Kootussa Ravissa

12. huhtikuuta 2015

Kisakausi lähestyy


Jäiks! Siis Ypäjän kansallisiin on enää vain alle viikko! Ja nyt minä vasta herään siihen todellisuuteen!Tässä on ollut nyt kaikenlaista häslinkiä. Töissä pitää kiirettä, muutamaa viimeistä koulujuttua tälle keväälle täytyy vääntää kunnolla, ja Hertan kengitysväli oli nyt sen verran pitkä, että itseäni häiritsi huonossa hapessa olevat kengät, joten H sai olla tosi kevyellä viimeviikon.
Olimme vain yhdellä istuntatunnilla keskiviikkona. Edelleen mun istunnan kanssa kaikista hankalin asia on se mun vasen kylki, joka on heikko. Tykkään "rojahtaa" vasemman kyljen kanssa, jolloin myös Hertta "rojahtaa" vasemman kyljen kanssa. Tämä näkyy erityisesti oikeassa kierroksessa, jolloin sekä minun että hevosen vasen heikko kylki on ulkokylkenä ja juuri silloin sen pitäisi olla se kantava kylki. On se hankalaa vaatia hevsosta kantamaan kroppaansa hyvin myös sieltä ulkokyljestä, jos ratsastaja vain röhnöttää selässä! ;)

Toinen kestoaihe on mun hartiat. Tuppaan pikkasen jännittämään niitä varsinkin silloin kun oikein yritän keskittyä kevyeeseen käteen ja herkkään tuntumaan, kompensoin hartioillani tätä. Pelkään ottaa Hertan suuhun tuntumaa, joten otan sitä tuntumaa mun hartioissa jännittämällä niitä. Pitäisi vain rohkeasti siirtää se kaikki energia nyrkkiin ja keskittyä pitämään käsi elastisena myös sieltä hartioista asti. Tähän hartiaongelmaan on kyllä auttanut yksinkertaisesti se, että pyörittelen hartioita ja päätä välillä kesken ratsastuksen. Helppoa ja yksinkertaista, eikä häiritse mitään. Se pitää vain toistaa tietyin väliajoin.
Kevään väripilkku ;)
Muutoin Aira kehui että muutosta on tapahtunut istunnassa. Viimeksi Airan tunti oli 2 kk sitten, ja kuulemma huomasi että on parantunut ja "vakavoitunut" . JES! Vielä on tekemistä, mutta aina ollaan taas askel lähempänä kohti eleetöntä ja tehokasta istuntaa! Aina kyllä vatsalihakset huutaa hoosiannaa istuntatuntien jälkeen, jotta luulisi että jotain siellä tapahtuu :)

Sitten itse kisa-aiheeseen.
Meidän kausi siis starttaa Ypäjällä ensi perjantaina St Georgesin merkeissä! Lauantaina tuupataan Inter I. Sinäällään harmittaa kun en ole yhtään rataharkkakisoja päässyt menemään erinäisistä syistä kevättalven aikana, joten mennään "kylmiltään" oikealle radalle. En kuitenkaan ota tästä paineita. Temmee parhaamme ja katsotaan mihin se riittää. Sijoituksia ei lähdetä hakemaan, vaan tasaista rataa. Saamme jotain pohjaa taas tulevan kauden varalle ja nähdään missä mennään.
Ensimmäinen kerta kun en enää ota Va B luokkaa "lämmittelyksi" alle. Ajattelin nyt jo aloittaa samantien sieltä PSG:stä sillä on sitä jo menty ja H on sillä tasolla. Inter I otetaan lauantaina mukaan, koska taas parin vkon päästä on jo Small Tourin osakilpailu, joten pakko tehdä harjoituksena se alta pois! Jos Small Touria ei olisi näin pian, en olisi Inter I mennyt ihan vielä vaikka onhan sekin jo korktattu viimekaudella. Mutta niinkuin sanoin, ei paineita, tehdään yhdessä parhaamme ja katsotaan mikä on tämän hetken kisakunto!

