Kootussa Ravissa

16. huhtikuuta 2015

Valmisteluja viikonlopulle

Tänään olikin onneksi vapaapäivä, joten kävin Hertan ratsastamassa jo aamulla kevyesti läpi. Nyt olen Ma-Ke tehnyt ratatreeniä ja harjoitellut PSG/Inter juttuja radanomaisesti. Olen tehnyt paljon kokoamisia piruetteihin sekä sarjoja hinkannut, joissa H tuppaa kuumumaan liikaa. Nyt se selvästi jaksaa jo odottaa ja antaa mun vaikuttaa kun ollaan noita sarjoja hinkattu. Se ei ole niin "uusi" juttu kun tarpeeksi tekee.
Aamulla tein vain perustyöskentelyä, enkä  yhtään ohjelmaa läpi. Ihan vain tylsää työskentelyä, jotta H rentoutuu. Paljon siirtymiä käynti-ravi-käynti-laukka-seis-käynti-ravi... Oikein sellaista tylsää jossa Herttakin melkein nukahtaa, ja alkaisi rentoutua kun viime aikoina se on niin täpinöissään tekemässä töitä. En kokoa sitä, kunhan vain haen rentouden taivutuksilla ja siirtymisillä. That's it.
Hertta oli melko rauhallinen, mutta yhtään en saa ruveta itse hosumaan tai Hertta jo lähtee kiirehtimään.

Viikolla kun olen tehnyt ohjelmakohtia läpi, olen muutamia huomioita tehnyt itselleni.
Sarjoissa mun täytyy muistaa antaa Hertan olla rauhassa, mutta kuitenkin antaa selkeät avut, enkä saa varoa koskemasta siihen. Yksinkertaisesti vain annan tilaa ja sen edetä, mutta selvästi annan tyynen rauhalliset avut. Tällä se on toiminut. Maltti täytyy säilyttää sarjoissa!
Piruetteihin mun täytyy myös antaa sille aikaa ja rauhaa suorittaa, sillä niissäkin se tuppaa hätäillä. Se haluaa myös heittäytyä "pikapiruetin", joten tosiaan olen tehnyt sellaisia hitaita piruetteja ajatuksella että se joutuu odottaa mua. En saa hidastaa, mutta minun täytyy odotuttaa sitä, kuitenkin ratsastamalla eteen.. Ööh, mitenniin ratsastus on vaikea laji..? :D
Avot, sulut ja voltit täytyy huolehtia tahdin osalta. Niissäkään Hertta ei saa lähteä kiirehtimään ja tahdittamaan kun tahti häviää.
Kaikenkaikkiaan siis rauhallisuutta ja tyyneyttä radalle! Nyt kun Hertta on niin tosissaan huitelemassa pitkin kenttää, niin mun täytyy ottaa pikkasen rauhallisemmin niin se riittää.
Hertta on niin "ALL IN" meiningillä mukana ollut viimeaikoina, että se on osaltaan hyvä, mutta vaikeuttaa hieman. Se yrittää niin paljon ja liikaa ettei itsekään pysty siihen. Esimerkiksi lisätyissä se lähtee huitelemaan niin haipakkaa (varmaan huutelee mulle "Kato ku meitsi painelee menemään niinkun Totilas!!") jolloin se ylittää oman tasapainonsa ja tahtirikkoja syntyy. Mun täytyy rauhoitella Herttaa niihin lisäyksiinkin varsinkin ravissa, kertoa sille ettei sen tartte laittaa kaikkea itsestään likoon. Vähempikin riittää. Raukka yrittää leikkiä Totilasta, mutta ei ihan tasapaino ja voima siihen riitä, joten tyydytään vähempään ;)

Missään nimessä en siis lähde ratsastamaan taaksepäin, mutta annan Hertan olla rauhassa. En patista, mutta olen läsnä tyynesti. Puolipidätteitä saa ja pitää käyttää, mutta silti täytyy edetä. Katsotaan miten menee. Tälläinen kun se on ollut nyt ratsastaa kotona, voi se huomenna kisoissa ollakkin niin erilainen että mun täytyy kehittää Plan B muutamassa minuutissa. Se voi joko jännittyä niin että menee ties mitä sössöä, tai sitten se jähmettyy paikoilleen eikä liiku mihinkään. Sen näkee huomenna. ;)

Tässä kuvia eiliseltä (ke 15.5) kun tehtiin viimeinen rataharjoitus. Kiitos kuvista Lindalle :)
Vähän loppui kamerasta teho illan hämärässä, mutta on tuossa pari mistä vielä selvää saa.


