Viimeinen osio kysymyspostauksen vastauksista on tässä! Kiitän vielä kerran kaikkia hyvistä kysymyksistä. Näitä on itse tosi kiva miettiä, sillä välillä kyseessä on asioita joita en normaalisti edes pohtisi. Joistakin kysymyksistä voisin tehdä jopa iha omia postauksia, sillä niistä saisi ajatuksia vähän laajemmaltakin taholta. Pitää yrittää ehtiä väsäämään. :)
Osaatko suositella hyvä hintalaatusuhteisia kankisuitsia ja -kuolaimia?
- Itse ainakin suosin tätä yhdistelmää mikä Hertalla on. Dyonin kanget ovat kyllä mun suosikit, ja Hertalla on Sprengerin kuolaimet, kaikki. Herkkäsuinen hevonen niin kuin Hertta tuntuu tykkäävän näistä kuolaimista missä on anatominen muotoilu, eikä teräviä kulmia.
Sprengerit ovat toki vähän kalliimmat, varsinkin kanget. Pitkään menin yhdistelmällä jossa bridongi oli Sprengerin ja kanki oli ihan tavallinen kanki, niin siinä vähän säästi rahaa. :)
Miksi et nyt Hertan kevyemmällä jaksolla ratsasta maastossa, tai edes kentällä? Itse en jaksaisi maneesissa kävellä (vai saatko tehdä käynnissä ns. töitä).
- Haluaisin kysyä mistä tällainen tieto on peräisin? Olisi kiva tietää mistä tällainen on tullut mieleen, sillä en ole blogissa sanonut että menen vain maneesissa? :o
Maneesikuvia olen Instagramiin laittanut, mutta mähän voin laittaa jotain tosi vanhoja kuviakin sinne, eli ne ei välttämättä ole reaaliajassa. Aloin miettimään heti vain että miten tällainen mielikuva tulee, koska se ei ole totta.
Tottakai mä menen maastossa ja ties missä! :)
Saan tehdä käynnissä töitä, silloin maneesi on kivoin paikka, mutta jos vaan kävelen muuten vaan niin maasto on parempi ja vieläpä niin että kävelen itse vierellä niin saan enemmän liikuntaa. Selästä käsin tehty käyntimaasto on mun mielestä vähä tylsää.
Haluaisitko teettää varsan ja kouluttaa siitä itsellesi mieleisen ratsun?
- En välttämättä. En ole oikein koskaan tuntenut vetoa kasvatuspuuhiin. Se on niin pitkä ja kivinen tie, että saisi edes syntyvän varsan tähän maailmaan, joten mieluummin ehkä ostaisin sen jo syntyneen varsan jolloin näen millainen se on, ja tiedän että miellyttääkö se. Toki jos tulisi tilaisuus tehdä varsa jostain ihan superhyperhienosta tammasta, niin sitten voisin harkita!
Voisitko tehdä jonkun toisen bloggaajan kanssa hevoset vaihtoon-postauksen?
- Voisin hyvinkin. Välillä vaan sitä miettii mistä sitä repii aikaa lisää muilta hevosilta! :D Katsotaan josko saisi joskus toteutettua.
Harmittaako sinua koskaan "menetetyt talvet" eli ne talvikaudet, kun ette olleet vielä maneesitallilla? Aika paljonhan siinä jää väkisinkin kunnon treenistä väliin ihan sääolojen takia...
- No nyt jälkikäteen ajateltuna harmittaa ihan vietävästi! Muistan kuinka aina talven jäljiltä oltiin taannuttu ja annettu lisää etumatkaa kanssakilpailijoille jotka ovat treenanneet kunnolla koko talven. Aina kevään ekat kisat meni meillä metsään, kun Hertta sinkoilee ja on villi, sekä tekee paljon rikkoja radalla. Sitten kevään edetessä se kyllä rauhottui ja otti paljon kiinni muita, mutta kyllähän tämä on monella vuodella pidentänyt meidän etenemistä! Väkisinkin mietin, että menisinkö jo GP:tä jos oltaisiin aloitettu kunnon treenaaminen vaikka 2 vuotta aikaisemmin maneesitallilla. Mutta se on mennyttä ja ollutta! Ei voi mitään.