Ensi viikko meneekin sitten kisavalmistelujen merkeissä. Huomenna maanantaina valmennus heti, katsotaan ratajuttuja läpi. Piruetteja ja sarjoja useimmiten höylätään. Piruetit ovat oikeastaan ihan kivalla mallilla, niihin vain tarvitaan malttia. Sarjat ovat hieman vaikeammat, sillä H kuumenee niistä niin paljon. Vaikeaa säilyttää tahti ja rauhallisuus sarjan loppuunasti vaikka se alkaisi hyvin! No mutta onpahan tekemistä!

Hyyppärän kentällä28.3.2015 Skaalantarkastuskurssilla :) Tässä meidän "kisaharjoitukset" olikin tälle keväälle.

14 kommenttia

 1. Toivottavasti kisat menee hyvin! Mä oon ite ratsastuskoululainen, mutta kouluratsastukseen silti kaarrun. Mulla on vaan pari pikku pulmaa..
  Mun kantapäät ei pysy kunnolla alhaalla. Jos ne sit sinne painan, mun varpaat osottaa sivuille. Jos haluisin ne suoraks, joutuisin kääntää nilkkojani ja sillon mulla ei olis paino oikeessa kohassa, vaan jotenkin oudosti sivussa. Vinkkejä, miten saan painon oikein ja jalat silti suoraan ja kantapäät alas? :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koskaan ei saisi varsinaisesti painaa kantapäitä alas, siinä käy juuri noin niinkuin sanoit ja muutenkin "työnnät itseäsi pois satulasta". Jalka menee väärään asentoon.

   Ootko kokeillu mennä ilman jalustimia? Jos sillä saisit haettua jalkaa oikeaan asdntoon ja joudut tosissaan keskittyä istumaan keskellä ja suorassa. :) kysyppä sun ridaopelta vielä mitä mieltä se on!

   Poista
 2. Heippa,
  miten aktivoit sen vasemman kyljen toimintaan? Mulla on sama ongelma, mutta oikeassa kyljessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikee selittää miten me se tunnilla tehään. ihan jo hengitystekniikkaa treenataan ja tämäkin vaikuttaa. Hengitän sisään jabkun hengitän ulos niin yritän "rutistaa" samalla sen kyljen kasaan " vatsalihakset suppuun". Teen myös "kiertoa" kyljellä. Nämä on niin fiilisjuttuja... olisi helpompi selittää kun pääsee testailemaan! Mutta suosittelen kyllä tälläistä ratsastuspilatesta :)

   Poista
 3. Mullakin on kyljen kanssa ongelmia, mutta oikean puolen! Se lysähtää ihan täysin varsinkin jos mennään pitkään harjoituksia esimerkiksi pääty-ympyrällä alan siinä itsekkin kallistua sinne oikealle. Ja sitä tuntuu olevan niin vaikea suoristaa! Minulla on myös samaa hartia ongelmaa kuin sinulla. Sitä ei edes aina huomaa, mutta ikään kuin kannattelen ohjaksia ja joskus hevosen päätäkin nostamalla olkapäitä korvia kohden. Huoh, ei ole helppoa. :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ei tosiaan ole helppoa! Mä olen saanut paljon apua kauhukahvasta. Kyllä treeneissä valkun kanssa tietty helpompi mutta kun yksin menee niin ei aina ole joku huomauttelemassa. Mutta on vaikeaa kyllä. kuulostaa pikkujutulta mutta iso merkitys kuitenkin

   Poista
 4. Hei! Kohta starttaa ensimmäinen kesäkausi minun ja kisaponini kanssa. Olemme menossa helppo c ja helppo B tasoisia luokkia. Myös on pari starttia 50 cm. Tämä kyseinen poni on TODELLA hidas reagoimaan P ohkeeseen......... kiitos jos sinulla on edes pieni neuvo (kannuksia myös käytän) t: 11. V shetlanninponilla kisaava tyttö:) p. S hassuinta tässä on se että ponin äiti on raviponi :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sun täytyy olla tosi tarkka oman pokee käytössä! :) kun käytät pohjetta, vaadi että poni reagoi siihen heti! Kun se reagoi eteenpäin pohkeesta niin kehu ja muista ettet jää jatkuvasti naputtamaan pohkeella, vaan käytä sitä, vaadi reaktio, ja sitten jätä pohje hiljaa.

