Kootussa Ravissa

8. kesäkuuta 2016

Gladiador do Penedo

Ne jotka seuraavat mua Instagramissa (nick noorapel) ovat jo varmaan nähneetkin muutamia kuvia uudesta hevosystävästä!  Jos et jo seuraa meitä instagramissa, niin suosittelen sillä sinne julkaisen paljon videoita ja kuvia reaaliajassa.


Kyseessä on nuori lusitano ori Gladiador do Penedo. Ratsastan G:llä 1-2 kertaa viikossa, ja tarkoituksena olisi myös kisata tällä, ja näin ollen autan sen omistajaa. Lupa on kirjoittaa bloginkin puolella, joten tulette jatkossakin kuulemaan tästä orista enemmän! Olen kyllä todella innoissani tästä alkaneesta yhteistyöstä. G:n on tarkoitus tulevaisuudessa olla jalostusorina, joten jos kiinnostaa, niin seurailkaa ihmeessä. :)

En ole koskaan ennen ratsastanut lusitanoilla, joten pieni kulttuurishokki oli tiedossa. Odotukseni oli kuitenkin korkealla, sillä näkeehän sen kauas kuinka herkkiä ja kevyitä lusitanot ovat. Rakenne on suorastaan tehty kokoamiseen, joten vaikeammatkaan liikkeet eivät ole ongelma. Hertan jälkeen tuntuu että takaosasta olisi otettu metri tavaraa pois välistä! Niin lyhyt runko tällä on verrattuna Herttaan. 

G on kuitenkin vasta 5 vuotias, joten oletin että se tuntuu "normaalilta nuorelta hevoselta" ratsastaa. Olin ihan äimänä, kuinka hyvin koulutettu, tasapainoinen ja kyvykäs tuo hevonen onkaan!
Yleensä nuoria kun olen ratsastanut, niin aina on vinoutta enemmän tai vähemmän, ja nuoria hevosia joutuu tukemaan omalla tavallaan, jotta ne löytäisivät tasapainon liikkuessaan. Tämän hevosen kyytiin kun menin niin suorastaan hämmästyin, kuinka valmiilta ja tasapainoiselta se tuntui! Ei mun tarvinnut "auttaa" sitä mitenkään. G tekee jo helposti avot ja laukanvaihdot, sekä kaikki siirtymiset ovat pehmeitä ja takaosa alla. Ei mitään horjahteluja!
Onhan tämä hevonen toki ollut ammattilaisilla ratsutettavana. Se on tullut Suomeen vasta viime tänä keväänä, joten se on koulutettu Portugalissa kyllä pitkälle. Ja huomaa kuinka hyvin on kaikki koulutettu! Niin hyväkäytöksinen nuori herra kyseessä. 

Tästä ei oikein edes huomaa että se on ori. Se on kokoajan keskittyneenä töissä, ja sillä on todella suuri halu miellyttää ratsastajaa. Se on niin ihanan kevyt ratsastaa ja juuri sopivan herkkä. Omalla tavallaan tästä tulee kauheasti mieleen Hertta. Hertassakin tykkään sen herkästä suusta ja reippaudesta, vaikka Hertta onkin paljon raskaampi rakenteeltaan. Molemmilla on tuo järkkymätön halu miellyttää ratsastajaa, ja vaikka kuinka jokin asia maneesin tai kentän laidalla pelottaisi, silti yritetään suorittaa sitä tehtävää mitä ratsastaja pyytää. 
Ei siis ollenkaan huono ensikosketus tähän rotuun! 

Kaikki kuvat on ottanut jälleen Taru Arola. Todella hyvä saada heti näistä ensimmäisistä ratsastuksista kuvia. On hyvä vertailla sitten myöhemmin miltä meno näytti. :) Tämä on kolmas kerta kun olen G:llä ratsastanut. Nyt pikkuhiljaa tutustutaan lisää toisiimme.
Pikku-mies!
Tällä on mielestäni vielä kovin varsamainen ilme. Onhan se tosin vielä melkein varsa.. ;)
Sanoisin että tämä hevonen sopii tämän maneesin sisustukseen ja värimaailmaan ;)

Kokeilin hieman keskiravejakin, ja tällä löytyi kyllä yritystä leiskautella! Liikettä on myös eteenpäin. 