Tosi vanha kuva! Vuonna 2009 talvella, kun Hertta varsan jälkeen palaili takaisin liikuntaan. Onpas se rimpula! Mutta tuollaisessa puolen metrin hangessa sitä "treenailtiin" usein talvet :D |
Minkä perusteella valitset suitset, miten sovitat ne ja säädät käyttöön, sekä kuinka kireälle laitat mm turparemmin?
- Toki tahdon että suitset ovat nätit (mulla on joku suitsiaddikti! ). Säädän poskiremmit niin ettei kuolaimet saa roikkua tai ettei ne saa olla liian kireällä, ihan näitä perusjuttuja. Turparemmi jää Hertan kanssa aina niin löysälle kuin vain saa, eli väliin mahtuu koko kämmen turvan päältä mitattuna, oikeastaan jopa nyrkki leuan alta. Tällä hetkellä menen nivelillä kokonaan ilman turparemmiä Hertan kanssa, sillä sen suu toimii parhaiten ilman. Sillä on hyvä suu, eikä se auo suutaan tai kolistele kuolaimia. Toki turparemmi on ihan turvallisuustekijä, eli en vierailla hevosilla lähtisi tekemään mitään ilman asiallisia varusteita. Hertan nyt tunnen hyvin ja sen kanssa perustyöskentelyn teen ilman turparemmiä, mutta toki kisoissa on pakko olla.
Tiedän että tästä ollaan montaa mieltä, mutta minun mielestäni turparemmi pitää olla sen verran löysällä juurikin siksi ,että hevonen voi tarvittaessa avata suutaan jos se kokee sen tarpeelliseksi. Tämä on myös hyvä merkki ratsastajalle kiinnittää huomiota että miksi ja missä tilanteissa hevonen avaa suunsa. Jos kaiken tämän yrittää peittää kireällä turparemmillä, on vaikea korjata omaa kättä pehmeämmäksi ja tasaisemmaksi, kun hevosen ”vastaukset” jäävät pimentoon.
Turparemmillä saa piilotettua siis ongelmat, mutta ratkaisu pitäisi löytyä satulan päältä. En siis näe virheenä suun avaamista, se on vaan merkki ratsastajalle että hei, kiinnitäppä huomiota nyt tuohon. Miksi se tekee noin? Missä tilanteessa se avaa suun?
Mistä sinun ja Hertan suorastaan valtava kehitys lähti kunnolla liikkeelle?
- Viimeistään silloin kun Riitta alkoi meitä valmentamaan, ja sitten kunnon sysäys lähti vielä siitä kun päästiin maneesitallille aktiivisesti valmentautumaan hänen silmien alle! Ensimmäisen kerran sain kunnolla tatsia Herttaan kun opin ratsatamaan sitä kunnolla, enkä kaunistellen ja hyssytellen. Se pitkään radoilla vaan kuskas mua ja riehui siellä vaikka verryttelyssä hetki aiemmin se olisi ollut tosi hieno, mutta sitten kun itse radalla ”suutuin” ja sisuunnuin että ”perhana Hertta! Täällä tehdään töitä eikä hilluta!” niin Hertan ratariehumiset loppui siihen ja rusetteja alkoi tulla! Tämä tapahtui siis noin kahden ensimmäisen vuoden aikana kun Hertalla menin. Sen jälkeen noin 5 vuotta myöhemmin tuli kuvioihin Riitta ja sitten päästiin tositoimiin ja vaativiin! Aloin siis vaikuttamaan hevoseen, enkä vain keskittynyt istumaan kyydissä. Isoin kiitos siis valmentajalle!
Miten pyrit ratsastamaan herkkäsuisia hevosia, jotka eivät haluaisi hyväksyä kuolaintuntumaa?-
- Tarjoan niille kuolaintuntumaa tosi vakaalla ja matalalla kädellä. Ajattelin tästä tehdä tarkempaa postaustakin!
