Kootussa Ravissa

22. kesäkuuta 2016

Hieno Pikku-G!

Läpyläpy. Kehuja hyvästä yrityksestä sulkutaivutuksen jälkeen.
Hans oli eilen todella mukava ratsastaa! Se oli hyvin rennoin mielin liikenteessä ja kuuliainen. Toki välillä maneesin nurkissa voi piillä mörköjä, mutta niistä selvittiin vain pienillä tahdin menetyksillä.

Hans on siinä määrin hyvin samankaltainen kuin Hertta, että niiden täytyy olla hyvin rennoin mielin, jotta selkä ei mene lukkoon. Toki tämä on monelle hevoselle tuttu juttu, mutta erityisesti Hansin ollessa niin notkea ja nopea, täytyy olla tarkkana että liikkeessä säilyy rentous ja rauha. Mitä rennommalla ja "isommalla selällä" Hans liikkuu, sen isommat askeleet.

Olen huomannut juurikin avotaivutusten ja pohkeenväistöjen toimivan Hansin kanssa. Ympyrällä ja suoralla teen sen kanssa paljon avoja, vähän sulkua ja myös pohkeenväistöjä. Se joutuu askeltamaan silloin keskittyneemmin ja askeleisiin tulee joustoa kun selkä toimii. Tästä puhuinkin taivutusväistö postauksessa paljon.

Olen nyt myös ottanut takaosakäännökset ja vastalaukat Hansille mukaan treeniin. Tykkään hirveästi teettää "aivojumppaa" hevosille leikkimällä pohkeiden kanssa. Näin saan ne keskittymään minuun ja samalla kyseiseen tehtävään. Ei ole mun juttu "vain laukkailla" sinne tänne vaan aina jonkunlaista tehtävää mä mielessäni kehitän. Hansilla on ihan mieletön kyky jo nyt hallita kroppaansa, ja lusitanojen ollessa viisaita hevosia, tykkään erityisesti työstää ajatuksella kaikenlaisia kiemuroita, joissa se joutuu keskittymään ja miettimään mihin jalkansa laittaa. Hans on todella nopea välillä reagoimaan, joten munkin täytyy olla todella tarkkana apujen kanssa. Välillä se reagoi salaman nopeasti oikein jolloin kehun täytyy seurata myös perässä yhtä nopeasti. Välillä se vielä vähän sekoittaa apuja, ja tällöin se korjaa ja tarjoaa hyvinkin nopeasti eri asioita. Tällöin vain tyynesti jatkan sen avun käyttöä mitä tarvitsen ja heti kun sieltä pilkahtaa suunnilleen se oikea haluttu asia, niin kehun. Tämän jälkeen fiksuna hevosena se harvoin tekee samaa virhettä kaksi kertaa, joten tässä näkee kuinka nopeaan oppi menee perille! Viisas hevonen. :)

Yritän tässä lähiaikoina päästä myös Hansin kanssa meidän kotivalmentajan Riitan valmennukseen. Olisi kiva saada lisää vinkkejä ja tehtäviä myös Hansin kanssa. :)

Mikä mun käsiä vaivaa?
Taas juniorin lahjomista sulkutaivutuksen jälkeen. Tämä vaatii vähän vielä kieli keskellä suuta menemistä.Olen ahkerasti keskiravia yrittänyt työstää, sillä sen huomaan vaativan vielä tasapainoa. Hans kyllä yrittää ja sieltä löytyy tosi kivoja leiskautuspätkiä, mutta tasapainon säilytys "leiskautellessa" vaatii vielä treeniä. Uskon kuitenkin että tälle tulee aika hieno keskiravi aikanaan. :)
Venyy venyy!
Torstaina menen jälleen ratsastamaan Pikku G:n ja silloin meidän hovikuvaaja Taru tulee jälleen kuvaamaan ihan kunnon kameralla! Lisää kuvia Hansista siis luvassa!

