" leukaluuhun. :D Ehkä ei ihan tervettä vielä jumpata..

No lukijat! Miltäs meno näyttää? Toivottavasti ei tule murska arviota. :D
Jotain kivoja estetreeni vinkkejä kouluhevoselle?

24 kommenttia

 1. Wau hyvältä näyttää ! Ehkä vaihdattekin lajia ;) Jos jotain "negatiivista" pakko sanoa niin innari välit näytti mun silmään vähän lyhyeltä, tai sitten laukkaa ois pitänyt saada hieman pakettiin ennen hyppyjä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo voi olla! Taidankin lähteä soitellen sotaan ja painua samantien kansalliselle 120 radoille! :D

   Joo ne voi olla vähän liian pienet! Aluksi kaverini laittoi ne vielä pienemmiksi, sillä hän on tottunut oman hevosensa pienempään laukka-askeleeseen, mutta pyynnöstä levitettiin välejä. Olisi ehkä voinut levittää vielä hiukan kun välillä tulee tosiaan aika pohjaan mutta ensi kerralla sitten!
   Oli Hertalla kyllä hitusen kiirekkin noissa väleissä, se ei ihan ole ässä noissa tehtävissä. Se yleensä kiihdyttaa "kujaan" periaatteella "äkkiä pois täältä!" tai "mitä nopeammin tämän teen sen parempi". :D

   Poista
 2. Voi ihana kun Hertalla on hauskaa! Oikein näkee kuinka on tohkeissaan!:)

  Wäiski on vähän samanlainen, mutta innostuu ja kuumenee heti kun näkee edes maapuomin... Ja jos ristikko nousee yli 20cm korkeaksi, niin sitten vauhti ja se "tyyli" alkaa huimata ratsastajaa! :D
  Ennen kuin este on suoraan edessä, niin poni tulee rauhassa, mutta kun se on edessä, niin sitten Wäiski avaa hanan ja hyppää maapuominkin kuin se olisi 1m korkea ja 2m pitkä ja esteen jälkeen kysytään että mikä se kontrolli olikaan :D
  Wäiskihän hyppäsi vauvana irtona 140cm kevyesti, mutta ratsastaja kun on estekammoinen tätä nykyä, niin ei ihan onnistu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tyylinsä näköjään kullakin ; D kunhan yli pääsee niin kouluhepo tyytyväinen! :D

   Poista
 3. Voi, ihana! :D ei yhtään pöllömpää kouluratsastajalta! Ja kyllä se hörinäkin sieltä kuului. :)

  Pakko kyllä myöntää että piti ihan varmistaa että tulinko nyt oikeesti sun blogiin ku oli tuommonen otsikko...:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh :D kyllä se ihan mun blogi oli! :D

   Ennen kuin aloin tuuppaamaan niin hyppäsin enimmäkseen. Ehkä sieltä on jotain jäänyt takaraivoon ruostumaan :D

   Poista
 4. Todella hyvältähän tuo näytti!:)

  VastaaPoista
 5. Hieno suoritus!
  Oma kouluhevoseni hyppää todella hyvällä tyylillä, selkää käyttäen ja oikeat laukat aina katsoen. Ainoa vaan, että se tekee kavaletillekin jäätäviä loikkia, eikä sitä pysty ratsastamaan esteillä ollenkaan. Se siis menee omaa vauhtiaan, katsoo itse paikat ja tekee jättiloikat. Heti, jos yrittää tehdä selässä mitään muuta kuin pitää jalat kiinni ja istunnan keveänä se kieltää. Entisenä esteratsastajana olen hyvin hämmentynyt tästä, kun kaikki valmennukset on opeteltu aikoinaan ratsastamaan hyviä teitä ja katsomaan oikeat hyppypaikat. Nyt koulutamma sitten on todennut osaavansa itse paremmin ja vetää herneet nenään, jos yritän yhtään auttaa. Kaikki vaikuttaminen pitää lopettaa vähintään kymmenen metriä ennen estettä ja tamma saattaa jopa tehdä laukasta stopin jo kaarteessa, jos yritän puuttua Hänen Korkeutensa tyyliin mennä mutkat esteradalla lapa edellä mahdollisimman tiukkoja teitä. :D Turvallisuussyistä meidän estekorkeus pysyykin siis hyvin matalana, kun joku luulee olevansa ilmeisesti poniluokkien rusettihai. Koulua mennessä hevonen antaa vaikuttaa hyvin, on toki herkkä, mutta kestää vaatimista ja komentamistakin jopa epätammamaisen hyvin.