Mutta siis pohkeella, kohti ohjaa. Eli tasainen tuki edestä, ei kädellä taaksepäin, vaan tarjoan tuntumaa tasaisella ja joustavalla kädellä. Usein tällaiset hevoset tahtovat vähän juosta alta/paeta myös pohjetta, joten teen paljon sisäpohkeella töitä erilaisin taivutuksin ja väistöin. Näin pääsen pohkeilla käsiksi hevosen kylkiin ja taivutuksen kautta saan tarjottua tuntumaa ja ohjattua hevosta laskemaan päätään ja ottamaan tuntumaa vastaan jolloin se tuntuma auttaa ja tukee hevosta taivutuksen aikana. Pikkuhiljaa kun hevonen alkaa imeä kuolainta ja ottaa sen vastaan, pääsen suoristamaan. Lopuksi kun hevonen on hyväksynyt tuntuman, ei ole mitään ongelmaa liikkua suoraan pohkeen ja ohjan välissä! En siis tahdo heti alkaa ”vänkäämään pohkeen ja ohjan väliin, piste”, vaan tahdon hitaasti houkutella hevosta ottamaan tuntumasta tukea vähän niin kuin ”ohimennen” taivuttelujen (avot, sulut, väistöt ympyrällä etc) kautta.
Mitä ratsastusvarustemerkkejä suosit?
- Luottomerkkejä Pikeur, Eskadron, Kingland ja uusimmista mm. sveitsiläinen Scarabeus.
Meinaatko jatkaa Hertan kanssa vaikka se ei kestäisi kisakäyttöä?
- Vaikea kysymys, mutta tuskin siinä on järkeä. Siitä halutaan kuitenkin varsoja, joten sehän menee varsoja sitten tekemään. Toki jos sillä pystyy ratsastamaan vielä niin varmana änkeän ratsastelemaan sillä hyvänmielen takia ;)
Oletko ollut aina kouluratsastaja?
- En aina! Ennen hyppäsin paljon enemmän ja tykkäsin enemmän esteistä. Aina olen tykännyt koulusta, mutta nuorempana esteet vei enemmän.
Mikä on suosikki kouluratsastusliikkeesi, niin ulkoisesti kuin Hertallakin?
- Kyllä mä tykkään leiskautella menemään passagea, se on kaikista hienoin tunne! Sitä on myös kiva katsoa. Laukanvaihdot jokaisella askeleella taitaa olla kyllä mun ja Hertan yhteinen suosikki.
Millainen olisi unelmien hevosesi?
- Hertta hyvällä rakenteella ja liikkeillä ;) ... ja rautias tietenkin! Tai siis Hertan luontoinen hevonen jolla olisi yhtä hyvä ratsastettavuus, mutta rakenne ja liikkeet olisivat optimaaliset.
Minkäikäisenä aloitit ratsastuksen?
- Olin 8 v kun iskä vei mut ratsastuskouluun.
Mistä heppahulluus sai sinulla alkunsa?
- Tosi hyvä kysymys! Tämä on vähän ufo juttu. En ollut kiinnostunut hevosista oikeastaan koskaan, mutta eläimistä kylläkin. Ekalla luokalla eli 7 vuotiaana olin silloisella tutullani katsomassa videoita, ja katsottiin jotain hevoselokuvaa, en muista yhtään mitä, mutta siinä oli pääosassa poika ja musta hevonen (ei kuitenkaan elokuva Mustaori, sen olen kattonut lapsena monta kertaa erikseen! ). Jossain kohtaa elokuvaa poika ja tämä musta hevonen lähtivät laukkaamaan ihan täysiä peltoa pitkin ja sehän oli mun mielestä niin siistin näköistä että tahdoin itsekin! :D Samalla tämä tuttavani selitti, että kiitolaukka on kaikista nopein askellaji hevosella ja siinä vauhdissa pääsee autonkin ohi (pikkasen värikynää matkassa… ;) ) mutta mähän olin aivan myyty ja menin sitten vinkumaan että tahdon ratsastaa.
Mihin käyttäisit kaikki rahasi jos et harrastaisi hevosia?
- Heh, en tiedä! Musta tuntuu että ostelisin kaikkea turhaa mitä nyt ei voi ostaa kun Hertta syö kaikki rahat! :D Ensinnäkin mulla olisi oma auto aivan varmasti! Uskoisin että olisin joku fitnesshörhö ja kävisin ahkeraan salilla
Minkälainen on mielestäsi hyväkäytöksinen hevonen? Mihin asioihin itse hevosen kanssa toimiessa kiinnität huomiota? Miten tehdään hyvin käyttäytyvä hevonen?
