Kootussa Ravissa

18. joulukuuta 2013

Uusi maailmanennätys!

Jo nyt on kumma! Ei se Totilaksen maailmanennätys ehtinyt kauaa olla kun (ylläri ylläri) Dujardin ja Valegro sen rikkoi!
http://www.eurodressage.com/equestrian/2013/12/18/dujardin-and-valegro-smash-freestyle-world-record-win-2013-cdi-w-london

Muistan kuinka jäätävä kohina oli silloin kun Totilas rikkoi ennätyksen. Eihän kukaan ollut ikinä ylittänyt maagista 90% rajaa. Nykyään taas tuntuu että tuo 90% tuntumassa ratsastaminen huipulla on ihan "normaalia" jo. :D

Itseäni ei sinäällään yllättänyt että Valegro rikkoi tämän ennätyksen. Vaikka henkilökohtaisesti Valegro ei itseäni niin kohauta, niin pakko myöntää että oli kyllä niin harmoonisen ja helpon näköistä tuo rata! Tästä kouluratsastuksessa on kyse. Se näyttää helpolta, hevonen tyytyväinen ja elastinen. Häntäkään ei huiskinut kertaakaan! Pieni ja söpö lihapulla!
Valegro piaffissa.

Tykkään kauheasti Damon Hillistä, ja jään innolla odottamaan, josko siitä tulisi seuraava ylivoimainen tähti. Mun mielestä sen liikkeet ja temput on täydellisiä, piaffista piruetteihin. Se venyy, se lyhenee, se kokoaa. Ja kaikki myös ilman hännän huiskimista. Liikkuminen on kevyttä. Damon Hill on niin täydellinen! Rautiaskin vielä ;)

Edward Gal ja Undercover on kyllä tehnyt ihan järkyttävän tason nousun vuodessa... Pari vuotta eteenpäin niin taitaa olla sekin kohta aika lyömätön pari! Kateeksi käy Galin taitoa... Monta hevosta ratsastanut maailman huipulle ja lisää tulee.

Niiiin hieno Damon Hill! 8)
Nyt pitää Dujardinin kypärä päässä miettiä itsekin miten sitä ratsastetaan ja pyrkiä samaan! ;) (hahha, unissani...)

Noh, sillä välin kun Lontoossa tehdään superhevosilla maailmanennätyksiä, niin me Hertan kanssa mentiin jäätyneellä kentällä vähän puomeja. Kiiltopeilijää on nyt onneksi hävinnyt ja hiekka näkyy. Se vaan on ihan jäätynyt kivikovaksi, mutta kyllä siinä ravata uskalsi pikkupätkiä. Naapuritallin suomenhevosen kanssa sitten mentiin lahjakkaasti puomikasojen yli. Joutui Herttakin käyttää päätään jotta tietää mihin jalkansa laittaa. :)

14 kommenttia

 1. Mun henkilökohtainen suosikkihevonen on juuri Damon Hill! Kaunis ulkonäkö ja sitäkin kauniimmat liikkeet :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep! Damon Hillin liikkuminen on nii täydellistä!

   Poista
 2. Oli kyllä tosi mahtavan näköstä menoa, kateeksi käy :)

  VastaaPoista
 3. Tuo Damon Hill on kyllä niiiiin magee :)

  VastaaPoista
 4. Damon Hill on myös mun lemppari. Hoksaatko mitään yhdennäköistä mun edesmenneen Lorin ja Damon Hillin välillä? Serkukset!
  Saman väriset, sama rakenne, suku. Damon Hilliltä vaan puuttuu takasesta yks sukka mikä Lorilla oli. Tuosta hevosesta mulla tulee niin mieleen Lori, vaikka Damon Hill onkin tuhat kertaa koulutetumpi kuin mitä Lori oli, mutta silti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi enpä oo hoksannu! Nyt kun sanoit niin ihan selkeä yhdennäköisyys! :)

