Kootussa Ravissa

24. maaliskuuta 2013

Tuomareiden skaalantarkastus ja kekkulointia

Tänään oltiin H:n kanssa demoratsukkona tuomareiden skaalantarkastus koulutuksessa Hyyppärässä. Tilaisuus oli ESRA:n järjestämä. Pointti siis pääpiirteittäin on se, että tilaisuudessa on tuomaroimassa vajaa 20 tuomaria + 2 kouluttavaa tuomaria. Ratsukoita oli meidän lisäksi muutama muu, ja ensin käytiin läpi joitain tiettyjä liikkeitä/temppuja ja tuomarit keskustelevat "Miten tämä arvioitaisiin". Lopuksi vielä ratsastettiin jokainen ratana He A:4, ja sekin arvosteltiin kuin oikeissa kisoissa, mutta arvioivia tuomareita oli tosiaan se 20 kerralla!

H ja minä esitettiin ensin keskiraveja, joita porukka sitten arvioi ja jokaisen näytin jälkeen ne siitä keskusteli. Välillä kuulin kommenttejakin. Numeroita näistä yksittäisistä keskiraviesityksistä tuli 7,5 ja 8,5 välillä. Ne onkin yksi meidän ohjelmien vakiotärppi.

Lopuksi ratsastin tosiaan He A:4 radan läpi kuin kisatilanteessa. Hertta virittäytyi vähän liiaksikin sillä aikaa kun odotettiin meidän vuoroa edellisen mentäessä rataa. Jotain se pelästyi, en tiedä mitä, mutta ryki oikein kunnolla, eikä sen jälkeen enää asettunut oikein maanpinnalle takaisin, joten "radalle" lähdettiin aikamoisen ruutitynnyrin kanssa.

Raviohjelma oli hyvä, siinä ei pieni lisäpotku alla olevalta ruutitynnyriltä hajottanut koko pakkaa, pieniä säpsymisiä tuli, mutta niin pieniä, ettei niistä tarvinnut välittää. Ja kyllä se oikein väläytteli keskiraveissa! Silloin siitä sen virittäytymisestä on hyötyäkin, sillä se potkii menemään ihan mukavaa keskiravia silloin, ei tarvitse kuin päästää menemään. Yhtään ei tarvitse patistella silloin. Laukassa sitten olikin aika koriseva yksilö tämä tamma. Vasemmassa kierroksessa tuli keskilaukkaa pitkää sivua pitkin. Se lähti hienosti lisäämään mutta sitten mentiin sellaista hipiloikkaa hyppien ja rykien. Vaihtoi laukkaa ja ties mitä. Totesin vain että paras istua rauhassa kyydissä, saada äkkiä takaisin myötälaukka ja esittää vielä siirtyminen takaisin koottuun laukkaan pisteessä, niin saan jotain säälipisteitä. Ja oli kerrankin oikea ratkaisu! Se että lisäys meni mönkään, ei pudottanut arvostelua kuin 5/6 paikkeille, sillä alku ja loppu oli mallikkaat, joten niistäkin pitää anta pisteitä vaikka siinä välissä tapahtui kaikkea muuta kuin hillittyä keskilaukkaa. Aloitusnumero olisi ollut 7, mutta rykimisen ansiosta se tippui 5 tai 6 (riippuen  tuomarista), mutta siirtyminen takaisin koottuun laukkaan pelasti myös tilannetta ja sain nostettua numeroa. Toinen kouluttajatuomareistakin kommentoi tätä kyseistä keskiravia "Se alkoi hyvin, olisi ollut 7 arvoinen, sitten siinä oli välissä tiesmitä kekkulointia, sitten se päättyi taas mallikkaasti ja esitti hyvät siirtymiset, joka pelasti ala-arvoiselta numerolta". Erityisesti tuo "kekkulointi" oli hauskasti sanottu! :D
Loppurata menikin sitten vähän jännittyneesti mutta ilman rykimisiä. Pienen väärinratsastuksenkin osasin tehdä matkan varrelle.

Lopputuloksena oli ("päätuomarin" eli kouluttajan papereista), että skaalaa oli käytetty 3:sta aina 8,5 asti! Eli oikein minun mielestä. Minun väärinratsastuksesta 3 ja hyvästä keskiravista 8.5 ja muut liikkeet liikkui pitkälti 7 arvoisesti. Prosentit olisivat olleet 73.2% eli aika hyvin!Yritin jäädä hetkeksi ravailemaan loppuraveja radan jälkeen mutta H kävi niin kuumana että en saanut edes ravissa pideltyä sitä. Piti vain kevennellä ja se painelee keskiravia pitkin maneesia ja viuhtoo menemään. Kävelylle siis ja traikkuun möllöttämään ennenkuin kilahtaa...

Nämä koulutustilaisuudet on tosi hyviä, sillä pääsen "tuomareiden pään sisään". Radat kuvattiin ja videot puitiin kohtakohdalta läpi jälkitilaisuudessa. On kiva kuulla livenä mitä ne tuomarit musta oikein siellä juorusi! Jotkut oli H ihastuttanutkin, kehuivat hyväliikkeiseksi ja ihmettelivät tamman sukuakin. Arvokasta kokemusta myös kertyy, niin mulle tuomareiden keskutelua kuuntelemalla, kuin H:lle kisatilanteen harjottelua. Eikä ollut vanhalle kehäraakille kisoissa olon harjoittelu pahasta, on taas pitkän tauon jälkeen aikamoinen reikäpää.

Suosittelen ehdottomasti kaikille Etelä-Suomen piirissä ratsastaville osallistumaan taas ensivuonna jos tämä järjestetään, sillä nämä ovat oikeasti tosi opettavaisia! Ja ESRA tarjoaa lounaankin... ;)
Ohessa pari videon pätkää. En jaksa muokkaa. :)


4 kommenttia

 1. Tiesitkös että sulla on todella magee hevonen alla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, olen tässä sen viimeaikoina huomannut! :)

   Poista
 2. Ratsastat tosi nätisti ja hevonen on hieno. Minulla on nuori (6v) todella lahjakas kouluhevosenalku, jolla on GP-tason vanhemmat ja suku (ihan siis huippusuku), mutta jolle pitäisi löytää vuokraaja kun tarvitsen muutaman vapaapäivän viikossa. Olin jo menettänyt toivoni löytää laadukkaalle ja kiltille, mutta tempperamenttiselle hevoselle tarpeeksi hyvää vuokraajaa (1-2krt viikossa), kunnes sattumalta törmäsin blogiisi ja tajusin, että on mahdollista löytää lahjakas ratsastaja vain vuokraajaksi. Pitää siis alkaa tutkia mahdollisuuksia. Ja onnea sinulle hienon hevosesi kanssa uudelle kisakaudelle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tottakai voi löytää. :) Varsinkin puskaradion kautta löytää yleensä ne parhaimmat ja luotettavimmat. Munkin kohdalla löysin siis Hertan tutun kautta. :) Kyllähän sitä itsekin joutuu taas jossain vaiheessa varmaan ruveta etsimään uutta hevosta, ellen omaa löydä kun Hertta lähtee eläkkeelle. :)

   Poista

Jätäthän kommenttisi!

En julkaise asiattomia/provosoivia kommentteja. Risut ja ruusut ovat tervetulleita, kunhan kommentointi pidetään asiallisena!