Nyt mulla on hevostilanne kyllä aika hyvällä mallilla! 
Hertan ollessa mulla "omana" jatkamme sen kanssa toivottavasti kehitystä kohti GP:tä.
Kalevia vuokrailen noin 1 yhden kerran viikossa, ja se on mulla varsinaisena opetusmestarina, jolla voin harjoitella teknisesti GP: asioita, sillä Kalevi on niissä oikein kokenut konkari.
G on nuorena potentiaalisena hevosena vaativiin luokkiin, joten tässä on nyt tarkoituksena osallistua sen kouluttamiseen ja kilpailuttamiseen. En usko että tämän kanssa tulee raja vastaan!


36 kommenttia

 1. Mahtavaa! Todellakin ansaitset saada potentiaalisen hevosen käyttöösi :)

  VastaaPoista
 2. Oi kuinka komea nuori poika! Taidan haluta seuraavaksi Lusitanon :D Ihanaa että olet saanut tehtyä hyvän diilin tämän hevosen omistajan kanssa ja saat osallistua kouluttamiseen ja pääset kilpailemaankin tällä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on kyllä hyvä diili :) joo mä en koskaan ole mennyt näillä ja nyt kun menin niin olen ijan myyty! :D

   Poista
 3. G käy kyllä hyvin meidän maneesin seinään :D Kiva jos nyt törmäillään sitten vähän useemmin :)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, sisustuselementti :D Eiköhän me siellä törmäillä! Taitaa olla samassa tallissakin?

   Poista
 4. Hieno hevonen! Ja mahtavaa, että olet saanut nuoren hevosen käyttöösi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on hieno. Tällaisia fiksuja nuoria kyllä haalisi itselleen vaikka kuinka!

   Poista
 5. Kerrassaan suloinen! Olen seurannut tämän tuloa Suomeen ja nyt on tosi kiva lueskella miten ihanan pikkumiehen tarina jatkuu. Ehdottomasti taas yksi jäsen lisää faniklubiin! Ja varsahaaveetkin heräsi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai sä tiedät tapauksen! Kiva juttu :)
   Täytynee kohta perustaa oma blogi G:n faniklubille :'D

   Poista
 6. Aika upea! Tietenkään Herttaa unohtamatta ;)

  Itse olen kyllä huomannut juuri etenkin orien kanssa sen todella suuren miellyttämishalun oikein korostuvan. Hyväkäytöksiset orit ovat vain jotain ihan parasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu ei Herttaa sovi unohtaa ;)

   Mites se meni? Oria käsketään, ruunalta pyydetään ja tammalle lähetetään hakemu kolmena kappaleena kirjallisena :D

   Poista
 7. Onpa kaunis ja kevyen näköinen herra! :) Miten muuten noin yleensä orien kanssa, ainakin tuolla maneesissa on toinenkin hevonen taustalla? Jotenkin mieleen on jäänyt kummittelemaan kaikki kauhutarinat oritappeluista, mutta eikös kisoissa kuitenkin ole oreja useampikin välillä paikalla? Alkavatko orit uhitella muutenkin vai vasta sitten, jos on kiima-aikainen tamma lähistöllä? En siis viittaa tässä G:hen tai oleta sen uhittelevan, vaan pohdin yleisesti oreja. :D

  -MaijaP

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä huomio! silloin kun nämä kuvat otettiin, emme alkuun edes päässeet kunnolla kuvaamaan kun maneesissa oli täysi kaaos päällä. Toisella puolella oli pieni estetunti, ja tällä toisella puolella oli 4 hevosta laukkailemassa kaikki eri suuntiin kapeassa maneesissa ja siellä mä sitten vieraan uuden nuoren orin kanssa tulen maneesiin ja menen selkään. Herttahan sekoaa noista tilanteista kun se pelkää niin paljon vieraita hevosia jotka laukkaa läheltä, mutta arvaappa vaan! G vain kävelee nätisti ja kuuntelee mua. Toki se oli vähän jännittynyt ja kyllä huomasin kuinka se katsoi muita hevosia, mutta ei se tehnyt mitään vaikka muut laukkailee sikin sokin vierestä! Tämä on niin hevoskohtaista. Eli mun tapauksessa se tamma ottaa kuumaa muista hevosista ja ori ei :D

   On myös kokemusta kuinka kisapaikalla kaksi karjasta oria uhkailee toisiaan ja lopulta toinen potkaisee toista lapaan... Että kaiken näköisiä oreja niitä on.