10 kommenttia

 1. Oi vitsit että toi poika on vaan hieno! Kateeks kyllä käy...:)

  VastaaPoista
 2. Nuorilla ratsastaminen on siitä kyllä niin ihanaa että herkästi pitää olla kehumassa, tulee automaattisesti pisitiivisempi pohjavire siihen omaakin tekemiseen!Tämän fiiliksen kun muistaisi varttuneempien kanssa, herkästi tulee nähtyä vain ne epäonnistumiset ja kehityskohdat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis juuri mietin samaa!! Melkein jo postauksen kirjoitin siitä!

   Olen ihan hämmentynyt kun välillä huomaan kuinka Hertan selkään isyätuu ja melkein heti lähtee vaatimaan siltä asioita "koska kyllähän se osaa ja tietää nää". Ihan samanlailöa se vanha kokenutkin hevonen tulisi ratsastaa sillä idealla että ei temppuja, vaan ensin kantokyky kohdilleen. Jotenkin sitä sortuu siihen että menee selkään ja olettaa että kyllä tää osaa.

   Hyvä käydä kyllä nuorten selässä ja hakea sitä perspektiiviä taas. Kyllä sitä pitäisi muistaa kehua aina liikaakin :)

   Poista
 3. Hyvin olet taas tiivistänyt minullekin tuttuja ajatuksia. Etenkin tuo rennon mielen yhteys rentoon ja "isoon" selkään oli hyvin kuvattu. Minun Penallani oli varsin vaatimattomat liikkeet luonnostaan, ja jos se on yhtään jännittynyt henkisesti, syö jännitys sen kropasta ja askelluksesta sen vähäisenkin svengin joka siinä aika ajoin pilkahtaa. Samoin on tuttua se miten notkea ja nopea hevonen vaatii rauhaa ja tasapainottamista jotta ei mene vyörymiseksi koko touhu. Hieno tyyppi tämä Hans!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sun Pena muistuttaa kovasti varsinkin Herttaa. Kuuluvat siihen ryhmään joilla ei ole hirveästi luonnostaan isot liikkeet, mutta kun ne saa rennoksi ja ne päästävät ratsatajan "auttamaan", niin sieltä saa kuorittua oikein tahdikasta liikehdintää! Mutta jos jokin sotkee tämän balanssin, niin sinne hävisi lennokkaat askeleet... :)

   Hans on tosiaan esimerkki siitä että jos rauha puuttuu tekemisestä niin se on varsinainen tuhatjalkainen ja ehtii joka paikkaan. Hiljaa hyvä tulee! :) Niin erilaisia kaikkia, mutta loppujen lopuksi aika samat asiat vaikuttaa samoihin asioihin kaikilla :)

   Poista
 4. Tästä komistuksesta olisi kiva nähdä myös videota :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt mulla on materiaalia jonka sain vielä kamerasta ulos! Eli yritän ehtiä väsäämän videokoosteen Youtubeen, varsinkin nyt kun olen lomalla 2 vkoa niin luulisi ehtivät vähän koneellakin olla :)

   Poista
 5. Mitä vinkkejä antaisit ensimmäistä kertaa helppoa C:tä kisaavalle? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. He C radoissa on tärkeää suorittaa tiet tarkasti, eli ratsasta pisteestä pisteeseen. Sulla on myös aikaa miettiä seuraavaa liikettä, eli kun lähestyt seuraavaa tehtävää niin muista valmistella! Mieti jo, kuinka siirtymisen tai esimerkiksi tulevan voltin aiot ratsastaa :)

   Tasaisuudella ja täsmällisyydellä pärjää. Tasainen kuolaintuntuma, peräänantoa ei vaadita, mutta se on hyvä plussa. Tasainen tuntuma kuitenkin tahdotaan nähdä, ilman että hevosen sen hetkinen muoto hirveästi vaihtelisi. Älä yritä mitään "ekstraa", muista että sulla on rauhaa ja aikaa suorittaa tehtävät, sillä He C tasolla tehtäviä ei tule kovin tiuhaan peräkkäin, joten malttia ja ei saa hätäillä.
   Ja muista hymyillä ;)

   Poista

Jätäthän kommenttisi!

En julkaise asiattomia/provosoivia kommentteja. Risut ja ruusut ovat tervetulleita, kunhan kommentointi pidetään asiallisena!