- Hevonen joka ei harrasta pahoja tapoja ja kunnioittaa ihmistä ja sen ympärillä olevaa tilaa. Ei siis huido etusilla, ei kuovi, ei pure/potki, ja väistää helposti pyydettäessä. Nämä ovat mielestäni ihan perusasioita jo varsalle tulee opettaa.
Olen todella tarkka pienistä asioista, silloin niistä ei pääse kehittymään isoa käytösongelmaa. Esim. jos vien ruokaa hevoselle, hevosen tulee väistää. Se ei saa rynnätä mun yli ruokakipolle, vaan joutuu jopa odottamaan ennen kuin se saa ”luvan” tunkea turpansa sekaan, eli silloin kun minä ihmisenä olen lähtenyt pois. Siihen asti kun olen itse ruokakipolla ”johtajana syömässä” sen tulee odottaa. Jos hevonen änkeää liian lähelle, hätistän sen pois. Yleensä riittää ”uhkaus” eli yleensä nostan jalkaa potkaisen maata. Joillekin riittää vain huitaisu tai äänellä komennus.
Taluttaessa hevonen ei mene mun edelle. Jos menee niin pysähdys ja peruutus. Jos käännyn, hevonen väistää. Nämä ovat ihan perusjuttuja. Hertta on näissä tosi hyvä! Menee ilman narua vieressä kuin koira.
Mieluummin komennan ja pidän kurin yllä (en tarkoita mitään pieksentää), mutta kun hevosella on aina tiukat ja selvät rajat, ei sen tarvitse miettiä näitä ja yleensä hyvin koulutetut hevoset ovat niitä joita ei tulevaisuudessa tarvitse komentaa ikinä.
Mitä Hertta syö?
- Se syö Speedex Complete kauratonta täysrehua 2 litraa päivässä, lisäksi kivennäiset, ja sitten puurona 2dl pellavaa + 0,5 l Hartog merkkistä ”greenlinea” ja siihen päälle vitamiinit ja nivelaineet/yrtit sekaan. Vähällä pärjää hyvin kun on laadukas heinä! Kesällä Hertta syö suurimmaksi osaksi laidun vihreää.
Miten komennat hevosta, joka potkii tai puree (tai muuten uhittelee)?
- Jos hevonen tosissaan yrittää purra niin aivan varmana komennan ja ”hätistän” sen pois läheltäni! Jos muutenkin näyttää uhkaavalle niin kyllä ennen kuin kerkee yrittämään komennan hevosen pois.
Onko hertta koskaan sellainen (eli uhitteleeko)?
- Ei koskaan! Hertta on niin kiltti. Loimea laittaessa saattaa vähän luimia, mutta jos sille ärähtää, niin se pelästyy ja lopettaa… On vähän herkkä… :)
Millaisilla kannuksilla ratsastat, miksi juuri niillä?
- Hertan kanssa parhaat ovat pyöreät rissakannukset. Rissa pyörii jolloin se ei töki kylkeen, Hertalla nämä toimii paremmin kuin esim pallopäät jotka ikävästi tökkäisevät. Rissa pyörii kylkeä pitkin.
Oletko tippunut hertalta useinkin?
- En ole, kerran vain silloin kun ekaa kertaa hyppäsin sillä vuonna 2007!
Menetkö ilman satulaa lainkaan?
- Todella harvoin. Hertalla on niin hirveän korkea ja pitkä säkä, vaikka selkä on pyöreä. Mutta on se silti epämukavaa! Kyllä se käy sellaiseen sunnuntaiköpöttelyyn.
Miten saada laukassa kuumuva hevonen laukkaamaan rennosti/rauhallisesti? Ravissa malttaa hyvin, mutta laukassa ei.