   Hyvin yleistä on miksi orista tulee ruuna, on se keskittymättömyys mikä niillä voi olla kun ympärillä on muita hevosia. joillakin oreilla kaikki aika menee siihen kuinka "tehdään paikalla olo selväksi".

   Poista
  2. Perinteisestihän tuolla eteläisessä Euroopassa orit oli niitä käyttöhevosia (tammat siitokseen ja ruunia ei olĺut, nykyään ratsastuksessa ovat yleistyneet myös muut sukupuolet). Lusitanot on kasvatettu ja jalostettu niin, että orit toimii sievästi rivissä. Kun ollaan töissä niin ollaan töissä. Sama käsitellessä. Muille ei kertakaikkiaan ole lupa höristä ja hörhötellä kun ihminen on narun päässä.

   Poista
  3. Kyllä huomaa selvästi. Siis hoitaessa tämä on jo töissä. Ei mitään hälisemistä. Nimenomaan käytöstavat on kyllä opetettu. Kyllä tällaisten kanssa on mukava tehdä hommia kun ei tarvitse keskustella asioista. Toki pitää olla tarkkana ja jatkaa siiä linjasta, että kun ollaan töissä, ei nytkään ole lupa höristä naapureille. :)

   Poista
 8. Kyllä näissäkin on paljon eroja. G on todella pehmeä ori ja se on tämän kasvattajan "tavaramerkki", että hevoset ovat todella hyväpäisiä. Varsinkin Suomessa olisi vaikea olla orin kanssa, joka täytyisi pitää koko ajan kovassa kurissa. Tosin onhan se saanut myös hyvät opit teiniä :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, Hans Kristoff on kyllä mallikelpoinen miäs!

   Poista
 9. Upea!!! :o <3 mahtava tilaisuus ja kiva myös meille lukijoille päästä seuraamaan tälläistä komistusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep! Kiva kun seuraatte! Lupaan kyllä ahkeraan tästäkin päivitellä :)

   Poista
 10. Niin kauniin värinen..! Herttaan verrattuna näyttää todella pieneltä, kuinka korkea tuo on? Ja onko sillä mitään muuta lempinimeä kuin G?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä ihanan värinen, taitaa kyllä vanhemmiten kimoutua tuosta, mutta ei välttämättä tule olemaan ihan vitivalkoinen isona.

   Tämä on kyllä pienempi kuin Hertta, ja toki sekin tekee pienemmän näköiseksi, kun on vielä niin "lapsenomainen". Veikkaisin että tämä on vähän alle 160cm korkea? En nyt tosiaan tiedä virallista mittaa. :) Herttakaan ei ole kuin vain 167 cm korkea, mutta se on niin jäätävän massakas että se tuo "korkeutta" lisää, tai ainakin näyttää siltä.

   G:n virallinen lempinimi on Hans! Hans Kristoff jos tarkkoja ollaan... ;)
   Sitä kyllä kutsutaan myös G:ksi, välillä sanon sitä Pikku-G:ksi! Jos joku muistaa tämän teiniräppärin... ;)

   Poista
  2. Kävin lukemassa esittelyn tuolta Muut hevoset -sivulta ja huomasin, että herrahevostesi nimet ovat Gladiador ja Gladiatr! :D

   Poista
  3. Voi että! niimpä onkin!! :D
   Taidan keräillä Gladiaattoreita ympärilleni!

   Poista
  4. Oiskohan nuo hevosten nimet sitten gladiaattori venäjäksi ja portugaliksi? :D Gladiador ja Gladiatr :D

   Poista

Jätäthän kommenttisi!

En julkaise asiattomia/provosoivia kommentteja. Risut ja ruusut ovat tervetulleita, kunhan kommentointi pidetään asiallisena!