Kootussa Ravissa

16. kesäkuuta 2016

Hertta loisti maanantain valmennuksessa!

Voi että mä voisin haljeta… Siis niin ihanaa kun Hertta on taas ollut treenissä ja pääsen sillä ratsastamaan normaalisti!
Toki edelleen olen niin skeptinen (ja olen sitä mieltä että pessimisti ei pety), että heti kun hehkutan niin tulee takapakkia, joten en uskalla hehkuttaa ja kehua. Tai jos kehun, niin koputan kyllä niin kovaa puuta!

Hertan kanssa olimme maanantaina Riitan valmennuksessa jälleen. Menimme vieläkin vain 30 minuutin valmennuksen, jotta saamme lyhyen ja ytimekkään treenin ja ettemme tee vahingossa liikaa. Vaikka Hertta tekee hirveän kivasti töitä niin huomaan että se väsyy nopeasti. Kestävyys selvästi huononee pitkän sairasloman aikana. Siksi pidimme nämä ensimmäiset treenit todella lyhyinä, mutta ajatuksena on että tehokas treeni mahdollisimman vähillä turhilla askeleilla.
Teimme töitä kellon kanssa. 30 minuuttia jaettuna kolmeen noin 7 minuutin treenisessioon, ja jotka sitten pätkästiin noin 3 minuutin kävelytauoilla kaksi kertaa.
Toimii!
Kerrankin on taas kuvia valmennuksesta ihan reaaliajassa, sillä Taru pääsi meitä pitkän tauon jälkeen kuvailemaan. Hänellä oli jo ikävä Hertan kuvailuja ;) Ensimmäisiä kuvia siis sitten pienen tauon!
Laukassa H on nyt tuntunut paremmalta kuin ennen! Mielellään tekee siinä töitä, eikä kuumene niin herkästi.
Maanantaina teimme nyt laukan kokoamisia. Se missä huomaa Hertan rakenteen rasitteet, tulevat esiin juurikin pidemmän kävelyloman aikana. Vanhemmalla hevosella saa olla tarkkana ettei lihakset putoa varsinkin selästä, ja nyt teemmekin jumppaa ja keskitymme taas siihen että ”nostappas se selkä ylös”. Hertta kun rakenteensa puolesta roikottaa mahaansa varmaan viisin kertaisesti enemmän vapaa-aikanaan kuin normaalirakenteinen hevonen, joten maanvetovoimaa vastaan kamppaillaan.
Yksinkertaisesti työskentelimme pääty-ympyrällä jossa kokosimme laukkaa piruettilaukkaan ilman kääntämistä. Eli pirutettilaukkaan muutama askel ja siitä ulos normaaliin koottuun laukkaan. Runkoa lyhyemmäksi ja takajalkoja alle.
Tässä sai olla hirveän tarkkana ettei Hertta mene liian syvälle ”kyykkyyn”. Se kun yrittää liian tosissaan eikä sitten hallitsekaan tilannetta. Sain olla todella tarkka että kun pyysin piruettilaukkaan, halusin sitä vain vähän ja muutaman askeleen. Jos H kyykkäsi liikaa, sen oli pakko nostaa päänsä ylös ja näin ollen poistua peräänannosta jotta se jaksaa punnertaa ulos. Eli liikaa meni jos pää nousee! Hertan on helppo pyrkiä siihen ei toivottuun wc-ankka muotoon jos se ahdistuu ja ei ole läpi.

Vaikeinta tässä tosiaan ei ollut se, että saan Hertan koottua, vaan vaikeinta oli se ettei se yritä koota liikaa! Jos menee liikaa niin se ei enää pääse sieltä pois ja liikerata muuttuu virheelliseksi. Verratkaapa vaikka itseänne tilanteeseen, jossa olette salilla pitkän tauon jälkeen ja otatte heti 100 kg painot ja yritätte nostaa sitä maasta tuosta noin. Ei nouse, tai jos nousee niin ei ainakaan puhtaalla liikeradalla.
Eli nyt olisi vähempi enempi! ;)

Selvästi oli Hertan kanssa piruettilaukkaan vähän hävinnyt ”asetukset”, tarkoitan tällä sitä, että kytkin reistaili vaikka vaihteet oli olemassa. Oli vaikea hallita laukkaa ja piruetin välisiä siirtymisiä. Aina meni vähän liikaa tai liian vähän. Mutta äkkiä se Hertta saa taas juonen päästä kiinni, sillä eilen keskiviikkona kun tein uudelleen itsenäisesti nivelet päässä piruettilaukkaan kokoamisia ja niistä ulos, niin se oli aivan maaginen! Siis Hertta oli niin kevyt taas edestä, selkä ylhäällä ja kaula ulkona ilman että se veti kaulaansa suppuun! Se hallitsi kroppansa, eikä kertaakaan mennyt liian ”syvälle” piruettiin vaan pystyin ratsastamaan valitsemani askeleet ja Hertta ne pystyi toteuttaa! Ei mitään ongelmia! Näin nopeaan se sisäänrakennettu hienosäätö taas muistuu mieleen varsinkin kun on kokenut hevonen.