  Itse tykkään (tykkäisin, jos pääsisin ratsastamaan hevostani) tehdä treeninä kahdeksikkoa, missä tehdään eri kokoisia teitä pienellä esteellä ja jumpataan hevosta, jumppasarjat tietenkin ovat ihan parasta kouluhevoselle ja varsinkin kavalettitreeniä tekisin joka viikko, jos hevoseni osaisi mennä kavaletit hillitysti ja yli astuen, eikä jättiloikkia tehden ja kaahaten. Yksi hyvä harjoitus on laittaa esteet (esim. 5kpl) salaman muotoon ja hypätä niiden yli niin, että joka esteen jälkeen käännytään "tehtävältä ulospäin" voltille ja lähestytään sieltä seuraavaa estettä. Vaatii hallintaa ja ulkoapujen tehokasta käyttöä. Valitettavasti en osaa selittää järkevästi ja ilman kuvaa tuota harjoitusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi kuinka kuulostaakaan koulutammasi oikealta dressagediivalta! :D kyllähän hän nyt tietää mikä on homman nimi, joten paree olla häiritsemättä ;) onneksi sitten sileällä antaa tehdä kaikkea!

   Taisin jotenkin ymmärtää tuon salamatehtävän, kiitos vinkistä! Pitää testaa joskus. Hertta mun mielestä hyppää paremmin kun on tiukkoja teitä!

   Poista
  2. Joskus tulee mietittyä miksi hankinkaan tamman, kun aina ennen on ollut ruunia. :D

   Poista
  3. Hahaa :D voi kuule! Mä mietin ihan samaa, tai ainakin jos joskus ostan hevosen niin toivon että se on ruuna! :D

   Poista
 6. Kylläpä näytti hyvältä, ihana Hertta! :)

  VastaaPoista
 7. Siinä oli kouluhevosen vapaapäivä! Hauskan näköistä menoa. Me käydään suhteellisen säännöllisesti hyppäreillä, ja siellä sitten karautellaan välillä aika hallitsemattomasti ja välillä tehdään jumppatehtäviä hyvinkin kuuliaisesti.

  Hyvää joulua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin, ja hepo tykkäs vapaapäivästä! Mäkin tahtoisin käydä suht säännöllisen epäsäännöllisesti hyppäreillä. Siksi hyppäänkin harvemmin kun en jaksa yksin laittaa puomeja ja sitten joka kolauksen jälkeen tulla selästä alas niitä nostelemaan. Enkä myöskään osaa keksiä kunnon tehtäviä, että kyllä se pitäis jonkun silmien alla tehdä :) hyvät joulut!

   Poista
 8. Hahaa, sehän tekee ihan vakavasti otettavan estehevosen hyppyjä! Sujuva lajinvaihto ens kaudelle? ;-D

  VastaaPoista
 9. Kiva video :) Kelit olisivat tosiaan kivat jos vain kenttä ei olisi niin velliä vesisateen takia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä oli tänään aattona kenttä täysin kuiva! Ei lätäkön lätäkköä! Yhtään ei kuraantunut kamat. :) Meil on nii hyvin salaojitettu toi kenttä ja se on myös hieman kalteva joten valuu veden pois. :)

   Poista
 10. Ihana Hertta! :D
  Oikein ihanaa joulua teille! <3

  VastaaPoista
 11. Hyvältä näyttää teidän hypyt!

  Kiva kun kävit kommentoimassa mun blogissa, nyt vasta hoksaan "kuka olet" vaikka blogisi lukija olen jo jonkin aikaa ollut! H:n omistaja laittoi minulle tuossa ennen joulua viestiä sen varsasta S:stä, joka ilmeisesti olisi ratsastajaa vailla. Mainitsi siinä yhteydessä sinutkin. Mutta ilmeisesti pää vielä joulutunnelmissa, kun en heti osannut yhdistää... =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo omistaja puhuikin mulle että löysi jotain kautta sun ilmoituksen ja S: tosiaan etsii ratsastajaa. Mäkään en heti osannut yhdistää, mutta kyyläsin ja löysin sun blogin ja mietin että oletkohan sama henkilö! :)

   Itse kullakin voi pää vähän sumentua näin joulun aikaan! ;)

   Poista

Jätäthän kommenttisi!

En julkaise asiattomia/provosoivia kommentteja. Risut ja ruusut ovat tervetulleita, kunhan kommentointi pidetään asiallisena!