   Poista
 5. Meillä on näköjään sama hevosmaku, Valegro on hieno, mutta Damon Hill sykähdyttää ihan eri tavalla. Kun sen liikettä katsoo, nousee helposti pala kurkkuun. En muista minkään hevosen ikinä tehneen niin isoa vaikutusta liikkeensä kauneudella ja keveydellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niimpä. Paikoitellen ktllä mun mielestä näyttää jopa kevyemmältä ja harmonisemmalta kuin valegro. Joskus valegro näytti niin raskaalta ja hitaalta, oisko ollu EM kisat? Kun taas Damon Hill loisti. Silloin oli mun mielestä silkkaa vääryyttä että Valegro voitti! Tämä uusin rata on toki parempi kuin edellinen, mutta kyllä se Damon Hill tulee vielä ja jyrää :)

   Poista
 6. Jään kyllä Edin ja Fritsin (Undercoverin) seuraavaa vuotta odottamaan himppasen henkeä pidättäen, koska aika pahanenteisesti herra laukasi suustaan haastattelussa, että viime vuonna saivat Lontoosta vähän reilu 78%, tänä vuonna jo 87,425%, joten ensi vuonna tulee 96%! :-D
  Mutta sanotaan mitä sanotaan, niin Ed ratsastaa ihan sairaan eleettömän kauniisti! Mitään apuja ei oikein edes näe, kädet ei vispaa .. joskus vain oikea käsi jää hiukan auki ja päivä vähän paistaa kainalon alka ... ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Olympialaisissa ei kulkenut hyvin mutta EMiin oli jo huikea parannus. Se ukko kyllä istuu niin eleettömästi. Ei tosiaan näy käyttääkö edes pohjetta! Piaffi passage siirtymisissä ei oikeasti näe käyttääkö pohjetta/apuja vaan hevonen tekee ajatuksen voimalla, tai siltä näyttää ;)

   Poista
 7. Kyllä Damon Hill on ihana ! Niin lennokas ja hyvät liikkeet. Tulee hyvä tunne, että ratsastaja ja hevonen tekevät yhteistyötä eikä vaan pullata vanhaa totuttua.
  Miksi muuten luulet, että ennätyksiä on nyt tehty ? Onko laji mennyt eteenpäin harppauksen vai tarvitaanko ennätyksiä lajin kiinnostavuuden lisäämiseksi?
  t. Vanhapiika jne

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä laji on ehdottomasti mennyt eteenpäin! Jos vertaa vaikka vanhoja videoita, joissa mennään vuonna -86 GP;tä, niin ensinnäkin, onhan hevoset kehittyneet paljon! Nyt kun katsoo vanhoja videoita, niin hevoset näyttävät jopa vähän tavallisilta nykykouluhevosiin verrattuna. Kyllä hevosista on tullut aikamoisia superpalloja nykyään, ne kykenevät jalostuksen ansiosta sellaisiin sfääreihin mihin ennen vanhaan ei pystytty. Nykyään vaikka Damon Hillin passage ja piaffi olisi vanhan ajan kouluhevosille melkeinpä mahdotonta suorittaa! Tottakai silloin prosentit nousevat kun kouluhevosetkin kehittyvät "kohti täydellisyyttä".

   Kun Totilas rikkoi maailmanennätyksen, siihen aikaan tuntui että jotenkin korostui hirveästi kouluhevosten liike. Olihan Totilaksen liikkuminen jotain niin uskomatonta ja jopa luonnottoman näköistä. Se teki täydelliset piaffit ja passaget ja piruetitkin.

   Nyt kuitenkin puhaltaa taas uudet tuulet ja hirveästi kiinnitetään huomiota tähän hevosen rentouteen ja "happy athlete" meininkiin. Hevoset nykyään liikkuvat äärimmäisen hienosti, mutta silti halutaan korostaa rentoutta. Eli periaatteessa parempaan päin menossa, ja kohti sitä oppikirjamaista ratsastamista.

   Eli kyllä ihan jalostuskin on vienyt kouluratsastusta eteenpäin ja uusia ennätyksiä rikotaan näillä uusilla superhevosilla. :)

   Poista

Jätäthän kommenttisi!

En julkaise asiattomia/provosoivia kommentteja. Risut ja ruusut ovat tervetulleita, kunhan kommentointi pidetään asiallisena!