Nyt Hertalla onkin sitten huoltoa edessä, sillä tänään kävi Pekka Kannus käsittelemässä Hertan hieronnalla ja kraniosakraaliterapialla. Perjantaina onkin kengitys 
ja sitten seuraavalla viikolla Hertan hampaat raspataan. Toivottavasti tämä tästä jatkuu! :)


It's all about details!






9 kommenttia

 1. Vautsi, upeen näköstä menoa sulla ja Hertalla, näyttää taas ihan superilta! Tätä treenipostausta onkin odoteltu ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä tosi mukavan tuntuinen ollut. Täytyy malttaa kuitenkin edetä rauhassa :)

   Poista
 2. Hei Noora!

  Mahtavaa, meno paranee koko ajan! Hertta on kyllä upea hevonen ja rakeentellisista haasteistaan huolimattaa näyttää niin hienolta. On myös ihanaa, miten olette valmentajasi kanssa valmiita käyttämään aikaa siihen, että Hertta palautuu kisakuntoon. Ja Hertta osoittaa myös miten ne opitut asiat ovat kerta kerralta helpompia ja jaksaminen lisääntyy.

  Taas ajatuksia herättävä postaus, kiitos. Olen miettinyt treenin keston ja intensiteetin välistä suhdetta ratsastaessani itsenäisesti vuokrahevosella (ikää 20 vuotta). Meillä alkuun ja loppuun kuuluvat riittävän pitkät käyntijaksot joka kerta, osin taluttaen. Hyväksi olen havainnut myös "alkujumpan", käynnissä eri kokoisia ympyröitä ja voltteja vaihdellen molempiin suuntiin tai sitten lyhyehköjä väistöjä. Tämän jälkeen työskentely ravissa ja laukassa sujuu helpommin. Voisin kuitenkin vielä kiinnittää enemmän huomiota siihen, että tehokkkaan treenin voi tehdä lyhyemmässäkin ajassa kun suunnittelee harjoituksen hyvin ja jaksottaa sen oikein.

  Mukavaa loppuviikkoa!
  Maarit L. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet oikeassa tuon alun käyntijumpan kanssa! Itse Kyrahan on myös sanonut, ettei nosta ravia taikka laukkaa ennenkuin käynti hoituu. Jos ei hallitse käyntiä, ei hallitse sitten raviakaan jne. :) eli tuo on kyllä tosi hyvä juttu työskennellä ensin ihan kunnolla käynnissä. Siinäki askellajissa pitäisi tehdä töitä. :)

   Ja tuo treenin jaksottaminen ja rytmittäminen o kyllä hyvä opetella jokaisen hevosen kohdalla sopivaksi. Hertalle toimii tuollainen monen pikkutauon pitäminen, joku toinen hevonen voii hyötyä enemmän pidempi kestoisesta työskentelystä. Aina kuitenkin täytyy muistaa että riippuu mitä tekee! Ei sitä salillakaan kukaan jaksa tehdä sarjoja ja toistoja 60 min putkeen... :)

   Poista
 3. Hienon näköistä menoa��Ratsastat tosi hyvin!Kiva postaus☺

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon kivasta kommentista :)

   Hertta on nyt ollut todella kiva ja se näkyy! 😍

   Poista
 4. Moi! Olisiko sulla antaa Pekan yhteystietoja, en millään löydä ja haluaisin hänet katsomaan hevostani kun tuntuu siltä että kukaan ei oikein osaa korjata ongelmaa ja mitään esim klinikalla löytyvää ongelmaakaan ei ole. Jos et tähän halua laittaa niin voin antaa sähköpostini johon voit laittaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä voin antaa puhelinnumeron! Lähetätkö vaikka mulle karonkka(at)hotmail.com sähköpostia niin mä laitan numeron!

   Poista

Jätäthän kommenttisi!

En julkaise asiattomia/provosoivia kommentteja. Risut ja ruusut ovat tervetulleita, kunhan kommentointi pidetään asiallisena!