   Ole johdonmukainen pohkeen kanssa. Se on niin tärkeä apu että ilman sitä on hankalaa :) tsemppiä kisoihin ponin kanssa! Siitä se lähtee ;)

   Poista
 5. Hui, täällä jännitetään peukut pystyssä vuoden kisadebyyttiä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin kieltämättä vähän jännitän ;) no sillai positiivisesti! On sinäällään hyvät odotukset kun nyt on ensimmäinen treenitalvi takana maneesilla.. :) ainakin kotitreeneissä PSG asiat tuntuu jo tosi helpoilta ja sujuvilta (on toki vielä hiottavaa!) Niin toivon että tämä näkyy radoilla! Ettei hirveä työmäärä ole mennyt hukkaan :)

   Mutta ne kisat voi vloppuna mennä joko kahdella tavalla, joko se oikeasti on hieno tai sitten laitetaan ranttaliksi oikein kunnolla... :D

   Poista
 6. Hei! Olen lukenut blogiasi jo aika kauan, mutta nyt minun on vihdoin pakko huomauttaa tuosta hassusta virheestä esittelytekstissä. :D "Täällä kirjoittelee nuori kouluratsastaja Järvenpäästä, joka treenaa ja kilpailee tämänhetkisen kisahevosen kanssa alue-ja kansallisella tasolla vaativia luokkia." Joka-sana viittaa aina edeltävään sanaan, ja nyt tuossa lukee, että Järvenpää treenaa ja kilpailee etkä sinä. Jos sen haluaisi korjata, se voisi olla esim. "Täällä kirjoittelee järvenpääläinen nuori kouluratsastaja, joka...". Hyvää kevättä ja treenejä sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha! Hei hyvä kun sanoit! :D Mä vihaan kielioppia, vaikka mielestäni ihan hyvin kirjoitan asiaa, mutta kirjoitusvirheet ovat kyllä mun pahe. En ole asiaa edes noin ajatellut, mutta kun sanoit niin niinhän se menee. Korjaan sen oitis! Ja jos löydät jostain mun teksteistä virheitä niin sano vaan, auttaisi suuresti muakin josko pikkuhiljaa oppisin kirjoittamaan ;)

   Poista
 7. Hei! Kyselisin sinulta, ehkä vähän neuvoa kaivaten että mistä silloin etsit ylläpitohevosta ( jos etsit ) (kun esim. Herttahan on sulla ylläpidossa)? Itse olen jo jonkin aikaa etsiskellyt sellaista, lähinnä nettiä vaan kolunnut, mutta eipä ole osunut kohdalle. Tuntuu että kovin vähän noita löytyy.. Ja sitten vielä toisena kysyisin, että oiskos sulla jotain vinkkejä ylläpitoheppaa hankkivalle? Kiitos jo etukäteen! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No siis mulla kävi Hertan kanssa niin, että olin jo Herttaa vuokraillut kertamaksu-periaatteella 7 vuotta! Sitten tuli tilaisuus ottaa se kokonaan itselleni ylläpitoon ja tartuin tähän. Eli en varsinaisesti etsinyt ikinä ylläpitohevosta, vaan oli loogista ottaa se vanha tuttu vuokrahepo kokonaan ylläpitoon monen vuoden jälkeen. :)

   Ymmärrän että niitä on vaikea löytää. Melkein helpointa on ostaa oma mutta siinä tulee jo hevosen hankintahinta esiin.

   Mulla ei valitettavasti ole oikein antaa vinkkejä, kun ei ole omakohtaista kokemusta ylläpitohepan varsinaisesta etsimisestä. :/ Ei se kai auta kun etsiä netistä ilmoituksia ja varsinkin laittaa se oma ilmoitus esiin "halutaan ylläpitoon". Ehkä sitä kautta löytyisi jos juuri ensin katselee vuokralle hevosta, ja sitten myöhemmin ottaa ylläpitoon kokonaan jos palaset loksahtaa?

   Onnea etsintään! Toivottavasti löydät jonkun kivan hepan! :)

   Poista

Jätäthän kommenttisi!

En julkaise asiattomia/provosoivia kommentteja. Risut ja ruusut ovat tervetulleita, kunhan kommentointi pidetään asiallisena!