- Nämä ovat tosi vaikeita kysymyksiä, ja kun kaikki hevoset eivät toimi samanlailla. Osa hevosista kiihdyttää kun ne eivät saa tilaa edestä, ja osa taas vaatii enemmän kontrollia. Olisi hyvä lähteä kokeilemaan siirtymisiä, ja pikkuhiljaa tehdä siirtymisiä laukan sisällä. Aina rennommasta ja hitaammasta laukkapätkästä kehuja, ja sitten taas vähän normaalia laukkaa eteen, ja sitten taas vähän hidastaa. Esim miksei tehdä vaikka niin että lyhyet sivut hitaammin ja pitkät sivut normaalia laukkaa, ja hevosen pitäisi alkaa kuuntelemaan ja odottamaan siirtymisiä. Näin ollen ei menisi vetokilpailuksi!
Mitä tehdä kun ravissa isohko poni menee aina ihan rullalle ja luotiviivan taakse vaikka antaa sille tilaa
- Ratsastaisin tosi paljon pohkeesta eteen, ja käyttäisin pohjetta extrana. Aina kannattaa kokeilla myös nostava ohjasote, ja ihan kirjaimellisesti nostaa hieman ohjia ja käsiä ylemmäs ja pyytää ponia nostamaan päätä mukana. Aina varsinkin kun tämän yhdistää pohjeapuun, eli pohje + nostava ohja, niin pikkuhiljaa jos se saisi ponia yhdistämään avut toisiinsa ja pää nousisi ylemmäs.
Miten pitää komentaa hevosta joka hoitaessa nostelee ja heiluttaa vuorotellen etujalkojaan?
- Etujalkojen heiluttelu voi olla vaarallista, sillä siinä voi helposti hevonen potkasta hoitajaansa. Itselläni ei ole tullut vastaan hevosta joka näin tauotta tekisi, vaikea sanoa mikä olisi juuri tietylle hevoselle paras. Tuo on kyllä tapa joka pitää kitkeä pois, eikä sitä saa hyväksyä tai antaa olla
Mikä on pahin tippumisesi?
- Kopkop, en ole tippunut pahasti. Olisikohan joskus alkeiskurssilla kun poni lähti laukkaamaan yhtäkkiä ja veti päänsä alas (perus ketku ratsastuskouluponi! ;) ) ja stulin oikea olkapää edellä maahan. Henki salpautui hetkeksi mutta ei sen kummempaa. Toki se silloin tuntui inhottavalta ja olkapäähän tuli hieno mustelma!
Oletko koskaan syötellyt Herttaa tai muita hevosia selästä käsin?
Miten se, että hevonen on ystävä, näkyy tekemisessäsi?
- Kyllähän mä arvostan sitä hevoskaveria. Hoidan sen huolella aina, ja ratsastuksessa pyrin selkeään ja hevosystävälliseen muottiin. Ennen ja jälkeen ratsastuksen kaikki huolelliset hoidot (pesemiset, harjaukset, kylmäykset etc) kuuluvat kuvioon, eikä hevosta vain heitetä karsinaan ja lähdetä kotiin. Mun päivittäiseen tekemiseen kuuluu varsinkin Hertan kanssa seurustelu. Tykkään tehdä sen kanssa maastakäsin kaikkea, eikä mulle pelkästään se ratsastus merkkaa kaikkea.
Kun olit 15-vuotias, millaista hevosharrastuksesi oli?
- Kävin vielä silloin ratsastuskoululla ja hoidin ahkeraan erästä suomenhevostammaa millä kisasinkin pikkukisoja esteillä. Kävimme tallin omissa tai naapuritallien estekisoissa 80-90 luokissa. Myöhemmin tämä tamma loukkaantui niin että hyppäämiset jäi, mutten halunnut vaihtaa hevosta, joten vaihdoin lajin kouluratsastukseen jotta voin jatkaa tämän hevosen kanssa ;) siksi minusta siis tuli kouluratsastaja!
Mitä teen, kun poni ei kulje luotiviivalla vaan vetää päänsä itse melkein rollkuriin...?