Hertalle paras palkkio on antaa sen laukata sen määräämää vauhtia eteen Harmi kun tämä kuva heilahti. Kyllä se pötkylä Hertan piaffikin kehittyy! Hirveän vaikeaa se vielä on sille, mutta maybe someday... Vielä on paljon tekemistä, mutta kyse onkin voiman ja tekniikan kehittämisestä, joka ei tapahdu hetkessä, varsinkaan Hertalle rakenteensa kanssa (sekä minä amatöörinä selässä). Ei vielä täydellistä mutta treenataan.
Tänään illalla menen vielä laittamaan kaverini Riikan kanssa kamoja kasaan ja ajan trailerin valmiiksi tallille. Aamulla ei sitten tartte kuin nappaa heppa tallista ja iskeä traikkuun.

Meille tuli todella aikainen aamu. Luokka alkaa jo klo 8, mutta ONNEKSI starttaan luokan viimeisenä klo 10, joten joudutaan lähtemään tallilta ajelemaan "vasta" klo 6:00...
Mietin jo että pitäisikö ajaa to iltana Ypäjälle viemään hevonen, mutta ei Hertta tykkää olla vieraissa talleissa, niin en viitsi kiusata. Hertta on ok matkustaja, joten tässä on nyt vain kyse omasta jaksamisesta herätä. Lauantaina onkin sitten iltamyöhäinen startti, joten saa lauantaina sitten nukkua pidempään.

10 kommenttia

 1. Tsemppiä kisoihin!

  Harmi, että toi psg on perjantaina, kun on arkipäivä ja siten itsellä työpäivä. Olisin niin halunnut lähteä kaverilleni hoitajaksi Ypäjälle, olisin ehkä samalla teidätkin nähnyt. Viime kesänä pari kertaa hoitajana ollessani teidän suoritukset näin ja hyvältä näytti.

  Ekan kerran kommentoin, mutta olen tykännyt lukea blogiasi jo pitemmän aikaa. Sinulla on mukavasti pilkettä silmäkulmassa ja silti blogissa on paljon hyvää asiaa ja vinkkejä ratsastuksen saloihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmi :/ mennään myös lauantaina, mutta jos kaverisi ei ole silloin tulossa itse kisaamaan..? :) kiva kun kommentoit. Tykkään jutella lukijoiden kanssa täällä ja tuntuu että tulee vuorovaikutusta enemmän ja saa kontaktia teihin ketkä tätä lukee :)

   Pilkettä silmäkulmassa piää olla! Ei saa meno olla liian vakavaa ;)

   Poista
 2. Sulla on kyllä tosi mahtava blogi! Monia vinkkejä oon saanut omaan ratsastukseeni. Tekstiä on sopivasti ja kuvat ovat hienoja. :) + tämä Hertta on tosi nätti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi kiva kuulla! Tulee hyvä mieli jos joku on saanut täältä vinkkejä :)
   Hertta on kyllä nätti! Ja paranee vanhetessaan :)

   Poista
 3. Upea hevonen :) ratsastatko enää Wellua?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En enää. :) ei ole mahdollisuutta :/ Pärjää hyvin onneksi juniori itsekseen sen kanssa! :)

   Poista
 4. Hertta on vaan niin makee tammuska! :)

  Sut olisi muuten haastettuna -> http://anden-pilvilinnoja.blogspot.fi/2015/04/the-liebster-award-blogihaaste.html :)

  VastaaPoista
 5. Teillähän meni aivan mahtavasti Ypäjällä! Tavallinen Hertta pesi kalliit ja hienot hevoset.
  Onnittelut ja kumarrus hienosta työstä!
  T. Karoliina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hertta oli ihan ylläri! Se oli verkassa kentällä ihan hullu ja jännittynyt. Sitten se maneesissa alkoi pikkuhiljaa rentoutua ja radalla olikin tosi hyvä!! Rento, mutta aktiivinen ja liikkui itse! Antoi mun myös ratsastaa ja koskea. Rata oli tosi tasaisen varma, ei mikään wau, mutta erittäin sujuva :) Hyvä Hertta!!

   Palkintojenjaossa se vähän kyllä kalpenee kisakumppaniensa vieressä... :D Mutta hyvin edusti tätä "metsästä revittyjen"-klaania! ;)

   Poista

Jätäthän kommenttisi!

En julkaise asiattomia/provosoivia kommentteja. Risut ja ruusut ovat tervetulleita, kunhan kommentointi pidetään asiallisena!