- Rollkur on ratsastajan tietoisesti ratsastamista rajusti kuolaimen alle hyperflexioon, eli ylivenytykseen, niin että turpa oikeasti on suoraan sanottuna ryntäissä kiinni. Sitä ei kyllä kukaan voi vahingossa tehdä, mutta toki luotiviivan takana voi hevonen vahingossa kulkea. Tähän voisi kokeilla vähän samaa kuin ylempänä jo kerroin samankaltaiseen ongelmaan isomman ponin kanssa! ^^ Lyhykäisesti siis nostava ohjasote ja tarkistaa että poni tosiaan liikkuu eteen tarpeeksi. Näissä asioissa kannattaa tosiaan aina kysyä joltain kokeneelta tallilaiselta apua, tai opettajalta joka pääsee paikan päälle katsomaan! :)
Miten pitkä oot?
- 167cm, eli tapin ja hujopin väliltä… ;)
Jos sulla ei olis herttaa, niin luuletko että sulla olisi joku muu hevonen?(esim. Oma)
- Uskoisin että kyllä mä jollain ratsastaisin. Ei välttämättä omaa olisi vielä, tai ehkä olisi jos olisin päässyyt alan töihin nopeammin. Toisaalta ehkä olisin valmistunut nopeammin kun kisaaminen ja treenaaminen ja työssä käynti ei olisi häirinnyt koulunkäyntiä. Tuskin edes osaisin ratsastaa He A tasoa kummemmin jos en olisi Herttaan törmännyt aikanaan!
Jos saisit ratsastaa kerran ihan millä vaan maailman hevosella, niin kellä?
- Totilaksen tai Valegron selkään kun pääsisi, niin varmaan kuolisin! :D Tai ylipäätään jonkun (Suomenkin )huippu GP hevosen kyytiin. Vähintään pyörtyisin!
Jos astuttaisit hertan ja saisit päättää minkä vaan orin isäks, niin minkä orin ottaisit?
- Varmaan päätyisin johonkin jossa on De Niroa taustalla… Sitä on kehuttu selväpäiseksi oriksi ja niiden jälkeläisillä on ollut aika hyvä takaosa. Yksi suosikki on myös Vivaldi (ehkä vähän turhan kuuma tapaus Hertalle, mutta hienohan se on!). Myös Krack C… Onhan noita!
Ootko koskaan menny tölttiä tai passia?
- Heh, en ole koskaan mennyt! Ellei nyt vahingossa jollain ex-ravurilla ole ollut passimainen käynti/ravi, niin vähän sinne päin :D
Mitä tykkäät askellajiratsastuksesta?
- En ole oikeastaan perehtynyt koko lajiin, nähnyt vain jossain HIHS:ssä tai näytöksissä sitä. Ihan hauskan näköistä, ratsastajat näyttää hauskoilta kun istuvat siinä hassussa tahdissa siellä! Olisi hauska testata issikkaa joskus.
Oletko koskaan mennyt hertalla ilman varusteita/kaulanarulla?
- Olen mennyt pelkän riimun kanssa sillä. En näe siinä mitään järkeä työskentelyn kannalta, mutta onhan se ihan hauskaa joskus. :)
Miten usein menet ilman satulaa?
- Aika harvoin, ehkä muutaman kerran vuodessa. Hertalla on niin kamalan korkea säkä että ei ole kovin mukavaa puuhaa. Joskus kesäkuumalla jos menen vain höntsäilemään Hertan kanssa niin on tullut tehtyä! On mulla videokin Youtubessa missä menen ilman satulaa kolmosia ja kokeilen passagea. Äänistä päätellen ei tunnu mukavalta.. ;)
Kiinnostaako sinua "hevoskuiskaus"?
- No siis riippuu millainen. Karkeasti sanottuna en pidä ”narun pyörittelystä” ja ”hippeilystä”, ajatuksena että hevoselta ei saa pyytää mitään, vaan niiden pitää antaa olla preerialla vapaana. Mutta sitten olen kyllä kiinnostunut hyvinkin paljon hevosen käsittelystä, niin että niistä saa toimivia ja hyviä hevosia käytökseltään. Esimerkiksi maailmankuulu Dr. Andrew McLean ja hänen porukkansa ovat ihan rautaisia ammattilaisia hevosen käyttäytymisen suhteen. Heidän ajatukset ovat hyviä ja niitä kannattaa ihan opiskella. McLean on ihan oikea tutkija hevosen käyttäytymisessä, joten suosittelen jokaiselle perehtymään hänen/heidän metodeihin. He ovat kouluttaneet maailmanlaajuisesti monia ”ongelmahevosia”. He eivät inhimillistä hevosia.
Heh, tässä mun ja Hertan "hevoskuiskausleikkiä"
Muistan kun tuolloin oli joku -30 pakkasta ja kenttä oli kivikova jäässä niin vaihdettin ratsastukset Monty Roberts showhun! :D Hertta on kyllä aikamoinen kaveri. Se niin tykkää hengata ihmisten kanssa.
Heh, tässä mun ja Hertan "hevoskuiskausleikkiä"
Muistan kun tuolloin oli joku -30 pakkasta ja kenttä oli kivikova jäässä niin vaihdettin ratsastukset Monty Roberts showhun! :D Hertta on kyllä aikamoinen kaveri. Se niin tykkää hengata ihmisten kanssa.
Voit vitsi että näyttää nii mukavalle tuo teidän Monty Roberts Show! :) teillä on kyllä aivan mahtava kemia ja yhteispeli. Ootte kehittyny niin hirveästi ja tsemppiä Hertan sairasloman jälkeiseen treeniin! Ootte huippuja! ❤
VastaaPoistaMustakin nykyään tuntuu että tulen Hertan kanssa niin hyvin juttuun. Tai siis tosiaan kemiat synkkaa ja tiedetään toisemme jo niin läpikotaisin, että molemmat tietää toisten reaktiot, jo ennenkuin ne kerkee tapahtua. :D Mutta ei aina näin ole ollut! Menohan on helpottunut hurjasti kun on päässyt siihen tilaan että miellä synkkaa. Ei Hertta aikanaan aluksi antanut mulle kiinni tarhasta.... :) Ei uskoisi videon perusteella.
Poista"- Se syö Speedex Complete kauratonta täysrehua 2 litraa päivässä, lisäksi kivennäiset, ja sitten puurona 2dl pellavaa + 0,5 l Hartog merkkistä ”greenlinea” ja siihen päälle vitamiinit ja nivelaineet/yrtit sekaan. Vähällä pärjää hyvin kun on laadukas heinä! Kesällä Hertta syö suurimmaksi osaksi laidun vihreää."
VastaaPoistaLisäkysymyksiä:
mitä kivennäistä?
minkä rehumerkin ja mitä vitamiineja?
mikä nivelaine?
mitä yrttejä?
Kivennäinen on samaa Speedex sarjan kivennäistä, joka kuuluu tallivuokraan Speedex kaurattoman täysrehun kanssa.
PoistaVitamiineja tulee kuureittain, tällä hetkellä Vetcaren E-vitamiinia.
Yrteistä tällähetkellä Chia de Gracian kamomilla (vähentää stressiä, rauhoittaa vatsaa) ja ruusunmarja (paljon mm C-vitamiinia!)
Elektrolyyttinä on tällä hetkellä Twydil merkin elektrolyytti, voitin tällaisen ison 5 kg ämpärin kisoista viime vuonna ja vielä ei ole edes puolessa välissä kun on niin riitoisaa!
Nivelaineena Equine American Cortaflex on ollut Hertalla jo pitkään, enkä aio sitä lopettaa niin kauan kun Hertta mulla on aktiivikäytössä. :)
Tät oli kyllä odotettu ja kauan!
VastaaPoistaHeh, kiva kuulla :D
Poistameneekö ravurit muka passia? Sillä peitsarit menevät kyllä passia, mutta itse ns. ravihevoset eivät mene (raviurheilussa passi on ei-toivottu askellaji). Kun peitsari ja ravuri on omalla tavallaan eriasia. En halua päteä, mietin vain :o
VastaaPoistaEhei en siis tiedä tosiaan virallisia termejä! :D
PoistaEn tiedä ravimaailmasta mitään, mutta siis joskus ridakouluun tuli paljon vanhoja ravureita, niin osa meni "kameliravia" niin puhuttiin peitsaamisesta, tai sitten käynnissä passimaisesta käynnistä = passia näin ei-askellajiratsastajan suusta.
En tosiaan siis tiedä faktoja näistä termeistä!